top of page

Mars: Mitten av ingenting, Centrum för allt!

Uppdaterat: för 2 dagar sedan

Som vanligt vaknar jag till två glada Chimpansbarn strax innan klockan 6 på morgonen som lyckligt iakttar min reaktion när jag konstaterar att; En strumpa har sönderbiten häl, min t-shirt är dyngsur av nattens pälstvätt och den marinblå tröjan är nu även kamouflerad med Mimmis hår. -Glömt att ställa undan stolen igen! Hundarna kan inte hoppa upp annars och jag bannar mig själv när jag låter fötterna glida in i morgontofflorna. Dagen börjar bra..., Häng med!...


Mars månad redan..

Sätter mig på verandan och ser på när hundarna irrar omkring på tomten.

Kaffet i muggen ryker friskt i morgonens svala vindar och jag minns förra årets milda månad i Mars när jag tar en försiktig smutt på kaffet och lyssnar på fågelkvittret.


Georgia kommer lunkande förbi på andra sidan staketet, bärandes på sin grå spann med mat till kaninerna. Spannen har nog varit svart en dag för längesedan och idag hålls den ihop av rost och några illa hamrade koppar-nitar hennes make förmodligen ordnat när han levde.

Sista tiden har jag lagt märke till att hon allt mer har ont i kroppen och jag undrar hur länge hon ska orka?

Hon ser mig inte när jag sitter där nersjunken i stolen.

Normalt brukar Mimmi skälla och markera när Georgia går förbi, men inte idag.

Mimmi hade fullt upp med att leta kattspår i gräset och Vilma går bakom och undrar säkert fortfarande vad katterna har gjort oss?

På vägen tillbaka stannar Georgia till och får syn på mig i stolen som en utslagen pösmunk.

-När kommer Mia hem? Frågar hon mumlande när hon rotar lite i spannen.

-Vet inte riktigt, beror på. Svarar jag tillbaka.

-Beror på om jag har jobb i sommar, kläcker jag ur mig som följd.

Hon klämmer ur sig lite; ”-Panagia, panagia...” och frågar om Mia mår bra, och det lovar jag. Georgia nickar lite försynt och sträcker fram en påse med mandariner till mig;

-Här! Lite C-vitamin, så du sitter upprätt i stolen. Skockar hon lite förnöjt.

Jag tackar för mandarinerna och ser henne vandra iväg som en liten grå Gandalf med sin träkäpp.

När jag följer henne längs hennes staket ser jag att det kommer en pickup längs grusvägen som stannar till utanför tyskarnas hus. -Då är dom snart på inkommande, tänker jag.

Dom har trädgårds service som städar och röjer upp innan man kommer hit i ca två veckor.


-Somliga kallar det för Mitten av ingenting, Jag säger Centrum för allt!...”

Kallar på Chimpansbarnen(hundarna) under tiden jag pressar ur några mandariner i ett glas och dricker det förnöjt och släpper in dom fyrbenta.

Jag ser ut från köksfönstret när jag diskar upp efter mig, och tänker på hur stilla det är här ute i cowboyland. Dagen överraskar med alltid lika spännande saker och jag funderar över vad som väntar där ute idag? Somliga kallar det för Mitten av ingenting, jag säger Centrum för allt! Dags att se över denna dagen också...

Ett av Chimpansbarnen sover middag i Mammas morgonrock...

-Ssswwoooosh!

Idag är det Fredag vilket brukar innebära att ta mig in i byn för att handla hem.

Jag ska ta det lugnt och laga en god middag som jag tänker inta framför en bra Netflix film.

Så var tanken... Så skulle det inte bli.

Ska ta en dusch innan jag sätter mig i bilen och kör och handlar.

Först ska morgonkaffet sina igenom systemet i kroppen, och när jag är som mest upptagen hör jag ett droppande ljud bakom mig.

-Vad i hela....?

Jodå! Se på f-n, det droppar från trätaket ovanför dasset.

Precis när jag fått upp byxorna hör jag ett ”hissande” ljud som strax efter blir ett mer susande.

Helt plötsligt när jag står där och glor upp i taket kommer det;

-Ssswwooooosh! Vatten forsar ner värre än det värsta regnet på domedagen.

Snabbt står jag i vatten och måste stänga av detta inferno -illa kvickt!

Varmvattenberedaren står på ett ”loft” ovanför dasset som även används som förvaring och tur är att jag var hemma när detta händer!

Får stängt av vattnet och moppat upp överallt när jag fått klart över att det är vattenberedaren som har sett sina bästa dagar. Dags för en ny helt enkelt.

Smygloftet huserar bland annat varmvattenberedaren...

...Som har spelat ut sin roll och byts nu ut till en ny. Skönt!

På jobb går det bra för Mia.

Hon älskar sitt jobb och i telefon berättar hon gladeligen om hur skönt det är att vara tillbaka. I år har vi bestämt att det inte blir så lång tid som det har varit och håller tummarna att det blir ett ”Kort” år som vi har planerat in.

Mia hälsar och lovar att skriva så fort hon har fått klart med planering och saker som måste gå före. Ni som hängt med i bloggen kanske har en aning om vad det kan vara för något?

Mia och Mamma har sina födelsedagar i Mars och det blir ett år till utan att fira tillsammans.

Telefonkontakten på födelsedagar är vi vana vid och det duger bra och fint. Men visst skulle det passa med en kram också?Ny Design – Less is More!

Ni som är uppmärksamma och har öga för detaljer kanske även lagt märke till att vi ändrat lite på bloggens design? Inget märkvärdigare än att det är lite nya designdetaljer samt att vi har försökt byta ut vår färgsättning i bloggens tema till färger vi tycker påminner om Kreta.

Vi har ju även vår App som är väldigt användbar för er som vill läsa våra inlägg men kanske inte spenderar så mycket tid online på internet?

I vår app får ni varje nytt inlägg direkt i telefonen och kan läsa när ni har tid.

Appen är även ett utmärkt sätt att nå oss eller varför inte titta in i vår E-butik? Här kommer vi försöka uppdatera med nya spännande saker som anknyter till Kreta och lilla Makrigialos.

-Håll ögonen öppna! Har ni inte hämtat appen än kan ni följa länken i slutet av inlägget och tanka ner den i luren.

Uti vår Hage

Då vi inte haft regn på länge passade jag på att trimma ute i trädgården, och det var inte en dag för tidigt ska jag be att få tala om. Alla kryp som kommer allt närmare huset och nästlar sig in. Det vilda Egyptiska gräset som växer här nere är väldigt aggressivt och snabbväxt av sig. På cirka två månader har det växt sig 70-100cm högt och tuvorna är stenhårda och svåra att få bort utan att hacka upp dom en och en.

Det snart över meterhöga Egyptiska gräset står som avskärmare nere vid grannens mur.

Och tur var det väl att jag trimmade!

Veckan efter spöregnar det och jag sitter förnöjt och ser ut över det kortklippta där ute och känner mig ännu en gång så nöjd över att jag lyssnar på naturen...... (och Meteo.gr)

Doften när regnet träffar den röda jorden under första stunden innan det öser ner, är underbar. En jordig doft som kraftigt har en karaktär av metall och rost.

Minns när jag var liten så hämtade min mormor mig när det regnade ute.

Hon älskade regnet och lärde mig uppskatta det också.

Vi gick långa rundor och hon berättade alltid något om hur det var förr när det var fattigt och regnigt ute när hon växte upp på landet.

Mormor hade världens ”grönaste fingrar” sa min mamma alltid, och menade på att mormor kunde få allt att växa i kruka. Och det är väl där jag fått intresset för att odla från frö och inte köpa stick eller sticklingar och trycka ner i ett hål i rabatten?

Just nu vill jag bara hämta palmerna som står där och vinkar på mig i vinden;

-Kom nu! Du lovade att hämta oss...

Mia's kaktus installation i marmorvasken ser ut att trivas.

Hört på Kaféet:

I skrivande stund håller Kretabloggen på med att inleda ett samarbete med en lokal uthyrare av fordon i Ierapetra. Vi kommer kunna erbjuda alla en viss rabatt, t ex 10-15% vid hyra av något av deras fordon. I deras fordonspark finns Bilar (även 4x4), Motorcyklar (50cc-500cc), Elcyklar (E-bike) och Mountainbikes. Samtliga levereras till er på hotell samt hämtas tillbaka (ingår i pris).

Man erbjuder även Transfertjänster till/från flygplatser och planerade Utflykter.

Vi ber om att få återkomma med detta samt ev. rabattkod.