top of page
  • Skribentens bildMia

Nytt i Mias Makrigialos..

Jag säger bara -Wow! vad ni ska ha det mysigt som ska komma hit och njuta av er semester. Allt blommar nu och havet är så vackert i sina ljusblåa färger med stänk av ljusgröna fläckar. Snart börjar turismen i april, så hotellen börjar att leva upp igen. Hörde att hotell Mikripoli har resenärer från hela jordklotet, Japan, Kina, Australien, Syrien, Ryssland, Polen, Afghanistan, Italien, Spanien, och hela Europa. Spännande eller hur?

Lilla Kreta är älskat över hela världen. Så, vad är nytt kan tänkas? Ok, lite har faktiskt hänt...


Lilla landet Mackan.. Det är full rulle i vår vackra by, alla håller på med sina caféer, restauranger, barer, affärerna börjar också öppna med nytt att handla. Det är så rent och snyggt i hela byn. Allt som är vitt är nu ännu vitare och folket här lyser upp och förbereder sig på en ny säsong. Spännande! Många av våra gamla vänner flyttar runt bland olika arbetsplatser. Nu sist har fyra av våra vänner slutat sina jobb man haft i flera år på samma ställe för att sadla om. Kul och en aning oroligt för våra vänner. Men, man ser efter varandra här.

Längtar efter cikadornas sång, det är så tyst utan deras mysiga spel i solens värme.

De borde komma upp nu snart från underjorden som de har väntat i alla sina 17 år. Fantastiskt! Robban hade svårt att somna i Ferma när cikadorna försvann.

Ett kort tag fick ljudet av syrsorna duga på natten i Koutsouras. I Makrigialos är det alltid liv och rörelse, så Cikadorna är det enda som överröstar folket och trafiken. Speciellt saknar man dom när solen börjar gå ner, och alla dofterna letar sig fram. Spiskummin, Kanel, Persilja, Oregano, Timjan, Kamomill, med alla havets djur.

Tillsammans med ett speciellt fränt stekljud som ständigt sipprar ut från tavernornas kök. Lägg till doften från vedeldade ugnar och nybakat pitabröd - Välkommen till Makrigialos!

Vi har också kommit i kontakt med trevliga personer som ska komma ner till Kreta nu i Mars och i April som vill träffas. Så det ska bli spännande. Mer om det senare.


Min köksslav strejkade och dog.. Min kaffekokare gick sönder i dag, skit också! Precis när jag fick Zoegas kaffe av min vän Marie, som hon skickat till mig. Tack Marie du är en ängel. Vi träffas när jag kommer, eller hur? Nu måste vi fixa oss en ny kaffekokare, för jag måste ha mitt kaffe. Annars blir morgonen inte så underbar. För kaffe är det godaste jag vet. Här är det ju som ni vet, alltid chans att få besök. Så en kaffekokare måste vi ha snart. Som tur är, är det endast själva kaffe-termosen i glas som spruckit. Hoppas vi kan hitta en ny. Robban älskar vår "Dirt Devil"-dammsugare säger han. Den är fenomenal, speciellt nu när vi har lite mindre yta och endast i ett plan. EN laddning kan vi dammsuga två gånger på. I Koutsouras med tre våningar fick vi ladda den minst två gånger. Ca 40 minuter ska den klara på en laddning med turbo på. Rent blir det iaf. Även om den låter som en skördetröska.

Oroväckande bortfall i området.. Pratar med många i byn varje dag. Om allt mellan himmel och jord. Ibland kläms det in en och annan tråkig nyhet. Som nu sist. Det är många som gått bort de senaste månaderna här. Kvinnorna drabbas av hjärtinfarkt allt oftare. Männen drabbas dom också, men det är en väldigt oroväckande ökning bland kvinnorna. Och unga är dom också. I Koutsouras drabbades förra månaden en kär ikon när han hastigt gick bort, mitt under rådande kaffeservering på sitt kafenion.

Robban körde förbi strax efteråt och hela byn var ute och var ledsna. Unga som äldre. Varje dag fylls anslagstavlorna med affischer på alla som gått bort. Många blir det. Jag känner inte alla, men jag reagerar på deras ålder. Ett stort antal går bort tidigt, i sjukdom och på grund av andra åkommor. Det är viktigt att man tittar närmare på det tycker jag.Nya grannen.. Fikar hos Maria ofta, vi har så himla kul hela tiden. Min nya granne bjuder in mig varje dag på kaffe och den familjen är så härligt glada och det gillar jag mycket. Maria knackar ibland på mygg-dörren och ler med en kastrull i handen "-Kalimera Maria!" hör man. Då bjuder hon på lunch. Smakar så gott, och jag och Robban äter ju lite senare, men Maria lagar ju mat tidigt, vid 14:00 äter dom. Maria ska lära mig att baka hennes goda kaka som är mjuk och saftig. Med smak av vanilj, honung och citron, som en fromage men inbakad. Gott till kaffet är det. Ska lära henne baka kanelbullar en dag.Storm på inkommande.. I dag har det blåst som bara den 55 km/t så det blåser rätt så kraftigt, havet dundrar bakom husknuten. Så vi har kollat in filmer, tvättat och gjort go mat till oss.

Nu i veckan, och kommande vecka, ska det bli mellan 80-90 km/h i Ferma, tur man inte bor där nu. Ferma kommer få storm och orkanvindar i över en vecka i rad.

Kommer bli tufft för alla djur som tvingas leva ute. Här i Mackan kommer det storma ordentlig, men vi ligger i lite lä från berg och hav, så vi hoppas på att vindarna inte blåser rätt in hos oss, då blir det som en vindtunnel. Kommer även bli fuktigt hos oss då, eftersom vi bor ett par meter från stranden. Det lär ju inte hängas ut någon tvätt iallafall, hahaha.


Uppdatering:

Idag (28/3) kom regn. Många som hängt ut sin tvätt fick bråttom. I morgon kommer stormbyarna, får hoppas att det inte stormar allt för mycket hos oss.


I supermarket.. Fick tomater av en annan granne här om dagen, snällt. Människor här i Mackan är snälla och givmilda. Handlar man i affären ett par gånger, så att man kommer ihåg en. Då får man alltid en massa när man handlar. Som i Koutsouras hos Niki och i hennes familjebutik, Ariadni Piperakis. Hon älskar sina katter och i deras grönsaksland bakom butiken, finns allt ifrån citron, apelsin till mandlar som även dessa hittar sig upp i butikshyllorna.

Färska tomater, nyplockade gurkor och massa örter i alla smaker. Visserligen är det butiker som har ett eget sortiment, men ingen tycker det är konstigt att, i samma butik kan man köpa färska ägg som kommer ifrån butiksföreståndarens egna hönor.

Att det ska vara färskt är A och O, ingen köper färdigpackat som färdats hundratals mil på fartyg och hamnar. Visst är det så att det finns kontroller, men man säljer bara sånt man vet är bra och nyttigt. Inget är odlat på annat sätt än 100% ekologiskt, för hand och med hjärta. Precis så man vill ha det i sin lokala butik, eller hur? Man skulle aldrig riskera att någon blir sjuk av deras produkter. Det skulle vara förödande då man är beroende av alla som kommer och småhandlar varje dag, till turister som vill handla färskt – Alla är lika viktiga.


The Never Ending Story – Grekiska Postväsendet!.. Min mamma har skickat ett paket till mig en present och det skickade hon den 28/2 och det har fortfarande inte kommit fram! *Suck! och *Pust! också säger jag. Tur att vi inte ska köra till Ierapetra varje dag för att kolla posten. Konstigt iallafall att vissa paket kommer fram på ett par dar, medan andra kan ta flera månader? När vi fick ett av paketen skickade till oss, kunde vi se att man stuckit hål i Lingonen och inte sett till att fixa behållaren igen. Paketen med Zoegas kaffet hade man stuckit in något i, det fanns ett litet hål längst upp på paketen. När Robban skulle använda sojan (colorit) till sås, märkte han att locket på plastflaskan var av och endast intryckt igen. Dåligt! Jag förstår att man vill kolla så att inget kommer in här som inte ska vara här, absolut! Men man måste ändå förstå att det redan gått igenom tullen två gånger innan. Sen så är det trist att matvaror och annat som inte tål att stå öppet blir ju gammalt. Vi har haft tur att vi kunnat snabbt få över allt i andra behållare.Resfeber, oro och sömnlös..

Nu är det bara sju veckor kvar till resan till Götet. Många tankar far runt om min resa, jag vet att det blir bra och kul. Tänker på massor nu, om hur det ska gå för Nellie nu? Ensam med Robban och Vilma. Hon är liten och skruttig nu och jag oroar mig för att jag inte ska få se henne igen. Mycket kan hända på några månader. Jobbet längtar jag till, och alla mina gamla arbetskollegor, så det ska bara bli kul. Känner kanske oro för själva resan? Har inte rest själv på många år. Är inte rädd, men kanske man blir lite stressad ändå? Robban säger att han svettas blod bara av att tänka mig ensam på en stor flygplats. Jag måste lova att inte trycka på alla knappar jag ser, -haha. Jag har jättedåligt lokalsinne, så jag vet att han även är orolig för att jag ska missa boarda.

Räknar alla veckor högt varje dag, på gott och ont. Längtar men är ändå orolig. Ska bli så kul, men ändå jobbigt. -Hmm, kommer gå fint. Robban och jag har aldrig varit utan varandra mer an 2 dagar i sträck. Hur ska han klara det? Med två hundar, gå ut med dom, jobba och försöka hinna med allt? Han säger att det inte är några problem, tvärt om. Han längtar till rutinerna där han själv har att tänka på. Såklart, är han orolig över att jag ska vara borta, länge. Men, vi har vår plan, och vi har vårt mål. Vi har alltid ordnat allt, och nu när vi kommit såhär långt är allt annat bara småsaker. Det vet jag. Innerst inne. Men, ja... ni vet.25/3 -Grekiska nationaldagen..

Då är allt stängt och alla ska fira den och är lediga från jobbet. Några har säkert öppet ska ta en runda och kolla. Robban väckte mig när jag slumrade till och frågade om vi skulle ta en kaffe, han hade en överraskning i köket. Han hade gått till vår bagare Takis Vola och köpte bakelser, gott. På kvällen kollade vi på filmer på youtube från svenskar som har olika matprogram och vloggar. Älskar att titta på Japansk matprogram och vi följer ett par personer och deras kanaler. Varför Japansk mat, tänker ni? Jo, för att dom använder så mycket goda olika grönsaker och annat jag aldrig sett eller provat.

Nellie och Vilma tävlar om vem som ska få mysa hos Stelios. Vilma älskar Stelios..

På kvällen fick vi besök av vår gamla granne från Ferma, Georgios. Efter kom Katerina och Stelios, mysigt. Det serverades Raki med färsk kronärtskocka med salt och citron på. Nyplockad gurka, tomat och supersaftiga oliver.

Graviera ost som små rätter att äta, plus bakelserna. Vi pratade om tiden i Ferma och Georgios berättade att deras chihuahua, Mini, går fortfarande upp på min trappa och tittar om jag är där. Snacka om att mitt hjärta smälter. Deras Grekiska landsköldpaddor mår bra. Georgios berättade också att de inte har sett min katt Lucky. Han är borta. Kommer ni ihåg i tidigare inlägg att Mini fick två små sötnosar? och jag döpte dom till Kreta och Daisy? Hennes valpar har fått nya hem nu.


Mars månad slut? Oj! vad tiden går... Snart är Mars månad slut och det har varit många soliga och sköna dagar med bad och sol. Tänk April då, härligt. Ska bli kul med lite turister uppe på O.B.C och Apollo. Lyssna på svenskar igen, mysigt värre ska det bli!

Längtar till att kunna gå i hamnen och höra alla skandinaver prata Svenska eller Norska. Lägger upp en liten film på vår Youtube kanal snart, så ni ser hur alla kämpar för att få klart.

"-Ordning och reda, turister på Fredag". Bord och stolar i parad med nymålad patio.

Front fasaderna reflekterar solen så starkt nu när man sett till att ge dom ett ansiktslyft. Ett värmande välkommen!
"...han tycker jag alstrar sån värme att han känner sig som en kebab."

...Längtan till April! Längtar till April då kommer vädret inte vara så ostadigt. Jag tycker om sol, eller rättade sagt jag älskar solen och värmen. Är väldigt "frysig" av mig, som Robban säger. Kan sova med kläder, filt och täcke på sommaren, Inga problem, haha. Ni kan ju tänka er nu när vi har ca 15 grader och det är fuktigt med kylig vind? Ja, Precis! Nu i April visar sig solen och regnet om varandra. Men å andra sidan kommer det inte regna riktigt igen förrän i Oktober, November. Torrt som fnöske kommer det bli här. Allt blir gult.

I Mars får vi lite regn nu i slutet, och det blir ruggigt om nätterna då.

Robban sover på soffan ibland för han tycker jag alstrar sån värme att han känner sig som en kebab. Hundarna älskar att bädda ner sig hos mig i massa filtar och mys. Sen har jag även ett par värmeljus tända. Blir varmt i sovrummet - Och är ju så mysigt!


Inneskor är viktigt här nere. På vintern är här svinkallt på klinkergolven. På sommaren är det dammigt när Afrikavindar för med sig röd sand som letar sig in överallt. I Ferma fick vi en bra erfarenhet när det inte höll tätt i huset. Allt hade en tunn dammhinna på sig, och då menar jag ALLT! Dammet fastnar i elektroniken och Robban svor när han fick rengöra den fina nya dammsugaren stup i kvarten. Dammet drar till sig fukt och blir till gegga. När den torkar blir den stenhård.

Ute är allt så vackert och grönt nu. Alla blommor i sina klara färger.

Man önskar att man hade obegränsat med plats så man kunde odla alla blommor i hela världen, dom hade trivts här. Garanterat! Solen värmer, men inte för mycket. Alla tomater och gurkor ska få ta till sig, det har varit en tuff säsong för dom med vatten och kyla. I souvenirbutikerna hängs det upp alla möjliga saker. Undrar vilket som kommer bli årets nya bestseller? Det dröjer inte länge innan man ser badhanddukarna och badringarna i fönster.

Kring olivlundarna är det så grönt att man kan tro att man står på en ljuvlig Äng hemma i Sverige.

Tänk vad det gått utför om detta bygget legat hemma i Sverige på vintern? Snacka om kälk-backe.

På gång.. Robban avvaktar nyheter kring jobb. Inget som är skrivet i sten än, men han längtar själv ut säger han. Att sitta limmad framför en skärm är inget han vill återkomma till efter alla år som hemmajobbare. Han får erbjudanden men kan inte ta sig an allt han blir omfrågad om. Han har fått frågan om att köra budbil, taxi eller basa över en nyöppnad biluthyrare. Många pratar men inget händer. Många behöver jobb här och alla jobb är eftertraktade. Vi får se, än har inte säsongen startat fullt ut och han har att göra. Men vill ha mer såklart. Vi håller tummarna..

Sista raderna.. Livet i Mackan är underbart och vi trivs här, vi älskar att bo här. Har hela tiden hoppats på att Lucky skulle komma tillbaka men när Georgios berättade att de inte sett honom blev allt så verkligt, att något har hänt honom. Så sorgligt. Våra hundar trivs bara bra, de har lite mera att titta på här. För nu har vi en nätdörr som är öppen hela dagen, Vilma och Nellie sitter där hela dagen och spanar in vad som händer.

Robban är ute och fiskar och njuter av Kretas vackra natur. Han slipar på sitt inlägg om stränder. Han vill gärna ge lite mer tips på fiske och aktiviteter. Mer om detta kommer när han börjat klämma ihop något han vill dela med sig av i bloggen.

Jag promenerar Mackan runt varje dag och pratar med folk så mysigt. Kollar posten varje dag ifall ni skickat nått till oss. Ni som skickat vill jag ge en stor kram! Det är så mysigt att få något från er där "hemma". Där jag kan dofta in allt. Nu har all Lingon gått till Robbans köttbullar vi åt idag. -Neeeej!

Robban ser fram emot att få hitskickat från Sverige när jag kommer hem. Han säger -Skicka allt på listan så fort du kan.


Nu är det dags för en liten tupplur efter middagen. Ska försöka få nån timmes sömn, även om jag inte sover helt. Skönt och sträcka ut sig. Speciellt nu när det är skitväder.

Myser med hundarna i sängen och Robban filar på alla bilder till bloggen.

Tack för att ni följer oss i vår vardag här nere. Skickar många soliga Kreta kramar till er.

Puss & Kram / Mia

#enkelbiljettkreta #makrigialos #vingresor #oceanbeachclub #mackanbeach

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page