• Mia

Jul och Kärlek - Oktober, November & Solbadande.

Varje morgon jag vaknar blir jag lika förvånad över att solen skiner, och jag går ut i klänning och flip-flop. Det är ju inget jag är van vid direkt då jag bodde i mitt kära Göteborg.

En morgon vaknade jag av ett bekant ljud, -Regn!

Tittade på klockan 05:30, Skyndade mig upp och ut på altanen- luktade in luften av regn, nä det luktade inte som i Sverige, det luktade torr jord, lite bränt torv svårt att förklara.

I Sverige luktar det friskt och du kan känna jord och gräs, trädens lukt. Det regnade typ 10 min sen var det över, men alla gråsparvarna sjöng för fulla muggar, mysigt. Dricker nu mitt morgonkaffe och njuter av havets ljud. En härlig promenad ner till stranden blev det sen.

"Kan ni förstå min känsla när jag såg turistbussarna lämna? Jippi, jag är kvar, jag ska inte åka, jag bor här, jag är ingen turist denna gången.."

Julen.. Såklart att jag tänker i Svensk tankar om och kring att snart ska det fixas inför julen. Men det är lite svårt att tänka på det när solen skiner och det är runt +30 grader varmt. Det blir fel för kroppen säger att det är sommar, -hahahaha. Fast vi hade tänkt att göra det jul fint här med julsaker om vi lyckas att hitta det? Så vi får se. Spännande eller hur? Här sitter jag med mitt morgon kaffe i solen och +24 grader varmt klockan 09:00.

Såg på nyheterna på TV4 att det är snö och halka i Sverige, -Wow! Tur vi har CMORE och kan titta på TV4 nyheterna på morgonen. Härligt och kunna ta med sig morgonrutinerna från Sverige.

Slutet på Oktober månad och +26 grader. Jag och Robban tog "Bullen" in till Makrigialos och besökte hamnen.

Granne nr 1 och 2 - Vännerna i Makrigialos & Ierapetra.. Nästan varje dag kommer någon av våra kära grannar med något gott att äta, frukt, grönsaker, kakor, ägg. Gulligt eller hur? Jag älskar när de kommer förbi, och ingen kan engelska och jag pussar dom och tackar på svenska och dom är lika glada för det, även jag. I stan Ierapetra, När vi hälsar på vår vän Manolis, då bjuds det på kaffe och vatten. Och vi får alltid något hemma gjort vin som är jätte gott. Vatten är något man alltid bjuder på här. Vart man än kommer är man aldrig tomhänt på vägen hem. Kommer du hem till nån bjuds du på dryck och nåt tilltugg. Ska bli så mysigt att umgås med våra vänner nu när säsongen är avslutad. Kan ni förstå min känsla när jag såg turistbussarna lämna? Jippi, jag är kvar, jag ska inte åka, jag bor här, jag är ingen turist denna gången..

När jag åker till Sverige, Vad ska jag lukta på... Gran, jord, nyklippt gräs, tången vid havet, sjöarna och skogen. Sveriges dofter efter regn. Nygjort svenskt kaffe.

Vad ska jag lyssna efter.. Spårvagnen, tåget, fiskmåsar, koltrasten. Hahaha, jag vet att det låter skumt för er, men när man växt upp i stan är det vissa saker som fattas i ens vardag och man är van att cykla överallt och höra spårvagnen. Vakna till fiskmåsarna och höra koltrasten. Sena sommarkvällar på terrassen med koltrasten sjungandes till solens sista värmande strålar som går ner över horisonten..

Robban säger att han saknar sitt Skåne med klarblå himmel utan moln.

Dom gula rapsfälten, svalornas sång. Jordens metalliska doft efter morgondaggen.

Vad ska jag sakna när jag är i Sverige.. Värmen, solen och Kretas vardagliga underbara sätt att leva. Min stora kärlek Robban. Mina hundar. Katten. Kiwi (scootern) Att sitta på toaletten och höra hönsen utanför fönstret med sitt lugnande kacklande. Vår säng med världens goaste madrass. Att kunna handla allt i en enda affär. Att höra folket spela på sin lira på kvällen. Cikadornas sång. Grannar och vänner. Havet. Tystnaden och min fina trappa att tänka på livet, se alla olivlundar och njuta in dagen med mitt kaffe.

Vad ska jag ta med mig hem till Kreta. Massa saker som Robban vill ha..som han längtar efter såklart. Lösgodis i alla dess former. Delicato bollar och dammsugare. Verktyg.

En burk med jord från Sverige till Robban. Massor av kärlek och saknad efter min familj , Robban, Vilma och Nellie.

Jag... Ska skicka kaffe.. Köpa BH- ar. Ordna ett par nya glasögon på SpecSavers. Köpa sängar till våra hundar och lite annat, hos en vän i hennes zoologiska affär.


Vardagen här.. Jag njuter av det lugna livet och friheten på min Scooter - Kiwi. Och att bara vandra ner till havet som ligger 100 meter bort, nära och fantastiskt vackert och rofylld för själen. Man är så van vid att alltid tänka vad blir det för väder. Här är det samma vackra sol som värmer mig och jag behöver bara njuta och sluta tänka på vad det ska bli för väder idag;

-Underbara Kreta. Och jag kan känna mig så tacksam och glad att jag valde detta liv, jag får gåshud och en tår av lycka för jag är så jäkla lycklig här, jag valde rätt att flytta hit. Många gånger på en dag tänker jag; -Mia, jo! Det är sant, du bor nu på Kreta. Det bubblar av alla känslor, gråt och skratt, och på samma gång - känslan av kärlek. I bland glömmer jag av det för nu har man bott in sig här och sen helt plötsligt får jag den känslan att jag bara vill skrika av lycka att jag gjorde det; -Jag gjorde det! jag flyttade hit, jag gjorde det! Den drömmen som var så långt borta innan är nu sann. Otroligt, men sann...


Jag känner mig trygg här med grannarna och vet att de ställer upp till 100% om det skulle hända något. Som jag skrev i förra inlägget så grannens pappa hade ramlat så de alla bor tillsammans så har de ju deras hundar där också, var där i går och gav dom kokt korv (många korvar blir det ju). På kvällen så de ska känna igen mig och inte skälla när jag går förbi plus att jag vet att de inte skulle få något sådant gott av ägarna, så nu är jag populär hos alla fem hundar. Gullade lite med sköldpaddorna också, sötnosarna. Är lite avundsjuk, jag vill också ha en trädgård med massa blommor och sköldpaddor. Om vi skulle flytta till ett annat ställe ska det då vara med en trädgård där jag kan odla lite grönsaker och ha mycket blommor och fruktträd.

Och kanske lite roligt att veta är att alla känner varandra här, och det betyder ju att alla behöver varandra på något sätt, underbart tycker jag. För då blir du inte bara en i mängden av alla människor. Spelar ingen roll om du är i Makrigialos, i Ferma eller i lerapetra, så känner dom alltid någon. Och ingen pratar dåligt om någon, bra egenskap.

Kallt? Jag har märkt nu på kvällarna att de eldar i husen runt omkring. Hahaha, jag tror att de tycker att det är lite kallt eftersom de är vana vid att nattetid ha runt 30 grader inne, nu är det ca, 20 så de äldre fryser kanske. Så den mysiga lukten sprider sig i området. De eldar olivträd som de ansat och sparat på sig. Man kan se ved-kullar överallt hos folket. Robban och jag kommer klara oss alldeles utmärkt utan eldning vi är ju vikingar, hahaha. Det räcker att tända lite värmeljus som vi gjorde när vi hade vår sommarstuga under vintern, så får du bort fukten och lite värme. Ja som sagt, Det ska bli spännande att få uppleva vintern här. Mitt vackra Kreta förblir nog lika vackert även då kan jag tro.

Min vän Caroline och före detta arbetskollegor och tankar. Caroline och jag pratar ofta och då får jag höra dessa underbara ord ”-Jag saknar dej sååå mycket”. Det är så härligt att höra det! Vi älskar att prata om hundar och livet, om allt möjligt med andra ord. Vi arbetade nästan alltid på samma nätter så jag förstår att det blir tomt. Hade känt samma sak om det var Caroline som hade flyttat. Men snart ses vi brukar jag säga då säger hon ”-Snart? Det är ju nästan 1 år!”, hahahaha. Nej Caroline det är 8 månader kanske. Men mysigt blir det när vi ses.

Jag tänker på hur roligt vi hade det på jobbet och många skratt. Saknar dom alla på jobbet. Vi hade för det mesta kul. Det är ju påfrestande att arbeta både dag som natt som vi gör men som sagt vi riktiga vikingar och har den kämpaglöd som krävs av att arbeta med människor som behöver oss, alltså vi är bäst, eller hur? Fast nu är jag bäst på att vara Kretensare, hihihihi. Och köra runt på min scooter ”Kiwi” och njuta av livet och bara vara mig själv och det är rätt skönt att få ha egentid och uppleva annat än kalenderlivet. Jag känner mig otroligt bortskämd och tacksam för det, inget jag någonsin skulle lägga på hyllan ”att ta för givet” - Jag vårdar det väl.

Ville bara säga att jag tänker på er varje dag och hoppas ni har det bra, kram på er alla! Vill ge alla dessa duktiga undersköterskor en stor eloge för ert underbara arbete ni utför runt om i hela Sverige. Hörde på nyheterna att de ska dra in på personal på Sahlgrenska sjukhuset, jag undrar vad vart Sverige är på väg?

"Kreta gör dig glad, fridfull och smeker din själ med sol och bad, ger dig en känsla av frihet..."

Ett "Kanske"-projekt? - Drömmen i Mavros Kolimpos Huset i den lilla byn vid strandkanten.

4-8 studios med egen trädgård för härliga grillkvällar och gemensam frukost.

Stort hus med egen strand, flera lägenheter att hyra ut eller köpa? Såklart hade det varit det mest roligaste jobb man kan tänka sig. Oh! så kul att träffa alla glada hyresgäster som njuter av Kretas härliga hemligheter. Jodå! Kreta har många såna, som smyger sig in i din själ utan att du tänker på det. Kreta gör dig glad, fridfull och smeker din själ med sol och bad, ger dig en känsla av frihet och sköljer bort allt trist och tråkigheter i din kropp och själ. Hon gör dig vacker på din hud, hon målar dig i en guldbrun färg och renar dig med sin nyttiga mat och dina ögon ser allt det vackra som finns framför dig. Så, jodå! Hon gör alla sina magiska hemligheter, eller hur? Här lite bilder på det huset som är tilltänkt, vårt s.k. ”kanske-projekt”. Som ni ser ligger det nästan i havet, och stor tomt och ensamt. Med ca 5 hus i viken är det inte många som kommer trängas på stranden. Så vad tycker ni?

Ta med handduken och gå ner med kaffet till stranden ca 10 meter bort...

Robban planerar eventuell uteservering direkt nere vid stranden.

Till höger vid lyktstolpen ligger huset. Stranden intill med gott om plats för café bord och stolar...

Ett par hjullastare med finsand och ett par Solsängar för egentid så är det klart...

Längst in i viken finns ett par laguner med sittplatser. Opalgrönt och turkosklart vatten...

Eget torg med gott om plats för parkering eller sitta i skuggan med en bok. Lilla kyrkan med en pittoresk gångbro upp.

Många broar att korsa innan vi kan börja...

Visst önskar jag er allt detta så vi får gå igenom allt om hus m.m nu i vinter och se om vi har en möjlighet till att göra vårt eget paradis för er och för oss. Vi tittar på möjligheten att antingen göra andelslägenheter eller köpelägenheter och vi återkommer till er med detta.

Sen får ni ju såklart träffa oss, -Kul! Har ni sett filmerna med Peter Sellers t ex Rosa Panterns hämnd? Gör det om ni inte gjort det, hihihi. Då vet ni på ett ungefär vem ni kommer att möta, -Mia. Jag är verkligen lite klantig, här har jag gjort sönder några glas, tallrikar och river ner saker men man kan göra det till nåt bra ”typ skratta” det gör jag när Robban ler och säger ”-Man kan inte ha dej i ett möblerat rum” -Hahaha. Så vi hoppas på att vi kan göra något av detta hus så ni också får en smak av vår dröm, att bo vid havet och bli en del av vackra Kreta.

Katten.. Nu är han så modig, kommer springande upp för vår trappa glad och vet att där finns det kärlek och mat. Han har alltid sin vattenskål ståendes där. Hans plats nu. Mat får han två gånger om dagen och lite annat gott såklart. Han har blivit sin dubbla storlek nu och börjar bli stor kille ser jag. Kurrar och kelar med mig, biter i mina morgontofflor och snören i mina kläder. Och gärna ska han sitta på min iPad när jag skriver, Hahaha...

Lilla Katten möter upp mig varje morgon och håller mig sällskap. Snart ska han få ett namn.

Avslutning på bloggen I dag är det 28 oktober. Och man firar ”OXI”-dagen (NEJ -dagen) i Grekland. En av deras nationaldagar. Alla är lediga och man firar med att flagga och umgås med familj, vänner och bekanta. Greklands andra nationaldag den 25 Mars, firar man sin självständighets deklaration från det Osmanska riket 1821. Läs mer om ”OXI”-dagen här.

Jag vill tacka alla er som läser vår blogg och gillar vår sida på Facebook. Skickar många varma och soliga kramar från oss.

Oj! Visst ja. Robban har fått igång vår Instagram. Här finns fler bilder och annat smått & gott.


Puss/ Mia (och lilla katten...)


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #OXI #metaxasSenaste inlägg

Visa alla