• Robban

Paradiset vid klippkanten - Maria Lagoon

Uppdaterad: 18 dec 2018

För oss har Kreta och speciellt Lasithiou -regionen alltid varit den bästa representanten för vad Kreta är. Med sin bergiga miljö, klappersten vita stränder och olivträd på de mest omöjliga ställen presenterar man det Kreta alla har en bild av. Typiska vykortsvy med oändlig kuststräcka. Fetaost täckta sallader, solbrända lår i solstol vid strandkanten.

Charterparadis som fått liten cred för vad man egentligen har erbjudit sedan sent 60-tal då hippies hittade hit. Med sin orörda omgivning som speglar varje by i detalj.

Västra delen av ön har sin givna plats i "att-resa-till" listan i Europa, men tyvärr (måste jag säga) erbjuder denna del väldigt lite på vad ön faktiskt presenterar. Charterkomplex och all inclusive i all ära men vad flertalet inte känner till är att 80% av världens olivolja har sitt ursprung från just Lasithiou -platån. Den största produktionen, Raki ej inräknad då, är Olivoljan på topp-listan. Nummer två är alla historiska fornlämningar som ligger utspridda på hela denna delen av ön. Mitt under vandringen och örtplockningen stöter man på lämningar med en sådär 5000 år på nacken... Förvåning Deluxe!


Kreta in a nutshell

På listan kommer en stark kandidat som för vår del är Kreta in a nutshell - Alla tusentals strandkanter längs småvägarna som slingrar sig med klippkanterna som vaxkanten på cheddarosten. Här är Kreta, det riktiga! smaken ni aldrig kommer glömma.

Att krypa ner i svalkande vattnet som smakar sådär salt som fetaost gör. Att kunna vara nog så klar över att väldigt få badat här innan du själv doppade din lekamen här.

På listan kommer en stark kandidat som för vår del är Kreta in a nutshell - Alla tusentals strandkanter längs småvägarna som slingrar sig med klippkanterna som vaxkanten på cheddarosten. Här är Kreta, det riktiga! smaken ni aldrig kommer glömma.

Vår speciella plats är den vi kom att kalla Maria Lagoon. Här har vi badat sedan 2009 och varje år har omgivningen och moder jord valt sin egna palett med färger och extra tillbehör.

Träd som vi trodde skulle bli driftved förra året visar sig nu vara grönt igen och erbjuda oss skugga och svalka under måltiden.

Maria lagoon - Gourdouras, Crete

Klappersten stranden förändras ständigt och bygger på med nya vita stenar det vissa dagar går att steka en omelett på. Ibland hälsar sköldpaddor på och byter jaktmark med stora fiskstim. En bit ut snorklar man med bläckfisk, muräna, delfin och en och annan mini-haj.

Som dykplats är det underbart. Med stilla vatten som bryter mot klippor innan vattnet når in är utmärkt för fiske med kastspö. Vada ut till klippreven och meta från kanten.

Här blir varm, mycket varmt! ca 45 grader i skuggan är inget ovanligt så mycket vatten är viktigt här. Det är en bit till närmaste affär så lägg in vattenflaskorna i frysen under natten innan ni ska ge er ut på äventyr så håller sig vattnet kallt länge, som bonus har ni kylklampar till maten.

Här smakar oliver, vindruvor och frappén underbart och dofterna som spelar med i sångerna från alla tusentals cikador gör platsen sådär magisk man inte kan förmedla på bild. Här spenderar vi vår tid från tidig morgon till strax innan solen ska göra kväll, turen hem erbjuder alltid nya spännande möten och överraskningar. Getter på vägen, Åsnan som sprungit vilse, Fårherden som ser ut som spökplumpen i sin solbränna.

Innan inlägget våndades vi om vi verkligen skulle avslöja vart Maria lagoon ligger nånstans, men efter lite funderingar bestämde vi oss för att dela med oss av detta lilla micro-paradis.

Kanske kommer förbi på besök en dag? Vi lovar att bjuda på en fika och massor av härligt solbadande!


Området

Gourdouras [Gur-dur-ah] är en by som ligger intill vattnet ca 5 minuter från klostret Moni Kapsa. Själva klostret ligger en bit upp längs en brant liten väg upp från den större vägen.

Sluttningen är tuff att gå i när det är som varmast så pausa mellan stegen upp dit. Väl uppe är det vackert med blommor och pittoreskt grekiskt ordnat, magenta färger och gröna spretande blad. Egentligen är det inget kapell utan en medelålders basilika från 1400-talet.

Putte-Kyrkan uppe i backen...

Efter besöket i badviken tar man enklast en tur ner till Gourdouras för att slappa nere vid vår alldeles egna relax-bänk. Bänken är inte vår utan den har byn själv ställt här som en slags påminnelse om hur magiskt havet är, hur avkopplande vågornas enformiga ljud mot strandkanten är. Man får en insikt om hur enkelt livet egentligen är, men även hur ömtålig den är. Inte minst väcker bänken en fråga som man tar med sig hem till Sverige. Hur behandlar vi vår miljö egentligen? Vad gör vi för att våra svenska stränder ska få frodas och ingjuta avkoppling? Lasithiou området är duktiga på att bevara forntidens alla kvarlevor och lämningar. Längs vägarna hittar man med jämna mellanrum skyltat till ruiner och medeltids lämningar. Man vill lämna avtryck i själen hos alla som besöker området, och inte minst alla som besöker Kreta. För, om man bortser från det nästan omöjliga; strand i världsklass, god mat, erbjuder Kreta så mycket mer än mat och bad - Atmosfär, det Genuina Kreta! Här har man helt fattat själva konceptet, och konstigt vore det annars. Med alla antikens män och kvinnor som sett samma hav, suttit under samma sol, tagit djupa beslut och funderingar kring liv och död. Här står tiden stilla och man är bara "här" i "nuet".

Bänken i Gourdouras - Man riktigt känner antikens filosofer stirra ut i oändligheten... funderandes över livet.

Nu är det snart dags att få klart allt det sista för att packa ner oss i planet hit för gott. Att få leva så nära sitt paradis är inget en vinstlott kan erbjuda. Här spelar pengar mindre roll om inte natur och miljö vårdas. Håll koll på vår facebook för fler bilder från våra bad-eskapader i sommar. Simma lungt!


#letsgocrete #gourdouras #monikapsa #lasithiou

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon