top of page
  • Skribentens bildRobban

Pensionsparadis eller Investering & Profit?

Den delade glädjen som inte ger dubbel lycka? Naiva och ivriga på att komma iväg, samt ett allt för mycket förtroende för andra skulle kosta oss oro, men värst – riskera rasera vår planering. Av egen erfarenhet kan jag tala om att vi själv råkade hamna i denna bittra gråzon. Den slutade med att vi blev en summa euro fattigare. Många timmars bråk, skrik, sömnlösa nätter och regelrätta hot.

Men erfarna och visare när det handlar om boendesituationer.

Det skulle dock ta tid, ork och kraft från en annars underbar start.


Med facit i hand kunde vi undvikt detta om vi följt de hänvisningar vi nu själv talar om till vänner och bekanta som besöker Grekland. Med eget facit vet vi - det vi egentligen redan visste - att via familj och vänner finns den säkraste tryggheten. Så, okej! Dags för lite gnäll igen är jag rädd för. Ja, jag vet. Det är väl inget som tillhör en blogg om Mackan? Jo, det är precis vad det har! Men, jag lovar att sluta med det här i bloggen. Snart. Bara detta också... Lovar!

Först vill jag bara återkomma till lite av det jag skrev om i mitt förra inlägg.

Detta om att hyra ut illegalt. Och nu visar det sig att dom Grekiska myndigheterna har reagerat. Jag vet att ni kanske är bland dom som undrar:

"-Ja, men, vad har du med det att göra?"

Och kanske är det så? Att det kan tänkas att jag inte har det.

Men se - där har ni fel vill jag bestämt påstå!

Det berör även er hemma i Sverige, Norge - eller vart ni än reser från. Och låt mig förklara varför lite senare. Vi är själv bland dom få som blev drabbade. Och det händer oftare än vad man kan tro. Speciellt för oss som planerar bosätta oss här, och, inte minst - för alla unga och gamla som behöver ett billigt boende.

Där drömmarna föds kan även bli ett fängelse i paradiset...

Vill gärna skriva om hur situationen är och har varit i denna lilla by – Mackan!

Inte har antalet turister ökat denna månaden heller. Även om dom finns här. Många är oroliga och speciellt bland lokalbefolkningen som har anställning under turistsäsongen. Det fanns dom som har investerat i sin affärsverksamhet, både lokala och dom som reser hit och har affärer under säsongen. Av dom sistnämnda finns många i byn. Det är få hitflyttade turister som driver affärer som anställer lokalbefolkningen.Bitterljuv berättelse..

Jag har en historia som kunde kostat mig själv en del trubbel, men med mycket försiktig varning från en del folk i byn, kunde jag avvärja att försätta mig i en situation som kunde slutat illa. Därav ett stilla varningens finger. Man pratar inte illa om folk här, så är den oskrivna lagen i byn. Och den följer man, även om man blivit orätt behandlad. Däremot är man ärlig om man blir tillfrågad. Man ljuger inte. I mitt fall handlade om en nordeuropé (låt oss hålla oss vid det) som erbjöd mig jobb. Jobbet innebar att jag skulle jobba timmar. Hur många om dagen eller i veckan sa denne aldrig. Jag berättade för vänner och bekanta – och alla tittade lite misstänksamt. Nordeuropén var ju säkert ingen jag ville höra illa om? Så man avvaktade. Men när jag sett folks reaktioner kunde jag inte hålla mig. Svar kom snabbt: -Rob. Passa dig för den personen. -Var väldigt försiktig!

Det är väl inget att kommentera att jag knappast tackade ja till ett fortsatt samarbete? Händelsen utspelar sig i början på året och nu är det igenbommat sedan Juni i år. ”-Kan det vara så?” -Är det möjligt? Har personen åkt dit av myndigheterna?

Fortsättning följer...


Makrigialos ca 1960. I sin absoluta ensamhet. Den lilla fiskebyn som skulle förtrolla hela Europa.

Makrigialos när det begav sig. Ca 1970. Så nytt - så oskyldigt. Så underbart!

Makrigialos ca 1980. Hamnen byggs ut och hamnstråket börjar ta form. Till vänster i bild ser vi nybyggnationer som börjar ta emot turister. The White Houses skymtas, nertill vänster.

Cowboy -drömmar i cowboyland.

Goda nyheter som passar att ta upp här är att vi förhoppningsvis får vår egna odlingsplätt efter September. Då har jag hjälpt till och satt potatis. Och det finns en bit mark som inte används. Kommer räcka gott och väl för vårt hushåll. Drömmen är ju att bli helt oberoende och själv kunna odla det vi äter. Kreta-drömmen Deluxe 2,0 ... Fortsättning kommer... All inclusive – Slutet? Eller nya idéer och bättre tider? Fortfarande inget nytt när det gäller svar från Ving. Dock har man låtit meddela från kommunen i Mackan att representant ska försöka återkomma till oss med våra frågor när denne kan och hinner. Vi får väl se om det blir som mycket annat här, i GMT-tid (Greek Maybee Time). I mina dagliga bestyr tillhör att titta in hos flertalet vänner. Anställda eller med egna affärsrörelser. Och alla talar om samma sak – Den uteblivna turismen."Är grekerna slarviga, pengastinna och egoistiska?"

Svarta pengar – Noll respekt.. Skrev om detta fenomen i mitt förra inlägg, vilket ni kan läsa här. I detta nämnde jag att en del av de som köpt sitt egna boende här - väljer att hyra ut illegalt.

Man betalar ingen skatt och avgift för tillståndet (EOT). Ett tillstånd kan beroende på storlek och läge kosta mellan €3 000 till €5 000. Endast en handfull har tillstånd. Men hyr ut ändå, greker såväl som hitflyttade semesterspekulanter.

Vad innebär detta då? Har jag med det att göra?

Tja, själv som medlem i många olika forum och grupper som har Grekland och Kreta som huvudämne, ser jag ofta hur man känner för Greklands ekonomi - En uppriktig oro inför kommande tid framöver för grekerna och deras turism. Det händer - dock inte ofta - att man har en något nonchalant attityd emot greker och tycker att ”man får skylla sig själv” över att landets ekonomi är som den är.

Lite ungefär: ”som man bäddar får man ligga”.

Men är det rättvist? Är grekerna slarviga, pengastinna och egoistiska? -Nej. Såklart inte!

Låt mig få ta upp ämnet lite.


Visst är Grekland ett land där apati ofta får anställning på ett kontor, ungefär som hos försäkringskassan förr. Ekonomin är i botten för att man förlitat sig på Ja-sägare allt för länge. Låtit banker fortsätta med en frikostig lånegivning, vilket Sverige hade under 80-talet och slutade med räntefall på över 400% över en natt. 1992 börskraschen betydde att alla

Röda lån i Sverige löstes ut via löntagarfonderna - indirekt, via pensionsreformen - det är ingen nyhet. Inget drog den fuktiga skam-filten över det svenska folket för det.

Nej, man visste att banker, industrins maktspel och deras monopolrunda fått pågå allt för länge.


Med förtroende fick Sverige låna - till skyhög ränta förstås, för att komma på backen igen. Tror ni att Grekland lånar gratis?

Tyskland och Storbritannien är skyldiga Grekland miljarder.

För en någorlunda händig person med google är det lätt att läsa om grekernas historia, under och efter världskriget. Ingen hemlighet utan välkänt faktum sedan 2:a världskrigets slut - Man har och försöker få Grekland ur spel när man inte kan köpa sig mer tidsfrist, så när grekerna vill ha sina pengar rullandes i sina egna banker. Ja då är mjuk-handskarna av. Investeringar som gått snett? Tro det. Samtliga grekiska banker drivs till ruinens brant så fort man blir varse om dennes framgång med småsparare och låntagare.

Tror någon i Sverige idag som börjar närma sig pensionen, att man verkligen kommer få valuta för sina pengar? Sveriges rikaste är inte miljardärerna inom industrin. Nä, dom verkligt rika i Sverige, är folkmassan. Småspararna och alla våra fonder vi avsatt i 70 år, med ränta och förmånsfria uttag – Pension. Oj! Man lovade visst för mycket.

Sen kom skatteplikt på pensionen, det blev lite mummel, men svensken knöt så åter sin näve i fickan och ställde klockan på 05:30 till kneget nästa dag på varvet. Bara 25 år till, sen så.. För oss som var vakna under tidiga 80-talet minns Albaniens ledande som i rent pyramidspel spelat med med landets pensionspengar. Vilket slutligen ledde till landets konkurs. I en tid då landet hade 53 registrerade bilar. Dom flesta i regeringens ägo.


-Varför är det då så viktigt med licens då? -Jag menar. Ska jag som turist behöva bry mig om det? Är inte det upp till dom Grekiska myndigheterna?

"Skattefiffla hemma istället, om du nu absolut måste fiffla!"

Jo, det är det såklart. Men, med viss varning i betoningen!

Ni (du) som hyrestagare. Du är medskyldig enligt grekisk lag.

Dessutom bidrar du till precis det man försöker få bort – Svarta pengar. Sen är det ju en säkerhetsrisk. Inga försäkringar täcker er om olyckan skulle vara framme. Och det gäller allt ifrån den parkerade bilen till jordskalv och oväder. Trots detta har vi inte ens berört det faktum att man då struntar i och låta skattepengar gå till statskassan. Vilken är under påfrestning idag och behöver sitt tillskott. För de som hyr långtidsboende, räcker det med ett tips så kan man bli vräkt på momangen, och då menar jag bums! -Du slängs helt enkelt ut på gatan och kan även få böter. Just nu minst €1000. Vad din kriminelle hyresvärd får kan du ju tänka dig – Tack och hej!

Ett exempel på hur det kan se ut. Här skickade jag en förfrågan efter pris för 30 dagar. Men även efter deras GNTO (EOT) nummer. Då det blev "ändrade planer". Oskyldig? Ett nummer är bara ett nummer. Obligatoriskt dessutom. Vi har flera av liknande dokumenterade fall där man väljer att ta bort erbjudandet eller helt enkelt inte svarar. Då annonsen är kvar i grupperna, har man redan fått alla de PM (Meddelanden) man behöver.

Just nu pågår en intensiv åtgärd mot bl.a. Airbnb där man än så länge beskattat strax under 200 personer (130 st) med att undvika betala skatt och även vara utan deklarerad inkomst. Men, tro inte att man tänker stanna där, absolut inte! Och nu har man även gått ut med siffror – för ovanlighetens skull.

Ca 70 000 odeklarerade objekt för uthyrning via Airbnb vilka även tros vara utan utan skatte / registreringsnummer ska undersökas och har registrerats av AADE. AADE ska även tillsammans med skatteverkets instans gå igenom alla betalsystem som används för objekten, t ex kontokort betalning och andra transfer-system. I runda tal handlar det om över 800 miljoner euro i uteblivna skatteintäkter. Ja, ni läste rätt


Än så länge har man registrerat ca 20 000 objekt utan tillstånd på Airbnb. Följande ägare riskerar vite om €5 000 per objekt och säkert också andra repressalier."Det drabbar väl inte mig?"

-Hur ska jag kunna veta vem som hyr ut illegalt (Svart)? Det är ingen hemlighet att AirBnb är den plats som flest svartepetter använder som uthyrningsplattform. Booking(.)com har förvisso gjort och gör vad man kan för att komma till bukt med detta. T ex måste man bekräfta med sitt EOT nummer när man skapar ett konto hos dom. Vilket dock går att nästla sig igenom. Hur berättar jag inte, men det är möjligt. Även juridiskt.


Vill man kan man vända sig till lokala seriösa förmedlare på ort.

Här följer man lagar och föreskrifter och ser till att ni hyr rätt. Det kan kosta en nätt summa, inga stora, men så ni är beredda. Fördelen är många, t ex att ni täcks upp att hyreslagar och att kontrakt är bindande, inte bara till värdens fördel.

Åter igen, vem jobbar förmedlaren för? Dig eller din nya värd? Precis.

Se till att själv kontakta ert egna kontor.

-Åter igen - Vad har jag med detta och göra? Det drabbar väl inte mig? Jo, det gör det. Själv kom jag inte hit för att driva business. Jag är inte här främst för att få bekostat min investering med illegala pengar – bara för att det går! Nej. Jag är här för att jag älskar Grekland.

Dess frihet, och dess kärna – ödmjukhet och givmildhet.

Skattefiffla hemma istället, om du nu absolut måste fiffla!

Att fiffla i ett annat land som dessutom har det tufft som det är. Visa tacksamhet inför landet och dess medborgare för att man är öppna som samhälle. Så pass att det går att utnyttja dess öppenhet. I en tro att demokrati och varje individ har rätt att rå om sig själv.

The White Houses variant - som även den är okej. Synlig och angiven och lätt att kontrollera.

"Att säga sig inte veta om några rådande lagar är till att idiotförklara den man pratar till."

Vem? Vad? När? Hur?.. När det gäller ovan struntar jag högaktat i vem som gör vad. Det är inget personligt. Eller något som skulle kunna förknippas med Jante. Oavsett orsak till att man väljer att hyra ut illegalt, är detta helt irrelevant. Och att inte bryta mot lagen är därför samtligas ansvar som bor i Grekland. Det finns klara, enkla och lättillgänglig info att få tag om i ämnet. Att säga sig inte veta om några rådande lagar är till att idiotförklara den man pratar till. Det är ju även olagligt i Sverige. Så varför skulle det inte vara det i Grekland? Skärpning!

Lagens väktare? Nejdå, inte alls. Bara moralen och samvetets kanske?

Om ni som väljer att hyra ut illegalt fortsätter är inget jag kan göra något åt. Visst kan jag anmäla och försöka gå den vägen, men som sagt. Jag är ingen lagens väktare.

Det finns instanser och juridiska jurisdiktioner som har detta som primärt mål. Dom får leta upp er. Jag vill bara påpeka att jag ser detta ofta i alla de olika grupperna man är medlem i. Inte alla – absolut inte!

Det finns dom grupper som själv anser att - ska man syssla med affärsverksamhet får man ta den annonseringen utanför grupperna. Och det uppskattas.

Hos Landros.com vet man vad som gäller. Uppskattas!

Lite info om GNTO – Greek National Tourist Organisation. Eller som det heter i Grekland EOT – Elliniko Organismo Tourismo. Lite info i korthet. Kanske en checklista ni kan tänka på när ni frågar er blivande värd om dennes GNTO registrerings nummer (EOT)?

- Nej, det är INTE legalt att hyra ut sin lägenhet till släkt och vänner under 3 mån utan EOT. - All uthyrning under 3 månader (kontinuerligt boende) krävs EOT licens. - Även ett dygns uthyrning kräver EOT.

- Nej, det finns inga andra omständigheter som gör ett EOT onödigt. - Nej, även om man inte har städning, frukost m.m. är det fortfarande illegalt. - Nej, Ev. Förmedlares (mäklare) egna EOT duger inte till andra objekt. - Nej, Hyresvärdens EOT för annan fastighet än den du hyr gäller inte.** - Bed'n Breakfast kräver EOT och är dessutom skyldiga att hålla separat skattekonto. - Ja, det är lag på att ange EOT i annonser (även i grupper på social media).

- Uthyrning över 3 månader till samma person, ska beskattas separat (inget EOT krävs).

- All uthyrning över 3 månader i sträck ska täckas av ett hyreskontrakt.


Länkar:

* http://www.livingincrete.net/EOT.html * https://www.sophiashouse.co.uk/wordpress/general/what-is-an-eot-licence/ * https://aretecrete.wordpress.com/tag/greek-tourist-board/ Officiell sida för GNTO/EOT: http://www.visitgreece.gr/


** Om inte båda fastigheterna står med i kontraktet, t ex ett lägenhetshus (max 2 objekt kan täckas med samma EOT, men det gäller endast för boende på öar med mindre än 10 000 permanent boende befolkning. Dock ska all inkomst deklareras).

Hos Nicolas Apartments är man transparent mot sina gäster.

Nog om detta nu.

Men, det finns all anledning att återkomma till ämnet senare.

Och kanske är det så att de Grekiska myndigheterna får bukt med problemen med illegal uthyrning? För turismen är billiga boenden en lyckad semesteraffär - för ägarna är det en lukrativ industri. Vad dessa båda inte förstår är - att i längden - är det en urmjölkning av en ekonomi som även drabbar gamla, unga och de som står utan bostäder. Inte minst på mindre ort.

Något som gör mig otroligt förbannad. Är att somliga av dessa personer även klankar ner på folk i social media för att dessa inte ger dricks eller prutar. Och, dessutom har mage att floskla ut att; "-Man måste tänka på grekerna"(?).. -Usch! Kappvändare! Jag återkommer i ärendet... det kan jag lova!

"Om metall som är mjukt som smör och doftar godis.."

Målandet. Lite småfrågor kring målandet och ska väl försöka göra en enormt lång historia om möjligt, lite kort.

Så, Vad jag målar, eller Hur jag målar är lite invecklat att skriva om.

Bäst är om man ser det själv. Men låt gå. Jag provar. I tidig skolålder lyssnade jag på allt ifrån Ska -musik till t ex Punk. Speciellt grupper som Skatalites, Jimmy Cliff, Laurel Aitken, Sex Pistols, The Clash, Ramones mfl. Ofta svängde det till Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Deep Purple, Pink Floyd, men även Bruce Springsteen, och en hel del Motown.


"Vertical Shy", 1993. Sprayenamel och akryl. (2500x1500mm).

Till denna brokiga skara hade jag en enorm förkärlek till skivomslag. Och visst är det kul att titta på kläderna hos alla dansbandsorkestrar, men inget går att jämföra med dessa otroliga färgexplosioner till omslag? När jag var mellan 8-9 år läste jag Dali's självbiografi. För att skifta till allt från De Kooenig till Klimt och Mucha. Samtidigt upptäckte jag jazzens förtrollade värld. När jag läste boken – American Masters, fick jag en smärre chock! Det var som att hitta en helig Graal.


Allra mest inspirerades jag av Jackson Pollock – Den amerikanska actionmålaren. Hos Pollock skulle jag fastna för hans teknik. Och vid denna tiden, tidigt 80-tal, hade jag även kommit i kontakt med Aerosol Konst (Graffiti) via Hiphop-kulturen som nu växte i Sverige.

I Danmark hade man varit ett par år tidigare i utvecklingen, och här fick jag mitt första möte som gav mig en livslång röd tråd. Ett galleri i Köpenhamn som hade en mixad utställning med Popkonst och Surrealism. Ur detta mötet föddes min NFA – Non Form Art. Med NFA kunde jag själv välja vilket medium jag skulle använda. Ytan var egentligen viktigare och själva verkets bestående var inte alls prioritet. Färg och form handlade om att få verket att alltid kännas som det är ett pågående projekt.

Mina alster skulle förmedla en känsla av doften från linolja, akryl och sprej.

Tillsammans med färg och form ville jag förvandla och berätta om rost, olja och pastellfärg från Miami. Om metall som är mjukt som smör och doftar godis, Hubba Bubba och Jenka. Färgval från en tid då midjekavaj och läppglans med körsbärssmak var populärt.

"Container", 1994. Sprayenamel. (2300x1200mm).

"Anthem", 2001. Sprayenamel och akryl. (1350x2300mm).

Bland mina utställningar som inspirerade och eggade: -Min utställning på Malmö Konstmuseum och dess filial - KMII. -Absolut roligaste utställningen var på Galleri GKN. -Mest framgångsrik var på Konstsalongen (Skånes Konst). -Udda utställning på Galleri Dellert (Videogrupp som uppträdde live). -Anonym utställning i MovieMakers film Goodnight Irene med bl.a. Lars Erik Berenett. -Kuriosa utställning på fd. LO-huset, Olof Palmes plats (folkets hus) i Malmö 1987. -Tråkigaste i Berlin, Tyskland, då 5st av mina verk försvann, ej försäkrade (man lär sig).

Tänkte återkomma till en ”konst special” där jag tar upp mitt egna målande samt inspiration. Kanske även lottar ut något?Nytt i grytan hos Taverna - Casa di Roberto? Grytor, grytor och grytor! Men, jag gnäller inte. Älskar grytor även om dessa helst intages under höstperioden, till sena höstkvällar med TV-mys. Gryta passar utmärkt i Grekland. Och speciellt här i Mackan, för mig iallafall. Här har jag tillgång till EKO -närodlat direkt utanför dörren. I princip - från jord – in i korgen. Jag kan själv plocka örter och göra egna kryddor. Om man orkar, och vet hur, kan man plocka horta som man har i frysen och använda till grytan. Hur färskt och gott som helst. Nu har jag lärt mig att göra xigalo, så det har blivit till att införskaffa sig förvaring till detta. Ungefär samtidigt kommer jag ge mig på att göra en feta variant med get och buffelmjölk. Lite sötare, lite krämigare. Hemligheten ligger inte bara i betet och mjölken utan även i saltet man använder. Salt är något heligt här. Jag har räknat dom lokala salttyperna som säljs här - 32 stycken.


# Snack på kaféet Rumänien är ett av länderna som har ett stort besökarantal i Grekland. Speciellt inom arbetskraftssektorn. Många ser sig tjäna skapligt och arbetar ofta inom bygg och sanering sektorn. En liten del arbetar inom turistbranschen. Det ska visa sig att från den ostabila vardagen och den tuffa ekonomin, har man sedan 1998 lyckats vända på steken och har gått från en statlig inkomstskatt på ca 48% ner till ca 16% idag (10% år 2020). Inom företagssektorn har försäkringar och arbetsgivaravgifter och skatter gått från 39,75% till 2,25%. Även lokal VAT (TVA) har sänkts från 19% till 9% och 5%. Och allra mest sänkning har skatten på omsättning fått – 1% på upp till 1 000 000€, oavsett vinst.

För Rumäniens BNP innebär detta ett lyft på 20 år från - 42 miljarder dollar i 1998, till idag då det är 239 miljarder dollar (ca 214 miljarder euro). Grekland mister en hel del investeringar då man inom EU satsar kring balkan området, t ex Bulgarien och nu Rumänien. Men även Kroatien och Albanien har ökat som populära investeringsländer. Hur det slutar för lilla Kreta vet ingen. Men många ”stressband” snurras och kaffedrickandet går i ett idag...


Länkar: https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/blog-post_549.html?spref=fb&fbclid=IwAR1EbxNYLVPPdNd6eclZvrjez-pqCaFrdt2GjcKB6H8V9Wm3R6EhW4C1TXA https://accace.com/tax-guideline-for-romania/Mitt Grekiska körkort och Babar's Äventyr i djungeln..

Den byråkrati som råder i Sverige är inget mot den som råder här nere. Inte för att det är fel på byråkratin kanske. Men dom som har ansvar och uppdrag. När jag fick mitt mina papper och dokument, har den som utfärdat allt angett passets data som grund för mitt efternamn. Dvs. den delen av passet som har text längst ner under foto och info. I mitt svenska efternamn finns två ”Å” i följd (ÅÅ).

Ett ”Å” och skrivs ut med två ”AA” i datafil. Så, två ”Å” blev då? – Just det! Fyra ”A” (AAAA). Vem som nu stavar sitt namn med fyra A:n i följd? Ja det vet jag inte. Men denna kvinnan på skatteverket valde att göra så. Även annan del av informationen är fel, men det tänker man inte på när man står där.

Så - Kontentan? Förnyelse av körkort och utfärdandet av ett nytt med fler behörigheter – Går inte! Nänä! Mina dokument har inte samma stavelse i AFM och andra dokument som i mitt pass. -Ok, inga problem. Ingen ko på isen här inte, bara att gå tillbaka till damen på skattekontoret, så ordnar hon det såklart? Men se den du! Det går inte. Nä, samma dam som en gång utfärdat dokumenten, och stavat fel. Kan nu inte göra något eftersom det inte stämmer med mitt pass... -Ghhaaah! Blir galen! Tvärstopp direkt! Nu är goda råd dyra, kontaktar alla instanser som säger likadant;

"–Du måste kontakta din ambassad, så får dom reda ut det." Vankar av och till hos polis och andra myndigheter, som en slags storväxt bebis står man där och nickar till vad man blir tillsagd. För, vad vet man om hur det ska funka här? Som en Babar står man där i myndighetsdjungeln och försöker snabla ut sitt ärende.

Frågar en vän hos polisen som säger att det bör inte vara några problem, alla varianterna finns ju i passet och i dokumenten. Han fattade inte heller vad som är så svårt. Men, som han sa. -Alla myndigheter har sina sätt och regler att följa. Så, kontakta ambassaden i Aten för att få hjälp. Fick svar efter många om och men: ”-Tyvärr, detta är något som ligger hos den Grekiska myndigheterna.”. Kokade inom mig vid detta laget. Par veckors flackande mellan Ierapetra, Sitia och tillbaka. På trafikskolan som juridiskt måste stå för alla bevis och tillstånd måste i sin tur avvakta transportverket och trafikverket. Och själv står man med bakbundna händer och kan bara konstatera att det är absurt.

En på trafikstyrelsen, vars fru jobbar i byn, tar sig till Heraklion och reder ut saken.

Efter en tids väntan kommer mitt kort om 10 dagar - säger man - Ingen vet egentligen.

Jag hoppas och längtar till jag kan lägga locket på denna otroliga resa i byråkratins djungel här nere. I skrivande stund är det ca 14 dagar sedan - och än inget nytt körkort..


Människor som kan, vill inte eller orkar inte. Och människor som egentligen inte behöver eller måste, ställer upp och fixar. Både unikt och enormt tacksamt. Många här är helt otroliga personer med hjärtan av guld. När jag berättat händelseförloppen dag för dag, har man nästan stått och vaggat av och till och bytt ben medan man spänt lyssnar. Även i Apoteket undrar man hur det har gått. Halva byn känner snart mig och Mia som dom som aldrig får sin post och har nån annans efternamn.... Ja du milde tid.


Mia..

Vi pratar nästan varje kväll, eller så fort vi kan. Oftast är hon helt slut efter att ha gått av. Det blir mycket prat om saknad, såklart! Men även om förr - hur vi kämpat och fått stötta varandra. Om hur avstånd stärker kärlek, eller stjälper.

Vi skrattar ibland om hur det påminner om när vi träffades och hade 30 mil mellan oss.


Saknad är ett lustigt fenomen - Många tankar och känslor, man växer samtidigt som man blickar tillbaka. Våra vardagar är helt olika varandras.

Det blir mycket sova nu för henne när hon jobbar och står i. Och allt styrs av sömn.

Om denna sömn alla nattarbetare slåss mot.


Vovvarna slappar i värmen och drömmer om "mamman". Vilma älskar "pappans" kudde..

En tragisk förlust i byn. Alldeles för tidigt.

I skrivande stund nåddes jag av beskedet, att en nära vän har mist sin anhörig alldeles för tidigt efter en tids sjukdom. En mycket kär och populär person och personlighet i byn har nu lämnat oss. Vi önskar styrka och hopp i dessa tider av motgång och sorg.

Våra tankar går till alla i familjen Gerontaki.Avslutningsvis Tack för att ni läser vår blogg och vill ni ställa nån fråga jag inte tar upp här, eller har frågor kring det jag tagit upp här, kan ni alltid skicka oss ett mail eller PM så svarar vi er. Behöver ni hjälp och komma i kontakt med någon instans här på Kreta hjälper vi er såklart.

Tack /Robban OBS!

Vi har gjort allt för att inte visa info eller identitet på person som förmodas hyra ut illegalt. Skulle någon känna sig kränkt eller utpekad - skicka oss erat EOT så tar vi genast bort bild. Bilden har som primärt syfte - att visa ett exempel på hur det kan se ut. Till uthyrare kan jag tillägga att dokumentering finns. Vi väljer att inte nämna de grupper där erbjudanden förekommer, främst pga. att i dessa grupper tillåts viss typ av annonsering. Vi ser dock gärna att administratörer för dessa grupper gärna tar allvarligt på problemet. Kanske kräva att EOT finns synligt på de annonser som riktar sig direkt mot medlemmar i dessa slutna grupper? Till admins kan jag tillägga att dokumentering finns.

#kretabloggen #enkelbiljettkreta #makrigialos #eot #vägrahyraillegalt

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page