top of page
  • Skribentens bildRobban

Pensionsparadis eller Investering & Profit?

Den delade glädjen som inte ger dubbel lycka? Naiva och ivriga på att komma iväg, samt ett allt för mycket förtroende för andra skulle kosta oss oro, men värst – riskera rasera vår planering. Av egen erfarenhet kan jag tala om att vi själv råkade hamna i denna bittra gråzon. Den slutade med att vi blev en summa euro fattigare. Många timmars bråk, skrik, sömnlösa nätter och regelrätta hot.

Men erfarna och visare när det handlar om boendesituationer.

Det skulle dock ta tid, ork och kraft från en annars underbar start.


Med facit i hand kunde vi undvikt detta om vi följt de hänvisningar vi nu själv talar om till vänner och bekanta som besöker Grekland. Med eget facit vet vi - det vi egentligen redan visste - att via familj och vänner finns den säkraste tryggheten. Så, okej! Dags för lite gnäll igen är jag rädd för. Ja, jag vet. Det är väl inget som tillhör en blogg om Mackan? Jo, det är precis vad det har! Men, jag lovar att sluta med det här i bloggen. Snart. Bara detta också... Lovar!

Först vill jag bara återkomma till lite av det jag skrev om i mitt förra inlägg.

Detta om att hyra ut illegalt. Och nu visar det sig att dom Grekiska myndigheterna har reagerat. Jag vet att ni kanske är bland dom som undrar:

"-Ja, men, vad har du med det att göra?"

Och kanske är det så? Att det kan tänkas att jag inte har det.

Men se - där har ni fel vill jag bestämt påstå!

Det berör även er hemma i Sverige, Norge - eller vart ni än reser från. Och låt mig förklara varför lite senare. Vi är själv bland dom få som blev drabbade. Och det händer oftare än vad man kan tro. Speciellt för oss som planerar bosätta oss här, och, inte minst - för alla unga och gamla som behöver ett billigt boende.

Där drömmarna föds kan även bli ett fängelse i paradiset...

Vill gärna skriva om hur situationen är och har varit i denna lilla by – Mackan!

Inte har antalet turister ökat denna månaden heller. Även om dom finns här. Många är oroliga och speciellt bland lokalbefolkningen som har anställning under turistsäsongen. Det fanns dom som har investerat i sin affärsverksamhet, både lokala och dom som reser hit och har affärer under säsongen. Av dom sistnämnda finns många i byn. Det är få hitflyttade turister som driver affärer som anställer lokalbefolkningen.Bitterljuv berättelse..

Jag har en historia som kunde kostat mig själv en del trubbel, men med mycket försiktig varning från en del folk i byn, kunde jag avvärja att försätta mig i en situation som kunde slutat illa. Därav ett stilla varningens finger. Man pratar inte illa om folk här, så är den oskrivna lagen i byn. Och den följer man, även om man blivit orätt behandlad. Däremot är man ärlig om man blir tillfrågad. Man ljuger inte. I mitt fall handlade om en nordeuropé (låt oss hålla oss vid det) som erbjöd mig jobb. Jobbet innebar att jag skulle jobba timmar. Hur många om dagen eller i veckan sa denne aldrig. Jag berättade för vänner och bekanta – och alla tittade lite misstänksamt. Nordeuropén var ju säkert ingen jag ville höra illa om? Så man avvaktade. Men när jag sett folks reaktioner kunde jag inte hålla mig. Svar kom snabbt: -Rob. Passa dig för den personen. -Var väldigt försiktig!

Det är väl inget att kommentera att jag knappast tackade ja till ett fortsatt samarbete? Händelsen utspelar sig i början på året och nu är det igenbommat sedan Juni i år. ”-Kan det vara så?” -Är det möjligt? Har personen åkt dit av myndigheterna?

Fortsättning följer...


Makrigialos ca 1960. I sin absoluta ensamhet. Den lilla fiskebyn som skulle förtrolla hela Europa.

