top of page

Juni: Kränga Melitzanes, Hus och drömmar?

-I give you an offer you can't resist!” Ungefär så ligger det till just nu och bollen är i rullning. Från både min och Mia's sida står nya helt oplanerade förändringar i farstun och väntar in oss. Kreta har ställt både krav och förväntningar på oss vilka det är dags att ta tag i för oss båda. I byn och i området har säsongen hunnit ikapp och alla sköna turister har byns följande framtid i sina händer, nu återstår och se vad som väntar oss...

Efter dagar med vind och moln ser vi fram emot sol och strandbad...

Några inledande ord...

Tackar er alla följare av bloggen för ert tålamod kring uppdateringen.

Det är en turbulent period som dragit över oss och människorna i närområdet, och vi ska försöka ge er en inblick i hur flertalet lokalbor och entreprenörer ser på framtid i kommande stunder. Det kommer bli reportage med intervjuer från lokala företagare vilka fritt talar om sina tankar, om sin kamp och om sin vy på framtiden. Intressanta profiler såväl som ganska okända medverkar. Ett återkommande ämne redan i nästa inlägg vi valt att kalla för: ”Prat i Kvadrat”.


Ett inlägg denna gången med mer text än bilder förvarnar jag om redan nu...sorry.

Men Mia är på väg hem och då väntar nya friska och sköna bildmontage igen, håll till godo så länge...


Uti vår Hage

Får ett samtal en morgon innan jag ska iväg från Kosti.

Han frågar om jag vill ha grönsaker? Men jag får själv komma förbi deras växthus och hämta.

Jag brukar hjälpa honom under hösten med att rensa ut och även stänga på kvällar så han slipper köra tre gånger på kvällen och gradvis stänga ner.

Hur som haver, dags att köra och först förbi Kosti och frugan hans.

Framme ser jag hur stressade man är och jag får själv gå in och plocka dom jag vill ha.

Plockar en stor blå säck Melitzanes, vilka denna gång blev – Graffiti Aubergin, som dom även kallas i Sverige.

Jag binder säcken bak på Ankan och far iväg till Ierapetra på ärenden.

Blir till att göra Papoutsaki i ugnen kanske? Med Bechamelsås och lite Mizithra-topping..


När jag stannar vid rödljusen i korsningen vid Lidl, hör jag en röst sidan om mig som frågar om jag vill sälja auberginerna? En man i bilen sidan om lutar sig halvt ut och verkar intresserad.

-€35 här och nu”, svarar jag. Mest på skoj.

Han skrattar samtidigt som det slår om till gult...

Jag kör rakt fram och ser i backspegeln att han följer efter istället för att svänga höger,

-Se på fan om han inte menade allvar? Undrar jag och bromsar in strax sidan om Lidl vid plant affären. Han kommer fram och känner på säcken lite fundersamt, ”-Hur mycket är det i påsen?” Undrar han.

”10 kilo” svarar jag.

Han drar fingrarna i den tjocka mustaschen och tar påsen,

-Okej, 30?...”

Han slänger in säcken i bilen och drar upp 30 euro som han lägger i min näve.

Han sätter sig i bilen och kör iväg medan jag står där med sedlarna i handen och mest undrar över ”-Vad tusan var det som precis hände?”..

Gissar på att det inte blir Paputsakis ikväll?....

Papoutsakis med mizithra topping snart redo för att hamna på tallrik (2022)

På nya äventyr i Ierapetra, utan auberginer men, med 30€ att spendera...

Planer med Nektarios - Del 2.

Fortsättning från föregående inlägg: "Dags Att Stämma Av i Bäcken" https://www.enkelbiljettkreta.se/post/juni-dags-att-st%C3%A4mma-av-i-b%C3%A4cken


...När hans ord fått fäste i hjärnan, ser jag på honom och försöker tyda hans ansikte om det hela är på skämt eller ej? Men han ser sammanbiten ut och verkar vänta på mitt svar.

-Vänta! Vi tar det från början. Svarar jag honom.

Jag försöker le lite sporadiskt medan jag sätter mig tillrätta i stolen.

Han lutar sig tillbaka, askar lite med cigaretten i askfatet och tar ett bloss.

Han håller på röken i lungorna ett tag innan han fortsätter medan han andas ut all rök.


-Kolla här! Jag har för många fastigheter, jag har inte råd att hålla dom alla utan att sälja.

Fortsätter han med medan det väller ut rök ur munnen som på Smaugs drake.

-Det är bra tid nu och jag har försökt sälja via mäklare för fast provision upp till 5-8% utan framgång. Nu vill jag ta steget ut att själv sälja, fortsätter han med.

Han påpekar även att han vill ha med mig och har ett förslag om 50-50, men det vägrar jag acceptera. Han får ta investeringarna och jag bidrar med tekniska lösningar och logistik. Har absolut inga planer på att sätta mig i bankernas knä igen, och jag nöjer mig med mindre andel.

Han lovar tänka över det och återkomma.

-Make a customer, not a sale...”

Jag får en tanke om att det kanske är för dyra objekt han försöker sälja?

Kanske folk inte har pengar? När jag tänker ut det tredje alternativet, verkar det som om Nektarios läser av mina tankar och avvaktar min egentligen tilltänkta fråga.

Fastighetspriserna i området är redan skyhöga och fortsätter klättra även i år.

Inte många här har råd att pröjsa dom priserna som gäller, så det är investerarens marknad helt enkelt. Och vilka är då dessa investerare kan tänkas?

Limanaki i Makrigialos - För många en utopi att bo mitt i smeten kanske?

När fastighetsbubblan här brast under 2011 och igen 2019, visade det sig att vårt avvaktande i våra planer tidigt under 2000 skulle visa sig vara helt rätt. Kurvan visade nedåt även om priserna i och kring Makrigialos endast rört sig mellan -1,4% och +0,7% under samma tid, är det ändå relativt stumt. Inte många fastigheter berörs som investering av kurser eller bubblor. Exempel:

  • Ett hus i Pefki annonserades under 2009 ut för 90.000€. Samma hus finns än idag kvar till försäljning och priset ligger fortfarande på 90.000€.

  • Ett hus i ett av Makrigialos huskollektiv (Grapevines) annonserades 2012 ut för €145.000 och samma fastighet annonseras ut idag 2023 för €143.000.

  • Fastighet i Pilalimata annonserades ut för €25.000 under 2009. För att under 2013 säljas som en del av byggnad på tomten med ytterligare en ruin, varav en av byggnaderna var renoverade och båda annonserades ut för €70.000 med tomt. 2017 såldes den ena (€25.000) för €75.000 till ett Belgiskt par.

Många av våra vänner undrar när vi två (jag och Mia) ska basunera ut vår investering och plan? -Den finns... men, inte än. Och det finns en miljon anledningar till det. Vare sig tomt- eller kvadratmeterpriser har ändrats drastiskt på de senaste 15-20 åren här, så det är nonsens att ens lägga en cent på detta nu. Däremot säljer man som smör i solen!


På tal om ”cent” ska jag dra en liten fräckis längre ner i inlägget. Och för all del – Ta skämtet för vad det är, inte för allvarligt!


Här i detta förstår jag Nektarios, och känner även att entreprenören i mig skriker: -Kör på!

Men väljer att försiktigt låta detta samtalet fortsätta längre fram.

Jag har sedan ett tag talat om att fastighetsframtiden här omkring är på väg att brista.

Missförstå mig korrekt nu – Som boende, däremot inte lika avgjort som investering på lång sikt, om man kan låta en miljon stå i träda och ticka skatt och avgifter?

Vi bestämmer oss för att inte bestämma något...(?)

När han rökt klart en av sina femtioelva cigg han hunnit suga i sig på den knappa timmen han satt framför mig, är det dags att packa ihop.

Det känns som jag dragit halsbloss från skorstenen på Barsebäcksverket efter timmen med honom, och askkoppen är nästan full dessutom.

-Okej! Jag kommer förbi då och då, samt skickar dig filmer och bilder på vad jag vill sälja av, säger han medans han reser sig ur fåtöljen som nu låter som den avger sista andetaget.

Som mycket och ofta här, händer det väldigt lite om man inte är den pådrivande sidan av planen.

Och efter över en vecka har jag sett Nektarios tre gånger köra förbi utan att komma in, men han har dock skickat ett 10-tal filmer på sina olika projekt.

En uppdatering under denna veckan är att Nektarios och jag planerat in att gemensamt gå igenom plattformen för försäljning samt våra olika delar och ansvar under uppstart.

Jag kommer ta det på min fritid och Nektarios får dra det tunga lasset under tiden.


För egen del innebär detta att sätta avslut på en del egna projekt och annat som nu tar min tid. För bloggen kommer det innebära halvfart och kommande fokus kommer ligga på schema och skrivandet på projekt som fått vänta. Framtidsprojekt som väntar i farstun.

Gissar på att - fortsättning följer..?

Hört på Kaféet:

Internationella Feta Dagen

Den 14 Juni var det så dags för den lite anonyma internationella Feta dagen att firas.

Det var inte så många som reagerade, men i tidningar och nyheter noterade man dagen i sin ära. Här hemma fick det bli en dakos på morgonen för att fira feta-dagen.

Kalimera Världen! Ny morgon där utanför. Havets nyanser utan gäss på ytan, talar om att idag blir det en fin dag.... Kaffe först!

Den 15 Oktober 2007 beslutade Europadomstolen att Grekland har rätten till begreppet ”FETA” som ost. Dock ansökte Grekland om att PDO skydda osten redan år 1994 och godtogs 1996 under lag Nr 1107/96. Men då bland annat Danmark, Frankrike och Tyskland hade invändningar så luckrades beslutet upp vilket slutade med att EU annullerade rätten.

Grekland ansökte igen år 2002 och fick den godkänd ånyo under lag Nr 1829/2002.

Danmark och Tyskland överklagade igen år 2005, men förlorade och fick nu 5 år på sig att hitta nya namn åt sina egna variant av Feta.

Detta resulterade i olika roliga namn som t ex Englands ”Fettle cheese” istället för ”Feta cheese”. Kärt barn har många namn, sägs det.


Dom olika åren och datumen har gjort att man firar Fetaost dagen den 14 juni.

Det gör man här nere i varje fall, och dagen kallas även för ”International Feta Day” med majoriteten av de som accepterat ostens datum enligt PDO.

I andra länder firar man Fetadagen den 15 Oktober, och oavsett vilken dag man väljer att fira osten, är den fortfarande lika god i sitt original.

Efter en dakos-frukost avslutas dagen med en Club Sandwich som gled ner utan problem....

En vits som utlovats i texten ovan: En förmögen turist anländer till ett hotell i en liten grekisk stad.

Han lägger 200 euro på disken i receptionen och går upp för att i lugn och ro kolla på rummet.

Hotellets ägare lägger beslag på pengarna och sticker iväg till slaktaren för att betala sin senaste räkning.

Slaktaren tar pengarna och betalar omedelbart den enträget väntande bonden för det kött han köpt på kredit.

Bonden tar pengarna och betalar sin räkning på bensinstationen, där han länge har köpt traktorbränsle på krita.

Bensinmacken chef tar de 200 eurona och går till den lokala glädjeflickan och betalar sin skuld.

Glädjeflickan trippar in på hotellet och betalar vad hon är skyldig.

Hotellets ägare lägger pengarna på disken.

Turisten kommer tillbaka till receptionen. Han tyckte inte om rummet och tar tillbaka sina 200 euro.

Ingen har tjänat en cent - men stan är skuldfri och framtiden ser för tillfället ljus ut.Dagens badkar – Ammoudi, Dragons Beach

Denna strand delas med Drakens strand vilken ligger strax sidan om. Totalt hittar ni fyra stränder sidan om varandra.

Ammoudi Beach var förr en ganska enslig och tyst strand där man ibland kunde se få pickups stå parkerade på parkeringen och lokalborna var här och grillade med familjen.

Parkeringen förr bestod av en smal stig vilken ledde ner till en gång ner till stranden. Idag är parkeringen vidgad och gången ner har fått trädäck och trappor.


Då Ammoudi ligger ganska avsides, ca 3km ifrån Lagada och 1,5km ifrån Kalo Nero, var det ingen rusch hit direkt. I varje fall inte innan CAVO Beach Bar öppnade för några år sedan.

Idag står parasollrader och solstolarna tätt parkerade och serveringen trängs med DJ båset som är platsens höjdare.

Som musik och strandklubb är det en utmärkt plats.

För er som vill ha lugn och ro, ni bör ta er hit tidigare under dagen innan ”kvällsfolket” landar. Själv badar vi numera här utanför säsongen då det är tomt.


Vi har varit här under säsong, men känns som en plats för yngre klientel eller för de som letar vinkvällar vid strandkanten till dunka-dunka från DJ båset? Det är alltså en Klubb, inte en sömnig strand längre. Och som man säger; -Smaken är som baken...

(A) - CAVO Beach Club, (B) - Drakens Strand, (C-D) - "Drakstränder"

Mitt första möte med Ammoudi var 2008 då vi var här och doppade oss en varm Augusti dag. En liten eka låg förtöjd i en provisorisk sak och ett tält var rest på stranden, och något som såg ut som en provisorisk grill.

Det var i princip allt som fanns här vid första mötet med strand och område.

Efter att jag och Mia doppat oss ser vi en dykare iklädd våtdräkt stiga upp ur vattnet med några fångade bläckfiskar i näven. Han hälsar artigt när han går förbi och går fram till tältet och klär av sig våtdräkten.

Under tiden vi badar och solar, man vi se hur han förbereder middag och grillen startas.

En stund senare kommer en pickup krypandes ner mot kanten och ett följe vandrar ner mot oss likt små myror – Familjen ska äta, förstår vi det som.

Jag och Mia stannar någon timme till och familjen skrattar och njuter av sin kväll på stranden.

När vi ska gå, vinkar man glatt mot oss och vi tillbaka.

Ett mycket trevligt och passande inslag som föga finns kvar längre på denna plats.


Generellt då?

En vacker strand med allt för alla, i varje fall det mesta. Omklädningsrum och WC samt en vinbar med stort sortiment.

Servering med lätta tilltugg men dyrt så det smakar.

Enligt hörsägen ca 8€ per solstol och dag, men då ingår buteljerat vatten.


Vad tycker vi?

Tillgänglighet:8 – Lagom gångavstånd. Lite brant vid hemvandringen.

Strandtyp:7 – Småsten, Klappersten, Sand.

Bottentyp:7 – Småsten, Sand.

Vatten: 7 – Kort nedgång från strandkant, Strömt längre ut.

Snorkling:3 – Småfisk, Numera alldeles för mycket oväsen.

Fiske:1 – Kastfiske (På hösten).

Fördelar:8 – Avsides men inte för öde. Två omklädningsrum. Nackdelar:3 – Tidvis hög volym på musik, Från 8€/solstol (inkl. vatten).

Barnvänlighet:4 – Okej, Bra bad med uppsyn.

Förtäring/WC:4 – Ja, Dyrt.

Parkering: 8 – Ja, men var ute i god tid. --------------

Betyg: 60 --------------

Hitta med Google Map: https://goo.gl/maps/XkzNsUYy5kDG2eqg7


Kommande i nästa inlägg:

  • Enkelbiljettkreta Testar - Hamburgare – Byns Hamburgare plejs, först ut är Berena Burgers.

  • Veckans Prat i Kvadrat – Företag i Fokus Nostalgos Gallery.

  • Dagens Badkar med nytt badtips – Votsalaki (Goudouras).

  • Lokala nyheter från området – Hört på Kaféet fortsätter skvallra. Och övrigt mysiga nyheter från byn...


Ljud i tillvaron den sista tiden (klicka på titel):

Creedence Clearwater – Run Through The Jungle

Diana Ross – My Old Piano

Gregory Abbott – Shake You Down

Avslutningsvis

Vi hoppas ni hänger kvar och fortfarande har ett intresse för att läsa om vår vardag, fylld med alla livets ”ska och måste”? Men även om oss två helt vanliga individer och knegare som har en dröm vi har gett oss tusan på vi ska klara av, där vi med transparens väljer att öppet skriva om våra känslor och kärlek för Varandra och Kreta i såväl som uppgångar och motgångar.

Så, tack för att ni läst så här långt.

Glöm inte och Gilla Enkelbiljett / Kretabloggen´s Facebooksida och prenumerera på vår Youtube kanal! - Ingen registrering krävs!

Vill ni hellre läsa bloggen när och var ni vill?

Hämta hem vår egna Kretabloggen App i telefonen eller paddan.

Ni hämtar den helt gratis här: http://wix.to/gsBqDIs?ref=cl

Ni kan även hämta hem den via bloggen uppe i menyn under ”Länkar”.

Ha det gott på er!

Och Tack för att väntat på vårt inlägg.

Samt att ni tar er tid och läser vår Blogg!

Var rädda om er och anhöriga. Det finns bara en av dig.

Och var försiktiga - Simma lugnt där ute i livets ocean!

Goa hälsningar! /Robban (och Mia)

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page