
Ingredienser
Detta behöver ni till ca 2-4 personer
(Eller till ”Robban och kvällsfilmen” som Mia skulle sagt).
4-5 st Rökta Kalvkorvar (Creta Farm/Yfantis)
1 burk Vita Bönor i tomatsås (Kyknos)
1 burk Kidney Bönor i vatten (Kyknos)
1 burk Gigandes - Bondbönor i olja (Palirria/Elomas)
1 burk Passerade Tomater (Greka)
1 stor Röd Spetspaprika
2 Gula lökar
2 Vitlökar
1 tsk Kummin
1 msk mald Söt Paprika
Salt & Peppar
Lite Färsk basilika
Olivolja
En klick Grekisk yoghurt
Tillagning
Börja med att hacka vitlöken och bryn lätt i olivolja.
Skiva korvarna i ca halvcentimeter tjocka skivor och lägg ner i grytan med vitlökarna.
Hacka spetspaprika, lök och lite basilika och lägg ner i grytan.
Bryn med korv och vitlöken.
Sänk värmen när löken svettats klart och paprikan är mjuk.
Löken ska nästan vara genomskinlig.
Ner med all krydda. Rör om allt.
Vänd därefter ner Vita bönorna i grytan med sin sås.
Skölj Kidneybönorna från all ”såpa”.
Det ska inte vara färgat vatten när ni sköljer ur dom, då är dessa redo för att läggas ner i grytan. Är det lite torrt i grytan kan ni hälla på ett halvt glas vatten.
Häll ner Passerade tomaterna i grytan. Rör om.
OBS! Sänk värmen. Ska sjuda på svag värme med lock på.
(efter ca 30 minuter)
Häll i Gigandes med all olja.
Rör ner i grytan försiktigt! Bönorna får inte gå sönder.
Till servering:
Servera med skivat lantbröd.
Toppa tallriken med en riklig klick kall Yoghurt (eller Smetana).
Robban om:
Denna grytan gör sig såklart bäst med förvällda bönor som fått ligga över natten med byte av vatten osv.
Nu är det inte alltid man orkar eller kan stå med detta ett dygn innan. Så jag anser att det är okej att ”fuska”. Men, man fuskar endast med bra kvalitet.
Jag har även lagt till tillverkaren inom (parantes) ifall ni kan få tag på dessa i affärshyllorna där hemma? Vill man inte använda korv, kan man med fördel t ex ha i ”köttbullar” av zucchini (Kolokithokeftedes).
Lat som man är, har jag även haft i korv som smakar som falukorv... inte poppis.