• Mia

Händer just nu – 2 månader kvar!

Uppdaterad: 1 feb 2019

Vintern här på Kreta är helt otroligt vacker.

Vi har ingen snö här nere vid havet, men uppe i bergen har det snöat och alla är lyriska över det och vill att det ska snöa även här. Men inte vi. Jag är så otroligt glad över att få se och känna så mycket sol, för det är man ju inte bortskämd med i Göteborg. Det kan ju ha att göra med att jag arbetade nätter. Men jag minns att det var mycket moln som blockerade solens strålar. På morgonen hörde man koltrastens sång på vägen hem från jobbet. Och fiskmåsarnas skri och eviga letande efter mat.

Nu somnar man tidigt på kvällen och är uppe tidigt på morgonen och utnyttjar alla soltimmarna, så härligt för kropp och själ.

Det är otroligt vackert i naturen.

Gräsmattorna är gröna inte gula, det sticker upp blommor lite överallt och mycket fåglar som sjunger. Duvorna, som har ett annorlunda läte här mot duvorna hemma.

Luften är så ren och härlig att andas in. Lite kyligt på morgonen, men när solen dyker upp blir det så skönt och lite varmare. Som våren i Sverige ungefär.


Vem kunde tro att lilla Koutsouras skulle bli vårt hem på vägen?..

Uppe i bergen är det snö på bergstopparna.

Vacker utsikt och alla nyanser av brunt, grått och vitt. I allt det gröna.

Havet är i mera klara färger. Alltså, i mer kallare blå och mer neon grönt. Så vackert och cirka 17-18 grader varmt och det går att bada om man vill. Just nu är vi inne i en regn period.

Så är det från januari till mars.

Lite kyligare och kan bli så kallt som +5 till + 10 på natten. Och lite stormar, så man får en känsla av att det är vinter här i paradiset. Alla kretensare tycker att det är bra när det regnar. Mycket för olivernas välfärd, så ofta hör jag att: -Va bra att det regnar, det är bra för detta årets skörd, och vår inkomst. Så tänker ju inte vi eftersom vi har ju inga olivlundar nu.


Naturens hjälp..

Här finns det en sallad som heter Horta [hårr-ta]. Den finns i olika sorter som de plockar. Horta växer vilt och man använder den till många rätter. Den är så värdefull här på Kreta, alla älskar den. Om du har varit här på Kreta har du säkert ätit den utan att veta vad det är.

Bara så ni vet, har vi fullt av dessa växter i Sverige som vi kallar för Ogräs.

Då undrar ni ju nu, -Vad kan det vara? Jo, bland annat Maskrosblad är Horta här. Kul va?


Man kokar Hortan, och sen lägger man de kokta bladen, som de är, i olivolja med lite salt och pressad citron. Eller i grekiska smördegsknyten med ost som de friterar med olivolja.

Vi använder ju spenat hemma i Sverige. Så nu vet ni att man kan plocka maskrosblad och göra god mat alldeles gratis. Och gott är det.

Vikingarna använde maskros till att göra vin och som läkemedel. Det gör man här också. Speciellt dom äldre använder Horta som medicin.


Kretensarna går upp tidigt på morgonen och åker upp i bergen för att plocka Hortan.

Här är man väldigt noga med att roten inte blir skadad, så att det kommer nya maskrosor. Sen finns det giftiga sorter, så man måste veta vilken som är ätbar. Alla som bor här växer upp med att lära sig om de olika Horta-växterna. Så alla kan och vet vilka som är ätbara, kultur som går i generationer och aldrig försvinner från Kreta.

Eftersom det regnar nu så kommer det mycket olika svampar som de också plockar, så kretensarna tar vara på vad naturen ger. Oregano buskar finns och lagerblad. Överallt hittar man rosmarin som de plockar och torkar, helt underbart gott. Sätter en annan smak på allt här då den är mer blommig i smaken.

Just nu hänger Mandarinerna tungt på träden, alldeles saftiga och stora. Även apelsiner och äpplen. Lime hittar man lite varstans längs dom krokiga vägarna.


Så mycket av de vilda örterna och Hortan äter vi på restaurangerna, i deras mat.

