top of page
  • Skribentens bildMia

Jordskalv, Valvaka och längtan efter nyklippt gräs...

Var ska jag börja?

Början av veckan var hektisk - Papper, papper och mer pappersarbete *Pust!*

Elräkning: 1000 kr på en månad, Polis, Skatteverk, Bank, Fotograf m.m. Robban kommer att berätta mer om det i sitt inlägg. Nu firar vi dessutom en hel Månad i vårt paradis...

Nu kommer det roliga:

... Jag har en Scooter - Äntligen!!

En KeeWay 50cc, en vit... Går i strax över 50 km/h (enligt Robban som "provat" den).

Själv är jag absolut ingen fartdåre utan njuter av att skönt puttra vidare ner till stranden på min moppe. Jag kallar den för "Kiwin", enkelt och lätt. Passar med min hunds smeknamn "Bananen" (Nellie) - Hahaha..

Har inte kört moppe sen jag var 15 år, alltså 40 år sedan. Har övningskört den och den är så härlig att köra. Den puttrar på och är jätte mjuk att köra är så nöjd!

Robban är så snäll och en mycket bra lärare. Robban sa att han skulle ge mig en nia av tio så jag var nog lite bra på att köra ändå . Ska öva mycket till jag känner mig säker på Kretas gator innan jag ger mig ut i trafiken (Robban säger att han svettas av den tanken...Mia på en Kiwi på krokiga vägar). Var helt genomsvettig när jag hade övat - men vad det var roligt.

Och det gör mig fri att ta mig runt här nere.  Jag höll på att dö när jag läste hur mycket den vägde: 113 kilo! Men det känns när jag ska dra Scootern bakåt och ställa den på sitt stöd. Annars känns det som jag sitter i en mjuk fåtölj.

Köpt mig en ”moppeväska”, en liten fin ryggsäck som får plats under sadeln. Kommer vara perfekt att ha med mig när jag puttrar omkring.

Manolis på Yiotis Bil & MC är en super bra kille. Han är lika hjärtlig och hjälpsam som de flesta här, folket är så här nere... Han bjöd oss nu på söndag till att se hur man gör Raki och vin. Plus att det är ju såklart fest - Alla kretensare älskar fest och dans. Men vi kom på att det är Valvaka där hemma och det kan vi ju inte missa. Måste se vem det blir som ska få Sverige på fötterna, förhoppningsvis.


Vårt krypin...

Har varit inne i Ierapetra och ordnat med papper, och äntligen ska vi skriva oss på denna adress -Det är ju ett måste. Och det visade sig att det gick bra men vi får ökade omkostnader för vårt boende pga. skatter, mindre bra. Men vi måste kunna leva här. 

Annars kan man inte skriva in sig hos polisen, banken och få ett banknummer för skatt . Det är banken som bestämmer här på Kreta, så är det här.

Inom 45 dagar måste du gå till polisen med alla papper så du inte är här Illegalt och får inte arbeta heller.


Njuta av livet...

Är just nu arbetslös och har det jätte skönt. Badar och myser mest hela dagarna med Robban. Vi har vår tid nu. Innan sågs vi ju knappt så det är underbart att få vara tillsammans. Jag tittar på honom och tänker - herre gud i London, jag har haft honom hos mig i alla år och jag är fortfarande kär och beundrar honom som jag gjorde första dagen vi träffades.

Min kärleksfulla man.

Jag vet jag skryter men det är så jag känner. Vi är så olika men ändå inte.

Om vi hade varit för lika hade ju inte vårt förhållande varit spännande, eller hur? Det är ju det som är Robban - att vara sig själv, Att få vara sig själv är ju så viktigt. Om han hade varit lik mig hade jag gjort slut, hihihihi.

Han är helt enkelt bäst... Och han är min älskling.

"Jag tittar ut från entrén och tänker -Men vad fint det är nu här ute. Och säger till min kollega: -Har de asfalterat? Min kollega höll på att bryta ihop av skratt!"

Okej, så till jobb tankarna...

Jag har en kollega som jag jobbade mycket med, hon är super att arbeta med för vi tänker lika och jobbar på samma sätt med de boende. Vi hade så mycket kul på natten.. Jag kan berätta om mig själv när tröttheten slår till.

Under natten då blir man faktiskt lite flummig, du vet när man går in i saker och tänker för mycket på det som är runtomkring , här kommer det.

-Vi satt utanför på jobbet och väntade på att GP tidningen skulle komma (en del boende vaknar tidigt och vill ha lite kaffe, smörgås plus sin tidning. Och vi vill ju såklart ge dom den bästa servicen) Jag tittar ut från entrén och tänker -Men vad fint det är nu här ute. Och säger till min kollega:

-Har de asfalterat?

Min kollega höll på att bryta ihop av skratt! Efter en stund när hon skrattat klart säger hon men Mia det har regnat! Sen skrattade vi... Jag vill inte berätta vad min kollega gör för roliga saker utan hennes tillåtande, Men skoj det har vi...


