Ingredienser

Detta behöver ni till ca 5-8 personer

(Eller till Robban i 2 dar, som Mia skulle sagt).

  • 1 liter Naturell Yoghurt

  • 2,5 dl Crème Fraiche

  • 1 stor Gurka (eller 1 Stor Zucchini)

  • 2 Vitlökar

  • nypa Örtsalt

  • nypa Svartpeppar

  • nypa Mynta (eller Persilja)

  • Lite ringlad honung

  • Olivolja

  • Oregano*

Tillagning

Riv gurkan och salta allt. Låt rinna av i durkslag i kyl.

Blanda Naturell yoghurt och Crème fraiche.

Krossa vitlöken och blanda ner i såsen (PS. Ni kan ha mindre vitlök i om man så önskar).

Häll i kryddorna och örterna och rör om allt. Ställ in i kyl ca 1-2 timme.


(efter ca 1 timme)

Ta ut gurkan och krama ur all vätska, och blanda ner i såsen. Ringla i ca 1 msk honung och smaka av med Olivolja och rör om.


Strax innan servering:

Ringla över olivolja och toppa med 2-3 oliver.

*Pudra med lite Oregano (smaksak).


-Kali Orexi!


Robban om:

Först ut är min tzatziki som jag lagat på samma sätt i 30 år, minst.

Själv har jag lärt mig den av Giagia, med en hel del ändringar i receptet ska tilläggas.


Man kan variera den som man vill och man kan använda grekisk yoghurt direkt. Själv så tycker att naturell yoghurt get lite extra ”sting” med sin syra. Och konsistensen vill jag kontrollera med Crème fraiche.


Passar bra till grillat kött och går lika bra att ha till smårätter (mezedakia).