top of page
  • Robban

Har ni två Separerat?

Uppdaterat: 7 dec. 2022

Jag kunde börjat detta inlägg som en början till en mindre genomtänkt sci-fi thriller.

Det har varit frågor om vi slutat blogga? Om vi separerat(?) Eller om något otäckt hänt oss båda, eftersom vi visat total frånvaro i över två månader.

Vi har även tagit oss tid att svara på frågor från våra följare angående att flytta utomlands.

Det kan läggas till, att även familj och vänner undrat vart vi håller hus. Och det har varit en del som hittat ut till oss på fika, mycket nyfikna. Även om vi varit lite hemlighetsfulla med dessa veckors anledning som ett hett diskussionsämne har vi varit ganska förtegna om vad som hänt. Det är positivt och absolut en omställning för oss, positiv och fylld med nya framtidsplaner. Men jag ska ta det från början... - Häng på, så kör vi vidare!

Sista dagen på jobb gav även tid till att njuta av utsikten...

Vaknar till en underbart klar morgon.

Hörde kaffets sista bubblande och kände aromen från en nybryggd kaffe som var på gång.

Mia hade vaknat innan mig och stigit upp för att mjukstarta denna förträffliga dag.

En dusch senare var jag redo för att fara iväg, ett litet lyckoknyte i magen kändes när jag konstaterade – Sista dagen på jobb!

Dagen gick som på räls.

Några farväl och även lite kramande hann det bli och strax efter 12.00 ringer jag hem för att meddela att jag är på väg. Jag och Mia skickar alltid ett hjärta till varandra på Messenger för att meddela att man är framme eller är på väg hem.

Idag ringde jag henne istället, glad i hågen och sa att jag var på väg hem redan nu.

Detta skulle firas med att jag och Mia fort som attans när jag kom hem, spurtade ner till stranden för att bada.

Efter några timmar i vattnet kom hungern och det blev till att ta oss hem och sätta igång grillen. Vädret var superskönt hela kvällen när vi satt ute och åt.

Vi tog en kaffe med avec till solens nedgång i horisonten och kvällen avslutades med en go film och god sömn till morgondagens första lediga dag tillsammans, På riktigt..

Noll tomtar på Loftet

Veckan efter tog jag ett Covidtest, mest för att se om säsongen skonat mig sista veckan.

Och glädjande nog för oss två, var det negativt. Vi skulle nu släppa sommarens sista farhågor och röra oss fritt och slippa oroa oss för att behöva låsa in oss en tid till.

Kommande månads tid gick åt att bara umgås tillsammans och bara vara ett tag.

Vi hade så kul när vi fixade i trädgården, rensade hemma och fick ordning på saker vi lagt på hyllan under sommarens hektiska tid. Vi såg till att se över fönster och dörrar, tätningar byttes och inte minst så förberedde vi oss på kommande kalla period.

Så det blev till att se över öppna spisen, fixa gnistskyddet och se över skorstenen.

Mitt i allt så fick vi Översvämning på WC då en kran sönder och fick bytas ut illa kvickt.

Mia hörde oljud från toaletten och trodde jag tog en dusch. När hon såg mig utanför WC sa hon att hon var tvungen att kolla. När hon sen öppnar och ser en vattenstråle med högt tryck spola ut över hela toaletten. Snabbt vrida om vattenkranen och stänga vattnet.

Löste det snabbt, men tur vi var hemma.

...Gamla slangar måste bytas ut. Tur vi var hemma när den brast.


-Det finns mer i livet än att öka farten...”

Uti Vår Hage.. Dags att plocka våra jättesmå men smakrika koroneiki -oliver och vårt träd med Kalamata. Träden har inte gett några oliver 2021 då vi hade problem med dakus(fluga), så det ska smaka med att få nya goa små stackare att äta. Mycket smak, saftiga och mindre träiga.

En viss sötma också. Passar underbart till sallader och grillat kött.

Rast och Vila mellan varven..

Dags för ny fog och isolering på dörrar och fönster, så det har spenderats tid för detta också.

Mest har det gått åt tid för oss två att njuta mellan varven. Vi har grillat samtidigt och haft vänner på besök då vi tagit lite paus i vårt arbete, vilket vi lovade varandra att vi skulle långt innan Mia kom hem.


Det har helt klart varit en helande period för oss att kunna umgås och bara tänka på en sak i taget. Visst har vardagssysslorna varit där i bakgrunden, men vi har mest spenderat tid med att äta gott och ha mysiga filmkvällar. Allt sånt som gör detta så mycket värt mödan.
-Släpp fångarna loss det är vår!

Grannen har bytt ut sitt trä-staket och satt upp nytt. Mia pratade med henne och frågade om hon skulle fixa till det gamla trästaketet och sätta tillbaka? Men så skulle det inte bli. Hon ville ha grönt nät, för att vinden skulle ta sig lättare igenom, samt att det skulle bli lättare att underhålla och slippa slipa och olja in med jämna mellanrum. Dessutom skulle det vara grönt nät med mindre genomsyn – Superbra! Tänkte vi.

Det var full fart i hela sista halvan av Oktober i hennes trädgård med att fästa och näta upp.

När det sen stoppade av och dröjde med att få upp nätet.

Speciellt då vi hade storm i över två veckors tid, fick detta vänta på sig.

Själv skrattade jag och tyckte det såg ut som en anstalt med fängelsemur av staket runt om.

Skrattade varje morgon när jag satt där med mitt nybryggda kaffe(tack till Z och M) och kunde riktigt se Lena Nyman och ”släpp fångarne loss - det är vår” från filmen.


När dom väl kom och skulle fortsätta igen och sätta upp nätet, hör jag Mia's rop: -Men nääää! Va är det för nått skit-nät hon sätter upp?

Det visade sig att nätet var lika genomskinligt som fiskarnas trålarnät på deras båtar, även om detta var grönt i färgen. Jag skrattade för jag vet att grannen inte har smält sin förlust när vi fick upp vår grind och stängde av hennes och hennes privata förvaringsplats och vänners gratisparkering tillika deras hundtoalett.

Nåja, man kan inte få allt här i livet, men vi njuter av att få vara ensamma.


Hört på Kaféet

Det är få som besökt området i år och missat den tragiska händelsen i somras i Agia Fotia?

Stenraset som orsakade en familjs mardrömsvistelse och tragedi.

Pappan vaknade under natten av att oljud väckte honom, sen blev allt svart.

Den 51-åriga pappan och 9-åriga sonen klarade sig, men mamman avled tragiskt i rasmassorna efter en jättesten lossnat från berget ovanför hotellet mitt i natten.

Den 47-åriga kvinnan avled innan man hunnit rädda henne ur rasmassorna. Sonen skadades allvarligt medans pappan skadades lindrigt.

Familjen från Slovenien är flitiga besökare och har bott på hotellet ett flertal gånger under sina 12 år som turister i området.

Lasithis vice guvenör, Hr. Yiannis Androulakis meddelade att man kommer införa grundliga undersökningar i fallet och gå till botten med fallet. I dagarna kom även ett beslut om att stoppa all verksamhet i Agia Fotia för alla Hotell och Uthyrningsverksamheter. Detta genom ett beslut och utlåtande av bland annat Grekiska Geologiska Institutet (EAGME).

Ett liknande förslag för Ierapetra har lagts av guvenör Hr. Papadakis till Ierapetras Civilskydds Departement med hänvisning från chef för facket Hotellförbundet för Syd Östra Kreta, Hr. Vardakis för att förbättra och undersöka områdets riskzoner. Fler följer med krav om skärpta lagar och kontroller med riktad kritik till ledare och ansvariga för området såväl som styrande kommunala partier.