top of page
  • Skribentens bildMia

Prioriteringar & Nya Mål i Siktet - Del 2.

Julafton med sol och fjärilar!

Vaknade och hörde taket knaka, ser solen lysa in i fönstret. Det är 18 grader varmt och tänker på hur mysigt allt är. Men det är ju julafton, hur kan det vara så här underbart med solsken och värme? Tittar ut genom fönstret och ser fjärilar svärma runt treklövern som ser ut som en grön fluffig heltäckningsmatta ute. Det är knäpptyst ute idag – Inga bjällror från fåren, inga fåglar som pickar på fönstret och jagar insekter. Mimmi vårt lilla hittebarn ligger raklång i sängen och tittar på mig ska vi gå upp nu? - Mmm, ska vi? Tänker jag...


Jag hör att Tv:n är på i vardagsrummet - Robban är uppe men har somnat om i soffan med Vilma vår andra lilla hund som älskar sin pappa. Det gör dom två ofta. Gottegrisarna. Går upp sätter på kaffe och går ut med töserna.

Ute sitter jag i bara nattlinnet med mitt nykokta kaffe som ryker i morgonens svala vind. Tänker på att det är jul och i dag blir det Kalle anka och hans vänner, jag ler. Robban kommer skriva om vad som hände innan julafton.

Ett måste om man bor som vi gör ute på landet är att ha körkort, och jag har ju inte det. I Göteborg behöver man absolut inte körkort för det finns bussar och spårvagnar som tar mig dit jag ska. Eller som jag - Cyklar alltid.


Jag ringde Mårtenssons trafikskola ute på Ullevi och kollade. Pratade med en kille som heter Patrik, en av deras bästa representanter för Mårtenssons. Körskolans receptionist. Så hjälpsamt lugn och förmedlar att inget är omöjligt. Så jag måste tacka Patrik för bästa service. Jag ringde dit många gånger och det var aldrig någonsin att jag kände mig obekväm med mina frågor (du är bäst Patrik).

På Mårtensson Ullevi är alla så trevliga och hjälpsamma kändes som man var en i familjen. Kom dit och insåg att jag var den enda över 16 år, lite roligt. Jag hade några veckor på mig innan själva kursen skulle börja och jag satt och pluggade mellan mina nätter då jag jobbat. Det var tufft att jobba och plugga. Dessutom är det en ny värld som öppnades. Mycket nytt som ska tas in och mycket nytt man aldrig behövt tänka på innan.

Trafiksäkerhetsverket har bestämt hur mycket teori i skola som behövs för att ta körkort för Scooter i trafiken och jag tycker det ska vara mera teori i skolan för det är så mycket att tänka på i trafiken. Jag pluggade och pluggade, såg vägmärken överallt och jag har lärt mig ett nytt språk som är så kul. Alla dessa skyltar alla regler och lagar som finns därute vem har tänkt på dom innan, inte jag.

Min körkortslärare Samuel en underbar människa som har lärt mig så mycket, tack Samuel. Att köra på vägarna var så fantastiskt för det har jag aldrig gjort, Jag var lite nervös men det fixade Samuel så det försvann. Han förklarade för mig i mikrofonen i hjälmen om allt som hände runt om kring mig, så min nervositet försvann och jag kunde njuta av min färd och följa honom och jag klarade det. -Bästa läraren Samuel.

Dags för teoriprovet. Pluggade hela vägen till Hising island där trafikverket fanns. Samuel skickade lycka till sms. Det var så luriga frågor och du har inte så mycket tid på dig och det är 65 frågor. Detta var det roligaste jag har gjort. -Tufft! Som det måste vara. En del motgångar jag återkommer till. Men så är det när man inte är i tjugo års åldern och måste gymnastisera även hjärnan. En utmaning för en äldre tjej ska jag lova – Att sätta sig på två hjul i intensiv trafik. Men Oj så kul. Älskar att köra scooter och älskade fullt ut att köra i trafiken. Kändes härligt att känna kontroll. Uppkörningen var något av det roligaste jag gjort på länge!

Det ska bli så kul att kunna köra hemma på Kreta med Robban.

Vi två med våra hojar på utflykter. Och, inte minst - För min egen del att bli mobil och inte så låst vid längre avstånd och när Robban jobbar och jag är ensam.

Tack till er alla på Mårtenssons körskola! (fr. vänster) Samuel, jag och Patrik.

Körkort i andra länder – Kul kuriosa. Så, är det så lätt då? Vad skiljer sig mellan våra länders körkort och krav?

Kör framåt sex meter och backa tillbaka lika långt..” Fram tills helt nyligen var det det enda kravet för att få körkort i Egypten. Men nu har det blivit tuffare regler. Myndigheterna har lagt till ett krav: -Tio kunskapsfrågor.

Bilfinansföretaget Zuto har sammanställt olika länders krav för att få körkort och vilka tester som genomförs för att se om en person är lämplig ute i trafiken. Sammanställningen visar på väldigt stora skillnader. Om ni tyckte att Egypten har lite väl enkla uppkörningskrav så kanske ni tilltalas av hur det är i Montenegro? Där behöver körkortseleven få ett lämplighetsintyg av en psykolog och under själva körprovet tillåts endast tre felaktigheter. De som tycker att teoriproven i Sverige är svåra ska inte försöka ta körkort i Vietnam. Där består nämligen den teoretiska delen av körkortsprovet av 450 frågor. Så här ser reglerna ut i några av länderna:

Inte så höga krav. Egypten: Kör framåt sex meter och backa tillbaka. Svara på tio teorifrågor.

Filippinerna: Körprovet består av en redan given körsträcka runt kvarteret som består av endast högersvängar.

Uganda: Teoriprovet består av 30 frågor men det räcker att du har rätt på en fjärdedel av dem för att bli godkänd.

Mexiko: I några av regionerna i landet räcker det med att göra ett enklare teoriprov för att få körkort. Och fram till 2018 behövdes inte ens det.

Colombia: Körprovet består av tio olika tester men det räcker att du gör rätt på fem av dem för att bli godkänd.

Indien: Körprovet i Indien består av att köra rakt fram och sen svänga vänster. Hela övningen körs endast lite drygt 45 meter.

Sydsudan: Om eleven bara kan visa att de är lämpliga som förare så behövs inget körprov för att få körkort.

Burundi: Väldigt många kör utan att ha tagit något körkortsprov alls, det behövs nämligen inte något speciellt prov alls för att få ett körkort.

Indonesien: Teoriprovet består av 30 frågor och du behöver ha minst 21 rätt för att bli godkänd. Körprovet består i att köra rakt fram, backa och köra uppför en backe.


Lite högre krav:

Japan: Alla körkortselever behöver vara med på ett träningsläger under 26 timmar. Eleven behöver också klara ett teoriprov, ta minst fem körlektioner och efter det klara ett praktiskt körprov.

Kina: I Kina innehåller t