top of page
  • Skribentens bildMia

Om lite Ditt & Datt...

Morgonen är underbar när solen kommer upp ovanför bergen.

När solen ligger på våra takpannor hör man hur dom värms upp. Och det knakar i träpanelen under takpannorna. Det doftar gott, nytt och fräscht. Doften av havssalt och jord kommer fram sakta fram. Och jag känner värmen leta sig in.

Kaffet och lugnet runt omkring med hönornas små kuttrande ljud, berättar att det är en ny dag. Hela dagarna går dom i lunden och pickar i sig alla millipeder jag lägger ut. För nu i dessa tider här, med regn och rusk. Letar dom sig fram och envisas med att äckla sig.

Jag bara hoppas på en fin vinter och inte så mycket regn.

Fast, jag vet att kretensarna älskar sitt regn. Och att det är bra för deras odling och olivträd. Apelsin, Clementin och -Mandarinträden hänger tungt på grenarna här utanför. Ingen har haft tid att plocka dom..

Innan Ierapetra ligger bagaren vi handlar Robbans "doppbröd" av. Jättegoda och billiga.

Kaktusar är fyllda med frukt och olivträd med svarta oliver. Granatäpplen överallt - deras färger kommer fram på ett annat sätt när solen ligger lägre. Till och med bergen ser annorlunda ut - Flera färger i olika brun och grå. Överallt trängs fyrklövern. Och allt är grönt nu, fantastiskt! Ser ut som en jättestor grön matta.


Det börjar lukta rök från vedugnarna på morgonen. Man värmer upp husen och drar ut natten och morgondaggens fukt. Människor är mera aktiva eftersom det inte är samma värme nu. Det är lagom skönt och cirka 16-17 grader på morgonen och 20 under dagen. Det är fortfarande okej badtemperatur, om man gillar att doppa sig kallt? Cirka 19 grader i vattnet. I vattnet kommer man ju alltid. Men, vinden är kall som bara den när man går upp, -Huuuu!

Mimmi, Vilma och Lilla bocken bruse.. Man hör även att det bor fler hundar här runt om i området.

Även dom är tacksamma för det mildra vädret. Mimmi och Vilma är bästisar dom leker hela tiden och busar. Hon snor våra skor och drar upp dom i soffan eller sängen. -Bushund!

Påminner oss om när Vilma var yngre.

Man märker det vilda i Mimmi - En hemlös hund som försöker överleva. Nu är det inte lika mycket, men hon skulle äta småkryp och sniglar, dricka vatten ute. Det har avtagit lite grann. Och blir bättre. Hon litar på oss nu.

-Oooops! Ibland kommer Kattsnoken och hälsar på kring huset...

Ibland får man hjälp av den Turkiska/Grönpaddan (Bufo viridis). Som tar för sig på verandan...

Mimmi har fått ett nytt smeknamn av Robban - "Lille Skutt". För att hon ska hoppa och skutta hela tiden. Vilma kallar han för "Ap-barnet", för hon ska klänga på honom hela tiden.

Han älskar att busa med dom båda. Och Mimmi är lika busig som Vilma.


Mimmi uppskattar att få sova i sängen och vart hon vill.

Det märks att hon sovit ute i det vilda under länga perioder. Även på vintern. Man märker det på att hon flyttar liggplats under natten. Och gärna håller sig lite dold. En plats var t ex under köksbordet på stolarna. Duken hängde ner och gav insynsskydd. Nu sover hon hos mig, i vår säng. Och känner sig tryggare för varje månad hon bor med oss.

Vilma och Mimmi har blivit bästa vänner.

Mimmi följer Vilmas sätt här hemma. Och iakttar noga hur man ska göra och vara.

Speciellt för att få uppmärksamhet. Man märker att utomhus är det Mimmi som ger Vilma dåligt inflytande, -Hahaha! Hon är galen i att jaga höns och katter, vilket Vilma såklart hänger med på. Trots att hon inte brytt sig speciellt mycket om dom innan.

Familjens två busungar - Mimmi (Vänster) och Vilma.

"-Kolla! Så duktig jag är på att samla på era illaluktande saker i hallen" Säger Mimmi...

Fyrklöver och Ryamattan utanför Mycket olika fjärilar överallt som ser ut som små älvor i solen strålar. Små fåglar som kvittrar och stora falkar svävar i det blå. Humlorna surrar i gräset. Havet är fortfarande varmt och ibland är det så ljusblått att det nästan gör ont i ögonen, så vackert.

Det är så underbart att Robban är hemma nu. Inget ställa klockan på 07:00. Även om vi vaknar tidigt så kan vi välja att lägga oss igen. Speciellt efter promenaden med hundarna. Ibland tar vi frukost efteråt och slänger oss i soffan nån timme till.Ett par dagar var det ostadigt väder med blåst och regn mestadels på kvällen eller natten. Molnen ligger så lågt att jag nästan kan ta på dom. -Vem kommer ut då på natten? Jo, alla grodorna och sjunger i högt och mjukt.

Klockan 17:20 går solen ner och det blir svart och jag använder min IPhones ficklampa när jag är ute med hundarna så jag kan se dom små grodorna, vill ju inte trampa på dom. Sen har vi ju en liten smal orm som också är aktiv i mörkrets timmar, flera gånger har jag tagit en liten pinne och fått ner den från husväggen och satt dom i olivträdet. Nu när vi fått regn kommer även allt grönt i trädgården upp. Inte minst fyrklövern börjar domdera ute i rabatterna. Men även i blomkrukor och lådor. Det set ut som en grön Ryamatta ute.

Med regn kommer även sniglar och andra kryp fram. Som älskar att äta på mina blommor...

Klövern försöker ta över i krukorna...

Svårt att rensa bort ogräs i Aloe veran med sina taggar...

Julen är snart här. Robban och jag myser av det sköna vädret. Och detta året får vi fira både jul och nyår tillsammans - Vilken lycka! Vi har planer på att vara hemma. Bara vara själv och titta på Kalle ankas julafton. Ska bli såå mysigt! Älskar fortfarande att kolla på det. Måste ha Kalle på julafton. Vi ska snart julpynta och handla på Lidl i Ierapetra så vi kan fira jul. Det kommer i nästa inlägg såklart. Blir lite mindre utbud, men å andra sidan kommer vi mixa så det blir en blandning. Sen är det fokus på nyårsafton. Vilken vi även den funderar på att fira in ensamma. Vi har träffat vår familj här, Katerina och Stelio. Så trevligt att träffas och prata om det som händer i världen. Vi fick så härliga nyheter när vi var där häromdagen. Men jag vill inte berätta det just nu, för det kommer i nästa inlägg. Jag tror att man ska vänta med sådana nyheter, men tror att ni förstår ändå (Jag ler lite nu, *blink *blink..)

En sån dag man trodde det skulle bli sol och varmt...

Sunwing står tomt och öde. Och bara väntar på att få se er alla igen...