Sen tar man saltet som ligger i små dammar runt om i klipporna och torkar, super fint salt att äta och använda till maten. Sen gör de en rätt som solen får sköta om under sommartider, egen krämig ost – Xygalo [Ksi-gallå]. Häller ner mycket mjölk i en stor spann med locket på och ställer i solen, där står den och puttrar av värmen. Man rör om varje dag och fyller på ny mjölk tills den blir krämig, smaken blir som Philadelphia osten, kanske lite mera smakrik.

Så mycket här på Kreta är från naturen som många turister på restauranger och kretensarna äter, fantastiskt eller hur.


Alla växthus är fulla med grönsaker

Några av dom kör på organiskt, alltså utan bekämpningsmedel, och jag kan säga att det är STOR skillnad på smakerna om man jämför grönsaker - mycket mera smaker och färgerna är annorlunda ex vanlig gurka. När du skalar gurkan är den fortfarande grön och mycket mera smaklig och tomaterna är djup röda med sötare smak.

Salladerna är så mörkgröna och goda, smakerna är olika men friska och krispiga.

Även frukten har mycket mera smak och är saftiga.

Lägenheten i Makrgialos

Vi ska träffa den nya värden för att skriva kontakt, förstår ni vad det betyder? Att allt är lagligt och vi får en adress och inte en box -siffra, -Nice. När vi ringde och kollade om lägenheten fortfarande var ledig hade vi en himla tur. Det hade varit många som hade tittat på lägenheten, men här är det så att värden väljer vem hon ska hyra ut till. Inget kösystem här inte. Och vi hade tur, för hon sa att hon valde oss för att Svenskar sköter sig och betalar i tid.

Här nere i smeten ska vi bo snart. Vi längtar till Makrigialos och vårt paradis..

Javisst är det så, sant vi är skötsamma och betalar och gör rätt för sig - Och kan städa, så huset inte rasar (*Ler mycket stort). Vi hade tur att vi fick tag på den i tid.

Vi har ju bott med mindre folk runt om oss i Ferma. Och lika så här i Koutsouras. Det är ju för turister som hyr under vår och sommar, eller ända till oktober månad. Så vi är själva här och det är tyst och mysigt.

Jag kan rekommendera detta boendet till er om ni inte vill bo på hotell. Utan lite själva, nära havet och supermarket. Plus ha nära till apotek och bageriet. Lägger en länk här så ni själva kan se. Sen när vi flyttat till Makrigialos, bor vi där invånarna själv bor.

Så fullt med kretensare runt oss, då blir det mera ljud och rörelse.

Men vi är ju vikingarna från Sverige, så vi kommer att klara oss.

Förkylningar och stressen..

Vi har slappnat av nu då kommer förkylningen, -BOOM!

Såklart, Inte konstigt att vi blev lite sjuka. Tänk dig själv att bo i ett mögelhus där det är fuktigt konstant. Där värden fullständigt skiter i vad du visat dom och att vi fick torka av vatten och mögel varje dag från tak, väggar och golv. Plus att golven reste sig så vi inte kunde använda två rum av tre. Utan en tanke på vår hälsa...

Så inte konstigt att förkylningen kommer i efterskott när vi slappnat av och kan andas ut. Men, vi är ju vikingarna från Sverige. Så vi kommer att klara oss.

Som sagt, stressen att inte veta om vi kunde hitta en annan bostad eller om vi hade varit tvungna att bo där till April månad. Flytten tog nästan kol på oss, tur att vi kunde ta oss där i från. Nu är det lugnt och stressen har börjat att lägga sig.

Min vän Katerina..

Underbaraste kvinna som finns där alltid till 100% Hon skriver på messenger till mig att;

-Om ni blir dåligare så ring, då kommer jag, behöver ni något så kommer jag.

Igår kom hon med en bönsoppa (Fasoulada) och bakade potatisar som smakade super gott! Tack min älskade vän! Vi känner dom sedan många många år tillbaka.

Underbaraste familj du kan tänka dig har vi här.


Min Kiwi (scootern) har deras son Nikos lånat sedan flytten hit. Så Kiwi blir lite världsvan och kommer till nytta. Han har kraschat sin pappas MC, så han blev jätte glad att få låna min. Nikos håller på och fixar med sin pappas mc. Här lär man sig att laga sina cyklar själv. Här är det ett plus att kunna åka till sina kompisar, så vi klarar oss med Robbans Bulle så länge.Livet är bättre här än jag kunde tänka mig.

Då förstår ni hur mycket jag trivs här, älskar vårt fantastiska Kreta och vårt liv!

Robban och jag med våra sladdbarn - Vilma och Nellie, har det super mysigt och känner oss så glada att vi är här. Varje morgon när jag vaknar så tittar jag ut och säger till mig själv; -Om man dog av allt vackert som finns runt omkring mig skulle jag dö nu..

för Kreta är det vackraste du kan se och känna ända in i hjärteroten. Och dessutom har jag mina älskade runt omkring mig, vad mera kan jag önska? Robban är och förblir min stora kärlek, det är så jag känner när jag tittar på honom. Underbara snälla fina omtänksamma kärleksfulla Roberto som är min man.

Närheten till strand gör morgonturerna underbara för oss och hundarna.

Morsan

Håller på att packa och fixa inför sin flytt nu i slutet på januari.

Hon är så duktig, underbart att höra hennes lycka om flytten. Och att jag snart ska få se henne till sommaren. Jag skojar med henne och säger: -När jag kommer till Göteborg så ska det bli så skönt att du tar hand om mig när jag har arbetat, laga mat och tvätta.

Morsan bara skrattar och säger: -Eller hur?

Hon tycker att det ska bli roligt när jag väl kommer säger hon. Min mamma kan inget om internet så det kommer bli kul för henne att se alla bilder från Kreta, hur vi bott och slutligen -Vår lägenhet i Makrigialos. Det blir ett äventyr för henne. Så det gäller att inte glömma Paddan (IPaden).

Vardagen..

Vi fyller våra dagar med att träffa vänner och deras vänner och andra familjemedlemmar.

Och vi äter goda kretensiska maträtter. En middag här hjälps alla åt att fixa, och man lagar maten tillsammans, så det tar oftast en hel dag att njuta av varandras sällskap.


Vi tar härliga strandpromenader när vädret tillåter och man blir trött och nöjd av all frisk luft. Allt det vackra som jag tar in. Jag tänker ofta och får en wow -känsla hur kan det vara så underbart vackert! Jag bor här! Ibland så tror jag inte på det själv, men det är ju sant.


Regn utan blåst är underbart att gå promenader på i, och kolla runt i den lilla byn.

Blåser det, myser vi hemma och sitter i soffan till en film och lagar mat.

Man njuter av varandra, ingen stress här inte. När vår vän Katerina åker till stan ringer hon alltid oss och frågar om vi ska med. Och tar med oss till affärer som vi inte visste fanns, bakom något hus vi inte sett.


Lidl i Ierapetra är ju superbra att det finns. Där hittar man ju lite saker i bland som man behöver. Som bäddset t ex. Tummen upp för det. Lidl här har inte samma sortiment som i Sverige men det är bra priser på kaffe och saker till hemmet. Så det är superbra.

Vi har olika favoritbutiker med olika sortiment, så man åker runt mycket för att hitta vad man gillar att äta.


Livet är mer långsammare här något jag inte är van vid, men börjar sakta komma in i rytmen. Här nere stressar du inte. Om du gör det säger dom; -Varför stressar du?

Och. Ja, det är en mycket bra fråga? Så livet här är inte stressigt. Som Svensk tar det tid att anpassa sig att bli kretensare. Men det är ju inget negativt, eller hur?

Om du börjar sjunga på nån kretensisk sång då drar du igång dom alla, och helt plötsligt är det dans och mycket sång.

Varit hemma hos våra bästa vänner och laga käk.

Alla lagar mat och pratar, så mysigt. Hur många som kommer till middagen vet du aldrig. Det kan bli allt från de du planerat med, till en hel släkt. Så det gäller att ha mycket käk på bordet och många stolar. Blir till att köpa ordentligt med bestick och matporslin, haha.


Kretensarna är galna i grönsaker och frukt. Det är ju ett stort plus. Så då är det mycket rätter med grönsaker i. Ni läste väl om att jag plockat gurkor i plantagen med grannen i Ferma?

Så nu är jag proffsig på plantagen. Katerina och jag åkte iväg och plockade gurkor, paprika, chili och tre sorters tomater.

Det är Katerinas syster Agapi och hennes man, Kostas, som odlar organiska grönsaker.

Mitt i middagslagningen drog vi iväg och plockade för att ta med hem till middagen.

-Världens goaste grönsaker och en underbar sallad blev det.

