• Robban

Våra Top 5 Stränder på Kreta, Grekland

Uppdaterad: 15 jan 2019

Som flitiga Kreta vänner och ständigt återkommande besökare vill vi peka ut de fem bästa badställena vi har hittat. Vissa kända andra mindre kända, alla dock helt underbara!


1. Diaskari Beach, Makrigialos

Vad kan välkomna dig mer än en strand med total avkoppling?

Kanske en strand med super service och mat i toppklass? Diaskari Beach är inte känd för sin ändlösa strandkant med skummande vatten som bryter av sandens inramning, Nix! Diaskari beach har något många stränder försöker sälja men inte har, nämligen lugnet som ska sprida ro när man hänger i hängmattan eller flottigt breder ut sig i solstolen.

Här har ni inte insmorda kvasi -solbrända kroppar som ligger packade som sardiner.

Här råder ett lugn även hos barnen som leker sina lekar nere vid vattenkanten. Och vad vore inte ett superkomplett solpass med mat och dryck alldeles intill när det tränger på?

“Diaskari beach har något många stränder försöker sälja men inte har, nämligen lugnet som ska sprida ro när man hänger i hängmattan eller flottigt breder ut sig i solstolen.”

Diaskari Beach Taverna erbjuder mat från meny som tillagas i sitt fräscha kök bara nån meter från strandkanten. Här kan ni sitta i skuggan medan ni väntar med en god iskall öl och filosofera över vad alla miljontals cikador som skränar i träden kan tänkas berätta? Och det går utmärkt att sitta med en bra bok. Med olika solstolar i olika modeller kan du totalt koppla av och slippa tänka på hålla tider och när hotellmåltider serveras.

Tips: Använd badtofflor, speciellt barnen då sanden kan vara väldigt varm.

Att göra: Vindsurfa, Snorkla, Äta, Mysa med en bok.

Barnvänligt: ++++ (Långgrunt, Kan vara kraftiga vågor, Strömt längre ut, Bra sand).


2. Maria Lagoon, Moni Kapsa

Inte för att Maria Lagoon kan klassas som en strand kanske, men vi hittade den och har lärt oss älska den för dess ständigt ändrande i sin natur och utseende.

Under åren vi badat här har de få träd som står här verkat vara på väg att gå med höstvågorna ut i vattnet, för att nästa säsong förvånas igen över att dom står kvar i all sin prakt med knallgröna blad och sjungande cikador.

Som snorkelplats är det en favorit. Och efter ett par korta simtag är mitt ute i ett inferno av fiskar på ett djup av endast några meter ner. Längs med klippsten längre ut dalar botten ner ca 20-30 meter med ett imponerande gigantiskt stenras neråt.

"Värt att notera är att här råder totalt insynsskydd och det går fördel att sola topless. Tänk bara på att här är ett kloster!"

Här kan man se mini-haj, sköldpadda och otroligt vackra fiskar i sina färgsprakande festkläder. Då vi är här har vi sett olika djur och fåglar cirkulera och slå sig ner för att ibland ge oss en underbar föreställning. Klipporna är tuffa att ta sig förbi på väg ner, men med bra badskor och packning i ryggsäck är det en baggis att ta sig ner dom få metrarna.

Värt att notera är att här råder totalt insynsskydd och det går med fördel att sola topless. Tänk bara på att här är ett kloster! Att ta med barn hit är sämre ide då platsen blir Otroligt varm och het när solen står på. Det är fullt möjligt att steka ägg på stenarna när det är som varmast, och små fötter och kroppar bränner sig lätt i solens gassande hetta.

Underbart för par eller dig som bara vill vara ensam i total tystnad (förutom cikador och en och annan moppe som brummar förbi ovanför).

Tips: Skarpa stenar - använd badtofflor, Blir mycket varmt här.

Att göra: Snorkla, Äta, Mysa med en bok.

Barnvänligt: + (Djupt, Kan vara kraftiga vågor, Strömt längre ut, Varmt!).


3. Goudouras

En magisk strand som skänker ett rofyllt intryck.

Ofta har vi stannat här för att inta vår medhavda frukost. Platsen är magisk! När man sitter här och lyssnar på havets vågor som slår in mot strandkanten, kan man inget annat än undra hur de antika grekerna filosoferade kring krig, dramatik, matematik, fysik och poesi på dessa platser runt om i Grekland.

"Att sitta här med sitt kaffe en tidig morgon då inte ens fåglarna vaknat, skänker ett så pass rofyllt intryck att jag nästan vill påstå att det är medicin för själen."

Att sitta här med sitt kaffe en tidig morgon då inte ens fåglarna vaknat, skänker ett så pass rofyllt intryck att jag nästan vill påstå att det är medicin för själen.

Som badstrand är den mycket fin, Väldigt lång om inget annat. Här passar det för vindsurfing då det är vindigt men inte blåsigt, fläktar gott i värmen. Dock är det väldigt strömt en bit ut och lämpar sig inte för badmadrasser.

