• Robban

Makrigialos & Bloggen vs. Corona

Kära vänner, Mackan fantaster och kära Kreta älskare!

Då har det tisslats och tasslats om ämnet även på denna adressen. Och vi ser på olika sociala medier och i grupper som hanterar Grekland om denna plåga som inte kommer skona någon i världen, känns det som nu.

Det är oroliga tider nu, för oss alla. Viruset gör ingen skillnad på rik eller fattig, sjuk eller frisk. Det börjar trilla in telefonsamtal om folk man känner som blivit smittade. Inte allvarligt, men likväl har man smittats i Sverige. Många i Skåne hör jag. Vi sitter klistrade vid svenska nyheter för att hålla oss uppdaterade.

Och har kontakt med familjemedlemmar i Sverige, för aktuella nyheter. Vi såg på live-EU mötet igår ang. bidrag och stöd till hårt drabbade länder och grupper.

Och vi får se om man lyckas med krispaket som ska täcka upp förlusterna många gör dom kommande veckorna. Nu sist hörde vi att man ser ökade siffror i länder som själv anser sig ha haft bukt med spridningen. Högeraktiva och dess sympatisörer sprider dynga i social media och försöker piska upp stämningen med att viruset väller in över landgränser. Både i Sverige och i Grekland. Många är oroliga, och låter det gå ut över folk sinsemellan, istället för att sätta press på myndigheterna och staten.


I Grekland så har man idag (Lördag 14/3) beslutat att hålla skolor och köpcentra stängda.

Även större varuhus och i princip alla allmänna platser inomhus kommer hålla stängt i minst 14 dagar. Men caféer, och tavernor ska få hålla öppet än så länge. Tavernor får ha takeaway. Endast lokala stationer har gått ut med sparsam info och kommunen här har varit avvaktande. Och inget hos myndigheterna än till allmänheten. Det är endast på nyheterna vi än hört hur det ligger till. Så vi kan inte helt hundra säga att detta stämmer.


Här i Makrigialos har man öppet minimarkets och lite mindre supermarkets. Tavernorna är få som har öppet, men dom som öppnat är sparsamma med tiderna. Idag kommer man endast erbjuda takeaway, och det i ca 14 dagar. Sen vet man inte vad myndigheten säger.

Dom vi pratat med känner en väldig oro och med förra årets minskade turism, är detta en spik i kistan för många – Vinna eller försvinna! Inte bara restaurangägare, utan alla som livnär sig på turism.


De som tekniskt ligger lite före, har kanske en internetbaserad butik där man kan beställa hos? Och här kan man fortsätta jobba ifrån. Men generellt är det en djup oro i byn.

I Fredags var det näst intill helt tomt i byn redan vid 19.00, vilket annars är en dag många har fullt upp. Hela byn ljuder annars upp av rop, bil-tut, mopedljud och alla röster som pratar med varandra. Men inte i Fredags... tomt, så när en öde-stad det kunde bli.


Marknaden hade öppet i fredags och tur är ju att de som har odling kan ha en inkomst.

För grönsaker och frukt äter man varje dag, i nästan alla måltider. De butikerna som har kläder & souvenirer har det tufft. Deras leverantörer från t ex Italien har stängt och man har inte fått säsongens varor än. Så man kan inte hålla öppet. Än bunkrar ingen, men vem vet i nästa vecka? Hyllorna är inte helt tomma än, men vissa artiklar är det ont om. Priserna kommer gå upp, säkert, och då får dom allra äldsta i samhället det tufft. Som om dom inte har nog?

Idag, Lördag har det varit lite bättre, men många går med blicken i marken och tänker säkert på detta, för att le igen när dom tittar upp och ser någon bekant? Men visst är det så, att det är lite tystare i byn nu.

Arbetarna som kör med hjullastaren och schaktar bort jordmassor för att snart börja bygga, ser sig lite försiktigt om ibland, och undrar säkert om hur det blir? Kommer man hinna? -Kommer det arbetare till jobbet i nästa månad?


"...Det är insikten om att gå i personlig konkurs.."

Vatten på flaska finns det gott om i butik än så länge.

Och själv hämtar vi vatten uppe i bergen en gång i veckan från en källa, så det kommer gå fint. Vi överlever en eventuell vattenkris i butikerna. Vi har börjat småbunkra upp med konserver och gas till gasspisen för att kunna laga mat, om det behövs.

El klarar vi oss utan, ”in worst case scenario”,det vill säga. Och värme lär vi knappast behöva oroa oss över. Nätterna börjar bli varmare och fukten bitvis mildare.

Aircondition använder vi inte, så det gör inget. Men visst! Vi ser gärna att man inte helt stänger ner alla instanser och börjar ransonera elen. Det har hänt här, så det är inget som inte kan hända.

De som odlar klarar sig, även om man inte får in pengar på sin gröda kanske? Men, vad är viktigast kan tänkas? Gå hungrig eller vänta in ett virus? Vi har tur som har allt i familjen - olja, grönsaker, ved och annat som behövs. Så oroliga för att inte klara oss utan mat, är vi inte. Utan det är insikten om att gå i personlig konkurs.. Att inte kunna betala då vi inte kan jobba i år? Att vara utan pengar redan nu...


...Nä! Detta är inget vi kan sitta och vänta på. Vi måste lösa vår situation. Mia har inplanerad resa hem för och arbeta den 23 April. Och idag vet vi inte hur det går? Idag 14/3 pratade vi med Ving, som Mia ska flyga med, och där sa man att vi kan boka om resan om man gör detta 30 dagar innan avfärd. Vi kommer boka om så ofta vi kan och behöver. Detta är såklart inte bra, ur smittspridning syn här nere såklart. Men för vår del är detta vinna eller försvinna, och vi måste. Det är den inkomsten vi har, och dessutom den absolut största, vilken vi lever på även under vintersäsongen. Robban ska jobba med turism i år, men det är i nuläget inte alls så att detta blir av då det inte finns resenärer nog från Skandinavien, vilka han ska ha hand om. Tur är att vissa länder än inte stängt för utresa, men det är väl bara en tidsfråga? Vi vet fler som väljer att boka om sin resa, och hoppas på att Grekland inte stänger helt, då spelar bokningar och flygningar från Sverige ingen roll. Ingen kommer hit. Att tänka "kollektivt" som det så fint pratas om på alla facebook grupper om Grekland, och inte ”åka ner och sprida smitta”är ju en tanke som låter väldigt klok. Dock kan det komma att spela mindre roll när andra kommer åka ändå. Jag säger inte att det är rätt, eller gör det mer rätt att resa trots virus i omlopp i Europa. Men för oss som lever på turismen samt är beroende av att kunna ta sig mellan två länder för att överleva – Ja, då är vårt val ganska enkla, även om vi kanske borde avstå från att resa ut ur Grekland. Mia kommer kanske stanna borta i ett år och då är denna virus epidemi förhoppningsvis över och avslutad, och är då inte belagd med lika mycket oro. Som att inte komma iväg alls.

Vem vet om det kommer igång igen i Maj, eller Juni? Kanske i Juli? Det pratas mycket här, och många hoppas på att Grekland tar krafttag och väljer att stänga så att man får bukt med smittspridningen. Kanske då kan man öppna för turism igen. Men många drar ett extra bloss på cigaretten och ser ut genom fönstret på caféet med en tom blick. Och inser nog, att man endast försöker intyga sig själv om att allt kommer ordna sig snart?Så hur gör vi då? Och vad ska vi göra? Vi har bestämt oss för att Mia ska ta sig till Sverige.

Vi hoppas detta går vägen, och det är vår enda utväg.

Robbans nya, kommande jobb är så osäkert i dagsläget, att vi inte kan räkna med den inkomsten alls - Vi måste helt enkelt överleva. Jag hade önskat att vi slapp.

Och att ingen av oss två behövde oroa oss för vår inkomst och pengar. Men dessa är inget vi har i överflöd och långt mindre kan låna. Vår budget har nått sin gräns och vi måste tänka på oss själva. Även om vi tänker på er alla, vart ni än bor i Europa!

Det låter egoistiskt kanske? Jovisst! Men så är det. Vi har inget val. Vi har ingen som kan hjälpa oss här, ingen som kan hjälpa oss i Sverige, det visste vi när vi kom hit. Vem hade räknat med ett virus som ödelägger en kontinent på mindre än två veckor? Säg det.


Grekland går nog inte under även om många kommer få stryka på foten affärsmässigt.

Och som alltid hittar man tillbaka och lyckas kämpa sig till bättre tider. Det viktiga nu är att få bukt med smittspridningen så fort som möjligt.

Förhoppningsvis är turismen igång igen om någon månad? Så dom platser där ute som lyckats hålla sig över ytan, får något att leva på.

Det kommer vara tufft för många hela året fram om det inte löser sig snart ute i Europa. Att man tillsammans hjälper varandra över gränser, och hittar ett sätt att ringa in smittan.

Att isolera dom som sprider det. I längden hoppas vi att vi alla i Europa slipper smittas.

Och att vi kan fortsätta om inget annat – nästa år.

Då hoppas vi att ni kommer till Mackan? Nu hoppas vi att vi är kvar och kan hälsa er välkomna hit.

Bloggen skriver vi i som vanligt. Och ett nytt inlägg kommer snart - det kanske är lite omtumlande och emotionellt inlägg denna gången.


Mia kommer snart med sitt nya inlägg. Om oro, rädsla och tankar på att mista allt. - Är det slut nu? Är drömmen över kanske? Vad väntar oss..


Robban fick skrivarglöden och insåg att han blivit väldigt personlig i sitt inlägg.

Men han säger att det är tid för det i bloggen. Många undrar, många har frågat... Stavros har inte synts till sedan sist, och kanske det är så att han helt enkelt packar, han också? Till vår förtvivlan har grannens utflyttningsdatum skjutits fram ytterligare några dagar, och nytt datum är Fredag den 20:e alternativt, Lördagen den 21:a - Vi hoppas!

Mia hoppas dom tar Stavros med sig...

Ha det gott på er alla! Så hoppas vi att allt detta reder sig så folk kan börja resa igen. Många kramar, Robban & Mia med Vovvarna. #enkelbiljettkreta #makrigialos #kretabloggen #lasithicrete #damncorona

Senaste inlägg

Visa alla