Grekland börjar öppna upp igen!

Uppdaterad: maj 18

-Har vi åkt förbi Point of no return? Ska vår livsresa sluta såhär?

Snart två månader i karantän. Livet känns som en dimma. Man har tappat känslan för allt vad vardag heter. All energi går åt att lösa problem. Att hitta lösningar på saker som borde vara självklara – När ska denna j-la skiten ta slut? Hur mycket ska vi orka?

Då! Plötsligt! - Grekland öppnar. Nu ska vi väl ändå kunna hämta oss? Hitta vägar för att klara oss? Ska detta gå vägen? Har vi tur nu, efter all otur och ska vi få en chans att resa oss upp? Många frågor. Svar har vi slutat vänta på. Vi har slutat tro på vad regeringar säger.

Förhoppningsvis ett avslut på en era – Med nya hopp och förväntningar om en ny.


Vi har inte haft lust att skriva. Eller, vi har skrivit båda två, men inte med motivationen på topp.Vad ska vi skriva om? Tråkigheter, vecka efter vecka? Det får man så mycket av i media idag så vi behöver inte fylla på med mer.

Skrivkrampen har varit som värst dom daga vi inte ens orkat göra annat än att bara sitta och glo. Det blir ju inte mycket bättre av att det har varit strålande sol och badväder samtidigt som det varit karantän. Vi är medvetna om att vår attityd i inläggen blivit lite ”surare” och lite med ”arga” i sin ton kanske. Men vi lovar att det har absolut inget med er att göra. Det är bara situationen som gör att man blir trött, misstänksam och avig. Men så är det för alla.

Vem längtar inte till Kreta - Sitta vid en hamn och äta en underbar meny?

UD, Ambassad och Konsulat – Treenigheten i dagsläget.

I dessa tider är det UD och Nyhetssändningar som går varma här hemma.

Vi följer uppdateringar på diverse hemsidor och slukar all info som resebolag och flygbolag lägger upp. Och inte minst – Vad de två länderna rapporterar i direktsändningar.

Vad vi har lagt märke till nu under pandemi och kriser, är att man inte har full pejl på vad man inom Europa faktiskt delar. Man prata olika, och om olika saker.

Man använder ord som ”Corona” till i princip allt och även lite till. Man bråkar mest om varför vissa har mer än andra. Eller vem som har rätt taktik i sin bekämpning av Covid-19.

Rätt eller fel? Det får tiden utvisa sen.


Just nu handlar det om att få fram tillförlitliga tester som kan användas med snabba resultat.

Idag har intensivsjukvården tester som tar i tre ”kategorier”, och har ett provsvar efter ca två timmar. 100% är testerna inte, men ger en ganska klar indikation vart man står i förloppet, och det är minst lika viktigt. Men, vi behöver få fram ett tillförlitligt test vilket även kan ge svar relativt snabbt. Som kan användas hos distriktsmottagningar runt om. Och på äldreboenden.


Här, i Grekland, väljer man att vara rak mot folket. Man väljer sina ord, för att man vet att man kommer hållas ansvarig för dom ord som väller ut. Så, analyser och analyser, är lösningar för den Grekiska regeringen och riksdagen. Å andra sidan är det en garanti för oss som ska rätta oss efter informationen.

Den grekiska regeringen har varit bra på att ge info.

I början, den första veckan, var det lite si och så, men man raskade upp sig ett par snäpp. Speciellt när dom första fallen rapporterades in. Här på Kreta har vi varit skonade. Och alla är så stolta i byn. Inget är gratis, så det har kostat alla här - gammal som ung, rik som fattig, arbetare som företagare...


Vi vet alla att greker är oerhört sociala. Som folk och nation.

Att vara tillgänglig är viktigt. Och familjen kommer först. Karantänen har varit en mycket stor påfrestning på grekerna. Och speciellt för dom äldre. Man är beroende av sina anhöriga och den näst intill upprepade kontakten varje dag. Så, jag trodde inte att man skulle hålla efter de restriktioner vilka basunerats ut. Men, det har man gjort - Prickfritt och klanderfritt.. nästan.

