• Robban

Tips, Råd, Myter & Fakta - Kreta special.

Uppdaterad: 10 dec 2018

Det är aldrig långt ifrån att hitta sina drömmars hus eller lägenhet när man är på Kreta. Naturligtvis är vi inga proffs på ekonomi eller på politisk miljö, vilken är viktig för handel. Men vi är väl orienterade i hur det är att bo och leva i ett klimat som ständigt präglas av Europa som helhet. Med turism och allt detta för med sig. Som t ex All inclusive, Miljö, Natur, Handel och marknad. Men inte minst, vet vi hur resan mot en dröm kan se ut och hur man bör tackla den verklighet som du och alla här nere lever i.

Många av oss som besöker ön förtrollas av allt det enkla och genuina. Här kan man bo billigt och leva på vad jorden erbjuder.

Att bygga sitt bo innan pensionen kanske? Här följer lite tips och tricks inför er framtidsplan.

En bild från det genuina Kreta - Den lokala tavernan. Oavsett vart du åker är det här allt händer.

Att hitta objekt är inget svårt.

På Kreta har många skandinaver hittat sina drömmar och lever i den varje dag.

Man frestas ofta att stanna till i fönstret hos den lokala mäklaren som serverar alla sina godbitar i skyltfönstret som värsta konditori. Och visst frestar det? Tro det.

Med sina 300 dagar om året med sol och subtropiskt klimat, erbjuder Kreta en snabb återbäring på din investering. Ska man hyra ut så kan man även göra en hacka och kanske även leva på detta vid ålderns höst. -Men, är det så enkelt?

Vad krävs och inte minst, vad kostar det att förverkliga sin dröm? Här kommer lite att tänka på och lite småtips på hur vi har fått ta allt, och i vilken takt allt måste få ha sin gång här. Allt är inte gratis och man ska vara medveten om att, få leva sin dröm aldrig kan vara helt kostnadsfri, vare sig på pengar eller engagemang.

Viktigast är trots allt – Motivation!

Under de åren vi var här och den ekonomiska krisen drabbade Grekland, märkte vi att man lokalt inte ändrade sina priser för objekt här nere. Man har på ca 5-6 år inte sänkt mer än 10-12% på renoverade objekt och ca 15% på objekt för renovering. Minst sänkta priser hittar vi bland lägenheter. Så, håll till godo...


Köpa och äga..

Med facit i hand, trots att bankerna i Grekland inte gav nya lån på över 3 år, har det omsatts mycket fastigheter ändå. Vad detta beror på är en penningstark lokal ekonomi som omsätts av turism. Men även en stor del av hitresta greker vilka letar boende under turistsäsongerna. Än ägs det mesta av kretensare själv, men mer och mer som ligger på marknaden är det utlänningar som säljer. Oftast ser man detta bland Britter, Tyskar, Holländare, Österrikare och Svenskar. De som säljer minst är Norrmän, Ryssar, Ukrainare, Fransmän och Greker själv.

Detta kan bero på valutan (euro) och det faktum att de generationer vilka investerat under 90-talet nu börjar få avkastning samt närmar sig pension. De som har valt att investera i objekt med uthyrningsalternativ typ flera lägenheter och/eller radhusmotell, hade länge fördel då EOT (uthyrningstillstånd) gavs åt byggnaden, inte åt ägaren. Kunde man billigt kalkylera med att dela summan per boende.

Idag gäller ett EOT varje boende och gäller inte vissa boendeformer.

Man har även stramat åt de regler som gäller för att kunna hyra ut.

Snart kanske drömmen om ett hus vid hamnen blir verklighet? (Loutro, Chania).

En stor del av marknaden har börjat stiga uppåt igen sedan 5-6 år tillbaka. Inte minst tjänstesektorn och privata företag visar plus. Men vinnaren är hotellkomplexen som har förhandlat fram avtal vilka både främjar och förkastar, beroende på vilket del av befolkningen du tillhör förändras dina förmåner och möjligheter. Bra kan tänkas för alla som arbetar på hotell? Nja, visserligen innebär fler hotell fler jobb, men lönerna har inte förändrats på 10 år, minst. Sen ska man inte glömma att bensinen nu kostar lika mycket som hemma i Sverige. För ca 10 år sedan kostade en Gallon (3,8 liter) ca €1.50 då euron låg på ca 9,00 SEK. Naturligtvis har det mest påverkat taxi, åkerier och transportfirmor. Men hårdast har det drabbat bönderna som nu inte får dra av någonting och dras med extra bränsleskatt.


Vad kostar ett hus på Kreta då?

Det beror på vart på ön du ska bo, samt vilket slags hus du letar efter. Men även flera andra viktiga punkter att ta hänsyn till i prisjakten.

Jag rekommenderar att först bo på den plats ni funderar att köpa på, och hyra i t ex ett år.

Att köpa ett hus som har bra isolering och tål väderombyten är viktigt. Stormar är vanligt på Kreta och alla vet ju hur sommarvärmen blir. Så, bra ventilation är A och O. Sen gäller det att ha bra grannar såklart. Man ska trivas i området och gärna ha nära till det mest nödvändiga som apotek, post och matbutik. Taverna och Kafenion hittar du garanterat.


En medelkurs är att ett modernt välutrustat hus utan pool, med garageplats och 3-4 sovrum. Kök och vardagsrum i öppen planlösning, trädgård med terrass på mellan 300-500 kvm, och El, vatten och avlopp indraget kan kosta mellan €60 000 upp till €90 000 beroende på byggstandard och byggmaterial. Stenhus är dyrare och "betongklumpar" lite billigare.

Man vill gärna lägga till "Strand vy" och "Strandnära" för att locka till dyrare pris. Men ska man bo intill stranden blir priserna mycket högre och dessutom med mindre tomtyta. Uppe i byarna bra bit upp är det billigare. Och ett delvis renoverat hus på 75-90 kvm med två våningar, kan kosta mellan €25 000 till €40 000, men då ska man ha klart för sig att det oftast finns en anledning att dessa är till salu. Ibland gör man kap, men oftast handlar det om icke jordbävningssäkrade hus och svartbyggen. Se upp med dessa projekten!


Att köpa sitt egna boende är inte svårare än hemma i Sverige, tvärtom.

Med en bra advokat och en driftig mäklare samt en bra fylld plånbok är det relativt enkelt. Naturligtvis finns det fallgropar och gråzoner man ska se upp för, speciellt skiljer det sig mellan köpa hus och köpa lägenhet.

En bra tumregel är att först sätta din budget, lägg därtill ca 10-12% i avgifter och kostnader för diverse test och tillstånd, och tänk på att begära allt av din advokat i skrift från säljarens advokat översatt om du själv anser detta nödvändigt. Geologiska prover - Se till att man gör ett geologiskt test om detta inte finns innan.

Helst ska säljaren stå för detta. Om inte kan det stå dig dyrt då man enligt lag måste kontrollera varje land efter fornlämningar. Förr behövdes inte detta om man köpte färdigbyggt hus, men då många hus tillkommer med ytterligare bygglov anses huset vara ett pågående projekt och då måste detta finnas.

Under alla år vi har tittat på fastigheter har vi införskaffat oss viktig kunskap. Idag hjälper vi till att hitta passande boende och inte minst, hjälper vi till att kontrollera så att ni får det ni vill ha och som bemöter era förväntningar.

Servitut och egendomens gränser.

Ofta kan det uppstå problem vid köp av lägenhet om vem som har rätten till delar av uteplats eller rätten till tak/källare. Terrasser är en sak som kan visa sig vara problematiska, inte för att man kanske delar ytan, men då man sitter ute hela solsäsongen från tidig morgon till sent på natten, kan det vara all idé att ta reda på om man kan sätta upp spaljé eller avgränsande plank. När det gäller dragen El och VA ska dessa finnas klart beskrivna i ritningarna. Samt ska ni se till att elmätaren är korrekt inställd till lägenheten. Begär avläsning för ca 6 månader tillbaka. Och om ingen har bott i lägenheten inom 3 år, kan ingen hållas ansvarig för fel som inte hittats vid köpet (typ osynliga fel). Så, en billig försäkring är att se till att el har förbrukats på fastighetens elmätare. Positivt då är även möjligheten att begära kopior på räkningarna om inte säljaren kan bistå med dessa. Säger man sig ha bytt ut mätaren ska detta kontrolleras med elbolaget innan (Kommunalägt).

Vid lägenhetsköp ska din elmätare finnas på din vägg och inte på någon grannes vägg.

Om den nu skulle finns på annans vägg, ska det stå i kontraktet som servitut.

Även vägen till fastigheten ska finnas med i din arkitektkopia. Arkitekten är den som utför det lantmäteriet gör här hemma.

Kuriosa: Då lagarna ändrades 2011, efter den ekonomiska krisen, betalar man idag som husägare en extraskatt för varje fastighet man äger. Upp till 1,5% av taxeringsvärdet per hus (jämfört mot 0.1% innan) och ca 5-15 € mer per kvadratmeter för nybyggda hus. Även inkomst påverkar nu, Inkomster under €12.000 beskattas numera, och för barnfamiljer med tre barn eller fler, med en gemensam årsinkomst på €30.000 beskattas med €0,50 per kvadratmeter. Detta gäller alla, även Svenskar med hus i Grekland och har påverkat fastighetsvärdet på objekt som är till salu. Många väljer att sälja och hyra ut. Ibland olagligt.


Banklån

Hmm, Inte så enkelt att få, speciellt inte som turistande medborgare.

Lån beviljas inte inflyttade till Grekland om denne inte är antingen grekisk medborgare och/eller har något att belåna. Då pratar vi inte om småslantar utan kanske €20.000-€30.000 på banken som garanti.

Stugor och andra fasta egendomar går ej att teckna in som garanti, inte heller en villa man har i Sverige, utan man vill se ett fast kapital som gärna växt under en viss tid.

Sen plus på det ska du helst inte vara över 65 år vid lånetillfället.


"Räntorna är lika olika som färgerna i bankernas lobby."

Du ska vara skriven i Grekland och ha grekiskt skattenummer (AFM).

Du måste ha ett öppnat konto i en grekisk bank, vilka det finns ett par att välja mellan.

Du ska även ha en egen pensionsportfölj som ska visa att du kan försörja dig som pensionär. Även om du jobbar ett par år till här så räcker inte den pensionen vidare i längden.

Arbetar du i Sverige och ska investera eget sparkapital, behöver du låna upp lite kanske. Ta med minst 6 månaders lönespecifikationer samt anställningsavtalet med referens.

OBS! Bankmannen kommer att kontrollera detta, så förbered din chef och lönekontor. Du behöver även se till att din bank i Sverige utfärdar ett dokument vilket bekräftar dig som kund och dina konton, samt att banken inte har vidare fordringar på dig. Ett utdrag ut polisregistret ska bifogas, och vara översatt till Grekiska via Notarius Publicus.


Räntorna är lika olika som färgerna i bankernas lobby.

Som gräns ligger lånen på mellan 3-6 år på 4-5% i ränta och för 6-15 på ungefär 3-4%. Inget att haka upp sig på, och är ganska hyfsat för att vara i en bank som för 8 år sedan var bankrutt. För lån på 30 år beviljas endast grekiska medborgare och avser nybyggnationer eller markköp. Bankman måste du ha och en ”Logistis” (Λογιστής), en revisor, typ.


Låneplanen SKA vara korrekt när du presenterar den, inget ”kanske” eller ”vet inte”, då kan du tacka lån farväl. Man har fullt upp och lösa ut alla ”röda” lån man gav under tiden för låneboomen. Allt utan säkerhet enligt normerna.

Vissa banker beviljar lån upp till 80% av lånebeloppet, men har mycket högre ränta.

Topplån existerar inte här utan du kan låna en ”klumpsumma” som ska lösa ut ev. Extra utgifter. Helst ska du ha bekostat advokat, arkitekt och alla dokument som behövs cash separat och inte belasta banklånet. I Sverige har vi det bra på det sättet att du kan lösa in gamla lån samtidigt.


Många mäklare förmedlar även juridiska tjänster, men ha klart för er vem som är uppdragstagare för säljaren? Ska ni vara helt säkra ska ni ha en egen advokat.

Denna kan ni kontakta antingen via bank eller via stadskontor. Mäklare kan även se till att förmedla hyresobjekt, tänk på att leta rätt boende och ställ krav på både mäklare och uthyrare. Största sannolikheten är att båda tar ut en avgift. Se till att dokumentera alla inventarier om ni hyr möblerat.

Och ska ni hyra omöblerat, tänk då på att vitvaror inklusive tvättmaskin inte ingår i hyran.

Se till att få alla nycklarna. Gör klart vilken yta ni kan använda utomhus, t ex parkering och förvaring. Detta är viktigt. Det är inget ovanligt att man begär 2-3 månadshyror i förväg för långtidsobjekt.


Uttag och Bankomater Som charterturist har vi fördel med att ha en bra bank som ser till att ha en bra kurs när du växlar in Svenska kronor till Euro. Användandet av kort är mycket större bland icke greker, och speciellt på Kreta. Med extrem växlingskurs på uttagsautomaterna väljer många att ha kontanter istället. Den gamla skrönan om att pengarna tar slut är bara en myt såklart.

Det är tufft att leva på kontantuttag i ATM´s, speciellt då växelkursen ibland kan stiga upp mot 10-12% på ett uttag om €500. Beroende på bank. Och såklart, ett system som lurar en om man inte är uppmärksam, kan man lätt tappa många tusenlappar med.

Se till att undvika Eurobank vilken enligt egen erfarenhet har högst växelkurs.

Alfabank kommer på en andraplats.

Se till att inte välja fast kurs (fixed rate) vid ditt uttag. Och välj "No"när du ombeds att välja. Då tvingar du banken att hämta dagens växelkurs istället och undviker bankens egenhändigt satta kurs. Kontrollera kvittot mot ditt bankkonto så får du en ca valutakurs att räkna på. Ska du spara ytterligare så öppnar du ett bankkonto, så kan du beställa valutan på ca 2-3 dagar. Du betalar endast bankens hantering vilket kan sträcka sig mellan €5-8 beroende på uttagets storlek. Men räkna med att man har en uttagsgräns vid runt €150 inom en veckoperiod. Gränsen för kontouttag ligger på strax runt €700 inom en vecka och ska du ta ut via kontokort gäller villkor från din bank hemma, men brukar vara €1500 inom en vecka. Betalkort är jättebra att använda överallt. Och även de minsta butikerna tar numera kort. Själv storhandlar vi alltid med kort och betalar endast med kontanter då vi absolut måste.


"Även om det så fint heter att du är EU-medborgare och har lika rätt att arbeta i ett EU land som vem som helst. Är det en fabel som heter duga."

Arbete och arbetslöshet

Visst är det drömmen att arbeta på Kreta och kunna klara sig och sitt uppehälle?

Hur enkelt är det? Och vad krävs?

Först så är det viktigt att påpeka att arbete här nere, speciellt bland turistorterna, är väldigt kontrollerade och sköts nästan bara av lokalbefolkningen. Även om tavernor och butiker ägs av fastlänningar, som bor här under turistsäsongen för att hålla öppet sina business, gäller lagar och regler alla! Inte minst är det ytterst viktigt att påpeka, att det du som person som är ansvarig att kontrollera din arbetsgivare och arbetsplats. Viktigt att ha klart för sig. Arbetsgivare betalar in din socialförsäkring, IKA. Denna är din garanti för att få ut din lön och semester samt extralöner. Även din sjukförsäkring innefattas i IKA.


-Arbetstillstånd, Skatt och försäkringar

Du behöver inget specifikt arbetstillstånd för att arbeta här, men du bör registrera dig hos polismyndigheten i landet om du ska arbeta och vistas där i mer än 90 dagar.

Du behöver någon som kan vittna om att du är den du säger (dokument hjälper) samt bevittna din adress. Ska du jobba inom restaurang och ha hand om råvaror? Då ska du även ha läkarbevis att du ej bär sjukdomar som t ex hepatit eller tbc. Men se till att du får en läkare som stämplar och signerar detta i ditt intyg.


Om du tänker stanna i mer än tre månader behöver du ett uppehållstillstånd.

Du kan få ett tillfälligt sexmånaderstillstånd hos lokalpolisen. De kommer att behöva två passfoton och ditt pass för att registrera dig. Låt en fotograf ta dessa, kostar ca €20 för fyra stycken och godkänns alltid. Om du vill stanna längre än så, sträcker nästa tillstånd över en femårsperiod.

För att få detta kommer du bli ombedd att genomgå en hälsoundersökning, vilken i princip är den samma som den ovanstående.

Något många arbetsgivare vill att du har är ett AFM -dokumentering, typ Skattebevis.

Detta utfärdas hos polis och skatteverk och kräver att man uppfyller olika krav vilka man är strikta med att alla nyinflyttade gör. Det kontrolleras på redan kontrollerad info.


Värt att notera är att jag själv bevittnade ett ”Nej” hos en som sökte.

Bara att återvända tillbaks hem utan vare sig nytt uppehållstillstånd eller skattenummer. Hårda bud, men bra tycker jag. Allt ska vara rätt och riktigt!


Ska du arbeta svart, dvs. utan IKA (försäkring och typ fackförbund), tar du en stor chans och du står helt ensam om det händer något på arbetsplatsen, du har ingen sjukförsäkring eller olycksfallsförsäkring. Skulle du ha svårt att få ut din lön kan du tacka den farväl då du inte kan sätta någon press på din arbetsgivare. Arbetsgivare har respekt för IKA som kan vara väldigt tuffa mot företag. Skulle du behöva ta lån eller stå för abonnemang blir det svårt om man kräver en inkomst.

-Att ta med sig sin ersättning.

Att arbetsförmedlingen och fackförbund i samarbete med din A-kassa skulle ställa upp är inget att räkna med. Även om det så fint heter att du är EU-medborgare och har lika rätt att arbeta i ett EU land som vem som helst. Är det en fabel som heter duga. Kontrollera med ditt fackförbund och anknyt med arbetsförmedlingen långt innan du tänker flytta. Skillnaden ligger i att söka arbete utomlands och söka arbete som emigrerad. Har man flyttat hit och sagt upp sin adress hemma, gäller det nya landets a-kassa och arbetsmarknadsregler även dig. Så att du skriver in dig på en arbetsförmedling hjälper inte mer än att du kan söka a-kassa där du bor, vilket du naturligtvis inte är berättigad till.

Ska du ta med din a-kassa till ditt nya land gäller en hel del regler vilka är väldigt snurriga och svåra att förstå, så du är helt i händerna på att din a-kassa helt enkelt godkänner dina 45 dagar man ska ha rätt att ta med sig sin a-kassa. Dock är ett av minikraven att man söker inom samma yrkesgrupp och även är inskriven hos arbetsförmedlingen i landet man flyttat till. Den europeiska arbetsförmedlingen EURES hjälper dig att vara inskriven som arbetssökande, visst. Men gäller inte som förmedlare anser svenska a-kassorna. Man vill att arbetsförmedlingen hemma i Sverige sköter detta. Så, tips – Var ute i god tid innan ni flyttar.


"Här rullar fordon som hemma rent tekniskt borde anses som skrot."

Bil, MC och moped..

Alla fordon på Kreta är ämne för min förvåning.

Här rullar fordon som hemma rent tekniskt borde anses som skrot. Lastbilar från 50 och 60-talet är ingen konstighet att hitta rullandes i trafiken. Alla, och jag menar ALLA på Kreta kör pick-up. Anledningen är enkel - dessa är skattebefriade samt undgår moms.

Pick-ups klassas som jordbruksredskap och undviker således avgifter. Och letar man att köpa en pick-up bör man se till att ha odling först då endast lantbrukare kan köpa en pick-up för att ta del av fördelen. Lastbilar och SUV:s är klassade inom yrkestrafiken och beskattas strängare. Ska man köpa bil ska man ha klart för sig att man betalar fordonsskatt efter fordonsklass och motorvolym. Gränsen för ”billig bil” går vid 1300 kubik. Över detta hamnar man i en skatteklass som sträcker sig upp till lätt lastbil. Därför ser man oftast småbilar som rullar. Bensinsnåla såklart. Men viktigast av allt - Billig skatt och försäkring. Se till att köpa en bil som håller sig så nära gränsen som möjligt då man ska ha klart för sig att små bilar och landskapet på Kreta inte alltid går hand i hand. En bil som klarar alla backar och vägar är viktigt. Saltet i luften sliter på bilen, så se till att ha ett garage under årets kalla säsong med regn och stormar. Hög luftfuktighet letar gärna rost på bilen, så se till att köpa en bil som tål rost.

Tar dagligen Bullen in till stan för att hämta post och hälsa på vänner. Här utanför Posten med en Papaki från 80-talet.

Bil hittar man för ca €2000-€3000, som gått mellan 12-15.000 mil, med servicebok, Ej import och ej krockad. OBS! Se till att inte köpa en krockad bil, då stiger premien som tillhör bilen, inte dig. Populära bilar som håller sig på gränsen är t ex små 4x4 jeepar, eller ”Frisörbilar” (Jimny, Samurai mfl.). Dessa har samlarvärde och är svåra att få tag på, samt har saftiga andrahandspriser.

Begagnatpriser på runt €3000-4000 för en 10 år gammal fd. frisör -hyrbil med minst lika många mil på mätaren som antal gånger Leif GW Persson lyfter glasögonen till hjässan.

När det gäller Moped och MC har man samma regler här som i Sverige.

Kreta är väldigt strikta med vem som får köra vad, så att köra olagligt är inte bra, och ger inget bra i dokumenteringen vid ett ev. Medborgarskap.

Man ska dessutom vara fyllda 16 år för att köra. EU-mopeder här duger bra och håller inte samma på benämningarna som i Sverige.

Här utgår man ifrån motorns kubik inte slagvolym, dvs. håller en EU-moped här inte sällan upp till 60-70 Km/h i hastighet. Fabriksinställda mopeder rullar ostrypta. Och ska man klassa dom efter Svenska mått kan man räkna med att dessa håller 70-80cc. Tänk på det om ni låter barnen hyra moped här.


Motorcykel räknar man allt över 90cc då många gamla mopeder i drift från 50-60 talen fortfarande rullar som ”mopeder”. Speciellt önskvärda är Papakis, eller ”Papi” (Gås) som ofta är registrerade som 50cc men i praktiken är gamla 70, 90 och 100cc mopeder från 60-70 talet. Dessa är dessutom helt skattebefriade och har ett enormt samlarvärde.

Räkna med €900-1000 för en 30-40 år gammal, som lätt gått 50.000mil. Men så är det, välvårdade motorer även om dom ser ut som rosthögar, har dom ett enormt samlarvärde och går ofta i arv.

Skattemässigt rör det sig om ca €30-35 per halvår för MC och för Bil ca €65-70.

Helt överkomligt. Och då ingår standard trafikförsäkring.

En vanlig syn i Grekland - Papaki (Gås). Dyrgripar som än idag rullar. Trots mer rost än färg och plåt.

Fyrhjulingar, eller ”Turist-släde” som man kallar dom här, får man köra på ett B-körkort.

Dock rekommenderas dessa inte att hyra utanför städerna då dessa är svåra att köra på vägarna som ofta inte underhålls och är i dåligt skick. Varje sommar dör turister i trafiken och orsakar olyckor då man inte är van vid hur man kör i trafiken här nere. Själv använder man dessa till jordbruk & jakt. Dessa är dyra i skatt och försäkring, speciellt om man överstiger 1300 kubik eller 150-180cc. Mer om Motor & Fordon kommer framöver då jag kommer ha en ännu smått planerad "Köp-och-Fixa själv" -inläggskedja i sommar."Skulle det olyckligtvis vara en olycka framme och du måste besöka ett sjukhus. Var väldigt noga med att visa ditt Sjukkort så fort du kan."

Sjukhus, medicin och Försäkringar..

Ditt ”Sjukkort” från försäkringskassan duger gott i de 90 dagar detta gäller vid vistelse utomlands. Ska du stanna längre måste du skaffa dig en egen sjukförsäkring.

Har du en anställning så se till att ditt IKA är korrekt ifyllt av din arbetsgivare. Glöm inte att tala om för arbetsförmedlingen här att du fått jobb. En privatförsäkring kan kosta upp till 15.000 SEK per år för en vuxen, så välj bolag med omsorg.

Bland Europas dyraste kostnader för medicin är Grekland tufft för sjuka, gamla och fattiga.

Skulle det olyckligtvis vara en olycka framme och du måste besöka ett sjukhus. Var väldigt noga med att visa ditt Sjukkort så fort du kan. Begär att få registrerat din vistelse innan du tar emot hjälp. Att visa sjukkortet sent innebär att du kan få din omkostnader underkända och får betala allt själv. Ha alltid sjukkortet tillsammans med ditt pass eller i ditt uppehållstillstånd om du bor här. Legitimera dig först med sjukkortet sen med passet, så är du säker på att man registrerar detta. Jobbar du här via jobbet hemma i Sverige är du försäkrad via fackförbundet såklart. Glöm inte att fylla i formulär S1 innan du åker. Och avvakta försäkringskassans utlåtande.

Många skräckfyllda historier finns att läsa om sjukhusvistelser i Grekland.

Och visst är det så att man här har en helt annan byråkrati än hemma i Sverige. Allt här sköts manuellt och alla dokument fylls i personligen, även om sjukhus är moderna och för all del inte mindre kunniga för den delen, så för att få kommunikationen mellan alla instanser att fungera väljer man ”The Old way”.

Pass, körkort - Ambassaden..

Ska du stanna länge i Grekland bör du se till att förnya ditt Pass innan du åker hit.

Man efterfrågar inte legitimation här, utan man legitimerar sig som turist med sitt pass. Skulle du ha ett körkort så släng inte upp detta om du efterfrågas legitimation om du inte förväntar dig en idiotförklaring av tjänstepersonen på myndigheten du besöker. Måste du förnya ditt pass här får du snällt besöka en ambassad som utfärdar pass. Oftast hittar man dessa i större städer som t ex Aten och Thessaloniki. Man får snällt ta inrikesflyget dit och besöka sin ambassad. Förvänta dig inte att du får ett pass samma dag, så har du en vän att bo hos så räkna med ett par dagars övernattning.


Körkortet kan man passa på att förnya samtidigt kanske, men det är det första du kan byta ut mot ditt grekiska efter ett par år. Bor du i Grekland och har permanent uppehållstillstånd samt är ostraffad (och inga anmärkningar) kan du påskynda processen och redan få ett grekiskt efter 2-3 år. Viktigt för dom som arbetar med turism och inom uthyrning/taxi.


Ha djur på Kreta (ta med, veterinär, stray dogs & cats)..

Som vi ofta skriver om i bloggen angående djur på Kreta. Börjar detta mjukas upp.

Allt fler har hund och katt som sällskapsdjur och inte minst så har det lossnat när det gäller herrelösa hundar och katter. Det finns som tur är, fortfarande folk som älskar våra fyrbenta och tar till sig djuren under svåra tider. Många har sett fördelen med att ha hund och katt, och inte bara hund som larm, utan som en vän man även kan ha nytta av i hemmet.

Det värmer att se människor komma med sina djur i koppel och tydligt visa sin kärlek. Veterinären är dyr, det är bara att ställa in sig på. Speciellt akutfall kan bli en dyr historia, men, vad gör man inte för sina djur? Däremot råder det en sällsynt skara försäkringsbolag som försäkrar ditt djur här nere. Så, ha en bra försäkring hemma och ta med den.


Levnadsstandard – Hem och Bo..

Nu är det ju inget U-land man besöker eller bosätter sig i.

Kreta, och Grekland har en väldigt hög levnadsstandard och det enda som skiljer är avlopp och mindre saker. Internet och bredband är som hemma och brukar dessutom ofta ingå i hyror. Vatten ingår i hyran och El och varmvatten separat.

Ev. Försäkring bör ingå om ni inte har egen.

Ta foto på allt ni köper hem och spara kvitton i bankfacket eller i kassaskåp.


Hiss finns i storstäder och sällan på hyresbostäder. Hotell han ha hiss, men ställ in er på trappor, så har ni svårt att gå i trappor så välj boende på första plan (first floor benämns det som här). Diskmaskin finns på modernare boende och hotell, men för det mesta föredrar man att ha tvättmaskin framför diskmaskin, då det kostar att värma upp vatten. Sommartider hänger man ut tvätt som torkar på 20 minuter, så Torktumlare är sällsynt.


"Ska ni ha absolut billigast hyra så leta er upp i bergsbyarna..."

Vad är då ”Normalhyra”? Nja, det är svårt då man tar hänsyn till strandnära och tillgång till yta. Dyrast är ju nybyggt och speciellt om man ska ha pool och massa maskiner i kök och tvättstuga. Men det är inte svårt att hitta en ca 30-40 kvm lägenhet i stan för ca €250-€280 i månaden inklusive internet och vatten. Ska man hyra utanför stan så är det ungefär samma då man har nära till strand. Ska ni ha absolut billigast hyra så leta er upp i bergsbyarna, men ha i åtanke att ni då måste ha bil då allt kan ligga avsides.

Hus och villor går att hyra för mellan €350-€500 för 80-110 kvm, beroende på utförande och pool m.m. Men då ingår förvisso trädgård och ev. patio för t ex familjer.

Oftast tillkommer en kostnad för att hålla med poolskötare, trädgårdsskötsel och diverse.

Se till att kontrollera extrautgifter innan.


El, vatten och skatter..

Elkostnaden här, är som vi så gärna skriver om – Skitdyr!

Och speciellt för ett land med över 300 soldagar om året borde man ha en mycket billigare el och uppvärmning, men icke! Staten har subventionerat ut istället för att subventionera in för alla som har solceller och solpaneler. Visst gagnar det de som nybyggt med paneler och nybyggnadsgaranti (bra bonus på överskottsel som går till fördelning). Men för alla som hyr eller har äldre hus med alternativa eldstäder och värmekällor, är det dyrt. Med mina uträkningar ca 30-35% dyrare än t ex Eon.


Ska man jämföra med elpriser hemma så ligger priset här på ca €70 (35-45kvm) och månad. Så se till att fönster och dörrar är tätade och tål vinterklimat. Stäng dörrar till rum ni inte använder om ni bor större och se till att ha alternativa värmekällor i sovrum och vardagsrum. Ca 1500-2500w räcker för att bli av med fukten som tränger sig in överallt. Vatten brukar ingå i hyror och för husägaren betalar man inget för kallvatten (kommunalt). Har man eget avlopp så betalar man detta i kommunala skatten (ca €30-50 / halvår). Nästan allt varmvatten hettas upp med solpaneler, så var varsam och sparsam.


"Men billigast är Grekernas egna varumärken. Och det finns massor!"

Matbutiker och basvaror (hemma vs. Kreta)..

Många frågor handlar om mat och priser. Såklart har de flesta stora butikskedjor filialer här och priserna skiljer inte värst mycket. Priserna på Lidl är samma som i Sverige, och ska ni handla på IKEA gäller exakt samma pris här som hemma. Var skiljer det sig då? På Kreta finns otroligt många kooperativa matkedjor, faktum är, att ca 70% av alla matbutiker här är kooperativt ägda. Allt ifrån små shoppar till stora matbutiker med enormt stort sortiment. Mycket handlar om varumärken och vilka producenter som tillverkar sina varor inom EU. Köksartiklar, skönhet och kroppsvård inklusive schampo, tvättmedel och toalettartiklar har samma priser som hemma. Billigt är märken som inte finns i Sverige och kanske ej står under licenstillverkning. Men billigast är Grekernas egna varumärken. Och det finns massor! Utan att ta avstånd från kvalitet eller annat, duger dessa i allra högsta grad.

Speciellt om man vill leva efter en budget och letar medlemsbonusar.


Man handlar på medlemskort oftare här och erbjudanden är inte helt sällan på upp till 50-60%. Billigt bland basvaror kan betyda upp till 50% billigare än hemma, och ett bröd kan kosta 13 kronor här mot 25 kronor för samma hemma i Sverige. Och då ska jag tillägga att allt här bakas och säljs inom 3 butiksdagar.

Lokala örthandlaren med sina färska örter.

Kött finns alltid i chark i butiken, och priserna är ca 15-20% billigare än hemma, beroende på vilket kött man ska ha. Köttkvalitén är kan jag säga lika många procent finare. Slaktare och bagare är fortfarande lika viktiga här som i Frankrike? Man köper sitt klockan 14:00 fikabröd här, oftast en slags pirog eller sesamfrö-kringla. Slaktaren säljer sitt kött till kvalité, och inte för sitt pris. Man får det man betalar för heter det. Och man har ALLT!


Svårt att jämföra är sånt man i Sverige köper som ”standard”, t ex alla olika varianter av pålägg, ostar och lull-lull. Det är svårt att hitta 30 olika varianter på vetemjöl. Och ska man ha baktillbehör ska man helst inte leta extrapris. Socker kostar nästan inget, och salt.

Mjöl finns billigt men i storpack. Att hitta förpackningar med marsipanlock till tårtan sidan om 3-delade tårtbottnar kan du drömma om. Så basvaror handlar om vad man använder här nere. Kaviar och olika laxtyper kan man se sig om i månen.

Letar man däremot tonfisk hittar man 30 olika sorter i 30 olika prisklasser. Grädden är dyr, mest för att kossor har man inte på öarna. Men ska man ha god mjölk kostar den som hemma men är mycket gräddigare och smakar som riktig ”Gammeldags”-mjölk.

Ostarna här är få, men desto bättre i kvalité. Fetaosten är, otroligt nog, lika dyr här, nästan..

Skaldjur är billigt och kyckling ca 20-30% billigare, och snacka inte om kvalitén, Superbra! Bryggkaffe finns i oändlighet och smakar lika olika, tycker jag. Själv dricker jag inte bryggkaffet, men Mia gör det och har hittat märken som funkar. Ca 40 kronor kan man hitta det för.


"Letar man lösgodis är det lättare att skrapa fram tre TV apparater på triss än att hitta detta i butik..."

Godis, kakor och sötsaker..

Mmmm, Marabou! Ahlgrens bilar, Gott & Blandat... Visst har vi underbart godis i Sverige? Om inget annat har vi ett stort utbud som passar alla smaker. Här finns varumärken vi är vana vid om än i andra förpackningar. Man äter kakor i större utsträckning och speciellt fruktfyllda. ”Sju olika kakor på fatet” gäller även här och tro inget annat än att de flesta bakar. Även barn som gamla – Alla älskar sina recept och kakor. Man fyller med sina egna blandningar från sin egna trädgård, och allt smakar underbart ska jag även tillägga. Men bäst är Bakelser! Kretensarna älskar sin bakelser. Man äter luftiga, plufsiga, stora, mjuka, chokladtäckta, gräddfyllda bakelser i alla dess former. Själv älskar jag en frappe och en bit bougatsa på förmiddan, och Mia älskar fruktfyllda småkakor till sitt kaffe. Vi har våra favoriter sedan länge när vi är här och även om vi saknar vårt Svenska godis, finns det allt här, om man letar.

Svårt är att hitta saltlakrits och sötlakrits, men vi har med oss som ska räcka ett bra tag. Smågodis är svårare. Letar man lösgodis är det lättare att skrapa fram tre TV apparater på triss än att hitta detta i butik. Så, fyll på lagret när ni kan och vårda alla hemma i Sverige som kan skicka godis – hahaha.


Klimat - Väderomslag..

Klimatombyte sker, tja, genast! Man kan ha 25 grader under dagen och sitta med vänner på kvällen till 20 grader, för att plötsligt vakna, huttrandes, klockan 03:00 till 6 grader och 98% luftfuktighet. Stormvindar ligger som ett täcke över vissa områden, andra kan gå en hel säsong utan en vindpust. Själv har vi upplevt 90 Km/h stormar för att köra 15 min och se folk sitta på uteservering i shorts.

Element och värmekällor ska vi inte jämföra mot hemma i Sverige. Elen är svindyr här och ska man värma upp hemmet bör man ha kamin eller öppen spis. De flesta har både och. Här eldar man med allt man kapar av olivträden och det doftar underbart, eller pest, beroende på vad man gillar. När man kör kan man känna olika dofter beroende på vilket virke man eldar med.

Det som anmärkningsvärt skiljer här och hemma är denna förbannade fukten.

Tro inte bara för att Kreta är en subtropisk ö att man har torr vinterluft. Inte alls.

Den är svinkall! Själv fryser jag sällan och alla som känner mig vet att min kroppshydda är anpassad för arktiskt klimat (tjock och skäggig). Så tro mig om jag nämner fukt & kyla.

Så, ska ni bo här under kalla säsongen, ta med bra kläder och värm inte upp men AC:n – DYRT! Många som bor uppe i byarna i bergen bor denna säsongen med sina barn eller barnbarn för att inte frysa, men även för att ha tid att umgås och fira tillsammans.

Man tycker detta är den absolut bästa tiden på hela året – Man är ledig och umgås med god mat, dricka och sällskapsspel.


Pension och äldrevård..

En myt är att Kretensarna går i pension tidigt och har det bra på gamla dar. Inget mer kan vara fel. Medelpensionen ligger på ca €350 för de äldre vilka inte arbetat mer än 10-20 år. Krav på minimum 60 timmar per vecka är något som många som livnär sig på turism har svårt att uppfylla hela året. För de som arbetat i 25-30 år och inte anses tillhöra tjänstemän -sektorn eller kommunanställda, har en pension på ca €500-€700 vilket inte räcker långt. Detta tar vi upp lite längre ner. Inkomster under €5000 per år kräver ingen skatt, å andra sidan får du heller ingen återbäring på din pension. Värt att tänka på.

För pensionärer som ska flytta hit permanent måste ni ansöka om pension innan ni skriver er här. Det finns flera lagar och paragrafer ni ska uppfylla samt ta hänsyn till. Så planera långt i förväg. Vi kan hjälpa er om ni behöver hjälp med Svenska myndigheter innan er flytt.

-Systemet här, i korthet. Alla måste arbeta ihop sina 30 år av pension, dvs. inackorderad pension.

Nu finns ingen delad premiepensionsdel typ tjänstepension, allmän pension och privat.

Här finns en och det är den du får.

För att få ut en maxpension krävs att du under 30 år har arbetat minst 300 dagar per år, gärna mer. Dock utan betalning för dessa ”extra dagar”, t ex arbetat semesterdagar, helgdagar och andra högtidsdagar. Förvisso får varje anställd två extra månadslöner, en vid semestertid och en vid julen, dessa kan man förhandla sig fram om olika utbetalningsdagar. Men, dom flesta väljer att arbeta och spara dessa pengarna för att t ex få en högre pension.


Lönebeloppet, vilket då inackorderas, är som högst €1200 i månaden x 12 månader.

Arbetar du mer får du inget av dessa tillgodo i din framtida pension, tvärtom beskattas du högre och då menar jag ca 60% på beloppet. Den skatten har du inget tillbaka på från staten som vi får i Sverige.

Pensionssystemet gagnar de som arbetar inom statliga sektorn samt inom den kommunala sektorn. Här är inackorderad pensionstid 15-20 år och ca €900 i månader x 12 månader i inkomsttak. Därför är det fullt möjligt att gå i pension vid 50-års åldern.

Däremot är det en diger summa att hämta ut som går att leva på, därför arbetar pensionärer oftast extra istället. Detta är helt okej dock men beskattas hårdare också ska nämnas.

I samband med nya äganderegler som infördes för något år sedan, har detta inneburit att pensionärer och familjer med lägre inkomster fått det mycket tuffare. Det händer att man ser en äldre komma och sälja något man tillverkat hemma. Vanligtvis konst i form av smide eller textilier.


Kommer ihåg för ett par år sedan då Mia och jag var på besök hos ett par vänner i en bergsby, då en gammal kvinna satte sig i värmen och fick dricka.

Hon hade uppenbart svårt att röra sig och hennes händer var krampaktiga. Hon frågade om Mia ville köpa hennes tavla, tillverkad av sånt hon hittat ute i naturen. Vi fick höra att hon var ensam och hade inte pengar till el. Så Mia köpte hennes konstverk för en summa som skulle betala hennes el ett bra tag framöver. Själv hade vi en smal semesterkassa och även om den var diger så vad gör man inte?

Hennes konstverk hänger än idag i vårt hem.

En trätavla med ditlimmade saker som formar en bergsby med träd, blommor och själva området. Väldigt vacker. Tanken varje gång jag går förbi den går till den gamla damen som då var i 90-års åldern och säker inte finns bland oss idag.

En av Greklands korrupta byråkratiska politikers offer.


Myter & Fakta

En ”Grekland” -sökning på nätet ger dig massor av träffar som oberoende är fullspäckade med information. Inte minst alla sponsrade resebloggar som lämnar idéer och tankar kring sina besök. Hur Grekland funkar med sin infrastruktur (och alla länder för den delen) måste upplevas från ett förstahandsperspektiv.

Och Kreta (Grekland överhuvudtaget) är omöjligt för en Svensk att ha total insyn i.

Mångt och mycket handlar om uppväxt, om mor- och farföräldrar, traditioner, familj och såklart – Det stolta och genuina kulturella grekiska arvet som endast en grek har.


Att försöka ge sig på det genuina Grekland är omöjlig utifrån en Spa-skimrande upplevelse, eller ett Bed ´N Breakfast. Eller från ett hotellkomplex för den delen.

Det kittlar dock på nyfikenhets nerven, ja.

Och ger blodad tand, absolut!

Men Grekland erbjuder så mycket mer än pittoreska vyer, klapperstensstränder, parasoll-folk och Grekisk sallad. Ska du öppna dörren till grekernas land, sinne och hjärtan måste du först skala av allt som har med Europé att göra.


På Kreta är alla Kretensare och Greker i andra hand.

Man är stolta över sina bröder och systrar över hela Hellas, och tro det. Hela Europa bör tacka för allt den Hellenistiska kulturen och arvet skänkt dom.

Man är enormt stolta över sitt historiska arv, sina kulturella skillnader, matkultur, historiska arv och seder. Men inte minst, sin egna Ortodoxa kyrka.

"-Grekerna är inte värst religiösa." Den yngre generationen har en nja-kärlek till religionen.

Man älskar det man har och vill ha kvar det man fått med sig från mor och farföräldrarna. Man följer fortfarande den Julianska kalendern som Grekisk Ortodox kyrka. Och detta märks inte minst varje Lördag då skolor är öppna och även har religion på schemat. Söndagar klockas det för bön och av egen erfarenhet, en av veckans mest avslappnade upplevelse med prästen närvarande - väldigt sympatisk och social. Att fira högtidsdagar är viktigt och så djupt rotat i en Grek att även namnsdagar firas. Traditioner går hand i hand med folket och tro inte att kyrka och stat gått skilda vägar, knappast. Den generation som fortfarande lever då tiderna var som tuffast i efterkrigets brutala verklighet, lever fortfarande efter helgon och kyrkans kalender. Man firar påsk och helgondagar primärt framför julafton. Påsken är den mest firade högtidsdagen och firas med antikristo tillsammans med familjen. Själv har vi varit inbjudna och vill gärna tala om allt man äter och gör, men detta kommer jag till i ett annat inlägg och med bilder. Att fira påsk är viktigare än att fira juldagen och julafton eller ens nyår. Visst firas det dessa dagar, men absolut inte som påsken. Många reser ”hem” och besöker varandra i Grekland, speciellt om man är bosatt utomlands återvänder man gärna till familjen under påsken. ”Den stora veckan” firas efter 40 dagars fasta. En tuff och inte allt för efterlevd rit bland yngre, men många äldre tillämpar fastan. Själv har jag försökt fasta varje slutvecka iallafall. Alla dagar firas på sitt sätt och har symbolisk anknytning till Jesu återuppståndelsedagar. Man målar ägg på Måndagen (Blå måndag). Skärtorsdag firas högtidsfullt och alla barn som är konfirmerade tar nattvarden. Man färgar även äggen röda denna denna dag som symboliserar jesu korsfästelse och återuppståndelse. Påskafton firas med mat och man tänder ljus i kyrkan. Hela familjen lyckönskar och lägger en liten bön kanske? Om inget annat avslutas allt med att prästen avlägger ”Christos Anesti”, och man går hem med ljusen i hand. Vackert i småbyarna då man ser alla ljus. Väl hemma knäcker man ägg med varandra och har kul. Påskafton grillas det helstekt lamm i ”Souvla”, eller på Kreta ”Antikristo”. Så jo. Man är religiösa i allra högsta grad. Man är även stolta över sin Ortodoxa kyrka och allt den står för. Även ungdomarna firar sina namnsdagar och det är inte sällan man träffas med sina barn i kyrkan för stundom ljuständande och tankar till bortgångna familjemedlemmar.


Kuriosa:

Halloween har man firat här långt innan Skandinavien såg fröken Curtis bli jagad av Myers på duken. Britterna och Jänkarna har firat halloween på Kreta sedan slutet av 40-talet.

(9 December, Ferma) Byn samlas inför högtidsfirande i Kyrkan. Prästen välkomnar alla.

-Man måste vara heltäckt på kroppen vid besök i en kyrka.

Nej, inte nödvändigtvis. Men du bör följa sederna om att täcka fotleder, handleder samt axlar. Inte för att man inte får visa huden, utan för att symboliken ligger i Jesu korsfästelse och heliga Marias sörjeskrud.

Besöker du en kyrka vid begravning, klär man sig i endast i svart om man är familj till den avlidna. Man bär svart hela livet som änka/änkling, och i upp till fem år som nära anhörig. Kremering är inte tillåtet inom den Ortodoxa kyrkan. Inga blommor läggs kistan.

Många äldre kvinnor bär sjal på huvudet och täcker sitt hår vilket är sällsynt idag bland yngre. Shorts har man på strand och fritid, inte i en kyrka, så långbyxor rekommenderas vid kyrkobesök för oss karlar. T-shirt eller kortärmad skjorta kan man bära som turist i kyrkan, men inte vid ett deltagande vid mässa eller annan högtidsfirande.

Att tända ett ljus, lägga en slant i donationen sporadiskt när man går förbi, uppskattas av alla i byn och inte minst av kyrkan då man har flera dagar om året då man delar ut mat till behövande. Små kyrkor i byar bekostas inte av staten, utan lever på gåvor och ideellt arbete av alla i byn.


-Greklands ekonomi är idag bland dom bästa i Europa. Nej, det har man definitivt inte. Man har dessutom en arbetslöshet bland ungdomar som är katastrofal. Med 19% att jämföra mot Sveriges 2%. Det sociala säkerhetsnätet är värre än vi ens kan tänka oss. Snittet bland EU´s 28 medlemsländer ligger på 6,7% (Grekland kvinnor totalt 58.6%). Ekonomin har blivit bättre sedan EU krisen 2009 och den ekonomiska krisen 2010. Trots sparprogrammet och att man anses stå på egna ben, betyder inte att faran är över. Långt ifrån. Fråga din bank så ser du själv. Även charterarrangörerna överger Grekland.

Bland låntagare har det varit många sömnlösa nätter sedan 2010, inte minst då man inte får fler sparpaket och Tyskland hotar med att kräva totalstopp för alla nödlån (IMF). Man har fortfarande den högsta statsskulden i Eurozonen, och har dragit ned på den offentliga sektorn med följd att medborgarna har fått mindre i lön och pension, medan allt har blivit upp till 30% dyrare och skatterna höjts.

För flertalet har pensionen halverats och för anställda har lönen minskat till den grad att man tvingas ha ett jobb till. Ingen har något att sätta emot och de med pengar får skattelättnader, inte minst alla banker som borde få betala skadestånd till sina sparare. Sedan 2017 har en stor del av befolkningen på Greklands öar flyttat utomlands för att söka sig dit jobben finns. I byn har nu 5 vänner till oss flyttat. Tre till Norge, en till Österrike och en till Australien. Adonis på macken ska besöka Sverige i sommar och tror inte att han kommer tillbaka. Hans vän har en restaurang i Uppsala.

Folk går på knä, ekonomiskt. Men man har haft det svårt som folk och har genom åren lärt sig att överleva. Man är medveten om att efter regn kommer sol, och tur är väl det.


Kontentan av allt?

Kreta är och förblir en underbar upplevelse oavsett alla backar och hinder man måste ta sig över. Allt är värt belöningen det innebär att kämpa tillsammans med samma mål. Att få drömma som vuxen och kunna nå upp till sina mål. Och sätta nya. Livet är en gåta, och lösningen finns där på andra sidan...

Jag hoppas denna lilla Kreta-guide till Grekland hjälper er och kan vara till stöd för era egna beslut kring bo och resa till Kreta. Speciellt till Sissi som gärna ville veta lite mer om sjukvård och hälsa.

Tack för att ni läser vår blogg och vill ni ställa nån fråga jag inte tar upp här, eller har frågor kring det jag tagit upp här, kan ni alltid skicka oss ett mail eller PM så svarar vi er. Behöver ni hjälp och komma i kontakt med någon instans här på Kreta hjälper vi er såklart.


Vill även passa på att tacka alla er som skickat oss allt ifrån godis till praktiska saker vi saknat hemifrån Sverige. Ett stort och speciellt Tack till svärmor Maggan, Grannen Carina, Kim Holk och Erica Forslund - Ni är änglar!

Tack /Robban

#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #ferma #ierapetra #greklandtips #kretatips

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon