top of page
  • Skribentens bildMia

Kvastar i träd och middag med bästa vänner, förkylningar och väder..

Hej på er! Sitter med värsta förkylningen och mår apa, har varit dålig nu i fyra dagar så har väl ett par dagar till att snyta mig. Vi var på middag hos våra bästa vänner (vår familj) Stelio, Katerina och Niko. Stelio var förkyld så det var där vi blev smittade.

Robban blev sjuk dagen efter och sen jag.

Och inte nog med det har det stormat 55-80 km/t. Det blåste och stormade så fönstren skakade! Allt måste plockas in, Altanmöbler, krukor och annat löst, annars blåser det till Afrika, hahaha sant! Vi tycker det blåser hårda vindar i Sverige men jag kan säga att vi ligger i lä mot vad det stormar här på Kreta. Och det varit kallt och fuktigt ute, typ +16 grader på natten och +22 på dagen. Men vinden var kylig.

Som tur är finns det ju AC med värme, hahahaha. Gött!

"Här på Kreta vet man aldrig vem som dyker upp så det gäller att ta med sig mer än man tror."

Till middagen hos vår familj.

Jag fick äran att åka med på Robbans Bulle, den går ju fortare än Kiwi. Eftersom kvällarna är kallare nu så blir det jacka för min del annars fryser jag. Stannade i Makrigialos hos bageriet och köpte kakor och bakelser för 500 kr - 14 stycken bakelser och 30 stycken kakor av alla de sorter. Varför köpa så mycket bakelser och kakor?

Hemma i Sverige vet du exakt vilka som kommer på middagen, eller hur?

Här på Kreta vet man aldrig vem som dyker upp så det gäller att ta med sig mer än man tror, När du väl kommer till middagen säger värden att -Det kommer fler vänner eller familj.

Så därför ska man alltid handla med sig mera av allt. Och bordet är alltid fyllt med mycket mat och dryck av alla de sorter, Mm gött! (Robban lägger upp bilder på maten i sitt kommande inlägg).

Fast det bästa tycker jag är att prata om allt det är ju då man får reda på mycket om Kreta och saker man undrar om. Jag frågar om allt, hur de tänker och varför. Det bästa med Kretensaren är att de blir aldrig sura eller arga för att jag frågar om t.e.x.

-Varför har man hundar ute året om i trädgården?

-Miljön, typ plast och varför man inte har pant på alla petflaskor, källsortering?

Svar: Hundarna passar hönorna så inte mården dödar dom, för de lever på sina hönors ägg. Miljön med plast tänker jag på mycket här, allt är inplastat och flaskor pantar man ju inte här så det är tur att Greenpeace är inne på det här i Grekland och alla sina öar, så det kommer väl snart, hoppas jag.


Jag lovar er att de är många som tänker på miljön och många som bryr sig mycket om djuren. Och anmäler om djur till polisen. Och böterna är stora belopp eller fängelse här på Kreta, Bra! Inte som hemma i Sverige, där det är skamligt lågt på alla sätt.

De är väldigt frispråkiga här, Underbart tycker jag! Man kan diskutera i timmar utan att bli ovänner, Härligt. En öppenhet som får en att må så bra (du är inte dum för att du tycker olikt nån annan). Man visar mycket respekt för allas åsikter, som det ska vara.

Hemma hos vår extra familj och njuter av ledighet, sällskap och härliga pratstunder..

Åter till middagen.

Man är proppmätt efter all mat och bakelser, frappe, varmt gott kaffe.

Sen inrökt av alla cigg som röktes, stackars Robban! Han röker ju inte och måste sitta mitt i allt. För här röker alla inomhus, jag själv röker inte inne hemma hos oss. Vi spelade kort och hade jätte kul till sent på natten. När vi åkte hem då var allt bläck svart och det är väldigt lite gatubelysning på dessa kringliga vägar, lite läskigt faktiskt. Men jag är inte rädd för Robban kör lugnt och bra och är mycket uppmärksam i trafiken så det är skönt.

Gurkor..

Har varit och plockat gurkor igen. Det är så skönt att jobba, och dessutom själv bestämma när jag vill och känner för det, lyx eller hur? Det är ju annat än man är van vid som Undersköterska men ändå inget man inte är vad vid, att bära tungt eller stå och böja sig på alla möjliga sätt.

Caroline.. Min älskade vän.

Jag saknar dej! Precis på samma sätt som du saknar mig. Du är en bra vän! Många gånger så ser jag att du ringt och såklart har jag inget ljud på (glömt att ljudet är av) vilken tråkmåns jag är eller hur, hahahaha. Nädå, det är inget nytt för mina vänner, har alltid varit sådan. I dag fyller denna vackra kvinnan år. Så jag vill passa på att skriva en trudelutt för Caroline! Här kommer det:

-Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! Grattis på din födelsedag! Skulle så gärna varit med dig och firat men jag kan ju inte det. Så jag ger dig denna text min kära vän:

"Om jag fick ge dig en gåva i livet,

skulle jag ge dig förmågan

att kunna se dig själv genom mina ögon.

Så skulle du själv kunna se

hur speciell du är och

hur mycket du betyder för mig!"

Grattis på födelsedagen älskade vännen min.

Puss & kram, Vi hörs snart!


Insekter..

Hm... Alltså dessa stora gräshoppor, grodor, bärfisar, bönsyrsor, -You name it!

Alla är större än hemma i Göteborg. Jag har börjat vänja mig nu vid dessa dinosaurier som jag måste möta alla dagar här på Kreta. Lika bra att våga ta kort som jag gjorde här i går kväll. Som ni ser har jag en tändare bredvid så ni ser hur stor den faktiskt är. Och jag ska ge mig själv en stor eloge för att jag vågade, hahahaha.

Jag vågade mig på att ha handen nära för en bra bild. Hoppas den står still nu, trots lugnet beredd på att springa till nästa by...

Sopborstar i träden..och tvätt. I stället för att ställa krattor, sopborstar m.m mot väggen på huset hänger man upp allt i träden i trädgården så de inte blåser bort, kul tycker jag. När jag såg det första gången så undrade jag vad är det för pinnar som sticker ut från buskar och träd? Kortet är inte det bästa för jag vill inte gå in på deras tomt, men du kan se vad jag vill visa dig. Och dom binder fast utemöblerna så de inte stormar iväg när det blåser, Smart.

Som man gör på TV ringar jag in en kvast i trädet...

Torktumlare & strykjärn är överflödigt när du bor på Kreta.

Det bästa när man tvättat kläder är när jag hänger ut den på mitt tvättsträck på altanen, väntar i en timme sen är den torr. Kan bara plocka ner den och då är nästa tvätt i maskinen klar, och upp med nästa tvätt. Inget behöver strykas, -Jippi! Skrynkelfria kläder och lakan.


Vinter på Kreta.

Nu är det vinter här och de senaste dagarna har det regnat och blåst ordentligt. Termometern har visat som mest +16 grader. Det blir väldigt rått även inomhus. För första gången har AC:n stått på värme. Nu har även vi skandinaver tagit på oss långbyxor och tröjor och vi har övergett flipp-floppen. Vi klär oss efter vädret medan kretensarna klär sig efter almanackan (dunjackor) Det kan se rätt så lustigt ut ibland när vi möts, Hahahaha. Det har regnat och blixtrat i natt. Idag är det inte helt igenmulet och kanske kommer solen att visa sig . Den är aldrig långt borta.

Piff & Puff ute på nya äventyr. Dags för vinterkläder och lite extra värme för sena moppekvällar.

Vinterns väder (december, januari, februari, mars).

Vintern börjar i december till sträcker sig fram till mars, den är mild men blöt och blåsig. Nederbörden är som störst under vintern och det regnar ungefär hälften av dagarna i varje månad. Vinden kan piska upp verkliga stormar och orsakar kraftiga temperatur ras. Under dagen ligger temperaturen vanligtvis runt +16º C, på natten faller den under ca +10° C men sällan under +5° C. Minusgrader och snö är ovanligt för Kreta, även om de så kallade klimatförändringarna skapade kaos och -0,8º C med snö i februari 2008. Havets temperatur ligger på runt +15º C – det är helt okej för modiga vattensports entusiaster med våtdräkter, men det är för kallt för att bada tycker jag. Robban vill gärna vintersurfa, men det kan han glömma i kylan. Så snart vi blir bättre från vår förkylning så ska vi iväg till Vattenfallet för det har jag längtat efter att få se. Det är en bit att gå upp i bergen så det gäller att vara frisk.

"De brukar faktiskt samlas och bo hos varandra så de kan vara en enda stor familj och ha det mysigt..."

Så, vad gör man i vardagen?..

Så vad gör man på vintern? Jo folk passar på att renovera, städa och måla hemmet. Slänga gamla möbler och rensa upp i trädgården och bränna skräp och laga saker som går att fixa till igen. Man bakar stora sockerkakor i alla former och dricker mycket kaffe gör dom och jag, såklart, hihihi. Ansa i olivlundarna och trädgården, ja, man har fullt upp och firar med ett glas gott vin i handen på kvällen med alla som hjälpt till, -No stress! Avslappnat fixande, härligt. Sen har de ju sina plantage med gurkor, tomater, plocka apelsiner, mandariner.

Och sina olivlundar som de ska plocka och göra olja och rakin av. Sen, av vindruvorna ska det bli vin. Och man gör storkok och gör min favorit: fyllda vindruvs -blad med ris och örter, dolmar. Jag älskar dessa rätter med grönsaker i, Fyllda paprikor med ris som kokas i grönsaks buljong, fyllda zucchini blommor Mm så gott det är. Robban är otroligt duktig på att laga detta också.


De jagar och äter kanin och hare som de är mycket förtjusta i, Inte jag. Det är en viktig tid för kretensaren att umgås med sin familj nu när de är lediga från själva turist inkomster och inte behöver jobba på hotell eller restauranger. De brukar faktiskt samlas och bo hos varandra så de kan vara en enda stor familj och ha det mysigt, att ta vara på tiden är viktigt.

Laga mat och prata om allt är en viktig del i livet här på Kreta. De soliga dagarna promenerar man och går på caféer pratar om livet och politik. Dessa underbara kretensare vet vad livsnjutning är, att inte stressa utan man gör det när man vill och när man har tid.

Familjen och vänner går alltid först, så behöver man nån hjälp så får du det.


Havet..

Havet är så vackert att jag nästan tappar andan. Det skiftar i färgerna och tar bort all stress, man blir lugn och harmonisk. Just nu är det väldigt rörligt och luktar mycket mera salt än när det är 30-45 grader varmt, men det är fortfarande lika vackert som alltid. Jag längtar efter att hoppa i och bada, men ska göra det en dag när solen skiner och det inte är blåsigt.

Kan bara säga att det är underbart att få bo så här nära stranden, för man kan gå dit när man vill eller ta Kiwi på en sväng till havet och njuta av att ha hela stranden för sig själv.


Kaffet och Lucky..

Dricker alltid mitt kaffe på morgonen med Lucky, min lille katt som blivit en riktig charmör. Lucky pratar med mig och sitter bredvid mig i trappan och läser nyheterna. Sen ska han snutta på mitt lillfinger och ge massage, han tror jag är hans mamma (jag är hans trygghet). På kvällarna sitter han och ropar på mig vid vår dörr, så då går jag ut och myser med honom tills han är nöjd. Min lille sötnos mår bara bra och leker alltid med mitt hår, hihihihi.