Mindre barnfamiljer kanske inte har väldigt mycket att hämta här, men kan vara ett alternativ till hotellstränderna med massor av tjo och tjim?

Vägen hit går längs smala delar av vägen som kan befolkas av enstaka get-horder eller en vilsen bortsprungen åsna. Mötande trafik och dåligt skyltat. Kör försiktigt och parkera bra.

Tips: Stenstrand, lämpar sig för lite äldre barn.

Att göra: Vindsurfa, Snorkla, Filosofera, Äta picknick, Mysa med en bok.

Barnvänligt: ++++ (Långgrunt, Kan vara kraftiga vågor, Strömt längre ut, Vinden fläktar bra).


4. Anaskelou Beach

Doldisen alla vet om men inte besöker.

Under våra turer till och från alla våra badställen, har vi kört förbi denna strand otaliga gånger och missat den i förbifarten. För ett par år sedan sa vi att vi måste kolla in den lite bättre, och så fick det bli. Dagen vi skulle hit var det grekisk högtidsdag och alla var lediga. Så, tomt som på månen när vi kom och la ut badhanddukarna. Efter ett tag fick vi syn på en liten enkel hydda byggd i trä med väldigt tvivelaktigt arkitektonisk mervärde, låt oss säga (svartbygge).

"Det visade sig vara en fiskehydda åt de som la till här och likaså visade det sig vara grillplats för fiskarna när man tog iland sin fångst. Så, det blev en snorklingsdag med massor av goda dofter från grillarna."

Det visade sig vara en fiskehydda åt de som lade till här och likaså visade det sig vara grillplats för fiskarna när man tog iland sin fångst. Så, det blev en snorklingsdag med massor av goda dofter från grillarna. Som plats för snorkling är det perfekt, långgrunt och skön sandbotten utan stora stenar i vägen.

Efter ett par simtag var man ute i vatten med fri sikt på ca 30 meter och underbart ljus sandbotten, så fisk ser man utmärkt. Koraller och stim med fisk kombinerat med muränor som ligger och trycker under en sten. Mycket bläckfisk och en hel del krabbor. Lite vindigt men bra plats för att snorkla och steka i solen.

Livsfarlig vägkrök uppe vid stigen ner, ont om plats att parkera och svårt att ta sig ur efter det fyllts på med bilar. Privat mark så plocka upp efter er och tänk på att hälsa på folket här.

Lagom för barnfamiljen,men kanske inte så mycket att göra då stranden består av småsten och grovkornig sand. Taverna ett stenkast ifrån om man känner det kurrar i magen eller glömt att ta med mat. Härlig vy från restaurangen. Traditionell mat med bra portioner.

Tips: Använd badtofflor, Bra dykvatten, Oasis Taverna precis ovanför.

Att göra: Snorkla, Sola, Campa.

Barnvänligt: ++ (Strömt längre ut), Hala stenar!, Skuggplatser för barnen t ex under träden.


5. Xerokambos

Platsen för badsporter, camping och frifiske.

När vi besökte Xerokambos var det årets blåsigaste dag, och det blev inte bättre av att Mia varit sjuk ett tag och inte var helt på topp. Men, vi hade beslutat oss för att ta oss hit och så fick det bli. Efter ett par trekvarts yrande uppe i bergen för att hitta tillbaka till asfalterad väg var det ett vackert välkomnande när vi närmade oss platsen uppifrån bergen.

När platsen växer fram i periferin och hettans böljande dimma över vägen lagt sig är det en mäktig syn att se den långa strandremsan växa fram med sitt klarblå lysande sken.

Vattnet är klart en av det mest imponerande man tar in första gången man ser platsen, för visst är det vackert att skåda all marmorering i vattnet.

"Fisket är bra och man kan då och då se en pepparkaksbrun hårboll vandra upp ur vattnet för att ha fiskat kalamari med sin harpun, stolt raljerande sin fångst."

Som badplats är Xerokambos väldigt härlig då man kan hitta sin egna plats helt för sig själv.

En bit ifrån kan du ligga på nudiststrand och varför inte slå upp ett campingtält?

Ofta längs grönskan ser man inte allt för sällan tält och skåpbilar som valt att campa här ett tag. Fisket är bra och man kan då och då se en pepparkaksbrun hårboll vandra upp ur vattnet för att ha fiskat kalamari med sin harpun, stolt raljerande med sin fångst.

Tips: Använd badtofflor, Ta med egen fika (Dyrt!).

Att göra: Snorkla, Vindsurfa, Vattensporter, Mycket fisk, Relaxa.

Barnvänligt: ++++ (Långgrunt, Kan vara kraftiga vågor, Strömt längre ut).


Andra underbara badställen:

6. Vai (++++)

7. Makrigialos (++++)

8. Koutsounari Long Beach (+++)

9. Ferma Beach (++++)

10. Ierapetra Beach (+++)


Tips på mer läsning om stränder i Lasithi på Kreta?

Besök My Guide Crete´s "My cretan beaches" för fler tips på hemsida: https://www.cretanbeaches.com/en/beaches-of-crete/east-crete-beaches-lassithi

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon