top of page
  • Skribentens bildMia

Lite gnäll, skvaller och snack från paradisets bakgård.

Men först, lite gnäll..

Ja nu vet alla att jag har kommit hem från Sverige. Så vad har hänt? Vår granne älskar att spruta vatten på allt med en vattenslang på fram sidan av huset. Varje dag ska det städas med affärens vattenslang på högsta tryck så allt blir dyngsurt. Alltså - så mycket vatten rätt ut i gatan när det inte behövs. Tänk så mycket vatten det går åt då hon står och blästrar i ca 40 minuter? På väggarna och i våra blomkrukor.

Fnurr på tråden i paradiset? Är det möjligt? Jodå.. men allt är förlåtet när havet kallar igen...

Alla i huset hatar detta plus att vår värd har bråkat med henne i flera år. Dom väsnas så det låter som om vi bor i en skolmatsal, för det slamrar och dom pratar högt klockan 05:00 på morgnarna. Så detta är inget nytt. Men hon fortsätter oavsett vad som sägs, -Suck!

Vi städar vårt varje dag, men inte rör vi deras grejor. Vi kan inte ens ha ett cafémöblemang utanför oss, då hennes frenetiska blästrande förstör allt. Robban låste fast vårt tvättställ utanför, men då det är i metall blästrar hon bara bakom och på det direkt. Hon har vattnat ihjäl en av våra blommor Robban satt till mig som överraskning. Samt en stor tung kruka han satt utanför dörren med en fin dörrmatta.

Allt detta flyttar hon på. Även om vi har skor och annat utanför dörren, flyttar hon på allt. Känns inte okej att någon flyttar dina saker. Eller rör omkring i dina saker heller för den delen. Hon tror det är ett hotell hon jobbar på?

Vi blästrar inte heller med vattnet, utan som vanligt - med mopp och skrapa. Dåligt med vatten här, även om det varit regnkatastrof i April. Vatten tar vi ifrån vår kran och ev. Från AC:n, om den använts. Robban fick säga till dom, då dom tidigt, ca 05:00 på morgonen, tog spillvattnet från vår AC-”hink”. Allt för att själv inte behöva använda sitt egna vatten -Snåla jävlar!

Ägaren till huset har en affär i vårt hus och så fort de stänger för en vilopaus 14:00-17:00 Då jäklar börjar hon och börjar blästra och flyttar på våra saker. Hon skiter i att det ska vara tyst dessa timmar, så folket som jobbar, äter och vilar sig tills de ska på nästa arbetspass. Och jobba kanske jobba igen halva natten. Så har vi det hos oss.

En granne som inte visar respekt eller tar hänsyn till andra.. och det är dyrt vatten som vår värd betalar eftersom kranen är på utsidan på huset (skulle de vara grannarna som fått betala, hade hon inte spolat, det det kan jag lova).


Sedan Robban har sagt ifrån så gör man det inte lika ofta och det är tystare tycker jag. Men att flytta på våra saker eller spruta ner allt med vatten. Förstört vårt lilla mys bord och stolarna rostar, inget bra! För vi vill ju sitta där i lugn och ro med kaffe eller bara sitta och njuta med paddan och läsa nyheterna, Detta måste sluta.

Robban blir snart vansinnig, och hans temperament går till en viss punkt, sen är det på ”Mina villkor” som han säger. Hoppas detta löser sig innan.

Sen är ju byn liten så alla vet vad som händer..

För skvallra - det gör dom! Grannarna. För alla - att vi klagar på dom.

Det handlar inte så mycket om att hon städar utan att det finns ingen respekt för sina grannar. Jag bryr mig inte att de skvallras om oss, jag vet att min Robban är rättvis och när han vet att någon har fel och gör det ändå, då blir Robban som en tiger och det finns ingen återvändo. Rätt ska vara rätt. Vi betalar ju alla för att få bo och trivas, inte bara att en människa ska få som hon vill. Så det är bättre här nu tack vare Robban för annars fortsätter det och alla andra får bara vila när dom vilar, så vill vi inte ha det.


Besök från vår vän..

Igår fick vi besök av vår första granne från Ferma, Giorgios (som jag hjälpte att plocka gurka i växthusen förra året). Jätte kul att se honom igen. Vi pratade lite om vad som hänt och allt var bara bra med honom och familj. Visade bilder från Göteborg han sa, -Så vackert! Väldigt grönt och fint.

Allt är så grönt och när jag visade filmerna av störtregnet då sa han -Kalá (bra), och log.

För han ser bara vatten till sina planteringar, -Haha.

Nu när växthusen står i viloläge, jobbar han som chaufför(?!). Kör turister (från olika länder) till våra vackra små kyrkor och byar med underbara restauranger som de vill äta på.

Så, från bonde till chaufför. Giorgios skrattade och sa att, om han vill ha tomat eller gurkor får han handla på supermarket nu han också. Men, han har många odlingar, så det går ingen nöd på grönt.

Själv har vi inte haft regn sedan i April i Mackan, då vi hade katastrofen med översvämningar. Och jag håller med om att det hade varit skönt om det brakade loss och regnat lite. Så det blir svalt och inte så kvavt.


Barn..

Vår husvärd väntar barn som ska komma i Oktober. Det ska bli spännande, hennes första.

Så nu är hon i eld och lågor och bara väntar, det förstår jag. Det ser ut som hon har en fotboll på magen, en lite fin mage har hon. Kände på den lilla spända magen och kom ihåg hur det kändes. Att vara gravid är speciellt. En sån härlig känsla! Och ett lugn som jag aldrig känt i hela mitt liv. Jag kände på min stora mage hela tiden och kände alla rörelser och kärlek till någon som man aldrig träffat, helt fantastiskt! Och har fortfarande inte glömt hur det kändes fast det har gått 21 år. Man glömmer aldrig.

Tankar..

Nu har jag varit hemma i 2 veckor och börjar äntligen få tillbaka min energi. Har varit så trött och känt mig tankspridd, inte konstigt. Från det ena landet till nästa och vara upptagen hela tiden och tillbaka i lugnet och värmen alla känslor som jag lämnade hos mamma och vår vän som nu är bättre efter sin stroke. Konstig känsla att inte finnas för dom. Jag finns ju här, men ändå. Man blir trött av alla känslor som snurrar i själen.


Mamma skickade sms att det regnade det gillade hon, härligt skrev hon.

Min mamma har två systrar så mamma är inte själv, och hon har mig så många ringer henne och kollar läget, skönt. Mina fina mostrar dom är underbara, skönt att veta att de finns för henne. Och dessutom kommer en av mina mostrar på besök snart, spännande och så roligt för vi har inte träffats sen jag vet inte hur länge sedan det är.

Oftast så kommer allas vägar att korsas nån gång, så ni som inte träffats på ett tag, tänk på att världen är inte så stor som man tror, någon gång möts man. Det ska bli otroligt roligt tycker Robban och jag. Min egna moster! Hon kommer 5 oktober, så spännande. Mer om det i ett annat inlägg.

Mamma och jag var ju hos den mellersta systern och hennes man, träffade då ju min kusin och vi hade så kul! Skrattade hela besöken så trevligt, snart får vi göra om det, eller hur?

Hemmet..

Vi ska möblera om lite för det pratade vi om innan jag åkte till Sverige. Jag ler för mig själv, för här gör vi det när man har lust och som man säger här på Kreta - ziga ziga, -inte stressa Maria!.. Vi delar på allt när det gäller hushållet. Man gör det som den andre inte gillar, bra eller hur? Tvätta och få torrt är det bästa på Kreta, behövs inga torktumlare eller ha tvätt hängandes till nästa dag. Här torkar allt på 40 min eller 1 timme. Så behöver du något till eftermiddagen så gör solen och värmen sitt för dig, så gött. Jag minns när vi bodde i Ferma och när jag första gången hängde min tvätt, vi hade mycket tvätt och upptäckte att när den andra maskinen var klar var också den första maskinen redan torr, lyx. Elen här är ju väldigt dyr. Men nu har man hittat olika sätt att fixa med moder jords egna sätt att använda henne på bästa sätt. Är det varmt så har man öppet dygnet om och ner med myggnätet (ingen air condition). Släng ut torktumlaren och använd vind och värmen ute. Använd solen för att göra egen ost (xygalo). Spara på vatten, duscha alltid vid havet när du simmat, det är gratis efter du badat. För el går åt att använda varmvatten. Ja det finns sätt att spara på, fast så snåla är vi inte men det går, för ingen vill ha 4000-6000kr i elräkning igen.

Kreta..

Går ner till havet varje dag och sitter i solen, njuter av värmen. Robban simmar varje dag, Jag myser mest och flyter runt som en kork. Ser bergen och turisterna som gottar sig, ligger och läser i sina solstolar, småbarns familjerna bygger sandslott och leker i vattnet. Vattenskidor åker många här. Det kör båtar snabbt med turister sittandes i en stor uppblåsbar flotte. Och lite vatten Scootrar som man hör lite tyst i bakgrunden, så det händer en del runt omkring oss nere vid havet. Jag ser de små fiskarna som drar i mina ljusa hår på benen, -AJ! Och dom är många i stim som inte är ett dugg rädda för mej.

Det luktar alltid mat på stranden. Och av massor av olika blommor som växer här.

Vinden drar med sig alla goda rätter så man blir så hungrig och sugen på mat hela tiden. Det är en härlig blandning av all slags mat, mixat med sol och salt. Jag lyssnar alltid på folk på stranden, vad kommer dom ifrån? Hörde att det var danskar, tyskar och engelska turister idag, har faktiskt inte hört en enda svensk? Vad finns dom? Är dom bara vid hotellkomplexet? Sällan hör jag svenskar nere i hamnen. Kanske för att jag har missat juni och juli och nästan hela augusti?


De grekiska turisterna blir färre och färre. Turister från Ryssland, Polen och Frankrike har hittat hit, de är vita som kritor men glada i hågen ändå (inget fel på dom men det är alltid kul att gissa vilket land de kommer ifrån). Dom sista Italienarna kämpar i det sista med solbrännan på stränderna, snart ska man hem igen. Tyskarna hittar man kring hamnen i klungor, småpratandes om vilken meny och taverna man ska prova ikväll?

Havet är så turkost nu och klart, ibland är det så varmt att det inte svalkar det känns som att ligga i badkaret, men så skönt ändå. Ja, vad ska man säga mer än att det är otroligt härligt och lyxigt skönt. Havet är ju så salt så in på små stränder där havet har kastat sina vågor ligger det saltstenar på klippor som du kan ta hem och använda i maten. Naturen här är helt otrolig, från torkade gräsmattornas färg är gul till gröna stora olivlundar och detta sköna vackra hav och som bara lyser turkost runt hela Kreta med sina mäktiga berg som skiftar i grå och brun gult, underbart. De vilda getterna ser du ibland, dom är mindre än vanliga getter och super gulliga. På kvällen precis innan solen går ner kvittrar alla gråsparvar så högt att det känns som man är på en konsert, ljudet är så starkt och mäktigt härligt blandat med cikadorna, fantastiskt vilken ljudnivå dom kommer upp till. Därefter kommer dom små äckliga myggen, -Haha. Så ner med myggnäten och ta skydd!


Getingar#2, myggor och grannen..

Och fått många myggbett och ett getingstick typiskt att jag var den ända som skulle bli stucken av alla som var på restaurangen, alltså det var hundratals getingar. De försvann efter ett par timmar för att det blev varmare. Vilma fick ett getingstick i går när jag tog dom på morgon promenaden, typiskt och stackars Vilma. Bar båda hundarna hem och tog en kylklamp på hennes tass när vi kom hem, så fick hon vila under uppsyn hela dagen. Getingarna har väldigt starkt gift, och konstigt är att vissa getingar här sticker dig flera gånger men gadden släpper dom inte. Idag är det ingen svullnad kvar och hon är som vanligt, tur. Var väldigt orolig så det blir inga mera promenader just där.

Sitter på vår bakgård och bloggar med kaffet och äter nötter. Och! Inte att glömma, -Mina Cigg! -Hihi. Grannens 22-åring spelar hög musik och klockan är 10 och nu pratar han i telefonen och hans röst är lika hög som att han ska prata för hundra personer i en aula, han ska bli präst så nu övar han på ramsor sjunger i högan sky med en vän i sin telefon. Grannarna ovanför och deras Air condition går på full styrka. Varmt redan och folket har åkt till jobbet.Robban och hundarna..

