top of page
  • Skribentens bildMia

Jul och Kärlek - Oktober, November & Solbadande.

Varje morgon jag vaknar blir jag lika förvånad över att solen skiner, och jag går ut i klänning och flip-flop. Det är ju inget jag är van vid direkt då jag bodde i mitt kära Göteborg.

En morgon vaknade jag av ett bekant ljud, -Regn!

Tittade på klockan 05:30, Skyndade mig upp och ut på altanen- luktade in luften av regn, nä det luktade inte som i Sverige, det luktade torr jord, lite bränt torv svårt att förklara.

I Sverige luktar det friskt och du kan känna jord och gräs, trädens lukt. Det regnade typ 10 min sen var det över, men alla gråsparvarna sjöng för fulla muggar, mysigt. Dricker nu mitt morgonkaffe och njuter av havets ljud. En härlig promenad ner till stranden blev det sen.

"Kan ni förstå min känsla när jag såg turistbussarna lämna? Jippi, jag är kvar, jag ska inte åka, jag bor här, jag är ingen turist denna gången.."

Julen.. Såklart att jag tänker i Svensk tankar om och kring att snart ska det fixas inför julen. Men det är lite svårt att tänka på det när solen skiner och det är runt +30 grader varmt. Det blir fel för kroppen säger att det är sommar, -hahahaha. Fast vi hade tänkt att göra det jul fint här med julsaker om vi lyckas att hitta det? Så vi får se. Spännande eller hur? Här sitter jag med mitt morgon kaffe i solen och +24 grader varmt klockan 09:00.

Såg på nyheterna på TV4 att det är snö och halka i Sverige, -Wow! Tur vi har CMORE och kan titta på TV4 nyheterna på morgonen. Härligt och kunna ta med sig morgonrutinerna från Sverige.

Slutet på Oktober månad och +26 grader. Jag och Robban tog "Bullen" in till Makrigialos och besökte hamnen.

Granne nr 1 och 2 - Vännerna i Makrigialos & Ierapetra.. Nästan varje dag kommer någon av våra kära grannar med något gott att äta, frukt, grönsaker, kakor, ägg. Gulligt eller hur? Jag älskar när de kommer förbi, och ingen kan engelska och jag pussar dom och tackar på svenska och dom är lika glada för det, även jag. I stan Ierapetra, När vi hälsar på vår vän Manolis, då bjuds det på kaffe och vatten. Och vi får alltid något hemma gjort vin som är jätte gott. Vatten är något man alltid bjuder på här. Vart man än kommer är man aldrig tomhänt på vägen hem. Kommer du hem till nån bjuds du på dryck och nåt tilltugg. Ska bli så mysigt att umgås med våra vänner nu när säsongen är avslutad. Kan ni förstå min känsla när jag såg turistbussarna lämna? Jippi, jag är kvar, jag ska inte åka, jag bor här, jag är ingen turist denna gången..

När jag åker till Sverige, Vad ska jag lukta på... Gran, jord, nyklippt gräs, tången vid havet, sjöarna och skogen. Sveriges dofter efter regn. Nygjort svenskt kaffe.

Vad ska jag lyssna efter.. Spårvagnen, tåget, fiskmåsar, koltrasten. Hahaha, jag vet att det låter skumt för er, men när man växt upp i stan är det vissa saker som fattas i ens vardag och man är van att cykla överallt och höra spårvagnen. Vakna till fiskmåsarna och höra koltrasten. Sena sommarkvällar på terrassen med koltrasten sjungandes till solens sista värmande strålar som går ner över horisonten..

Robban säger att han saknar sitt Skåne med klarblå himmel utan moln.

Dom gula rapsfälten, svalornas sång. Jordens metalliska doft efter morgondaggen.

Vad ska jag sakna när jag är i Sverige.. Värmen, solen och Kretas vardagliga underbara sätt att leva. Min stora kärlek Robban. Mina hundar. Katten. Kiwi (scootern) Att sitta på toaletten och höra hönsen utanför fönstret med sitt lugnande kacklande. Vår säng med världens goaste madrass. Att kunna handla allt i en enda affär. Att höra folket spela på sin lira på kvällen. Cikadornas sång. Grannar och vänner. Havet. Tystnaden och min fina trappa att tänka på livet, se alla olivlundar och njuta in dagen med mitt kaffe.

Vad ska jag ta med mig hem till Kreta. Massa saker som Robban vill ha..som han längtar efter såklart. Lösgodis i alla dess former. Delicato bollar och dammsugare. Verktyg.

En burk med jord från Sverige till Robban. Massor av kärlek och saknad efter min familj , Robban, Vilma och Nellie.

Jag... Ska skicka kaffe.. Köpa BH- ar. Ordna ett par nya glasögon på SpecSavers. Köpa sängar till våra hundar och lite annat, hos en vän i hennes zoologiska affär.


Vardagen här.. Jag njuter av det lugna livet och friheten på min Scooter - Kiwi. Och att bara vandra ner till havet som ligger 100 meter bort, nära och fantastiskt vackert och rofylld för själen. Man är så van vid att alltid tänka vad blir det för väder. Här är det samma vackra sol som värmer mig och jag behöver bara njuta och sluta tänka på vad det ska bli för väder idag;

-Underbara Kreta. Och jag kan känna mig så tacksam och glad att jag valde detta liv, jag får gåshud och en tår av lycka för jag är så jäkla lycklig här, jag valde rätt att flytta hit. Många gånger på en dag tänker jag; -Mia, jo! Det är sant, du bor nu på Kreta. Det bubblar av alla känslor, gråt och skratt, och på samma gång - känslan av kärlek. I bland glömmer jag av det för nu har man bott in sig här och sen helt plötsligt får jag den känslan att jag bara vill skrika av lycka att jag gjorde det; -Jag gjorde det! jag flyttade hit, jag gjorde det! Den drömmen som var så långt borta innan är nu sann. Otroligt, men sann...