
Ingredienser
Detta behöver ni till ca 4 personer.
(Eller till ”Robbans middag + 1 lunchlåda” som Mia skulle sagt).
Ca 500 gram Kalvkött & Nöt (mix)
2-3 Gula Lökar
2 Vitlöksklyftor
En nypa Rosmarin, finhackad
Ett fingerrnyp med finmalda Spiskummin (Smaksak)
Olivolja (naturligtvis från Kreta)
Till såsen:
2 Burkar passerade Plommon tomater
1 msk Finhackad Oregano
2 Lagerblad
1 msk Tomatpuré
1 Tärning köttbuljong
En näve Körsbärstomater, i halvor
ca 50 gr Riven Parmesan (eller Kefalotyri)
½ Glas Rödvin (Fungerar utan, för alkoholfritt alternativ)
1 Finhackad Chili (Smaksak)
Ayran:
5 dl Liter Naturell Yoghurt
5 dl Vatten
2-3 kryddmått Salt
Tillagning
Blanda ihop Vatten och Naturell yoghurt och vispa till skum på utan. Vill man ha mer skum kan man byta ut vattnet mot Kolsyrat vatten. Detta skummar drycken mer.
Vill man kan man även ha i lite pressad gurksaft i ayran.
Börja med att använda en lite större gryta. Ha i rikligt med olivolja.
Häll ner hackade vitlöken och låt få lite färg. Olivoljan ska få lite av vitlökens olja.
Ha därefter ner hackad gul lök. Blanda ner Rosmarin och Spiskummin, rör om allt.
När löken fått en gyllenbrun färg, blanda ner köttet i grytan och rör om allt noga i ca 3-4 minuter.
När köttet fått lite färg, lägg på locket. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 20 minuter under lock. (Vi behöver all vätska som droppar ner i köttet från grytlocket nämligen..).
Blanda ner övriga ingredienser till såsen i grytan (förutom osten). Höj värmen lite.
Låt puttra och rör om under ca 1 timme. Krossa alla plommontomater med träskeden.
Allt ska puttra ihop till en tjock fint glänsande sås.
Rör sen ner den rivna parmesanen och låt koka igen i ca 15 minuter.
Koka Pastan enligt anvisningar. Ha rikligt med salt i vattnet!
OBS! Bäst blir det att ha ner pastan i såsen och försiktigt blanda allt. Ger mycket mer smak då pastan suger upp såsen. Men tänk på att värmen i såsen kan ”koka” pastan lite extra och kanske få den att bli överkokt. Koka pastan lite al dente så brukar det vara okej.
Serveras till Pasta.
Till servering:
Servera med skivat lantbröd.
Strö över färskriven Parmesan (eller Kefalotyri).
Iskall Ayran.
Robban om:
Denna Bolognesen (μπολονέζ), är ett recept jag modifierat ett antal gånger. Främst på grund av att kalv är dyrt i Sverige. Men även för att jag inte hade råd som ung helt enkelt.
Nu är det ju så att, det inte är en ”äkta” Bologna sås. Såsen har inte lagats av en tant i blommigt förkläde som använder sina egna örter och slaktade kalv. Låt oss kalla det en ”bolognese-aktig” sås då? I Sverige försökte jag alltid använda Grekiskt tillverkade produkter så mycket det gick. Men det går såklart absolut lika bra med alternativen i affärshyllan.
Jag har provat receptet med viltkött i, och det funkar. Men det är mindre ”såsigt”. Och sås vill man ha till pastan. Själv tycker jag att pasta ska vara bäraren av såsen, och helst lite al dente också.
Jag använder no.7 på pastan (linguine), även om no.1 (väldigt tunn) är bäst enligt Mia.
Jag tycker att No.7 tar med sig såsen samt att den inte blir ”för mycket”, trots att den är lite tjockare. Prova själv!
Som tillägg har jag en dryck från min barndom som alltid fanns där runt husknutarna.
På gårdarna där jag växte upp, fanns många familjer från Turkiet, Palestina, Libanon och Albanien. Dom använde Ayran till mycket i deras mat och tilltugg.
Själv anser jag ayran vara fräscht och en bra kombo till stark mat. Men även till lite mustigare kötträtter. Ayran är måste till t ex. Spanakopita eller Burek. Men dricks ofta tillsammans med Kokoretsi.