top of page
  • Skribentens bildMia

Ny jul, Nya möten och nya tankar - Mitt älskade Kreta.

11 grader i morse! Jag säger bara "-Kryo" - Alltså kallt på Grekiska.

Vaknade till lukten bränt olivträd plus solens sken, alla eldar i sina vedugnar, det luktar Kreta. Det blir en sån där härlig lantlig känsla när man tittar ut och ser röken från allas skorstenar. Så vad gör man på Kreta när det regnar och stormar? Jo, man gör samma som ni där hemma i Sverige. Man tar dagen som den kommer, lever för dagen men inte i en kalender.

En utmaning att fördriva tiden eller kanske bara njuta av att vara ledig. Det tar tid att vänja sig vid all tid som man aldrig hade innan. Men, detta livet passar mig och Robban.

Myser framför Tv:n, lagar go mat, går ut på promenader, morgon frappe på stranden, när det inte är för hård vind vill säga. För här stormar det på ganska bra typ 55-80 kilometer i timmen.. men det vet ni ju vid detta laget.

Nu jobbar jag ju inte och det är väl inte så himla kul, man blir lite rastlös för är ju van vid att arbeta, men brukar tänka på när jag jobbade hela tiden hur trött jag var och hur lite tid jag hade till mig själv och Robban plus våra hundar som nu har all min tid till.


Man hinner tänka mycket när det stormar, jag ler när jag kom på en sak som hände i en affär i somras. Vi åkte in till en av de bra affärerna, där det finns allt du kan tänka dej i Koutsourás. Och de är super gulliga och de älskar sina 18 katter(?!) Jo! Du läste rätt. Den familjen är galen i sina katter. De ligger överallt utanför affären och njuter av solens värme.

Katterna vet att de inte får gå in i affären, så dom ligger så snällt kvar och myser. Djur är så smarta. Ägaren frågade oss vart vi kom i från - Sverige sa jag. Ni kan aldrig ens gissa vad hon sa, jag skrattade hela vägen hem.

Hon sa på svenska; -Skål ta mej fan! Vi skrattade och hon log med hela ansiktet.

Alla som frågade oss hur länge vi ska stanna, förstod nog inte att vi skulle stanna så länge. För de tittar förvånat på mig som, är hon fortfarande kvar? Men nu vet dom att vi bor här och hälsar som jag alltid bott här, kul.


"Även om de ska typ 50 meter här så nog sjutton tar de bilen.."

I vår by blir det konstigt när Maria går i stormen eller regn till affären..

Affären ligger en bra bit bort så det är bara att traska på och passa på att få lite motion.

Kan ju inte ta Kiwi hela tiden, för då tynar jag bort av lathet. Jag bryr mig inte om vad det är för väder, vi kommer från Sverige så vi är ju vana vid skitväder, eller hur? Men här tar dom alltid något fordon, ingen går och handlar och bär tungt. Så när jag kommer gående med massa kassar så håller de på att köra av vägen. De kollar på mig som jag inte är klok.

Om de inte ser Robban utanför affären, så erbjuder dom sig att hjälpa mig att bära ut varorna till mitt fordon, jag säger tack men det är okej, jag går.

Då ska du se den minen, -Hahahaha.

Även om de ska typ 50 meter här så nog sjutton tar de bilen. Ser dagligen folk som kör ner den korta biten till soptunnan och tillbaka. Sant.

Under olivträden..

Allt är grönt och fullt av klöver (Harsyra) och det är Jättevackert överallt.

Olivlundarna är övergivna, oliverna är plockade och de är bara grågröna, inga svarta, prickar i träden. Oliver, som är så gott att äta, eller hur. Visste du att olivoljan ska vara gräsgrön när det är bra kvalitet? Och inte gulbrun som i affärens flaskor. Den luktar så gott när den är nygjord och smakar ljuvligt till en sallad allt smakar annorlunda, nytt och fräscht.

Alla här på Kreta som har olivträd har olivolja så de klarar sig till nästa års skörd, lyxigt. Under olivträden trivs sniglarna just nu, de är vackra och stora i sina olika färger på skal och kropp.

Under träden och kring hela området, är det fullt med klöver (Harsyra). Som en mjuk matta att traska på.

Grannens Chihuahua..

Mini, Grannens Chihuahua, ska ha valpar så vi får se hur många det blir. Jag blir ju lite sugen på en liten chihuahua men jag väntar med det för jag ska ju hem till sommaren och kan inte lämna Robban med flera hundar att ta hand om? Katerina har två hundar, en svart blandras, lite mindre sort och sin chihuahua.

Hennes föräldrar bor också där och de har fyra hundar, två chihuahua blandningar och två jakthundar (hanar) som är kastrerade. Och så har de ju två grekiska landsköldpaddor som nu har gått i Ide – Vintervilan. Och sover tills våren kommer. Jag saknar att se dom från min trappa när de ligger och lapar sol, så gulliga. Och faktiskt roliga att se på. Hoppas de sover gott.

Mandariner och apelsiner över allt men inget svenskt godis..

Träden är så tunga med mandariner och alla ger oss apelsiner och mandariner så vi behöver inte vara utan C vitaminer. Man ska tydligen äta mandariner till Rakin (deras hemma gjorda sprit), speciellt här i Ferma. Nu är jag ju inte så förtjust i sprit så jag har inte prövat det ännu. Men vi har ätit allt snart som finns i deras sortiment. Inte riktigt allt, men snart..


I Sverige finns det så mycket gott godis. Mmm vad jag saknar söt lakrits! Och ja allt! T ex lösgodiset. Ja vi är bortskämda med det. Här finns det såklart godis men det går inte att jämföra med svenskt godis. Men här äter man ju nyttigare typ nötter och frukt, det är ju inte heller fel, men saknar att vara lite onyttig. Frukten är ju himmelsk. Saftig, söt och supergod.

Man är ju Svensk och är van vid att få allt man önskar och vill ha i affären. Och gissa vad överlyckliga vi blev när vi öppnade och såg en stor, vit avi ligga i postboxen! -Vad kan det vara? Snabbt och otåligt väntade vi på vår tur och väl framme hos kassören, hämtade hon en stor kartong (tyckte vi iallafall). Vi kunde knappt bärga oss och ville öppna direkt!

Gissa hur lycklig man blir över Svenskt kaffe, Lingon, Godis och en tub Kalles? Tack till Erica Forslund!


Okej, Hus letandet..

Vi var och kollade på ett fristående hus med en jätte terrass som låg för sig själv, men hade ingen trädgård. Huset ligger jättemysigt i byn Achlia, som ligger efter Agia Fotia, mot Makrigialos. Men tyvärr var det alldeles för litet så det passade inte oss. Terassen var nog större än själva huset. Vi skulle kunna bo där om vi var på semester såklart, men det är vi ju inte. Tyvärr fick vi säga nej tack, men sparar detta för andra som kanske är intresserade och letar hus.

Det är svårt att hitta hus just nu på marknaden. Speciellt om man ska ha samma byggstandard som hemma. T ex isolering i väggar, fönster och dörrar. Som tur är har man inga vargavintrar här som i Sverige. Men kallt blir det, och fuktigt! Vi får vänta och söka vidare för jag vet att vi snart kommer att hitta det vi är ute efter. Manos hör säkert av sig så fort det finns något. Samt våra vänner. Längtar att ha en trädgård att sitta i och njuta med vovvarna springande lösa i vår trädgård. Och Lucky, lurandes runt hörnet.


Möblera och fixa större kontor till älsklingen..

I dag har vi möblerat om lite, så Robban får det lite större rummet till kontor. Vi bor ju med tre sovrum, kök, vardagsrum och en toalett med badkar, tvättmaskin alltså rätt lyxigt och bra som hemma i Sverige. Och många garderober att lägga allt möjlig i. När jag kan ska jag försöka filma vårt hem, så ni kan se hur vi har det här. Även vår härliga omgivning såklart.

En sak som alltid är positivt här på Kreta, det är att solen alltid kommer fram även vid storm eller regn så är hon aldrig så långt borta, skönt. Det är så tyst och lugnt här så man kan höra sitt hjärta det är så härligt, jag njuter av lugnet. Robban kunde sitta och blogga på sitt nya inlägg om hur det funkar att flytta hit. Om allt man ska tänka på innan och under tiden, men även tips för att köpa sitt boende här. Hoppas ni läste hans inlägg?

Lucky och jag..

Och jag sitter på min fina trappa med kaffe och Lucky busandes runt mig i solen.

Han är verkligen jätte busig nu och börjar bli könsmogen och tuffare mot grannarnas hundar. I går så busade vi i olivlunden och då kom grannen ut och skrattade. För Lucky hämtar sin leksak jag kastar och ger mig den tillbaka, han följer mig som en hund. Dom tycker nog att det är lite kul att han är så tam. Han bor i vår trappa med sitt egna hus så nu är han accepterad av alla som bor här, -Det är Robbans och Marias kisse.

Det händer ju att grannens hund går upp en bit på trappan och -Vips! Så står det en katt där. Och han skäller som bara den men då går vi ut och säger till hunden att gå hem.

Varken Lucky eller grannens hund gör varandra något och det är ju bra. Men det är många andra vackra katter som vill ha Luckys lyxiga hem och hans mat på trappan.


Julsaker..

Fått vänta ut stormen, så nu har vi handlat lite julgrejer i veckan som varit.

Lite svårt när det blåser och ha det på Scootern. Det viktigaste är ju att få hem mat.

Nu ska det snart blåsa eller jag menar storma upp igen till 80 km/h, så man får passa på att njuta ute lite innan det drar igång.

Höstklimatet här på Kreta, och speciellt i Ferma är inte och leka med. Det hörs kan jag lova dej. Det mullrar och dånar i bergen, som att nån kastar något snabbt och hårt mot berget och hårda kastvindar, -Hua.

Grannarna lastar av sina oliver för det ska göra mera Raki såg jag idag, mitt i stormen.

Mötte en granne hon sa, -Vilket skönt väder det är? Jag, -Va? Tycker hon det är skönt nu? Hon skrattade och sa -ja det tycker jag. Folket här älskar när det är lite kallare årstider. Såklart förstår jag det, för de har ju så varmt många månader på ett år. Och deras odlingar behöver regn och vind, för att få vatten och för att städa. Så är livet i vår by Ferma när det är vinter.


Lördagens väder..

Efter storm kommer solen. Och I dag skiner hon starkt och det värms upp så skönt så nu tvättar jag för i dag kan tvätten hänga ute och torka. Min granne fyller år så ska gratta henne senare för klockan är ju bara 08:30, så lite tidigt.

Robban ska pressa alla mandariner vi fick, för vi kan inte äta upp alla. Så blir dom inte dåliga och måste kastas. Bra med C-vitamin nu under kalla årstiden här.

Var på promenad och handlade grönsaker det var varmt 24 grader -Nice!


Gick ner till födelsedags tjejen och grattade henne med presenter. Och fick då se två underbara små chihuahua valpar! Jättefina! Hon sa, -Du får en av mig. Jag sa att det går inte. Katerina frågade, -Why? Jag ska hem och jobba. Försökte förklara men hon tyckte att det var ett konstigt ” Varför”, när jag älskar Chihuahua rasen. Det var en så härlig dag sol från morgonen till sen eftermiddag, så skönt.


En härlig andra Advent

Söndagen regnade det när jag vaknade, luktar lite som i vårt kära Sverige.

Kaffe på trappan sen iväg till min supermarket i vår by. På vägen till affären går jag förbi vår vackra kyrka. Hela gatan var full med bilar för folket är i kyrkan. Mässan var slut så alla stod inne på gården utanför kyrkan och köade. Prästen stod i grinden och alla vill ha prästens välsignelse och de pussade honom på handen. De är väldigt troende här och håller stenhårt på sina helgdagar och alla högtidsdagar. När jag gick så var det blött på marken och fullt med små sniglar, precis som hemma i Göteborg. Så det kändes faktiskt som jag var där hemma. Fåglarna kvittrar, det är mixat väder med moln, lite regn och sol jätte konstigt.

Hittade en vild gul blomma på vägen, inte så vanligt att se blommor vid gatan för allt är ju sönderbränt på sommaren. När jag ute och går så hör jag havets brus, fåglarnas sång och vinden svepa i bergen så harmoniskt och man känner sig lugn och fri.

Väl inne i affären då stötte jag på prästen som hejade glatt på mig. Jätte gullig och trevlig. Stod i kön och skulle plocka med mig bröd hem. Först fattade jag inte varför det var sån kö? Sen såg jag att prästen stod vid brödet och ingen tog något bröd. Alla väntade tills prästen hade tagit vad han behövde, men det blev inget bröd kvar så vi alla lät prästen ta allt bröd och gå före i kön. Prästen log till mig och la sin hand på min axel men jag vet inte vad han sa, men det var säkert något bra och jag förstod att han tackade mig för att han fick gå före.

När jag var klar och traskade hemåt så såg jag prästen igen då vinkade han. Gulligt.

Det mötet var speciellt för mig. Vårt hus är faktiskt välsignat av prästen. Det är vanligt här.


Tredje Advent

Inledde med besök av våra bästa vänner och åt god mat. Det var massor av olika maträtter, jag och Robban lagade lite svensk -aktigt med Bernaisesås, pannbiffar, stekt potatis med sallad och bacon lindad kycklingfilé fylld med fetaost och örter. Katerina hade med sig Dolmar, gemista och underbar apelsinkaka. Lite senare på kvällen kom grannen Giorgos med god raki och vi skrattade och hade kul. Nikos slappade i soffan till Netflix film och gött godis. Helt underbart och precis det vi behövde.


Sista raderna..

Tänker på alla där hemma och undrar hur dom har det? Ska bli gött att höra Göteborgskan i mina öron när jag åker hem. Undrar hur mina arbetskollegor har det? Det ska bli så roligt att träffa dom. Jag hoppas inte min före detta Chef har glömt att jag vill jobba till sommaren. Ska ringa henne snart.


Och hoppas mamma klarar av allt med flytten.

Det ska bli så gott att få krama om er alla igen.

Vi stormtrivs fortfarande och njuter av Kretas ande.


Att leta annat hus fortsätter vi med.

Och vi hoppas att det inte ska bli mera hemska stormar nu, för det är så tråkigt.


Fick ett jättefint julkort av min vän Annelie och hennes katt, Selma. Jag blev jätteglad. Tack så mycket, önskar dig en riktigt god jul! När jag kommer till Sverige ska du få en riktig kram!


Om några veckor kommer jag ta bilder på de små valparna så ni får se dom.

Lucky mår bara bra och hälsar till er alla.

Tack för att ni följer oss på Facebook och vår Blogg.

Skickar varma 3:e Advent kramar från oss alla.


Var rädda om er.

Vi hörs och ses.

Puss/ Mia


#enkelbiljettkreta #ferma #ierapetra #julpynt #lyckythecat

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page