Så härligt att komma hem till min livspartner och våra små liv, hundarna.

Tiden gick fort för mig i Sverige men ändå långsamt, jobbade och var hemma hos mamma och tankarna var på Kreta hos Robban. Nu är det okej, allt blev ju bra i slutänden.

En skön månad – September. Den bästa månaden här tycker de flesta, lagom (så typiskt svenskt, haha) varmt, sköna ljumna kvällar och jätte varmt i havet plus lite mera vind som svalkar.

Gamla bageriet och klassiska familjetavernan. Ska snart bort (rivas) och på tomten ska det bli lägenheter för turister.

Det är mycket skönare nu att gå på kvällspromenader med hundarna och sätta sig en stund vid havet och bara njuta. Många tar sig ett kvällsdopp efter arbetet då stranden är tom. Robban gillar sina kvällsdopp. Inte jag. Gillar inte att bada i mörkt vatten, usch! Robban säger att vattnet är varmare på kvällen strax efter solen gått ner än mitt på dagen. Han säger att på kvällen är vattnet mycket lugnare också, ungefär som i en swimmingpool. Jag står med hundarna på stranden och väntar, hör Robban säga, -så skönt det är älskling, samtidigt blir jag uppäten av myggen.

Fick sex stycken myggbett som kliade kopiöst mycket, hatar mygg. Efter ett par längor simning i lugn takt, är det dags att gå upp i vinden.

Mys..

Allt här på Kreta går i slow motion det är stressigt i början när man varit i action i tre månader. Nu börjar det bli som vanligt att njuta av dagen och inte stressa.

Igår kväll gjorde Robban sina goda pannkakor med jordgubbssylt till en film.

Vi somnade tidigt på kvällen.

Green Bar..

Robban hade sina vänner nere på Green Bar som fick tiden att gå när jag var i Sverige.

Här samlas lokalbefolkningen varje dag efter 14:00 för en kaffe, öl och lite skvaller.

Det var skönt att ta ett dopp och sätta sig med en supergod frappe. Känna svala vinden som torkade mig på ett par minuter. Här samlas även de som besöker stranden nedanför baren.

Folk från hela Europa samlas, pratar med varandra och delar nya historier och saker som förs vidare. Tony (Adonis) berättar att han försökt med lite annat förslag till att låna ut sina solstolar under parasollen vid stranden. Han tänkte att, om man köper något från baren, lite drinkar och lite pilsner, kan man väl få ligga i hans stolar vid strandkanten. Han menar på att om man köper lite dricka då och då så är det helt okej. Men han berättade att detta spårade ur helt. Många köpte en flaska vatten och la sig på en solstol under parasollen, med sig hade man mat från supermarket eller hotellet. Tony menade på att, om man köper en vatten för €0,50 (ca 5kr) på en hel dag, hur ska han då betala sitt arrende av marken? Har varit en del vi skrattat åt när han berättar om folks idéer och försök att komma undan att betala en drink för att ligga i solstolen. Att man bara orkar?

Sen ska vi inte tala om alla som kastar skräp och även söndrigt glas precis intill solstolarna. Man orkar inte ens plocka upp efter sig – Hur fan är folk funtade egentligen? Tony funderar på att ta en fast avgift igen nästa säsong, men då klagar man på att det är dyrt. Så, han välkomnar gärna fler idéer så alla blir nöjda..


Vovvarnas kompis – Brutus.

När Vilma löpte nu i Augusti hade Robban ett helsike rent ut sagt. Alla pojkhundar var ju såklart intresserade av Vilma. Och Vilma av dom, såklart. Speciellt en hund var väldigt envis och jagade Robban så fort han gick ut med vovvarna. Han försökte schasa bort honom men inget lyckades. Han satt där en meter ifrån och Vilma fokuserade bara på honom, så inget blev gjort på rundorna. Robban var rasande på hunden och vovvarna stressades av detta. Han berättade för mig i telefon om denna envisa jäkla hund. Så fort dom kom utanför dörren sprang han fram - Och lika fort var det ointressant för Vilma att göra sina behov.


En dag skulle Robban hämta ett däck han beställt. På däckshoppen kom han överens med Manolis om pris och bestämde träff senare efter 19:00 på Green Bar för en kall pilsner. Nåja, väl där sitter Manolis, ägaren till däckshoppen, vid ett bord och vem har han inte sidan om sig? – Mmm... Hunden som jagar Robban och vovvarna. Robban frågade och Manolis svarade -Ja, det är min hund, -Brutus heter han. Han går fritt från morgon till natt när han vill komma in. Han äter och sticker igen. Hmm, tänkte Robban. Okej, då får jag tänka om här lite.. Han visste ju att Brutus satt och väntade i gömmorna på dom, så, Robban bestämde sig för att gå ut UTAN vovvarna. Och vem kom inte fram? Jodå! Han hoppade glatt upp på Robbans Scooter och satt kvar. Robban berättade att han körde till olika stränder och badade, Brutus satt fint kvar och följde gärna med på scootern.

Efter ett skrovmål somnar man lätt, mätt och belåten utanför farstun...

Efter nån vecka hade Vilma slutat löpa och nu kunde vovvarna umgås normalt, och det funkade fint. Nu hälsar man och leker med varandra, samt att vovvarna inte struntar i och göra sina behov ute när dom möts. Manolis var imponerad och sa, -ok, vill du ha honom så varför inte? Han trivs ju med dig och dina hundar. Robban tackade och sa att vi har redan våra två. Men om det skulle vara aktuellt, får han gärna stanna hos oss, det tycker vi båda. Han är en fin hund.


Ny dag..

Vaknade klockan 05:00, hörde vår granne, somnade om och vaknade vid 07:00.

Äntligen är det ny dag för oss tillsammans att njuta i vårt paradis. Utanför hör jag människor prata och svag musik tillsammans med fågelkvitter - klockan är nu lite över 8.

Tvätten hängs ut innan de ska till jobbet så allt luktar gott på utsidan olika blommiga sköljmedel.

Caféer öppnar tidigt för kretensaren köper sin Frappe innan jobbet. Alltid en kaffe och en cigg för att vakna, ingen stressar en kretensare på morgonen (inte tillåtet, haha). I Sverige när man frågar hur det är svarar vi alltid - Det är bara bra. Frågar du här är det alltid samma svar ”-Im so tired, its difficult to me you know”. Nåja, livet är ingen dans på rosor i Sverige heller för den delen.

Anna..

Jo just det igår ringde jag min moster Anna.

Hon har beställt och kommer hit det ska bli så härligt att få träffa henne, svårt att sätta ord på känslorna, men det ska bli så jäkla underbart. Det ska bli så kul och visa henne vårt lilla paradis och få prata om oss två, Anna och mig vad spännande, efter alla dessa år.

-Välkommen moster Anna!

Sista raderna..

Varför skriver jag alltid på morgon, precis när jag vaknat? Jag är inte en morgon människa men skriva tycker jag om med mitt kaffe i vår sköna bakgård. Kanske för att tankar är kvar innan jag börjar göra annat.

Vi möblerade faktiskt om igår så det blev super bra. Och nu städar Robban.

Han är så duktig medan jag fortfarande sitter och vaknar med min cigg och kaffe och skriver i bloggen. Fantastiskt att ha en man som accepterar min tid på morgonen och låter mig få ha egen vakna tid för mig själv, jag älskar honom. Fast det vet ni ju redan att jag har världens bästa Skånepåg. Utan honom kan jag inte existera, -Aldrig!

Min mamma älskar också Robban. Och våra hundar, -Hihi. Kommer sakna mamma..


Har badat och njutit, för stranden och havet har en läkande effekt på människan. Jag är hel och mår bra här. Själen har landat och Mia är tillbaka i sitt paradis med min älskling och våra hundar.


Hoppas ni gillade inlägget och att ni tar hand om er.

Vi tackar så mycket att ni följer oss på Facebook, Instagram och bloggen så klart.

En nyhet att berätta, funderar på att filma och berätta lite om Kreta och oss på youtube. Skulle ni tycka att det var kul?

Skickar massa goa varma kramar från oss. Puss/ Mia

#kretabloggen #enkelbiljettkreta #makrigialos #lasithi #greenbarmakrigialos

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page