top of page
  • Skribentens bildMia

Mias tankar om Hus, All inclusive och kärleken till Grekiska sköldpaddan.

Som sagt la jag upp ett inlägg på fejjan om att öppna upp ett boende för er alla Kreta fans. Visst låter det härligt. Vi har hittat ett underbart ställe som ligger alldeles intill havet med egen strand som är gjort för att bara njuta av vackra Kreta. Och där kommer kärleken att frodas och vara ett underbart bra sätt att starta om ditt kärleksliv på.

Eller bara få njuta av att faktiskt känna sig levande i denna vackra miljö och stressen försvinner ett tag. Som sagt det är stort och tar tid. Vi funderar och kollar upp vad det det ska kosta och vad det innebär för oss. Så vi återkommer med detta senare.


"Han sa, alla bara läser tidningen i tunnelbanan, ingen tittar upp från sin tidning eller pratar med varandra."

Grannen är bäst.

Satt på min trappa en kväll. Då ropade Giorgios, kom och vinkade att jag skulle komma till honom. De hade varit och plockat gurkor, så många gurkor att hela deras terrass var full.

Fick en hel påse med mig hem. Efter jag lämnat gurkorna så ner till Katerina. Väl nere igen så blev det kvälls prat med andra som jobbar med uthyrning av motorsport.

En av männen hade bott i Tyskland och han berättade om sitt liv.

En kretensare i Tyskland trivs inte i stressen och med grannar som inte är sociala.

Han sa, alla bara läser tidningen i tunnelbanan, ingen tittar upp från sin tidning eller pratar med varandra, och att bestämma sig för att träffas skulle man göra minst två veckor innan, konstigt liv tyckte han. Så nu kanske ni förstår att här lever man inte i en kalender, här lever man i nuet. Jag förklarade för honom att vi lever så i Sverige, jobb och arbete året om. Förutom dessa fjuttiga veckor till semester.

Han förstod inte hur vi orkar att leva så, han flyttade tillbaka till Kreta efter fyra år i München och tänker aldrig mera lämna sitt hemland. Det blev en lång och trevlig kväll tillsammans med vänner, gamla som nyvunna.


Testudo Hermanni

- Den grekiska landsköldpaddan.

Såklart myste jag lite med deras Grekiska landsköldpaddor. Giorgios och jag bjöd paddorna på gurka och de åt glatt. Jag är så kär i dessa underbara sköldpaddor de är sociala och vackra. Grannarna berättade att de avlade och hjälper till så att den Grekiska sköldpaddan ska överleva här på Kreta. Och de har vänner som de fått sina paddor av.

Jag vill också vara till hjälp och lyfta upp dessa underbara djur från dinosaurie tiden så att de kan leva här på Kreta. Tänker på vår älskade sköldpadda som vi hade, lilla Patrik min Hermanni. Patrik gav mig så mycket, han lärde mig att älska och att ta ansvar för djur.

Oktober..

Oktober månad är så vacker här på Kreta. Nu hör jag folk prata uppe i bergen, som innan var tomt och tyst. Folket plockar sina grönsaker och frukter som de lägger i sina jordkällare. Skördar sina olivlundar och gör Raki och olivoljan som ska skeppas iväg till resten av världen så vi alla kan njuta av den gröna och nyttiga olja.

Druvorna blir till vin, både röda och gröna druvan finns. Så goda att äta, härlig söt smak. Granatäpplen finns överallt att plocka, mumsigt. Här om dagen hittade vi Rosmarin buskar som bara stod där och sa -plocka mig. Ja du kan hitta allt möjligt i naturen som är gratis, men är det nära någons tomt då ska man alltid fråga. Jag lovar de kommer inte att säga, nej.


Vädret här är ju så skönt.

Solen skiner och på morgonen är det 20-25 grader, underbart att sitta och njuta av solens värme med en kaffe och ta in morgonens ljud av fåglar och havet som sjunger sin lugnande sång rätt in i själen. Jag tänker ofta på, hur kan det komma sig att människan själv tillåter sig att leva i stressiga miljöer, för vi är ju som gjorda för ett liv som här på Kreta.

Vi hinner ju aldrig njuta av vår semester i Sverige, kroppen hinner inte njuta av livet.

Därför är många deprimerade och känner sig som någon har kört över dom med en ångvält i Sverige, tror jag. Så i Sverige borde man tänka om.

Det är inget fel att kunna jobba så länge man vill och kan, men att tvinga folk att arbeta till man är närmare 80 år är slaveri. Allt för att få en pension som ingen kan klara sig på, vad är det för sadister som gör så mot sin befolkning? Vi tror att vi är fria men svaret blir, nej tyvärr. Stress är inget positivt. Jag kan bli lite rastlös ibland, och det är ju inte konstigt efter alla år av stress och kalenderns måsten. Här måste jag tänka om och värdera om dagen, rätt underbart tycker jag. Att känna sig positiv till att något ska göras är ju super bra för själen och det är så jag känner just nu, alltså ingen stress utan viljan att göra saker, inget tvång.

Hundar och Katter..

Så många år jag besökt Kreta så har det faktiskt ändrats lite angående våra älskade katter och hundar. Äldre människor här som är typ hundra år har väl samma tråkiga tänk om att hundar är farliga och att de bara är bra på att sitta fastbundna och skälla på folk som går förbi. Och inte är värda en tanke på att "de känner och är sociala med känslor".

Idioter finns det överallt i världen som sagt.

Men nu har de som är yngre sina husdjur i koppel med sig överallt och vill gärna prata om vad det är för ras och att de är vackra. Det är så härligt att höra och se att något blir bättre här. Katterna har det inte så lätt för de schasas bort för de är så lömska och farliga.

Men du kommer bli mycket förvånad att se att saker börjar ändras även där.

Många som vi handlar av har sina egna katter utanför affären och det är bondkatter och raskatter, -Wow eller hur! Många har börjat öppnat ögonen för katterna så kul.

Sen ser jag folk som går med mat till katterna, då de är många som är hungriga, jag tackar alla de som bryr sig här på Kreta. Barnen tar efter sina föräldrar om hur man ska se på djuren, så det betyder ju att de som är unga och har föräldrar som gillar djur blir också snälla och kommer att gilla katter och hun