Jag har bestämt mig för att åka hem nästa sommar för att arbeta, om det finns något sommarjobb. Saknar mina arbetskamrater. Många av dom har jag fortfarande kontakt med och det är så härligt. Ska ringa min snälla chef och kolla om de behöver mig.

Det finns så många fina genuina underbara kollegor på min före detta arbetsplats. Drivande och duktiga! Vad skulle vården vara utan dom?

Sverige måste ta vara på dessa arbetsmyror, för det är dom.

Man ska kunna mycket och jobba ensam på natten. Mycket ansvar har de!

Tycker de är värda mycket mer i lön. Jag älskar dom så mycket. Får underbara meddelanden av vissa och det känns så gott i hjärtat. (Och ni vet ju själva vilka ni är som håller kontakten med mej).

"Tänker också på julgrans doften, och lukten i skogen i Sverige, så vackert. Som tur är känner jag allt när jag blundar då känner jag lukterna."

Hemma i Götet.

Jag har ju min morsa i Götet. Hon måste jag ju träffa också.

Hon är själv efter jag flyttade hit till Kreta. Fast hon har de bästa grannar man kan tänka sig. Så jag tackar alla dom underbara grannarna - Kram på er.

Min lillebror gick bort i cancer 2016, på julafton.

Min bror blev bara 50 år.

Det var ingen lätt sak!

Min farsa dog också i cancer under 2005. 

Så jag säger: -Fuck you Cancer! Det största helvete på jorden!


Vackra Sverige.. Vackra Kreta...

Sverige är ett mycket vackert land med skogar och sitt djurliv, saknar lukten av nyklippt gräs, hihihi, vem trodde man skulle tänka på det?


Morgondaggens lukt.. regnets lukt... 

Tänker också på julgrans doften, och lukten i skogen i Sverige, så vackert.

Som tur är känner jag allt när jag blundar då känner jag lukterna. Och hör fåglarna. Jag hoppas verkligen det blir ett parti som vill Sverige det bästa som tar hem segern.

Och inte några galningar för det har vi ju tillräckligt i Sverige- Dax för lite nya regler och lagar som inte gynnar brottsligheten- bättre för oss vanliga hederliga människor som sliter häcken av sig så att Sverige kan hjälpa andra som behöver stöd i samhället. Då tänker jag på barn, äldre och andra som inte kan arbeta för att de är sjuka (inte dom som kan men inte vill) Det måste ta ett slut på alla som bara utnyttjar vårt system.


Kreta...

Förutom den tragiska myten om Ikaros flykt, de antika minoiska ruinerna i Knossos, fantastiska tusen-kilometer stränder och olivolja av högsta kvalitet, är här några fler intressanta saker som Kreta har att erbjuda.

1. Kretensare Älskar Sina Vapen

Statistiskt sett har Kreta den högsta andelen vapen per person i hela Europeiska Unionen. Även om detta är fallet, anses Kreta ändå vara ett av de säkraste turistmålen i världen. Bli inte förskräckt om du ser schweizerost -liknande vägskyltar på Kreta, eftersom vissa kretensare tycker att de fungerar ganska bra som måltavlor.

Rolig fakta: Skjutvapen och stora fester hör ihop som bröd och smör på Kreta. Denna tradition kallas balothies och det är vanligt att kretensare avfyrar sina vapen under bröllop, dop, nyår och till och med när deras favoritfotbollslag vinner.


2. Raki Allt Du Kan

Om du är den sortens person som behöver sprit för att ha roligt, kommer du inte att bli besviken om du planerar att besöka Kreta. Lokalbefolkningen här är väldigt förtjust i att dricka Raki, öns traditionella vin gjort på destillerade druvskal. Kretensarna älskar Raki så mycket att varje familj har sitt eget unika recept. Rolig fakta: kretensare dricker Raki efter att ha ätit stora måltider eftersom de tror att det kan hjälpa till med att smälta maten. Ungefär som vi i Sverige med snaps till sillen.


3. Runt Kreta på 50 Dagar

Om promenader är din passion, kanske du kan göra precis vad Ivan Van Driesche gjorde. Ivan, en belgisk vandrare som förälskat sig i Kretas skönhet, gick runt Kreta på exakt 50 dagar för en välgörenhetsinsamling för att rädda herrelösa djur på ön. Rolig fakta: Ivan noterade noggrant detaljerna om sin resa såsom antalet steg han tog, kalorierna han brände, platserna han sett och de människor han mötte på vägen.


4. Kretensare Gillar det Enkelt

Kretensare är välkända i medelhavsområdet för att använda sin kropp och ansiktsuttryck som ett sätt att kommunicera, så det hjälper att vara uppmärksam när man pratar med lokalbefolkningen. Om du är turist och vill be om hjälp, oroa dig inte. Kretensarna är kända för att vara mycket hjälpsamma människor och de flesta av befolkningen talar engelska och tyska.


5. Att Dela Notan är Inte ett Alternativ

När det gäller gästvänlighet, bli inte förvånad om du behandlas som en kung på Kreta. Om du har blivit inbjuden av en kretensare, eller vilken grek som helst för den delen, till ett "Kafeneio" eller café för en måltid eller drink och de erbjuder sig att betala för det, låt dem göra det. Att vägra denna tradition kommer att genera och förnedra din värd betydligt.


Det är så vackert här att man blir bländad av alla färgerna.

Turkosblått hav tillsammans med bergens alla bruna nyanser med inslag av de gröna olivträden. Doftar lite bränd jord med salt. Och det bästa av allt är det finns utanför där jag bor. Helt fantastiskt.

Jag behöver inte frysa längre då jag är rätt frusen av mig. Varmt och skönt är det här.

När jag vaknar behöver jag inte titta ut för att kolla vad jag ska ha på mig, fniss - det är bara att öppna garderoben;

-Hm vilken klänning ska jag ha på mig idag till mina sandaler eller flip-flop?

Det är en frihet att gå lättklädd hela tiden dag som natt.

Min kropp njuter av värmen, man har ju lite förslitningar av alla år man arbetat, men här är dom borta. Känner mig ung i kroppen.

Man har tid att tänka på det som är runtomkring och ta in. Fåglar har vi ju här också och de låter inte samma som i Sverige, duvornas läte är inte samma, fiskmåsar finns och tur det för det är havets och hamnstaden Göteborgs fågel. Den kan man bara inte vara utan.

"Svettas inte lika mycket som i början, har vant mig vid värmen som ofta är mellan 35-45 grader i solen. Inomhus brukar vi ha 30 grader så AC:n glöder brukar Robban säga."

I veckan...

För några dagar sen på kvällskvisten satt vi och kollade nyheterna på C More

Då hör vi ett brummande ljud - som om en tung lastbil körde utanför. Sen började huset skaka! Jag kollade på Robban han log, -Det är ingen fara älskling, det är bara ett litet skalv.... Jo tack, 2,8 på richterskalan visade det sig. Jag såg väl helt förskräckt ut, hahaha.

Visade sig vara ett skalv strax utanför oss, mellan ön Gavdos och kusten längs Ierapetra.

Läskigt så det skriker, inget man är van vid.


Mina blommor växer så det knakar, Rosor och andra växter jag köpt hem hit så det ska vara lite hemma känsla - För Kretensarna har växterna ute - såklart.

Hundarna trivs som fisken i vatten. Dom har det underbart här.

Jag hade sömnproblem innan. Det har jag inte här. Fast det är mycket mera liv och rörelse, hundar skäller, moppar, bilar. Så det är underbart vad jag känner mig utvilad!

Svettas inte lika mycket som i början, har vant mig vid värmen som ofta är mellan 35-45 grader i solen. Inomhus brukar vi ha 30 grader så AC:n glöder brukar Robban säga.

Själv har jag världens bästa hårtork - Min terrass, Hihihi. Ställer mig efter duschen härute och vips! Ca 5 minuter är det torrt. Tvätten man hänger ut torkar innan man hinner gå in och sätta på en kopp kaffe.


Nästa vecka fixa alla papper och fixa posten - så ni kan skicka kort eller svenskt godis hit till mej - hihihi. För det gör ni väl? Eller om någon vill skicka något annat som ni själva väljer. Som ni tror jag ska sakna. Det hade varit super kul. Lovar att svara er såklart!


Sen har jag snorklat och det är underbart vackert. Fiskar i alla färger, stora och små.

Det är som att komma till en annan värld där det är tyst och lugnt och underbart sociala är fiskarna de kommer simmande och kollar in mig och drar i mina vita hår på benen, busar med mej känns det som.

Man glömmer av tiden när man ligger där och njuter av lugnet. Sen är man helt slut och jättehungrig. Mysfaktor - Att ta del av livets härliga moder jord som är gratis. Människan tar för givet att allt detta alltid kommer att finnas här för oss människor. Men vi måste värna om naturen mer än vad vi gör. Att tänka på vad vi slänger och släpper ut i naturen.

Nä nu valvaka på SVT Direkt och god mat ...

Tack för att ni följer oss och ursäkta för sent blogginlägg. Men hade fullt upp denna veckan. Tänkte att jag kanske skulle ta och skriva om lite recept och matlagning senare i höst. Och när värmen har lagt sig blir det mycket om hundarna.

Själv är vi nog alla lite trötta på politik och tråkigheter så det ska bli skönt att allt detta är över så alla kan hålla god ton i media. Skönt att kunna skriva ett par rader till er. Lite senare än lovat, men så blir det här nere, man tar allt eftersom det kommer och gör det bästa av det.


Uppdatering:

Stavros har inte visat sig på över en vecka nu. Vi undrar om han kanske emigrerat till Sverige :D


Puss och kram från mig, vi ses!

Mia


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #Raki #greenpeace #turkosblåtthav #keeway #Ferma




*citat: https://sv.hotels.com/articles/ar015503/roliga-fakta-kreta-135/

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page