top of page
  • Skribentens bildMia

Snart Jul och 27 graders värme.

Får inte ihop detta, en månad kvar till julafton. Solen skiner och fåglarna kvittrar och jag sitter på trappan med mitt kaffe och njuter med Lucky busande runt mina ben, känns konstig men förbannat underbart!

Eftersom vi varit så förkylda så har vi inte varit i affärerna ännu och letat julsaker. Men Robban har hittat en plastgran på Synka (butikskedja) så den ska vi ha. Så vi kommer säkert att hitta lite saker inför julen. Mer om det i nästa inlägg innan julen. Finns massor att ta upp inför jul här på Kreta.

Här bor vi - Vårt paradis på jorden!

Morgonens timme Våra grannar plockar sina oliver nu. Mysigt ljud av den elektriska olivplockaren, grönt nät under olivträden så de kan plocka upp oliverna, så allt är grönt i olivlundarna.

Det är så vackert denna tiden i november. Himlen är i skiftande färger blå grå vit gul och ibland röd rosa skimmer. Och på vissa ställen har det kommit upp grönt gräs, wow det har jag ju inte sett sen vi var i Sverige. Det är väl för att det är fuktigare på natten och det har ju regnat lite så då kommer det gröna fram, fint. Havet hörs också tydligare än innan, som jag skrev i förra inlägget så är havet mera rörligt nu.

Blåstens ljud i bergen är som en sång från moder jord när det blåser ett fantastiskt ljud blandat med fågelsång och den rödrosa himlen i bakgrunden, så vackert som en tavla.

Och så har vi då lilla Lucky som stjäl mitt snytpapper hela tiden och bara vill busa och kela.

Han sitter alltid här hos mig när jag sitter på min underbara trappa med mitt morgon kaffe och funderar över livet och pratar med Lucky, han svarar med sitt höga spinnande. Och att sitta på trappan med morgonkaffet i 27 graders värme när solen är framme, skumt men helt underbart konstigt med tanke på att ni där hemma i Sverige har minus grader.

Agent 007 - Varje dag sitter jag här med Lucky. Han kräver absolut all uppmärksamhet av mig, hela tiden..

Julen och min bror Tiden går fort, snart är det två år sedan min bror dog på självaste Julaftons morgonen. Men jag vet i mitt hjärta att han inte vill att vi ska vara ledsna. Han ville så gärna följa med oss och få uppleva Kreta. Vi pratade mycket om det när jag tog hand om honom i hans lägenhet, han ville inte ligga på sjukhus så då blev det som han ville, han fick leva hemma tills han lämnade oss. Min bror tyckte det var så underbart för mig att jag skulle flytta hit och leva mitt liv. Han sa alltid, -Tur att jag har dej, du är så stark syrran, jag älskar dej. Och han talade om för mig hur mycket han uppskattade att jag fanns där för honom. Min bror älskade min Robban, han sa alltid att du har en underbar man vid din sida.

Livet är vad du gör det till Jag har förlorat mycket i mitt liv, andra människor som jag inte vill lägga ut här, men jag kan säga att det är svårare än allt annat jag varit med om i livet. En speciellt, och det är en stor sorg och den största förlusten i mitt liv. Så jag har lärt mig att vad som än händer måste jag gå vidare annars dör jag i min själ och hjärta. Människor gör hemska och konstiga val mot andra som kan förgöra en fort. För varför gjorde dom annars det valet, om det inte var meningen att såra?

Så det är bara en själv som bestämmer hur man ska må och leva, jag valde livet och att inte göra samma hemska val tillbaka. Jag säger, Karma och försök behandla andra som du själv vill att andra ska vara mot dej.


"Jag accepterar inte längre de saker jag inte kan ändra.

Jag ändrar saker jag inte kan acceptera."

Alltså att gå vidare....

Efter många års väntan var det dags att planera nästa fas i vårt liv tillsammans och gå vidare...

Stormarna på Kreta I dag ska det storma 55-70km/h så nu är man inställd på att bara vila och äta god mat till filmer, mysigt. I går kom grannen med massor av apelsiner till mig för att jag är förkyld så dom ska jag smaska i mig. Söta och fulla med C vitaminer. Det är mycket stormar här under vintern, men jag hoppas att det inte blir för många. Just nu hör jag hur det blåser upp så snart är det dags för moder jord att sjunga sin sång och den är mäktig vill jag tala om, man känner sig väldigt liten. Regn och blixt - Det är så otroligt vackert här, så tydliga blixtrar på himlen och det dundrar i bergen så man känner det i fötterna.

Sitter på trappan så hör jag min älskling där inne, Robban sover jätte gott just nu, han har snurrat in sig i en filt i soffan, låter skönt så jag funderar på att göra detsamma. Ta min padda(iPad) och kolla på någon film med hundarna liggandes hos mig. Dom värmer gott. Hundar, Katter och Lucky I går kväll så kom en underbart vacker katt och hälsade på oss. Hon la sig på Luckys plats och fick mat. Hon var hungrig och trött. Somnade på mattan utanför vår dörr, så jag lät henne vara. Lucky stod nedanför trappan och kollade snopen, -Va?.. ska hon vara där nu? Men efter några timmar gick hon iväg, mätt i magen och utvilad. Lucky sprang upp för trappan och beklagade sig att hon minsann hade ätit upp all hans goda mat. Såklart fick han också, sen rullade han sig på sin matta och somnande. Så nu är allt frid och fröjd.

Benji - Grannhunden kommer och hälsar på oss också.

Hundbäddar och hundmat Vi ska in till staden Ierapetra och handla nu i veckan lite grejer till hundarna, måste hitta lite mysiga bäddar och bra hundmat. För Nellie kan inte hoppa upp i soffan själv som Vilma kan. Det finns ju såklart hundmat av olika märken men dock inget som jag känner igen så det blir att samtidigt gå in hos veterinären och köpa foder,som ligger dörr i dörr till den djuraffären vi ska åka till, Bra. Kanske lite goda tuggben och annat som behövs. Lidl – Räddaren i nöden! Ska också in till Lidl och köpa ljus och lite annat julpynt plus växter. Lakan, ja allt till sängen behövs ju alltid fler av så slipper jag tvätta sängkläderna så ofta och hela tiden. Vi får se vad de har att erbjuda här på Kretas Lidl. Mysdresser och pyjamas hade inte heller varit fel att hitta. Förvisso har vi ju Kinesen, eller ”Kina-Affären” som alla handlar på. Sist jag och Robban var där och handlade plockade dom redan upp julsaker. Får ta en runda in dit när vi är på Lidl. Ligger precis intill, bara att köra tvärs över gatan från Lidl´s parkering.

Från 27 till 16 grader Lite kallare på kvällarna nu så det gäller att hålla sig varm och inte bli sjuka igen. Golven här är ju i sten så det är ju inte varmt om fötterna och det finns inga värmeslingor i golven så du kan tänka dej vad kallt det kan bli, fast det är ju skönt när det är 30-45 grader varmt ute, svalkande. Dagarna är soliga och varma men vindarna är kalla när det stormar då blir det väldiga skiftningar så man får inte lura sig själv utan klä sig bra.


Ett underbart telefon samtal Pratade i veckan med min arbetskollega och vän Caroline, hon berättade för mig att det fanns några på jobbet som så jätte gärna ville ringa mig och prata lite så vi bestämde denna helgen. Herre gud så glad jag blir de gamla damerna (boende) från mitt jobb ville ringa och prata! Detta rör mitt hjärta och är stort för mig att de inte glömt av mig. Okej, det var ju programmet ”Så mycket bättre” på tv så de ville först titta klart på. Caroline satte på högtalaren på telefonen då hör jag deras röster säga, -Hej stumpan och de tyckte detta var så roligt att få prata med mig igen och de längtade att få se mig nästa år. Och att de saknade mig jätte mycket och skickade massa kramar och pussar till mig. Pratade med tre av mina favorit damer så härligt att höra deras röster och deras olika personligheter igen! Jag kände i mitt hjärta att detta var speciellt, jag kunde knappt hålla gråten borta. Ja, det var en fin upplevelse verkligen. Jag saknar dom också, såklart.


Jag vet att några läser mina blogg inlägg och visar bilder för dom och det är ju roligt för de boende och spännande, och jag känner mig väldigt hedrad av allt. Tack för era fina och härliga kommentarer (Till mina damer på boendet) det var ett jätte fint samtal från Sverige, massa kramar. Nu tänker jag hur mycket man betyder för de boende på ett äldreboende att man har gjort rätt och varit en god människa mot andra som verkligen behöver ditt stöd i livet, härligt arbete och underbart, man får så mycket tillbaka. Tack Caroline för att du finns för dessa underbara människor! Snart kommer jag och då blir det skratt igen, -Hahaha! Du och jag, Caroline bästa vännerna och arbetskollegor i alla lägen.

Slänga skräp och promenad till stranden Vi gick iväg för att slänga skräp och sen så blev det ner till vår älskade strand, Wow! där är havet! Det vackra underbara glänsande blå gröna som man bara vill kasta sig i och ta ett dopp. Kände med handen i havet, det var badvänligt, alltså jättevarmt. Kan ni fatta det? en månad kvar till julafton och det är bad väder. Men är fortfarande förkyld så det går inte, tråkigt.. Vi gick och pratade om allt möjligt så säger Robban plötsligt, -Kolla älskling! Rosmarin. Ja titta där var det, örten rosmarin mitt i ingenstans, Coolt. Så nu har vi ett till ställe att plocka örter. Hem efter en härlig promenad och gjorde middag, underbart.

Vännerna och folket Alla tar det lugnt nu och det är ingen stress. Efter de haft sin tid till att ta det lugnt efter sommar stressen, så kommer alla bjudningar bara strömma in och alla vill träffas. Alla här har mycket att ta igen med sin familj, att träffas och prata om allt som hänt och vad som ska hända. Jag ser folk gå på promenader och njuter av livet. I stan är de fullt på caféerna, nu finns tid till att umgås och njuta. Oliverna är plockade och olivlundarna börjar bli tomma från dess svarta oliver. Det är inte lika mycket trafik på vägarna här i Ferma, men i Ierapetra är det full rulle, alltså som vanligt, fast inga turister då.

Så jag kan inte säga att vi stressar, -Hihi. Vi njuter av vårt liv.

Mamma Min kära mamma ska äntligen flytta till mindre lägenhet och till första våningen. När man är äldre är det ju skönt att slippa gå i många trappor och ha mindre att städa, så jag är jätte glad för hennes skull att det äntligen blir av. Hon är så glad att jag ska komma hem nästa år och vara hos henne. Hon är så positiv till flytten och det glädjer mig..

Sista raderna Lucky har fått en ny kompis som vill ligga på vår trappa som vi trodde hade bara kommit för att äta och vila, men nej. Hon kom tillbaka igår kväll, hon sov hela natten utanför vår dörr. Tog kortet från min balkong så ni kan se henne ligga utanför vår dörr. Så nu måste Lucky dela med sig. Vad ska vi kalla denna vackra tjej då? Hon är ju inte tam som Lucky, hon fräser åt mig samtidigt som hon sitter kvar och vill ha mat. Robban säger att snart kan vi inte gå ut från dörren utan att snubbla på katter. Men vad ska man göra, de måste ha mat och skydd, eller hur? Tänkte starta en insamling nästa år, mat och avmasknings medel för hemlösa djur, skulle ni vilja vara med och hjälpa till

Här gömmer sig tösen. Vad ska hon heta? Har ni förslag?

Som sagt, jag vill tacka er alla som följer oss på vår blogg i vårt älskade Kreta. Skickar miljarder soliga kramar till er. Vi hörs

Puss/ Mia


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #Ferma #nyakatten #synka

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page