Här på ön har man sluppit mycket av smittan. Inte minst för att man valt att inte bara isolera sig som människor, utan även hela öar som släckt ner. Allt för att inte släppa igenom något alls. Själv har jag följt sändningarna med kyrkan i Ierapetra, som sänt online hela påsken.

Lilla kyrkan (Kapellet) i Mackan har varit stängt sedan Mars. Många sitter utanför nu och väntar.

Så, hur har det funkat då? Om man nu ska följa den grekiska rekommendationerna men samtidigt försöka sig på att förstå den svenska? För tro mig. Det här med ”-Vi ser att man kanske måste...”.

Eller att ändra beslut nästa dag, för att några timmar senare höra via press och media att man ändrat igen. Visst är det tuffa beslut att ta. Men folk är vuxna nog att själv ta ansvar.

Kanske inte alla. Jag tänker då på dom som trots varningar, åker på skidsemester och umgås på klubbar och event med hundratals personer i trånga lokaler. Det är upplagt för spridningar.

...Och så blev det.Ambassaden har i princip inte gjort ett jota - Alls! Hmmm... Kan det stämma?

Även om vi är med i UD's rekommenderade grupp(er) Och satt upp oss på t ex Svensklistan. Har vi inte hört något från någon av dom under pandemin. De enda som hört av sig är flygbolag och sekreteraren på Kansliet i Heraklion.

Här har man försökt så gott man kan, att förmedla ett flyg via Norge. Eller boka själv med andra flygbolag? Och tro oss! Vi har provat många olika försök.

Så fort man bokat så – Vips! Nästa dag dånar det ner ett meddelande om att även denna resan är inställd. Så har vi haft det i fem (5) fall då vi försökt boka. Via Bryssel, Frankfurt, Oslo och andra, vilka alla säger samma sak som flygbolag ”-Ja, ni får tillbaka era pengar för bokningen. Men det kan ta mellan 1 till 2 månader”. Dom senaste flyg/resebolagen svarar inte ens med en tidslängd, utan bara ”-Det kan dröja, Länge!”.

Nästan alla pengar vi äger och har, är nu uppbundna i bokningar som vi inte vet när dessa återbetalas - Så nu har vi inget annat val än att leva på Raskens -diet :)


"En pandemi, liksom? Nu kan det väl ändå inte bli värre?"

Avbokningar, löften och oseriösa besked – Flygbolag i kristid.

Jo, jag nämner det i ovan del och text – Hur flygbolag beter sig.

Somliga bryter medvetet mot lagen.

Man väljer att ge sk. ”Vouchers”, vilka är värdelösa om man inte ska resa detta året, och inte nästa heller. En Voucher täcks inte upp av återbetalningsklausuler då detta är ett val köparen själv valt som alternativ, dvs. - Säljaren har erbjudit er ett alternativ, vilket ni tackat ja till.


Och, något mer att tänka på.

Även om man säger att detta är säkert och lovar guld och gröna skogar. Ska man ha i åtanke att, vid en rekonstruktion, eller konkurs. Är det inga vouchers som gäller.

Många återbetalar inte vouchers vid konkurs. En voucher då är lika mycket värd som en 3 000 kr kupong på ICA efter att denne gått i konkurs.

Ni kan ju pröva ställa er utanför och hävda att ni ska in och hämta varor för 3 000 kronor.

Det är cash och direkt överföring tillbaka på konton och betalkort.

Betalar man med kort är det lättare, och snabbare (?) - Nejdå. Det tar lika lång tid.


Vi har fått tillbaka pengar för en av de resor vi avbokat. Det var Ving som betalade tillbaka. Och det tog ca 1 månad. All heder till Ving, som håller vad man lovat sina kunder. Ett stort plus till er på Ving, och på Ving supporterled.


