top of page
  • Skribentens bildMia

Om lite Ditt & Datt...

Morgonen är underbar när solen kommer upp ovanför bergen.

När solen ligger på våra takpannor hör man hur dom värms upp. Och det knakar i träpanelen under takpannorna. Det doftar gott, nytt och fräscht. Doften av havssalt och jord kommer fram sakta fram. Och jag känner värmen leta sig in.

Kaffet och lugnet runt omkring med hönornas små kuttrande ljud, berättar att det är en ny dag. Hela dagarna går dom i lunden och pickar i sig alla millipeder jag lägger ut. För nu i dessa tider här, med regn och rusk. Letar dom sig fram och envisas med att äckla sig.

Jag bara hoppas på en fin vinter och inte så mycket regn.

Fast, jag vet att kretensarna älskar sitt regn. Och att det är bra för deras odling och olivträd. Apelsin, Clementin och -Mandarinträden hänger tungt på grenarna här utanför. Ingen har haft tid att plocka dom..

Innan Ierapetra ligger bagaren vi handlar Robbans "doppbröd" av. Jättegoda och billiga.

Kaktusar är fyllda med frukt och olivträd med svarta oliver. Granatäpplen överallt - deras färger kommer fram på ett annat sätt när solen ligger lägre. Till och med bergen ser annorlunda ut - Flera färger i olika brun och grå. Överallt trängs fyrklövern. Och allt är grönt nu, fantastiskt! Ser ut som en jättestor grön matta.


Det börjar lukta rök från vedugnarna på morgonen. Man värmer upp husen och drar ut natten och morgondaggens fukt. Människor är mera aktiva eftersom det inte är samma värme nu. Det är lagom skönt och cirka 16-17 grader på morgonen och 20 under dagen. Det är fortfarande okej badtemperatur, om man gillar att doppa sig kallt? Cirka 19 grader i vattnet. I vattnet kommer man ju alltid. Men, vinden är kall som bara den när man går upp, -Huuuu!

Mimmi, Vilma och Lilla bocken bruse.. Man hör även att det bor fler hundar här runt om i området.

Även dom är tacksamma för det mildra vädret. Mimmi och Vilma är bästisar dom leker hela tiden och busar. Hon snor våra skor och drar upp dom i soffan eller sängen. -Bushund!

Påminner oss om när Vilma var yngre.

Man märker det vilda i Mimmi - En hemlös hund som försöker överleva. Nu är det inte lika mycket, men hon skulle äta småkryp och sniglar, dricka vatten ute. Det har avtagit lite grann. Och blir bättre. Hon litar på oss nu.

-Oooops! Ibland kommer Kattsnoken och hälsar på kring huset...

Ibland får man hjälp av den Turkiska/Grönpaddan (Bufo viridis). Som tar för sig på verandan...

Mimmi har fått ett nytt smeknamn av Robban - "Lille Skutt". För att hon ska hoppa och skutta hela tiden. Vilma kallar han för "Ap-barnet", för hon ska klänga på honom hela tiden.

Han älskar att busa med dom båda. Och Mimmi är lika busig som Vilma.


Mimmi uppskattar att få sova i sängen och vart hon vill.

Det märks att hon sovit ute i det vilda under länga perioder. Även på vintern. Man märker det på att hon flyttar liggplats under natten. Och gärna håller sig lite dold. En plats var t ex under köksbordet på stolarna. Duken hängde ner och gav insynsskydd. Nu sover hon hos mig, i vår säng. Och känner sig tryggare för varje månad hon bor med oss.

Vilma och Mimmi har blivit bästa vänner.

Mimmi följer Vilmas sätt här hemma. Och iakttar noga hur man ska göra och vara.

Speciellt för att få uppmärksamhet. Man märker att utomhus är det Mimmi som ger Vilma dåligt inflytande, -Hahaha! Hon är galen i att jaga höns och katter, vilket Vilma såklart hänger med på. Trots att hon inte brytt sig speciellt mycket om dom innan.

Familjens två busungar - Mimmi (Vänster) och Vilma.

"-Kolla! Så duktig jag är på att samla på era illaluktande saker i hallen" Säger Mimmi...

Fyrklöver och Ryamattan utanför Mycket olika fjärilar överallt som ser ut som små älvor i solen strålar. Små fåglar som kvittrar och stora falkar svävar i det blå. Humlorna surrar i gräset. Havet är fortfarande varmt och ibland är det så ljusblått att det nästan gör ont i ögonen, så vackert.

Det är så underbart att Robban är hemma nu. Inget ställa klockan på 07:00. Även om vi vaknar tidigt så kan vi välja att lägga oss igen. Speciellt efter promenaden med hundarna. Ibland tar vi frukost efteråt och slänger oss i soffan nån timme till.Ett par dagar var det ostadigt väder med blåst och regn mestadels på kvällen eller natten. Molnen ligger så lågt att jag nästan kan ta på dom. -Vem kommer ut då på natten? Jo, alla grodorna och sjunger i högt och mjukt.

Klockan 17:20 går solen ner och det blir svart och jag använder min IPhones ficklampa när jag är ute med hundarna så jag kan se dom små grodorna, vill ju inte trampa på dom. Sen har vi ju en liten smal orm som också är aktiv i mörkrets timmar, flera gånger har jag tagit en liten pinne och fått ner den från husväggen och satt dom i olivträdet. Nu när vi fått regn kommer även allt grönt i trädgården upp. Inte minst fyrklövern börjar domdera ute i rabatterna. Men även i blomkrukor och lådor. Det set ut som en grön Ryamatta ute.

Med regn kommer även sniglar och andra kryp fram. Som älskar att äta på mina blommor...

Klövern försöker ta över i krukorna...

Svårt att rensa bort ogräs i Aloe veran med sina taggar...

Julen är snart här. Robban och jag myser av det sköna vädret. Och detta året får vi fira både jul och nyår tillsammans - Vilken lycka! Vi har planer på att vara hemma. Bara vara själv och titta på Kalle ankas julafton. Ska bli såå mysigt! Älskar fortfarande att kolla på det. Måste ha Kalle på julafton. Vi ska snart julpynta och handla på Lidl i Ierapetra så vi kan fira jul. Det kommer i nästa inlägg såklart. Blir lite mindre utbud, men å andra sidan kommer vi mixa så det blir en blandning. Sen är det fokus på nyårsafton. Vilken vi även den funderar på att fira in ensamma. Vi har träffat vår familj här, Katerina och Stelio. Så trevligt att träffas och prata om det som händer i världen. Vi fick så härliga nyheter när vi var där häromdagen. Men jag vill inte berätta det just nu, för det kommer i nästa inlägg. Jag tror att man ska vänta med sådana nyheter, men tror att ni förstår ändå (Jag ler lite nu, *blink *blink..)

En sån dag man trodde det skulle bli sol och varmt...

Sunwing står tomt och öde. Och bara väntar på att få se er alla igen...


Regnbågen landar i Lagada? Trots skön decemberdag med sol, kom så regnet till slut...

Vårt hus. Det är lite tvärdrag i dörrar och fönster, men vi överlever. Sådant man fixar. Vi älskar att bo här lite för oss själva, för Lilla huset på prärien är så tyst och skönt. Våra planer för att det ska bli så som vi vill ha det kommer. Men först vill vi vara säkra på vissa saker innan vi drar igång med allt. Vi har stor tomt och det kan bli så vackert om man fixar till det.


Det är mycket att fixa runt om.

Vi har fått klart staket på tre sidor runt tomten, men vi måste täta till alla hål och chanser för Mimmi att ta sig ut. Hon letar hål för att nå hönsen, vilka är så spännande. På baksidan har vi kvar en bit på ca 15 meter där stenmuren rasat och måste byggas upp igen. Robban flyttade sten och rensade på tomten hela förra sommaren – Utan skottkärra! ...Envis? När vi pratade i telefon sa jag till honom att försöka få tag på en kärra för att samla upp allt. Så, i vart fall så måste vi få klart muren. Och med en gigantisk jättesten som rasat ner. Måste vi fundera ut hur vi ska bygga upp den utan att lösa hundar kan ta sig in.

Det lär bli mycket sten, ca 1,20meter sten, ovanpå redan ca 50cm som är kvar. Medan vissa ställen i muren knappt har mer än 10cm kvar. Vi kommer att lösa det.

Vi bor i frihet och i vårt paradis.

4 Katter & en Hundvalp från gatan

Vår ena granne som har 4 katter hittade en ny lite stackars hemlös kattunge som hon tog hem. Och härom dagen räddade hon en liten hundvalp! ca 6-8 veckor gammal, från en olivlund. Valpen satt gråtande, fastbunden alldeles ensam i mörkret. Hur kan man vara så hjärtlös och göra så här?!? Jag avskyr sådana människor. Hon försöker hitta ett hem till denna lilla tös. Det ser ut som en schäferblandning så jag hoppas att hon hittar ett hem som bryr sig och inte bara ska ha, för tillfället.


Jag vet att ni alla vet hur det är här, -tyvärr.

Och jag hoppas att ni säger ifrån när ni ser något. Vi måste hjälpa till med det ni kan för djurens skull. Det är förbjudet att sätta djuren i olivlundar. Och alla hundar som springer omkring överallt utan att ha ägare. Men det finns även hundar med ägare som låter dom springa vind för våg, idiotiskt.

Och så många katter som lider. Fruktansvärt!


Turisterna har så mycket makt, om ni bara visste! Jag hoppas att ni som läser detta och reser till Kreta. Ni kan hjälpa till med att kanske ringa polisen? Kontakta ett av alla Shelter som finns utspridda här på ön.

Och klaga till hotellet, speciellt om det är i området. Inte för att det är hotellets ansvar. Men dom i sin tur, kan sätta press på lokala kommunpolitiker att ta tag i problemen med sterilisering och vaccinering. Vi måste sätta press på alla.

För det enda som hjälper, är om det handlar om pengar. Som vanligt.

Lille stackaren. Inte lätt att vara hund på ön ibland...

Vintern greppar tag om Skandinavien Snön yrar runt i Sverige, hörde jag? Då hoppas jag att ni får en vit jul, om inte så för barnens skull. Jag kommer ihåg förra året jag var hemma när det snöade, allt luktar så gott och det är vackert. Så jag var glad att jag fick uppleva det eftersom jag inte är hemma på vintern i Göteborg.

Jag vill tacka alla som följer oss i vårt liv här på Kreta.

Skickar soliga kramar till er alla.

Glöm inte och Gilla Enkelbiljett / Kretabloggen´s Facebooksida & Youtube kanal


Var rädda om er och snart kommer jag med ett nytt inlägg.

Kram Mia
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page