top of page
  • Skribentens bildMia

Gurkplockaren från Göteborg och Raki fester.

Uppdaterat: 11 feb. 2019

Jag har aldrig plockat gurkor i hela mitt liv! Jag tycker inte om att t ex gå i snåriga ängar eller i tät skog. Är lite fjantig med att få insekter på mig, men gillar att titta på dom, för de är vackra och behövs. Okej, tillbaka till hur det kom sig att jag skulle plocka gurkor:

I början när vi kom sökte vi ju alla jobb, även plocka grönsaker. Men som sagt, Som tjej från Sverige kan man väl inte jobba hårt? (trodde en som vi frågade). Så okej, det blev inget jobb. Men en kväll satt vi hos vår kära granne och de berättade att de såklart hade både tomater och gurka plantage. Jag sa -Oh! va spännande! Och berättade att jag inte fick jobba för att jag var en kvinna från Sverige. Dom frågade om jag ville följa med och hjälpa till? Och såklart hoppade jag på den utmaningen. För visst vet jag att en tjej från Göteborg kan allt. Från undersköterska till gurkplockare, inga problem.

Så upp tidigt 05:30. En kaffe, sen iväg. Åkte upp en bit i bergen, oj så vackert att se allt där nere från bergen. Havet glittrade och alla deras barrträd till citronträd och ljungbuskar, underbar blå himmel som en målad tavla. Lite kyligare men friskt och härligt.

Ännu en nyfunnen, härlig väninna här på Kreta - Katerina, Giorgios fru.

In i plantaget och jag tänkte - Oh herre gud vad många gurkor! Ska vi plocka alla dom? Javisst skulle vi det. Giorgios visade mig hur jag skulle göra och snabbt lärde jag mig hur så jag inte förstörde gurkplantan. Jag jobbade snabbt och det var inga som helst problem för en Svensk från Göteborg, såklart var det både taggigt och ovant men jag fick bra betyg av både Katerina och Giorgios så de frågade om jag skulle hänga på igen? -Såklart! Plockade och hade kommit in i rytmen, Plötsligt efter 1 timme då var det fika (frappe) och cigg eller rättade sagt - ett halvt paket, hahaha. Det droppade kondens från taket, lite som att vara i en bastu så jag frös inte, hihihi. Vi plockade gurkor i fyra timmar och plockade alla stora fina raka gurkor. Tittade på mina händer, de var gröna och härligt smutsiga och lite små sår på armarna av plantans små taggar, hihihi. Jag har jobbat, gött. Robban var stolt såklart. Hans Bejbi visade dom minsann att vi visst kan plocka gurkor och jag hoppas dom läser min blogg, Maria från vikingarnas land (förutom vissa insekter då).

Trots jättevarmt i växthuset plockade jag minst lika snabbt, om inte snabbare, än Giorgios.

Insekter är vackra men luriga

Sen iväg till Giorgios föräldrar och plocka apelsiner. En full påse med dessa goa gula små apelsiner. In i grönsakslandet och plocka en sallad som heter Horta (många insekter där) men försökte att inte visa att jag är rädd (inte göra mina snabba dra bort handen ryck, hahaha). Gillar inte fluglarver. Sen en snabbfika och iväg hem. Mycket trevlig dag.

Det finns ju många insekter här och de är ju större än i Sverige. Som tusenfotingen är ju liten i Sverige, här stor och tjock! Deras jätte getingar är så vackra, men super stora. Ni kommer väl ihåg Stavros kackerlackan? En jätte, nästan som ett husdjur, hahaha.

Härom kvällen satt jag på min altan och njöt av solens sista timme. Helt plötsligt hoppade en spindel på min arm och jag flög upp ur stolen, rev upp ett sår på armen som jag drog mot taggig vägg såklart (mina snabba ryckningar). Det finns många spindel sorter här, men har inte sett nån stor ännu, tur det!

Härligt med nyplockade apelsiner. Hela två liter nypressad juice blev det - Mmmm, Sol i glaset!

Flugor, blääää

Och det är flugornas tid nu, överallt flugor -USCH! Sitter och suger på allt även på oss människor, gillar verkligen inte dom! Så det är ett himla massa viftande på mig just nu, hahaha. Irriterande klängiga och jobbiga flugor. Små retliga paparazzi, hittar dej vart du än är! Hihihi

Men också miljoner vackra fjärilar och trollsländor. Ja det är magiskt att se. Har sett otroligt vackra stora nattfjärilar, halva min hand stora. Hör också mera fågelsång nu än innan, såklart tycker fåglarna att vädret är behagligare nu, inte 50 grader varmt och mera insekter att käka som kommer fram. Den stora Örnen seglar i den blå himlen så vackert och letar byten. Har sett den många gånger och varje gång tänker jag den är så långt upp i de blå, hur stor är den egentligen, undra om den skulle kunna ta våra hundar? Måste ta reda på det. Läste om Gåsgamen igen, han är STOR så är det han så får man passa sina små älskade hundar.

Nästan varje dag hittar jag något gott på min trappa. På min stol utanför min dörr låg en påse full med granatäpplen som en annan granne lagt till oss, så en till god frukt att äta. Ibland ägg och nybakad kaka, grönsaker.

Mini-Bananer. Jättesöta och goda. Här använder man även dom i bakverk och bröd.

Mia’s goda gurkor En dags vila sen på gurkorna igen och Yes! jag var så snabb även denna gång (fick ett par gummihandskar av Katerina så mina händer sparades). Och gurkorna här på Kreta är lite mera krispiga och godare än hemma. Vi skär dom i stavar och strör på lite salt och käkar framför TV:n gött. Jag älskar att äta gurka och de var så mycket godare nu när jag plockat dom själv.

Snart är det dags igen att plocka gurkor imorgon Tisdag fick jag reda på nu. Upp tidigt i ottan plockade gurkor och roligt är det, du hittar små geckoödlor så gulliga och springer fort som bara den. Så ännu en lyckad arbetsdag. Man plockar gurkor till januari sen vilar plantan några månader.


Kiwi min sköna scooter

Robban åkte till verkstaden och bytte batteri (för de hade satt fel batteri innan,ej original) och fixade till henne och Robban gör det själv, duktigt. Kiwi är min ögonsten så det känns bäst att det är min kärlek som grejar med henne så det blir ordentligt och riktigt gjort. För jag själv kan inget om sådant. Inte min grej att pilla med sånt då hade väl Kiwi börjat att brinna, haha. Jag flyger fram som en örn när jag kör, känner mig fri. Det är jätte mysigt att köra efter Robban eller framför, hihihi. Har fått en stor Box som är fäst på pakethållaren av Robban så jag kan handla och få plats med hjälmen, Super bra.


Solens tider..

Solen går upp 06:45 och går ner 17:20. Men det är varmt och skönt hela dagen, alltså bad och solväder på stranden om man vill. November, kan ni fatta att det? Att bada i november. Jag kan gå i mina flip-flop och linne med kjol fortfarande, helt otroligt. På kvällen blir det lite kyligare men det är bara till att ta på sig en liten kofta och fortsätta njuta av sommaren här. Ser ju på tv4 nyheter och TV:n att alla börjar planera inför julen, känns jätte konstigt, för här känns det inte som att julen är på väg. Men har en tidsinställd klocka under mitt svenska skinn att det är dags nu Mia, julen närmar sig.

Varje morgon sitter jag och lyssnar på kaffekokaren, samtidigt som jag väntar på att få se solen stiga upp.

Rakin - Och känslan

Det är traditionellt det gör alla hemma för att fira med vännerna och familjen. Så vi var bjudna och då fick jag se hur man gjorde Rakin, från tidig morgon till sent på kvällen sitter man och passar på ”Kazani” (koknings-maskinen för Rakin). Man tömmer och fyller på ny sats med jämna mellanrum och alla hjälper till, för att sätta sig till bords igen.

Det fanns allt på bordet att äta från oliver, vegansk, vegetariskt för kretensarna äter mycket sådant här från sin egna trädgård, mycket gott. Grillat kött och korvar, friterad fisk. Vin, Coca cola, vatten, Raki jag de fanns säkert mer som jag inte såg. Jo Kaffe, hihihi.

Den härliga kretensiska musiken spelades i bakgrunden från morgonen till kvällens slut så, jo Mia du är i ditt paradis och njuter av allt runt omkring. Jag tittar på alla och känner en värme av kärlek och jag får en blick av kärlek tillbaka av Robban, vi älskar vårt nya liv och vårt nya liv älskar oss tillbaka, en WOW känsla som nu är på riktigt efter alla år av längtan efter vårt älskade Kreta.

Tillbaka till festen...

Sen bjöds det på jättefina små bakelser i alla de former. Det var jätte gott och så trevligt att staka sig fram på min dåliga grekiska och deras dåliga engelska. Men allt funkar med lite gnutta kärlek. Robban är så snäll och gullig han dricker allt som de hade gjort, nygjort sött vin och Helt nygjord Raki. Jag smakade lite, men drack mest vatten och kaffe.

I bland är det som jag fortfarande inte har fattat att jag bor här, den känslan finns fortfarande kvar att ”-Vi gjorde det!”.


Jag känner en stark tillhörighet med folket som bor här i Ferma, vi är en av dom nu.

Man känner sig inte direkt ensam, det är alltid någon som kommer förbi och pratar en stund eller har något som de vill ge mig, typ nån kaka eller nån frukt.

Och lille Lucky..

Han växer så det knakar fast inte så mycket på längden utan på bredden.

Han var med på Raki festen, haha, för där jag är, är även lilla Lucky. Alla tyckte att han var så ren och fin. De frågade om jag badade honom.

”-Jag tvättar av honom med en disktrasa och gör rent hans öron”, Okej sa alla, och då vågade man klappa honom. Så Lucky fick vara med och njuta av livet, de gav honom både fisk och kött så Lucky njöt och kurrade. Alla som bor här vet nu ”hon med blonda håret har den katten” Så Lucky har ett hem med frihet.


Skaldjur..

Ska plantera lite växter i större krukor då tänkte jag att dekorera lite ovanpå jorden med lite tomma snigelskal. Hittade många tomma skal tog med alla hem.

Tvättade skalen och rätt som det var i en stor snäcka kom en snigel ut, nej har jag tagit en levande med mig hem. Okej, fixade på ett fat med vatten och gurka så Herr snigel kunde äta lite på balkongen. Nästa dag trodde jag att den hade sniglat iväg, men nejdå - Herr snigel var kvar. Han hade bajsat överallt sa Robban och studerade ivrigt snigelns strängar av matrester på väggarna.

Nu har det gått en vecka och Herr snigel är kvar och äter, sover och tänker minsann inte flytta. Så jag får väl ta med lilla snigeln ut själv, lite kul. Robban säger:

-Varför ska snigeln flytta han har ju allt, -Hahaha. Instämmer helt!

Herr Snigel befriades från sitt ekipage han bar omkring på. Det räcker väl med ett hus? Hahaha.

Krukor och växter och regnställ.

Okej... Bil är ju bra för du kan köpa allt på en gång, krukor och jord, växter.

Kiwi och Robban åker in till Ierapetra och handlar både jord och krukor. Robban är fantastik att få med sig saker på min Kiwi Scooter. Nu är det bara växterna som ska köpas, lite svårare att åka med, hahaha. Vill ju inte bara komma hem med ett skelett av en växt, hihihi. Så så snart blir det vackert på min trappa en oas av växter. Robban har köpt regnställ till oss, Super bra när det blir regn att ha under Kiwins sadel.

Posta lite svensk kärlek till mig..

Som jag skrev innan så får de som vill jätte gärna skicka sånt ni tror vi skulle behöva här nere på Kreta – Alltså, som en svensk måste ha. Allt kommer läggas upp på bloggen som skickas såklart! På posten finns färdiga vadderade kuvert inklusive porto på, bara att klistra igen.

Jag är så nyfiken om någon kommer att skicka oss något! Det hade varit så roligt!

Glöm bara inte att skriva er adress på paketet! Och skriv gärna till oss på FB om ni skickat så vi vet. Ett paket från Sverige tar ca: 7-11 dagar att komma fram. En vän har skickat större tuggben till Vilma, vår svarta hund. Hon blev överlycklig! Min kära mamma har skickat ett paket förra veckan så jag väntar nyfiket på det.

Julsaker - Hittade en Mega-Stor affär i stan som har Kina import Affären är känd i hela Ierapetra som "The Big China Shop". Här finns allt mellan himmel och jord. Såg igår att man packade upp julsaker i hyllorna. Jag och Robban ska in och handla lite, men tror inte det är samma saker vi har hemma i Sverige? Ska bli roligt!

Har börjat vänja mig vi det grekiska kaffet. Men skulle inte tacka nej till en kopp Zoegas, Mmmm! Robban saknar currypasta, lingonsylt och bearnaisesås sa han igår. Det är många saker och smaker som man saknar när man tänker på det.

Jag vill tacka på förhand i fall att någon skulle skicka nåt.


Det bästa till sist..

Jag är en typisk ”gå i mys kläder hela dagen”, alltså i mina Batman shorts och linne eller i nattlinne om jag bara ska vara här hemma och mysa. Hahaha! Jag har funnit mina likasinnade, mina grannar älskar det också. Precis just nu kom min granne upp med nån kaka hon bakat nu och i sitt nattlinne, härligt. I början när vi hade flyttat in så såg jag folket på morgonen välklädda och jag var den enda som sprang runt med myskläder, nu har de slappnat av och är likadana som mig, gött säger jag bara. Så allt är nu precis som jag vill ha det. Avslappnat och mysigt.

Kanke inte så vacker kombination? Men, Otroligt skönt att bara klä sig som man vill...

Mia’s värmeljus..

Jag är tokig i att ha tända levande ljus, älskar atmosfären av att se ljusen och känna den mysiga värmen. I vår affär har jag köpt upp alla ljus så nu har de inga kvar. Jag tänder ljus och Robban släcker för han tycker det blir lite bastu känsla, hahaha.

I bland kan jag hålla med, men det är ju så mysigt! Älskar ljus med dofter.

Avslutningsvis vill jag klaga lite..

Sitter och viftar bort flugor, Fy vad dom är jobbiga. Får inte blogga i fred!

Jag måste säga att de Kretensiska flugorna är de värsta jag varit med om!

Fast jag står ut, hahaha.

Skickar många miljoner SOLIGA Kramar till er där hemma från vårt vackra Kreta.

Och tackar er alla som följer oss och läser mina tankar om mitt liv här i Ferma på Kreta.

PS. Lucky skickar mycket Kurrande till er, från hans lilla kropp som är mjuk som sammet.

Vi hörs... Kärlek från mig/ Mia


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #Ferma #plockagurkor #snigelbajs

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page