top of page
  • Skribentens bildMia

Spännande fortsättning..

Efter katastrofen i Makrigialos, och i princip - Över hela Lasithi, har mycket blivit förstört och många kan inte bo kvar i sina hus. Affärerna som ligger en trappa ner, Ja ni kan tänka er.

Stränderna har man grävt upp allt skräp som har hamnat i havet. Man bränner för fulla muggar, alla kvistar och träd som legat överallt. Skräpet plockas bort som man slänger i svarta sopsäckar. Byns invånare hjälper till och man gör vad man kan för att hjälpa varandra. Kommunen har beviljats stöd för dom som har det allra värst. Bra, för många av dom gamla här har förlorat mycket i ovädrets efterdyningar. Allt är inte bara pengar. Mycket handlar om hälsan för dom gamla. Det har tagit hårt på dom.

En av alla fyllda flak med skräp som rensats från stränderna.

Man spolar fortfarande vatten på gatorna och städar runt omkring så vi får bort all lera och smuts. Allt börjar bli sig likt nu igen på gator, speciellt på Vings hotell. Igår gick bussarna för fullt hela dagen och sent in på kvällen med alla som kommer hit nu i tidig sommar. Tror säkert att man sett till att få fint inför alla turister som kom och ska komma. Runt omkring har större delen av Analipsi klarat sig bra.

Många som inte bor här permanent, men har hus eller lägenhet här, får en överraskning kanske? En stor del som blåst sönder är hos gamla, och alla som inte är här.

Lokalborna har tömt vatten ur en källare hos ett par som inte var här och kommer kanske inte förrän länge till. Man rensade från skräp också. Ser bra ut nu, helt och beboeligt.

Många frågor har det blivit under veckan ang. Sunwing. Ser bra ut tycker jag. Det har varit full rulle här hela veckan...

...Men alla hotell har inte den turen.

Villea Village har fått mycket förstört. Som ett gammalt och välbesökt hotell här i området, har det såklart sina återkommande besökare. Mer än att beklaga kan man inte, och hoppas på att allt kommer funka i arbetet med att få klart så mycket man kan inför säsongen. Arbetet sker febrilt och trots lermassor och totalförstörda inventarier, kämpar man vidare. Varje dag går flera rundor med lastbil, släp och flak lastas, tuffa sträckor körs med all last.


Robban körde upp till Agios Stefanos..

Vägen upp dit var i princip omöjlig utan bil med fyrhjulsdrift. Tur för dom att man har vägen från Pefki som går till Agios Stefanos också, vilken är mycket bättre.

I Veckan fick man klart av kommunen att man ska få stöd här också, Bra!

Vissa vägar upp i bergen är det jätte svårt att komma upp till, floden har tagit med sig murar och trasat sönder mycket. Vägar och stigar har stora stenblock som hindrar trafiken.

Vissa sträckor fattas delar av vägbanan.

I Sitia har man räddat många hundar med sina traktorer. -Härliga människor!

Även i Makrigialos har man räddat hundar, som jag skrev i tidigare inlägg. Jag har sett många av våra hemlösa katter så de klarade sig också, skönt!

Hela veckan har det rapporterats på nyheterna om alla godhjärtade och fantastiska människor som hjälper alla människor, och djuren, som hamnat i nöd.. Hjältar!

Hundar som sätts i säkerhet från regnmassorna, här i skopan på räddningsarbetarnas fordon.

För nån dag sedan var Robban och jag ute på kvällsrundan och gav katterna färsk fisk som de älskar. På många ställen har vägar rasat in till husen och det är precis så att de kan gå upp till sina lägenheter men det är inte vackert så hoppas de fyller igen allt snart. Allt fler hundar och katter har börjat leta sig fram på nätterna. Ser dom sitta där och titta på våra sopcontainers som fylls allt snabbare nu när man rensar ut. Lägger ut mat så fort vi kan. Vi vet inte om det kommer fler regnskurar.

I veckan har det varit fint, men regn har vi fått på natten.

Så, helt på det klara kan man inte vara. Sol på dagen, regn på natten. Men snart så kommer värmen och jag och mina små fyrbenta slipper frysa i fukten som kryper inpå i natten.


Vatten finns ju nu på ställen där det inte brukar finnas så djuren trivs och njuter.

Vi hör grodorna sjunga för fulla muggar, det är grodornas månad att hitta en partner så ni kan förstå vad vackert ljud det är om nätterna.

Kretas stora gräshoppor sjunger också sin vackra sång.

Fåglarna kvittrar och solen skiner så nu känns det som inget av katastrofen har hänt. Jag måste säga att folket tar det bra och kämpar på, underbara och starka kretensare som hjälps åt med allas problem. Så nu börjar vi om på ett nytt kapitel.

Skönt att se naturen återhämta sig från allt. Djuren har fullt upp med att skaffa familj...

På en av parkeringarna så jag tusentals gråsparvar bada i en stor vattenpöl, dom trivs nu med allt vatten och de plockar mindre skräp för att bygga sina bo, dom söker också en partner så snart har vi många små gulliga sparvungar i buskarna.

Fjärilar och blommor ser jag överallt, alla olika och så vackert.


Sniglar i mängder det är man ju inte van vid att se under sommaren, men nu får jag uppleva allt av den underbara våren här på Kreta.

Så nu börjar säsongen med stormsteg, I dag kom flera bussar fullastade med er alla som ska hit och njuta av er semester. Känner er längtan efter att komma hit och njuta av att kunna vara med er familj eller med er kärlek och njuta utan krav från vardagen.


Våra vänner Agapi och hennes man Kostas har en liten get-killing som han älskar.

Hon är med honom överallt även inne hemma ibland. När Kostas är i plantagen och plockar gurkor, tomater, paprikor, springer hon runt och skuttar. Hon åker bil i framsätet, lyckliga get.

Hon har sitt egna lilla hem ute, men eftersom hon är en killing får hon lov att vara med dom överallt, så hon inte är ensam. Vill också påpeka att hon ska inte bli mat.

Jag själv älskar ju getter och skulle vilja ha en, men det går ju inte att ha i lägenhet.

Men, senare i livet kanske jag kan ha en söt liten get i min egna trädgård?

Skulle även vilja ha några hönor senare, för jag älskar deras kuttrande ljud som är lugnande och trivsamt tycker jag.

Kan sakna det ifrån Ferma.

Där gick hönsen precis utanför toalettfönstret och man hörde dom från tidig morgon då tuppen kraxat klart och tävlat mot andra tuppar i området.

Till kvällar då dom oroligt kuttrande när solen var på väg ner.


Resan till Göteborg närmar sig nu med stormsteg bara en månad kvar.

Så nu börjar jag känna mig lite stressad faktiskt.

Fast jag vet att morsan behöver mig och det ska bli kul att se mitt hemland igen..


Jag vill tacka alla som följer oss på bloggen, Facebook och Instagram.

Skickar goa kramar från mig,

Nu välkomnar vi Påsken och det ska bli skönt med lite firande. Robban kommer snart lägga upp sitt inlägg om tankar och känslor kring det välanvända och aningen umami-betonade ordet; "genuina"..


Vi hörs av snart igen!


Puss och kram Mia

#enkelbiljettkreta #makrigialos #analipsi #lasithi #mycretanlove

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page