• Mia

Mias tankar om Hus, All inclusive och kärleken till Grekiska sköldpaddan.

Som sagt la jag upp ett inlägg på fejjan om att öppna upp ett boende för er alla Kreta fans. Visst låter det härligt. Vi har hittat ett underbart ställe som ligger alldeles intill havet med egen strand som är gjort för att bara njuta av vackra Kreta. Och där kommer kärleken att frodas och vara ett underbart bra sätt att starta om ditt kärleksliv på.

Eller bara få njuta av att faktiskt känna sig levande i denna vackra miljö och stressen försvinner ett tag. Som sagt det är stort och tar tid. Vi funderar och kollar upp vad det det ska kosta och vad det innebär för oss. Så vi återkommer med detta senare.


"Han sa, alla bara läser tidningen i tunnelbanan, ingen tittar upp från sin tidning eller pratar med varandra."

Grannen är bäst.

Satt på min trappa en kväll. Då ropade Giorgios, kom och vinkade att jag skulle komma till honom. De hade varit och plockat gurkor, så många gurkor att hela deras terrass var full.

Fick en hel påse med mig hem. Efter jag lämnat gurkorna så ner till Katerina. Väl nere igen så blev det kvälls prat med andra som jobbar med uthyrning av motorsport.

En av männen hade bott i Tyskland och han berättade om sitt liv.

En kretensare i Tyskland trivs inte i stressen och med grannar som inte är sociala.

Han sa, alla bara läser tidningen i tunnelbanan, ingen tittar upp från sin tidning eller pratar med varandra, och att bestämma sig för att träffas skulle man göra minst två veckor innan, konstigt liv tyckte han. Så nu kanske ni förstår att här lever man inte i en kalender, här lever man i nuet. Jag förklarade för honom att vi lever så i Sverige, jobb och arbete året om. Förutom dessa fjuttiga veckor till semester.

Han förstod inte hur vi orkar att leva så, han flyttade tillbaka till Kreta efter fyra år i München och tänker aldrig mera lämna sitt hemland. Det blev en lång och trevlig kväll tillsammans med vänner, gamla som nyvunna.


Testudo Hermanni

- Den grekiska landsköldpaddan.

Såklart myste jag lite med deras Grekiska landsköldpaddor. Giorgios och jag bjöd paddorna på gurka och de åt glatt. Jag är så kär i dessa underbara sköldpaddor de är sociala och vackra. Grannarna berättade att de avlade och hjälper till så att den Grekiska sköldpaddan ska överleva här på Kreta. Och de har vänner som de fått sina paddor av.

Jag vill också vara till hjälp och lyfta upp dessa underbara djur från dinosaurie tiden så att de kan leva här på Kreta. Tänker på vår älskade sköldpadda som vi hade, lilla Patrik min Hermanni. Patrik gav mig så mycket, han lärde mig att älska och att ta ansvar för djur.

Oktober..

Oktober månad är så vacker här på Kreta. Nu hör jag folk prata uppe i bergen, som innan var tomt och tyst. Folket plockar sina grönsaker och frukter som de lägger i sina jordkällare. Skördar sina olivlundar och gör Raki och olivoljan som ska skeppas iväg till resten av världen så vi alla kan njuta av den gröna och nyttiga olja.

Druvorna blir till vin, både röda och gröna druvan finns. Så goda att äta, härlig söt smak. Granatäpplen finns överallt att plocka, mumsigt. Här om dagen hittade vi Rosmarin buskar som bara stod där och sa -plocka mig. Ja du kan hitta allt möjligt i naturen som är gratis, men är det nära någons tomt då ska man alltid fråga. Jag lovar de kommer inte att säga, nej.


Vädret här är ju så skönt.

Solen skiner och på morgonen är det 20-25 grader, underbart att sitta och njuta av solens värme med en kaffe och ta in morgonens ljud av fåglar och havet som sjunger sin lugnande sång rätt in i själen. Jag tänker ofta på, hur kan det komma sig att människan själv tillåter sig att leva i stressiga miljöer, för vi är ju som gjorda för ett liv som här på Kreta.

Vi hinner ju aldrig njuta av vår semester i Sverige, kroppen hinner inte njuta av livet.

Därför är många deprimerade och känner sig som någon har kört över dom med en ångvält i Sverige, tror jag. Så i Sverige borde man tänka om.

Det är inget fel att kunna jobba så länge man vill och kan, men att tvinga folk att arbeta till man är närmare 80 år är slaveri. Allt för att få en pension som ingen kan klara sig på, vad är det för sadister som gör så mot sin befolkning? Vi tror att vi är fria men svaret blir, nej tyvärr. Stress är inget positivt. Jag kan bli lite rastlös ibland, och det är ju inte konstigt efter alla år av stress och kalenderns måsten. Här måste jag tänka om och värdera om dagen, rätt underbart tycker jag. Att känna sig positiv till att något ska göras är ju super bra för själen och det är så jag känner just nu, alltså ingen stress utan viljan att göra saker, inget tvång.

Hundar och Katter..

Så många år jag besökt Kreta så har det faktiskt ändrats lite angående våra älskade katter och hundar. Äldre människor här som är typ hundra år har väl samma tråkiga tänk om att hundar är farliga och att de bara är bra på att sitta fastbundna och skälla på folk som går förbi. Och inte är värda en tanke på att "de känner och är sociala med känslor".

Idioter finns det överallt i världen som sagt.

Men nu har de som är yngre sina husdjur i koppel med sig överallt och vill gärna prata om vad det är för ras och att de är vackra. Det är så härligt att höra och se att något blir bättre här. Katterna har det inte så lätt för de schasas bort för de är så lömska och farliga.

Men du kommer bli mycket förvånad att se att saker börjar ändras även där.

Många som vi handlar av har sina egna katter utanför affären och det är bondkatter och raskatter, -Wow eller hur! Många har börjat öppnat ögonen för katterna så kul.

Sen ser jag folk som går med mat till katterna, då de är många som är hungriga, jag tackar alla de som bryr sig här på Kreta. Barnen tar efter sina föräldrar om hur man ska se på djuren, så det betyder ju att de som är unga och har föräldrar som gillar djur blir också snälla och kommer att gilla katter och hundar. Jag tror en förändring kommer att ske här på Kreta. Många unga människor är med i olika organisationer för djur och vill hjälpa till, positivt.

Det finns säkert saker som kommer att hända som jag kommer att ta tag i angående djuren här. Har ju bara varit här lite över två månader men ser och hör glada nyheter varje dag så mera om detta senare i mina inlägg.

Ni vet väl att man kan hjälpa olika Shelter här med en liten peng till hundar/katter för deras välmående med mat och vård. Eller kanske adoptera en vän? Så om du känner att du vill hjälpa till är det fritt fram att fråga mig vart du ska vända dig. EN som är väldigt kär i hundar och ägnar sitt liv åt att ta hand om herrelösa hundar är Takis på Takis Dogshelter.


"Ni som har varit här på Kreta har säkert sett att mycket har försvunnit på grund av dessa hotellkedjor med all inclusive."

Hur ser vi som turister på Kreta?

Vi åker till den vackra ön Kreta och bor på de stora hotellkedjorna. Inget fel i det.

Vingresor har bara varit positivt för mig, från min ungdom och hela vägen i mitt liv till idag. Har alltid valt Vingresor för det är bäst, tycker jag. Men hur tänker vi när man åker hit och ska vara på semester, hmm.... Vill jag träffa folket på Kreta? eller sitta inne på ett hotell-komplex och bara träffa personalen och de som bor på hotellet?

Jag blir förvånad över mycket när det gäller oss turister, faktiskt. Om du visste vad du går miste om när du tar All inclusive och vad vi gör mot lokalbefolkningen som verkligen behöver dig, för du älskar att åka hit och njuta av det underbara landskapet, havet och den goda maten och där bor dessa fina kretensiska människor med ett hjärta av guld.

Vi, turister ser bara sol och bad och vill sitta som typ i en skolmatsal och har redan betalt allt på hotellet, och så tråkigt det låter tycker jag. Jag förstår att man vill ha semester och göra så lite som är möjligt och har sina barn med sig på resan och tycker att det är bekvämt att barnen kan hämta allt och det är redan betalt. Men, fattar inte att man vill låsa in sig och inte vilja upptäcka lokalbefolkningens underbara sätt. Kretensarna är kända för sin gästvänlighet och sin goda mat.

Åk upp till bergen eller ner till hamnen, hitta en mysig taverna och beställ in flera smårätter att dela på. Rätterna kommer in på bordet efter hand som de blir färdiga. Ett trevligt sätt att umgås på! De flesta av lokalbefolkningen är bönder också, även fast de arbetar under turistsäsongen på hotell eller restauranger. Så egentligen är Kretas ö fullt med bönder som vi så gärna vill hjälpa hemma i Sverige, eller hur? Vi är ju ett underbart folk i Sverige som verkligen vill göra gott vart vi än åker i världen så varför inte lägga dina välförtjänta pengar hos Kretensaren istället för att ta all inclusive och tänka, jo vi vill ha de små restaurangerna och affärer, barer kvar att gå till och hjälpa Kretensaren att livnära sig. Ni som har varit här på Kreta har säkert sett att mycket har försvunnit på grund av dessa hotellkedjor med all inclusive.


På våren och försommaren blommar hundratals olika vilda blommor på Kreta. Hela mattor av blommor i olika färger täcker de torra kullarna och karga bergen. Det finns fler arter av vilda blommor här än i något annat land i Europa. Kryddväxter som timjan, salvia och oregano, växter vilt överallt. Där växer många sorters träd, till exempel oleander med sina skära och vita blommor, äkta kastanj samt barrträden cypress och pinje. Under århundraden har mängder av olivträd planterats. Fikon, granatäpplen, apelsiner, citroner och druvor ser man också.


Ön Gavdos

50 km söder om Kreta ligger Europas sydligaste plats

Kreta är östra Medelhavets näst största ö efter Cypern, och är avlång i formen. Den är 260 km från väst till öst och 60 km på sitt tjockaste ställe. Ön har en yta på 8 336 km² och har en kustlinje på totalt 1 046 km. Norr om Kreta ligger det Kretensiska havet och till söder det Libyska havet.

Ca 50 km söder om Kreta ligger Europas sydligaste plats – den bebodda ön Gavdos.

Och oavsett om du åker till Kreta för arkitekturen och historien eller för de vita stränderna och solen, kommer du att få en oförglömlig semester. Men glöm inte att njuta av kretensarens gästvänlighet och ta inte all inclusive.

På ön Gavdos står den jättelika stolen ute på öns udde. Här sitter du på Europas sydligaste spets.

Avslutningsvis då..

Vill bara säga att ni är fantastiska.

Och håll hårt i era drömmar, försök att njuta av livet så gott det går. Låt ingen säga vad ni inte kan eller låta andra bestämma över ditt liv...

Detta skrev vi på vår balkong hemma i Göteborg förra året den 20 Oktober. Det föll snö hela natten och på morgonen var hela Göteborg snötäckt! Det har varit kämpigt men -Vi lovade Kreta och vi höll vårt ord! Nu är vi här!

Linda är en vän sedan många år..

Linda har inte glömt av en sekund av våran vänskap. Och hur bra vi var för varandra i svåra och glada tider. Alla mysiga stunder med barnen. Våra söner är nästan lika gamla och nu är de stora. Tack för att du fanns just då, stor Kram! Och tack för att du finns nu... Älskar dej.

Tack för att ni följer vår blogg och jag vill skicka miljoner varma kramar från oss här på Kreta.

Vi ses / Mia #enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #ierapetra #takisshelter

Senaste inlägg

Visa alla