Mest avskyvärda bolag att ha och göra med (för oss), har varit Lufthansa.

Drygare företag finns inte. Dock har vi haft bra erfarenheter innan med dom. Men det var många år sedan. Deras service nu är ju något att... låt oss säga – Önska!

Trots att jag försökt få svar på om pengarna kommer återbetalas, svarar deras support, vilken svarar med en privat .gmail -adress, att man inte kan lova utbetalningar i tid, men att man kan ge vouchers så länge.

Så fort jag svarat deras support, återkommer man med att man inte kan svara på frågan i mail. Man måste vända sig till deras hemsida och där skicka ett meddelande till deras avdelning för återbetalningar – Då vi gjort detta – hela tre(!) gånger – får vi som svar att man inte kan svara på frågan i … bla bla bla... Så går det runt igen.


Dessutom har man tagit bort den delen på sin hemsida som informerade om återbetalningar på resor vilka blivit inställda pga. Covid-19. Har tagit en skärmdump på det, samt frågat varför detta är borttaget från info -sidan på deras hemsida? Och mycket riktigt. Svaret kom:

"-Tyvärr kan vi inte svara på det i…..” Och så är det igång.

Pajasar! Borde inte få ha hand om försäljningar.


Att leva på knivseggen – Vinna eller försvinna?

Som ni vet, har vi inte lyckats komma iväg till Sverige för att jobba. Och såklart orsakar det både oro och stress. Vi har haft en budget att klara oss på, och med facit i hand – Vem hade kunnat ana en pandemi under Februari skulle slå till nästa månad? Snacka om otur. Och ofta när vi pratar om allt över en fika ute på terrassen, ser vi på varandra, tysta. Och tänker - ”Vad mer kan gå fel?”.

En pandemi, liksom? Nu kan det väl ändå inte bli värre?


Vi har försökt få tiden att gå här hemma. Mycket prat om framtid såklart. Men även om tankar och idéer om framtiden. Om hur vi ska gå vidare nu? Vad kan vi göra för att hämta in?

Tidvis är inte motivationen på topp för att skriva, även om man försöker få ner ett par rader om dagen. Men det blir inte så mycket att skriva om. Mest tråkigheter och tjat om smittan, det får man så mycket redan så det behövs inte med på bloggen heller.


Positivt finns, såklart! Massor! Vi har kämpat innan och det känns som att vi då kämpat mot mycket värre saker än detta. Att vi växt samman … mer?

Att vi inte bara vet utan även känner samma utan att prata om det.

Pengar har vi aldrig haft. Definitivt aldrig i överflöd. Och pengar har vi alltid sett som nödvändigt ont för att nå våra mål. Nu i kristider ser man hur beroende man är av pengar. Inte minst i Sverige.

Såklart även här, men här har vi fått ett otroligt stöd av familjen här! Man är värdefulla för oss.

Utan deras stöd skulle vi haft mycket svårare att klara vardagen. Att hålla näsan över vattenytan går an, Men är nedbrytande i längden. Så, vi är så innerligt och hjärtligt tacksamma över att få ha alla dessa underbara människor i vår vardag. Så, är det sagt. Viktigt!


Tankar i Mackan – Nu kommer turisterna!

Den allmänna sinnesstämningen i byn, är att allt kommer bli bra. -Det blir som det blir.

En konstig närvaro av att turisterna kommer igen - Såklart dom gör! Varför skulle dom inte?

Kreta har ju ingen Covid-19. Inte ett enda..

Förhoppningen om att får ruljans på sin lilla supermarket eller souvenirshop är på topp.

Många väntar på att få sina sändningar med saker att sälja. Det har varit svårt att få sina saker sedan Januari/Februari i år. Speciellt om man importerar från länder utanför EU.

Första rundan på olivlundarna har varit nu i slutet på April. Vända jord och få bort ogräs och annat som drar näring från träden.


Livet på landet...

Dieseln var dyrare i år, så även uteblivna bidrag pga. Pandemin. Och många bönder kunde inte sälja sin skörd heller då affärer inte fick sälja inköpta grödor från dom lokala bönderna.

Flertalet bönder fick bränna sina skördar i början av smittans inferno. Och kämpar för att få någon ersättning för den förlusten. Man fruktar ett priskrig där odlaren själv blir förloraren.

En minimigräns för handeln med grönsaker och frukt är under debatt.

Växthusen har inte haft brist på arbetare denna säsongen iallafall. Med 90% av byn utan jobb sedan Mars, är det en självklarhet att man tar det som finns. Konkurrensen är stenhård.

https://radiolasithi.gr/m-kalyvas-anagki-gia-efarmogi-katotatis-timis-kai-dimioyrgia-paratiritirioy-timon-agrotikon-proionton-stin-ierapetra/...och tomt i kassan.

De som väntat på att få börja jobba nu i början av April, men fått stanna hemma. Kommer få lön från staten för att täcka upp. Även de som endast arbetar säsongvis får sina pengar. Ungefär som vår a-kassa. Mellan 800€ och 550€, beroende på arbetstider och område man arbetar inom.

Man har delat upp arbetsgrupper i sektioner där kommunala instanser och industri får först.

Sist lär väl bli bönderna..

Småföretagen får bidrag för uteblivna intäkter och då primärt för att kunna betala hyror.Lån har varit frysta sedan i början av April, men nu börjar bankerna ta betalt igen. Och det är tufft för många branscher som lånat pengar inför denna säsongen. Nu när den uteblir.

I Fredags (15/5) hade man en telekonferens där man bl.a. tog upp Sitia flygplatsen och dess läge för kommande handelsled. Med sträckan Sitia-Pilalimata, som går utanför Makrigialos, vore det en ekonomisk försvarbar delsträcka då man kan koppla samman den lokala handeln med resten av Kreta. Denna går idag primärt mellan Chania-Heraklion, och Rethymno som knutpunkt.

Då bristen på större och modernare hamnar i Lassithi är en del av det som håller tillbaka en snabb återhämtning av områdets handel och export.

https://radiolasithi.gr/aerodromio-siteias-kai-voak-stin-tilediaskepsi-metaxy-toy-yfypoyrgoy-ypodomon-kai-ton-proedron-ton-omospondion-kritis/Media

Jag läser i många grupper på sociala medier och i forum som hanterar Grekland som land och ”sin” turistfavorit. Här kan jag se att många stannar hemma i år, och avbryter sina inplanerade semestrar i Grekland. Ett val som är ytters individuellt och alla måste få ha sina orsaker.

Men, man ska ha i åtanke, att Grekland, och speciellt dom små och mindre öarna, har en tuff framtid framför sig. Jo, naturligtvis - det har även alla i Sverige, Norge. Och alla andra länder som turistar. Men, man även har egna liv och vardagar hemma i sina länder.

Klart och riktigt! Men, åter ett ”Men”.

Glöm inte för guds skull att många av oss som läser på nätet på skandinaviska sidor, och bor i Grekland, även har vänner och infödda som lyssnar. Man hör vad som sker..


Man vill inte tro det, men så är saken. Många av oss som bor här får många frågor om Svenskarna kommer i år? Vad vi tror om saken. Har Sverige Covid-19? Jaså? Oj, men då kanske er regering har sett till att åtgärda det så ni kan ha semester? - Nej! Regeringen vill inte prata om det. Man vill att covid-19 ska självdö ut bland befolkningen..


”-Va? Vadå? Men då kommer tusentals att dö”

”-Ja, så är det. Men det finns en plan och den avviker man inte ifrån. Turismen får bli sen”

”-Men, varför stannar man inte hemma? Som vi har gjort?”

”-Nej, Sveriges regering, och folket, tror inte att vårt sätt är bättre...men, vem vet?”

”-Okej...”


Sen glider man liksom in i en dimma och verkar inte kunna greppa situationen riktigt.

(-Vadå? Skulle inte turister komma hit? Näää....) När man förklarar att majoriteten av alla turister inte kommer i år, stirrar dom på en som om man inte borstat tänderna på 3 veckor. Även byn är delad i sina åsikter, och samma här. Ingen har mer rätt än den andra. Var och en tänker på sitt sätt och för sin fördel. Dom som lever på turister längtar efter turisterna och vill säsongen ska komma igång. Dom som inte jobbar med turism tycker inte turisterna ska komma och ta med sig covid-19. På frågan om dom inhemska turisterna tittar man lite tankfullt, sen viftar man bort det med ett;

-Äsch! Ingen av dom har covid-19...

Och så fortsätter man prata om annat.

Jag tror man inte riktigt vet själv vad man tycker är bäst. Man har alldeles för lite kunskaper om smittan. Alla länder har sin ström av information och inte alla lyssnar... uppmärksamt.Internet Von Helfvete!

Nu har vi väntat på att få indraget telefon och internet sedan Augusti 2019.

Sist på tapeten i Februari, var ju att vi väntade på besked från Vodafone.

Och mycket rätt - Dom kontaktade oss med en länk vi ska uppdatera oss med. Via länken ser man processen av vårt ärende och kan följa förloppet. Så pass, så bra – Om det inte vore för...


Låt mig ge er en kort uppdatering:

När vi såg att vårt ärende stod stilla på ca 30% under förloppet, kontaktade vi leverantörens agentur i grannbyn. Där fick vi beskedet att; ”-Nää, det är ju så att det är något vajsing med telefonkabeln... eller nått”. Mannen på kontoret är lika teknisk som påven är på och gå ner i spagat..

-Nada! Vi kom inte längre.

Vad göra? Åter igen, fastighetsvärden i telefon!

Nåja, man skulle prata med Vodafones representant i grannbyn, så var det med den saken.


Tre veckor går, inget besked – Processen står fortfarande på 30% hos Vodafone – Vad händer!? Vi ringer igen, ca 2 månader har nu gått sedan vi kontaktat agenten i grannbyn sist;


”-Hallå! Vad händer? Det står still. Ge oss info tack!”.

”-Nja, Jo. Så här är det. Ni kan inte ha internet, -Sorry!”.

”-Va! Vänta nu här. Vad f-n säger du karl? Varför skulle vi inte kunna det?”.

”-För att kablarna i skåpet utanför inte ger signal stark nog.”

”-Okej, vad göra? Kan Vodafone komma hit då?”.

”-Ja. Dom (OTE) kommer om ca 2 veckor. Men det kan ta längre tid, jag vet inte hundra.”

”-Ok, kontakta mig så fort dom kommer...”


Vi visste att under denna karantän kanske det skulle ta hur länge som helst.

Men, hör och häpna!

Mycket rätt - ca 2 veckor senare kom ett besked på Messenger;

”-Vodafone kommer Torsdag, var hemma!”

Så, äntligen skulle vi få internet. Tjoohoo!!! Men, såklart ska Von Helfvete jävlas – Igen!

Torsdagen kom och 09.00 hörde jag någon rota runt i elskåpet utanför.


-Kalimera! Hörde jag.”

Det var installatören från Vodafone. Han jobbade i ca 4-5 timmar med att försöka få det att fungera. Utan resultat. Han sa att OTE (televerket) måste komma hit och kolla, något står inte rätt till här. Han fick ingen signal.

Ok, samma runda igen. Vi kontaktar agenturen i grannbyn igen, förklarar och ber honom kontakta fastighetsvärden. Det lovar han.

Agenten återkommer ca en vecka efter och samtidigt knackar det på dörren – Det är två killar från OTE. Dom drar i elskåp, sliter i kablar och rotar runt med modem som nu kom i veckan. Det lyser i modemet men internet kommer inte igång, kanske det inte är inkopplat från Vodafone? Nåja, dom har gjort vad dom kan.

Resan fortsätter, kontakt med agent..


Vi bestämde en ny tid med samma kille från Vodafone.

Agenten och Vodafone installatören hade pratat med värden också. Nu skulle det väl ändå vara nog? Vi hoppades och var glada. Nu skulle vi snart kunna surfa och se på TV igen?

– Ha! Trodde vi ja.

Installatören kom och han letade runt i samma skåp igen. I alla uttag i lägenheten.

Provade och testade febrilt så han svettades floder. Han fick inte någon signal – Fortfarande!

Han pratade med OTE, som sa att man hade lina i skåpet utanför fastigheten. Så långt är deras ansvar klart enligt dom. Vodafone installatören försökte prata med värden om problemet – Kablarna i väggarna i lägenheten är urgamla och måste bytas ut! -Thats it! Innan dess finns inget att göra helt enkelt.


Så, var står vi nu då? Fortfarande utan internet, med löfte om att värden ska ringa elfirma på fredag (15/5) - veckan efter installatören var här. Och mer vet vi inte, och längre kommer vi inte. Vi håller er uppdaterade.. *** Uppdatering *** Nej, det kom ingen under helgen heller.. -Von i Helvete!


Färsk hemmatillverkad fetaost är aldrig fel.
Lite grekisk WiFi.... någon? :D

I Pannor & Grytor hos Mia & Robbans Place..

Som tur är har vi tillgång till världens bäste grönsaker här i Mackan. Vi har släkt och bekanta med odlingar, så vi är aldrig utan. Ofta får vi nya frukter, bär och grönsaker vi inte normalt köper. Vi får smaka på lika varianter på pajer, grytor och sötsaker när vi är och fikar hos vänner. Nu i kristider har det varit guld värt för oss. Och positivt har ju varit en kost som består mestadels av grönt.

Ockra och Pastitsio..
Färska och nyplockade kronärtskockor... Raki & Pizzatajm!
Xorta, Potatis och Lamm.
Aldrig tomt i grönsaks gömmorna...
Mia's Paprika soppa...
Efter timmars uppkok är det snart dags...
-Mmmmm, Nylagad paprikasoppa & Yoghurt, med stenugnsbakat bröd och xygalo.

En otrolig överraskning – Änglar, finns dom?

När vi handlade en dag hos vår vän sidan om sa vi att vi inte kunnat gå upp till posten eftersom vi inte har en brevlåda. Och karantänen har häcklat oss, utan masker.

Georgia sa att ”-Det är inga problem! Jag fixar!”. Så ringde hon upp till posten och sa att man kunde lämna post till henne, så kan vi gå in och hämta det. Dagen efter hade det kommit ett paket sa Georgia...

Mia fick en kartong på ca 10 kilo och bära hem, plus vatten och inköp! Hemma såg vi att det var från vår älskade vän i Sverige – Zoki. Vi öppnade paketen och herregud! - Pasta, konserver, soppor, godis, tandkräm, tandborstar, chips, kex, choklad, och Kaffe. Superkaffe! Zoki och frugan har eget café och barista känning för kaffe. Det han inte vet om kaffe är inte värt att veta. Ni är änglar! Ni är saknade. En dag hoppas vi åter få ge er tillbaka..

Vad vore världen utan er?

*Tack till Zoran ”Zoki” Stojceski - för att du är den du är.

Aldrig ger upp. DU är sällsynt min vän.. Du och frugan är saknade här hos oss! Vi väntar på er broder!

* Ett tack till Peter Havmark. King e du.

* Och ett specialtack till Stephan ”Professor” Seidl för hjälpen.


Vi lever på hoppet och tror på att det blir bra inom kort. Att vi snart kan få börja jobba igen.

Ha det gott och tack för att ni läser vår Blogg!

Var rädda om er och anhöriga. Och var försiktiga.


Goa, men oroliga hälsningar!

/Robban#Kretabloggen #Enkelbiljettkreta #Kreta2020 #KretaÖppnarSnartUpp


0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon