top of page
  • Skribentens bildRobban

Makrigialos & Bloggen vs. Corona

Kära vänner, Mackan fantaster och kära Kreta älskare!

Då har det tisslats och tasslats om ämnet även på denna adressen. Och vi ser på olika sociala medier och i grupper som hanterar Grekland om denna plåga som inte kommer skona någon i världen, känns det som nu.

Det är oroliga tider nu, för oss alla. Viruset gör ingen skillnad på rik eller fattig, sjuk eller frisk. Det börjar trilla in telefonsamtal om folk man känner som blivit smittade. Inte allvarligt, men likväl har man smittats i Sverige. Många i Skåne hör jag. Vi sitter klistrade vid svenska nyheter för att hålla oss uppdaterade.

Och har kontakt med familjemedlemmar i Sverige, för aktuella nyheter. Vi såg på live-EU mötet igår ang. bidrag och stöd till hårt drabbade länder och grupper.

Och vi får se om man lyckas med krispaket som ska täcka upp förlusterna många gör dom kommande veckorna. Nu sist hörde vi att man ser ökade siffror i länder som själv anser sig ha haft bukt med spridningen. Högeraktiva och dess sympatisörer sprider dynga i social media och försöker piska upp stämningen med att viruset väller in över landgränser. Både i Sverige och i Grekland. Många är oroliga, och låter det gå ut över folk sinsemellan, istället för att sätta press på myndigheterna och staten.


I Grekland så har man idag (Lördag 14/3) beslutat att hålla skolor och köpcentra stängda.

Även större varuhus och i princip alla allmänna platser inomhus kommer hålla stängt i minst 14 dagar. Men caféer, och tavernor ska få hålla öppet än så länge. Tavernor får ha takeaway. Endast lokala stationer har gått ut med sparsam info och kommunen här har varit avvaktande. Och inget hos myndigheterna än till allmänheten. Det är endast på nyheterna vi än hört hur det ligger till. Så vi kan inte helt hundra säga att detta stämmer.


Här i Makrigialos har man öppet minimarkets och lite mindre supermarkets. Tavernorna är få som har öppet, men dom som öppnat är sparsamma med tiderna. Idag kommer man endast erbjuda takeaway, och det i ca 14 dagar. Sen vet man inte vad myndigheten säger.

Dom vi pratat med känner en väldig oro och med förra årets minskade turism, är detta en spik i kistan för många – Vinna eller försvinna! Inte bara restaurangägare, utan alla som livnär sig på turism.


De som tekniskt ligger lite före, har kanske en internetbaserad butik där man kan beställa hos? Och här kan man fortsätta jobba ifrån. Men generellt är det en djup oro i byn.

I Fredags var det näst intill helt tomt i byn redan vid 19.00, vilket annars är en dag många har fullt upp. Hela byn ljuder annars upp av rop, bil-tut, mopedljud och alla röster som pratar med varandra. Men inte i Fredags... tomt, så när en öde-stad det kunde bli.


Marknaden hade öppet i fredags och tur är ju att de som har odling kan ha en inkomst.

För grönsaker och frukt äter man varje dag, i nästan alla måltider. De butikerna som har kläder & souvenirer har det tufft. Deras leverantörer från t ex Italien har stängt och man har inte fått säsongens varor än. Så man kan inte hålla öppet. Än bunkrar ingen, men vem vet i nästa vecka? Hyllorna är inte helt tomma än, men vissa artiklar är det ont om. Priserna kommer gå upp, säkert, och då får dom allra äldsta i samhället det tufft. Som om dom inte har nog?

Idag, Lördag har det varit lite bättre, men många går med blicken i marken och tänker säkert på detta, för att le igen när dom tittar upp och ser någon bekant? Men visst är det så, att det är lite tystare i byn nu.

Arbetarna som kör med hjullastaren och schaktar bort jordmassor för att snart börja bygga, ser sig lite försiktigt om ibland, och undrar säkert om hur det blir? Kommer man hinna? -Kommer det arbetare till jobbet i nästa månad?


"...Det är insikten om att gå i personlig konkurs.."

Vatten på flaska finns det gott om i butik än så länge.

Och själv hämtar vi vatten uppe i bergen en gång i veckan från en källa, så det kommer gå fint. Vi överlever en eventuell vattenkris i butikerna. Vi har börjat småbunkra upp med konserver och gas till gasspisen för att kunna laga mat, om det behövs.

El klarar vi oss utan, ”in worst case scenario”,det vill säga. Och värme lär vi knappast behöva oroa oss över. Nätterna börjar bli varmare och fukten bitvis mildare.

Aircondition använder vi inte, så det gör inget. Men visst! Vi ser gärna att man inte helt stänger ner alla instanser och börjar ransonera elen. Det har hänt här, så det är inget som inte kan hända.

De som odlar klarar sig, även om man inte får in pengar på sin gröda kanske? Men, vad är viktigast kan tänkas? Gå hungrig eller vänta in ett virus? Vi har tur som har allt i familjen - olja, grönsaker, ved och annat som behövs. Så oroliga för att inte klara oss utan mat, är vi inte. Utan det är insikten om att gå i personlig konkurs.. Att inte kunna betala då vi inte kan jobba i år? Att vara utan pengar redan nu...