Samma dag fick vi reda på att i morgon fyller Katerinas mamma Marina år. Så, dagen efter ska vi på födelsedags fika. Man vet aldrig vad som kommer att hända från dag till dag här på Kreta. Hemma i Sverige vet man flera veckor före om någon fyller år, så man kan planera in det. Oavsett så är det alltid kul att saker händer spontant. Det gör det hela tiden här på Kreta.


Det eldades i kaminen och det var så varmt och skönt. Alla röker inne och på alla ställen dessutom. Stackars Robban som mår dåligt av röken, han har ju dåliga lungor.

Tänker på Sveriges nya lagar, inte kunna välja själv. Skumma lagar att inte kunna njuta av en cigg till kaffet eller till ölen utanför restaurangerna. Jag förstår och tycker det är bra att man tänker på andra människor som inte röker. Kan tänka mig att de tycker vi luktar äckligt när vi sitter där och bolmar mitt i någon annans middag.

Vi åt och vi var där i 8 timmar. Ja, så lång tid att äta och njuta av mat plus sällskapet.

Alla pratar och det är så mysig stämning. Om du börjar sjunga på nån kretensisk sång då drar du igång dom alla, och helt plötsligt är det dans och mycket sång.


Minnen..

Tänker på min mamma idag, jag vet att hon känner sig stressad för nu är det bara två veckor kvar till sin flytt, men hon känner sig taggad på att flytta. Så som jag har tjatat på henne i alla år efter min pappa gick bort i cancer 2005, om att flytta till en mindre lägenhet.

Så nu då när min lillebror också är borta, tog hon det beslutet att flytta till mindre, 13 år efter pappas bortgång. Tiden har gått så fort.


Vår familj har bott där sedan 1967, då i helt nybyggda hus.

I samma lägenhet där jag och brorsan växte upp. Så det finns många minnen där.

Jag kommer ihåg när mamma och pappa berättade om flytten från Amiralitetsgatan ute i Majorna. En etta på 37 kvm och toa ute på gården. Inget rinnande vatten inne.

Till denna moderna trea sen med badkar och toalett inne och vatten i kranen. Till 76 kvm med tvättstuga och mangel i källaren. Det var rena lyxen för mamma och pappa.

Vårt liv blev helt annorlunda.


Sista raderna..

Nu är vi i slutet på Januari månad och mycket har hänt sedan förra året.

Vi bott lite mer än 5 månader på Kreta, fantastisk eller hur? Alltså, ca två och en halv månad kvar till vi ska flytta från Koutsouras till vårt älskade Makrigialos.

Det känns lite som jag bor i en resväska innan vi når vår slutliga destination.

Men det viktigaste är, att vi bor fortfarande bättre än innan. Och att vi mår bra.

Snart kommer våren och det ser jag fram emot. Underbara Kreta i blom. Vilka bilder ni nu kommer att få se, för om ni aldrig varit på Kreta under våren, då kommer ni inte tro att det är på Kreta, eftersom allt är borta av all sol och värme när ni kommer hit på er semester.


Resa till Sverige och jobba, -Woho!

Saknar mina arbetskollegor och ska bli underbart roligt att få se er alla igen.

Träffa mina kära och nära vänner, underbart härligt!

Vill tacka alla som tycker det är kul att följa oss här på vår blogg och Facebook. Jag sa till Robban: -Tänk att människor tycker det är spännande att läsa vad jag berättar om vårt liv. Robban ler och säger: -Såklart älskling! Att dom tycker om det, jag läser ju också dina inlägg.


Innan tänkte jag alltid, varför bloggar man?

Men nu tycker jag att det är jätte kul att skriva här till er och älskar när ni kommenterar.

Det känns som man känner er alla sen innan. Kanske det hjälper andra som har tankarna på att flytta eller köpa något på Kreta?

Jag är så tacksam för allt som vi har, Robban och jag älskar vårt nya liv med allt det innebär. Kreta är otroligt vackert och människorna också, vänliga och hjälpsamma.


Så mina älskade vänner,

Jag skickar lite vinter kramar från fantastiska Kreta och hoppas ni gillade inlägget.

Många pussar till er.

Vi ses! /Mia

PS. Lucky är fortfarande borta. Börjar inse att jag aldrig får se honom igen...

#koutsouras #makrigialos #horta #enkelbiljettkreta

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon