top of page
  • Skribentens bildMia

Lite om allt möjligt...Om intryck, om känslor och härliga upplevelser.

Igår var vi ute på restaurang i Makry Gialos, ca 16 minuter från Ferma där vi bor.

Hälsade på min bästa vän Katerina och hennes man, Stelios, samt sonen Nikos.

Ett känslofyllt och mycket kärt återseende. Vi kramades i minst en kvart och bara kollade på varandra med ett stort leende. Nu är vi här och vi ska träffas när vi kan, Inte bara på schema. För innan var vi här bara på semester, men nu är vi här för alltid, så tid finns nu.

Jag minns första gången vi träffade Stelio jag minns den här glada killen som pratade hela tiden med oss, kramades och visade bilder på sin familj, så öppen och härlig. Robban och Stelio fastnade för varandra direkt. Dom är en underbar familj som vi träffat under alla år.


"Minns en gång då vi var på julkabaré på avenyn i Göteborg, jag skrattade högt och njöt, då kom en servitris och sa att jag var högljudd..."

Den öppenheten som finns här på kreta är svår att hitta hemma i Sverige.

Eftersom jag är en öppen och pratglad kvinna känner jag mig hemma här som jag inte gjorde i mitt hemland, Sverige. Jag är en glad Göteborgare - nu en glad Kretensare - en härlig mix. Minns en gång då vi var på julkabaré på avenyn i Göteborg, Jag skrattade högt och njöt, då helt plötsligt, kom en servitris och sa att jag var högljudd. Kände bara -VA!?? Är vi inte där för att ha kul?!

Här är det inte så.

Ingen säger till mig att jag ska vara tyst och det är inte förbjudet att visa glädje. Om man bara är öppen här så får man tusen gånger mer tillbaka. Skulle jag vara tyst här frågar dom mig: -Är allt bra Maria?

Människor bryr sig om varandra på ett helt annat sätt här än i Sverige (jag säger absolut inte att svenskar inte bryr sig). I alla fall känner man sig uppskattad här och inte konstig för att man är glad, pratsam och social. Vänner pratar med varandra, och här är alla vänner...


Papper, dokument och grönsaker...

Idag ska vi in till Makry Gialos för att träffa Yannis. Vi ska skriva på vårt kontrakt så nu är vi en del av lokalbefolkningen, -Så najs! Vår värd är super gullig. Det låter helt underbart när hon snackar kretensiska med mej, hon frågar alltid hur det är och kommer med färskt hembakat som t ex sockerkaka, dolmar och fyllda zucchiniblommor, Bara så gott, mums! Och nyttigt!

I vårt område gillar de hundar och katter. Grannen har tre hundar, en annan har katter och alla djuren ser välvårdade ut, underbart att se. Inne i Makry Gialos har de hundarna med sig i sina koppel på restaurangerna, mys. Det verkar som saker har förändrats i och med att det är mer vanligt nu att ha hund/katt som husdjur. Mycket positivt tycker vi alla!

Vi åkte till Vårt ställe Maria Lagun det klara havet i ljusblått och turkosgrönt, helt ljuvligt vackert. Det blåste idag så det var extra skönt att bada. Njuter av fulla drag av den vackra naturen och vackra Moni Kapsa kyrkan på berget ovanför stranden. En rofylld plats i paradiset. Vi älskar att vara där.

Grönsaker och frukt (t ex Fikon 35 spänn) köpte av ett par bönder på vägkanten, Här kan du äta jättenyttigt och allt är organiskt odlat inga besprutningar här inte. Miljövänligare kan du inte få. Veganernas land - Kreta. Du hittar all slags vegansk mat här och kan äta så gott för en billig peng. Allting smakar färskt och det är ju färskt.

Det finns även en "slaktarbutik" för alla köttätare, det kallas så, men det är en stor butik.

Alla djuren går fritt och mår väl.

Djuren här går i bergen så ingen går i en liten hage eller i en bur. Hönorna går fritt och lägger sina ägg, många har hönor på sina tomter. Det är ju bra för djuren. Och så har de sina olivlundar runt omkring. Vi bor i en stor olivlund, jätte vackert. För efter att säsongen är slut är nästan alla som bor här på Kreta bönder. De försörjer sig på sina odlingar när alla turister åker hem runt den 15 Oktober. Som tur är, för då har vi alla ny olivolja hemma i Sverige. Sen tänkte jag på en annan sak, -när ni åker på semester på Ving, Apollo eller något annat resebolag till Kreta, så tar ni väl inte all Inklusive? Tänk på de som bor här, nästan inga pengar går ju till kretensarna utan det mesta går till andra bolag, även utländska. Kretensarna har ju restauranger, affärer och lantbruk som de försörjer sig på så jag hoppas av hela mitt hjärta att ni tänker på dom innan ni tar all inklusive.

Varför inte passa på att lära känna människorna som bor här på Kreta och njuta av deras underbara mat istället för hotellmaten som inte är odlad här. Eller bidrar till kretensarnas inkomst? Tänk på det när ni ska komma hit och njuta av allt underbart på er semester. Kretensarna är så goa och mysiga så ni kommer inte ångra er! Som sagt finns det mat till alla: vegetariskt, veganskt, fisk, kött - ja det finns allt.


"För just nu är vi så hemliga att ingen kan skicka något, lite kul. Vi finns inte.."

Måste bara säga att jag har inte med mig min Iphone mer här en hemma. Tycker det är jätte skönt att bara få vara och njuta av allt runt omkring mig.

Min kära mamma ringde igår på morgonen. Allt var bra där hemma, skönt att höra. Annars är det fullt upp hela dagarna med att fixa hem saker till oss så vi kan få vårt hem så som vi vill ha det, mysigt! Plus att hundarna ska ha det bästa med oss.

Nästa vecka ska vi in till banken och fixa med bankkonto och en postbox på posten.

För just nu är vi så hemliga att ingen kan skicka något, lite kul. Vi finns inte, hihihi.

Mer om det sedan....


"Vi döpte han till Stavros. Robban sa att han va så stor att han hade ett eget postnummer..."

Glömde nästan av att berätta att i förrgår var det så varmt på natten att allt klibbade fast sig, då hörde jag att det började blåsa upp, -Yes! tänkte jag! Gick ut på altanen och vinden tog tag i mig -svalkade så skönt, gud så gött! Efter en stund flög något stort på mig, men såg inte vad det var för jag hade inte tänt lampan på altanen.

Fick panik och viftade bort det som satt på mig! Något stort svart, -Hjälp! Minst 8-10 cm stort! Det var en superstor kackerlacka!

Herre gud så äcklig den är. Den ville in eftersom det var en lampa tänd där inne, så den blockerade vägen in för mig, fick vänta tills den gick upp på väggen sen rusade jag in.

Vi döpte han till Stavros. Robban sa att han va så stor att han hade ett eget postnummer..

Jag vet att det inte är farligt men det var äckligt ändå. Sen fnissade jag och tänkte vad barnslig jag är - Rädd för en kackerlacka, men jag är inte rädd för att lämna min trygghet i Sverige, hihihihi - och flytta ut på landet i ett nytt land.


Det ska va' gôtt å leva

Annars kan det kvitta

Fint å leva

Annars kan det kvitta

Lätt å leva

Annars kan det kvitta

Spring inte runt och vela

Då sabbar du det hela

Spring inte runt och veva

Det ska va' gôtt, gôtt, gôtt

Gôtt å leva!


Puss och kram på er där ute, tack för att ni läser om oss.

Var rädda om er,

/Mia


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #Ferma #Veganskt #olivlundar #MoniKapsa

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page