Makrigialos när det begav sig. Ca 1970. Så nytt - så oskyldigt. Så underbart!

Makrigialos ca 1980. Hamnen byggs ut och hamnstråket börjar ta form. Till vänster i bild ser vi nybyggnationer som börjar ta emot turister. The White Houses skymtas, nertill vänster.

Cowboy -drömmar i cowboyland.

Goda nyheter som passar att ta upp här är att vi förhoppningsvis får vår egna odlingsplätt efter September. Då har jag hjälpt till och satt potatis. Och det finns en bit mark som inte används. Kommer räcka gott och väl för vårt hushåll. Drömmen är ju att bli helt oberoende och själv kunna odla det vi äter. Kreta-drömmen Deluxe 2,0 ... Fortsättning kommer... All inclusive – Slutet? Eller nya idéer och bättre tider? Fortfarande inget nytt när det gäller svar från Ving. Dock har man låtit meddela från kommunen i Mackan att representant ska försöka återkomma till oss med våra frågor när denne kan och hinner. Vi får väl se om det blir som mycket annat här, i GMT-tid (Greek Maybee Time). I mina dagliga bestyr tillhör att titta in hos flertalet vänner. Anställda eller med egna affärsrörelser. Och alla talar om samma sak – Den uteblivna turismen."Är grekerna slarviga, pengastinna och egoistiska?"

Svarta pengar – Noll respekt.. Skrev om detta fenomen i mitt förra inlägg, vilket ni kan läsa här. I detta nämnde jag att en del av de som köpt sitt egna boende här - väljer att hyra ut illegalt.

Man betalar ingen skatt och avgift för tillståndet (EOT). Ett tillstånd kan beroende på storlek och läge kosta mellan €3 000 till €5 000. Endast en handfull har tillstånd. Men hyr ut ändå, greker såväl som hitflyttade semesterspekulanter.

Vad innebär detta då? Har jag med det att göra?

Tja, själv som medlem i många olika forum och grupper som har Grekland och Kreta som huvudämne, ser jag ofta hur man känner för Greklands ekonomi - En uppriktig oro inför kommande tid framöver för grekerna och deras turism. Det händer - dock inte ofta - att man har en något nonchalant attityd emot greker och tycker att ”man får skylla sig själv” över att landets ekonomi är som den är.

Lite ungefär: ”som man bäddar får man ligga”.

Men är det rättvist? Är grekerna slarviga, pengastinna och egoistiska? -Nej. Såklart inte!

Låt mig få ta upp ämnet lite.


Visst är Grekland ett land där apati ofta får anställning på ett kontor, ungefär som hos försäkringskassan förr. Ekonomin är i botten för att man förlitat sig på Ja-sägare allt för länge. Låtit banker fortsätta med en frikostig lånegivning, vilket Sverige hade under 80-talet och slutade med räntefall på över 400% över en natt. 1992 börskraschen betydde att alla

Röda lån i Sverige löstes ut via löntagarfonderna - indirekt, via pensionsreformen - det är ingen nyhet. Inget drog den fuktiga skam-filten över det svenska folket för det.

Nej, man visste att banker, industrins maktspel och deras monopolrunda fått pågå allt för länge.


Med förtroende fick Sverige låna - till skyhög ränta förstås, för att komma på backen igen. Tror ni att Grekland lånar gratis?

Tyskland och Storbritannien är skyldiga Grekland miljarder.

För en någorlunda händig person med google är det lätt att läsa om grekernas historia, under och efter världskriget. Ingen hemlighet utan välkänt faktum sedan 2:a världskrigets slut - Man har och försöker få Grekland ur spel när man inte kan köpa sig mer tidsfrist, så när grekerna vill ha sina pengar rullandes i sina egna banker. Ja då är mjuk-handskarna av. Investeringar som gått snett? Tro det. Samtliga grekiska banker drivs till ruinens brant så fort man blir varse om dennes framgång med småsparare och låntagare.

Tror någon i Sverige idag som börjar närma sig pensionen, att man verkligen kommer få valuta för sina pengar? Sveriges rikaste är inte miljardärerna inom industrin. Nä, dom verkligt rika i Sverige, är folkmassan. Småspararna och alla våra fonder vi avsatt i 70 år, med ränta och förmånsfria uttag – Pension. Oj! Man lovade visst för mycket.

Sen kom skatteplikt på pensionen, det blev lite mummel, men svensken knöt så åter sin näve i fickan och ställde klockan på 05:30 till kneget nästa dag på varvet. Bara 25 år till, sen så.. För oss som var vakna under tidiga 80-talet minns Albaniens ledande som i rent pyramidspel spelat med med landets pensionspengar. Vilket slutligen ledde till landets konkurs. I en tid då landet hade 53 registrerade bilar. Dom flesta i regeringens ägo.


-Varför är det då så viktigt med licens då? -Jag menar. Ska jag som turist behöva bry mig om det? Är inte det upp till dom Grekiska myndigheterna?

"Skattefiffla hemma istället, om du nu absolut måste fiffla!"

Jo, det är det såklart. Men, med viss varning i betoningen!

Ni (du) som hyrestagare. Du är medskyldig enligt grekisk lag.

Dessutom bidrar du till precis det man försöker få bort – Svarta pengar. Sen är det ju en säkerhetsrisk. Inga försäkringar täcker er om olyckan skulle vara framme. Och det gäller allt ifrån den parkerade bilen till jordskalv och oväder. Trots detta har vi inte ens berört det faktum att man då struntar i och låta skattepengar gå till statskassan. Vilken är under påfrestning idag och behöver sitt tillskott. För de som hyr långtidsboende, räcker det med ett tips så kan man bli vräkt på momangen, och då menar jag bums! -Du slängs helt enkelt ut på gatan och kan även få böter. Just nu minst €1000. Vad din kriminelle hyresvärd får kan du ju tänka dig – Tack och hej!

Ett exempel på hur det kan se ut. Här skickade jag en förfrågan efter pris för 30 dagar. Men även efter deras GNTO (EOT) nummer. Då det blev "ändrade planer". Oskyldig? Ett nummer är bara ett nummer. Obligatoriskt dessutom. Vi har flera av liknande dokumenterade fall där man väljer att ta bort erbjudandet eller helt enkelt inte svarar. Då annonsen är kvar i grupperna, har man redan fått alla de PM (Meddelanden) man behöver.

Just nu pågår en intensiv åtgärd mot bl.a. Airbnb där man än så länge beskattat strax under 200 personer (130 st) med att undvika betala skatt och även vara utan deklarerad inkomst. Men, tro inte att man tänker stanna där, absolut inte! Och nu har man även gått ut med siffror – för ovanlighetens skull.

Ca 70 000 odeklarerade objekt för uthyrning via Airbnb vilka även tros vara utan utan skatte / registreringsnummer ska undersökas och har registrerats av AADE. AADE ska även tillsammans med skatteverkets instans gå igenom alla betalsystem som används för objekten, t ex kontokort betalning och andra transfer-system. I runda tal handlar det om över 800 miljoner euro i uteblivna skatteintäkter. Ja, ni läste rätt


Än så länge har man registrerat ca 20 000 objekt utan tillstånd på Airbnb. Följande ägare riskerar vite om €5 000 per objekt och säkert också andra repressalier."Det drabbar väl inte mig?"

-Hur ska jag kunna veta vem som hyr ut illegalt (Svart)? Det är ingen hemlighet att AirBnb är den plats som flest svartepetter använder som uthyrningsplattform. Booking(.)com har förvisso gjort och gör vad man kan för att komma till bukt med detta. T ex måste man bekräfta med sitt EOT nummer när man skapar ett konto hos dom. Vilket dock går att nästla sig igenom. Hur berättar jag inte, men det är möjligt. Även juridiskt.


Vill man kan man vända sig till lokala seriösa förmedlare på ort.