top of page
  • Skribentens bildMia

Grekiska medborgare, Polis och Skattekontoret..


Fredag.

Vilken resa. Nu har vi äntligen fått lite ordning på papperna. En vän till oss hjälpte oss hos polis och skattekontoret så nu väntar vi på lite andra papper sen är det klart. Nästa sak att göra är att få en adress, hahahaha. Många saker man måste ha klart innan medborgarskap kan bekräftas. Då kommer vi få Grekiskt legitimation. Här är gäller nämligen inte dina personnummer, utan ditt nummer hos Bank- och skattemyndigheten.

"Att stå i kö en timme för att få reda på att du står i fel kö. Eller att du måste ha en stämpel innan denna kön och den stämpeln får du bara på Tisdagar via kontoret på andra sidan stan."

Robban berättar mer om detta senare i ett annat inlägg. Otroligt omständigt och svettigt värre när man skickas runt mellan alla instanser dagar i ända. Att stå i kö en timme för att få reda på att du står i fel kö. Eller att du måste ha en stämpel innan denna kön och den stämpeln får du bara på Tisdagar via kontoret på andra sidan stan.

Blankett A ska dan efter bytas ut mot blankett B, för att på Fredagen heta blankett C... Och sen alla dessa stämplar!! Imponerande är att trots att väldigt lite är datoriserat har man full koll på allt i all kaos. Ingen lyfter ett ögonbryn över att sekreteraren helt plötsligt går och tar rast i tätaste folk köerna och babblar i telefon. Handläggaren på Skatteverket hade nog trånga sandaler den dan då hon slängde med stämplar och häftapparater så Robban trodde att hennes glasbord skulle brista. Hon stämplade så det rykte och så hårt att bläcket syns på andra sidan pappret.

Känslan...

Vi åkte in till stan. Jag satt och tänkte på allt möjligt, sen så sa jag till Robban, -Vad konstigt det känns. Fast att jag känner mig hemma här, och att jag inte är född på Kreta, Känns som jag alltid har bott här. Ja just det, det är ju det jag alltid har tänkt ju. Att det är här jag hör hemma, Jag är i hemlighet en Kretensare från början, hahahahah. Det är en underbar känsla att känna så. Vi har redan för flera år sedan bestämt att det är här vi vill bo.

För när vi var på semestern ville vi verkligen inte åka hem! Vi var deprimerade av bara tanken. Och nästa år när jag ska till Sverige och jobba över sommaren, då tänker jag inte att jag åker hem,utan jag ska hälsa på i Sverige. Så nu är vi Grek-Svenskar, tummen upp för det.

På tal om det. Det är inte det lättaste att hitta till de olika instanserna, inga skyltar som i Sverige. -Spännande! Alla papper är på Grekiska (finns inga på Engelska) så det gäller att hitta någon som kan hjälpa dej med detta. Vi hade som tur var en vän i Ierapetra som hjälpte oss med allt. Vi tackar honom av hela vårt hjärta.

Vatten,fläkt och dammsugare, Alexander den store...

Vi var på Lidl och köpte 30 liter vatten. Svettigt att sedan bära allt vatten uppför trapporna. Men Robban är stark som en oxe! En Grek-Makedonisk-Skånepåg från Rosengård. Javisst är han det. Härstammar från Alexander den store. Och han är stolt över sitt arv. Har ni sett filmen Alexander med Colin Farrell? Underbar film tycker jag.

Robban har två halv syskon av samma arv på pappans sida. Dom är så goa båda två. Vi tänker ofta på dom. Så snälla, och om du skulle be dom om något skulle dom ge dej allt du önskade. Alltså två män med jätte hjärtan - Kram på er från oss! Sen har han en annan underbar lillebror från mammans sida, en riktig Skåne påg, älskar honom den blonda killen, alltid glad och kramig.

På tal om annat så vill jag berätta att Robban dammsuger just nu. Skönt att ha en dammsugare, för vi har sopat golven i en månad utan och det blir aldrig riktigt rent. Hundhår och jorddamm kräver en ”Vaccumpinne”. En ”Dirt Devil Turbo”, roligt namn. Som vi har skrattat när vi letat efter dammsugare. Alla dessa namn.. Vi har även köpt en stor fläkt så vi kan minska på vår elräkning. Ett måste att ha här så vi kan sova, hihihi.

Olika kulturer och att arbeta tillsammans... Där jag arbetade inom vården har vi kulturer, härligt! Det spelar ingen roll vart i världen du är född. Vi är alla människor och det funkar så länge båda parter vill och förstår varandras sätt att leva. Och faktiskt lyssna på varandra, inte vara rädd för att fråga vad du vill veta. T.e.x religion. Att förstå varandras sätt i vardagen att båda parter kan se bakom allas olika religioner, -Vem är denna personen? Det är faktisk intressant, för om du vet det, blir det inte ”dom och vi”, utan vi tillsammans. Och bara se till människan. Jag tycker inte om extremism inom religion. Det anser jag vara farligt för mänskligheten. Det skapar hat i samhället. Så det borde alla tänka på - Att sluta hata och att börja tänka på hur du vill bli behandlad, Samt hur du själv behandlar andra. Oavsett religion och vart du kommer i från. Så tänker jag. Om en person är snäll mot mig och behandlar mig bra så är jag snäll tillbaka, såklart. Det handlar ju om sunt förnuft, inget annat. Att visa varandra respekt.

Jag har en kollega jag frågade en massa saker om. Om hennes religion, hur det funkade och varför de väljer att ha slöja. Hon förklarade om sin kärlek till sin man och det är ju jätte fint. Och hon gör det av fri vilja. Hon är en underbar kvinna. Plus att jag förstod hennes sätt att tänka. Det är ju helt okej tycker jag. Jag själv hade inte kunnat tänka mig att bära slöja, men det är ju jag. Vi är alla olika men samma homo sapiens (människa). Förr i tiden i Sverige har slöjan en lång historia. Gifta kvinnor dolde oftast sitt hår för dryga seklet sedan, men det har vi ju slutat med. Men den användes även här i Sverige.

Vilka vegantårtor min kollega har bakat till mig! Dom är verkligen WOW -goda! Och hon kan laga fantastisk mat! Så god att det redan vattnas i min mun. Så nu vet hon vad jag väntar mig vid besöket i Sverige, fniss...Hennes namn börjar på A och slutar på R. Det finns ju flera på mitt jobb som är duktiga på att göra mat, det är en härlig mix. Jag tackar mina kollegor för deras öppenhet till mig.

Högläsning...

Jag fick veta att en kollega läser min blogg för de boende. Så härligt att veta! För dom undrar hur jag har det här på Kreta. Tack till dig som gör det E.S (kram) De boende hälsar till mig och bara det är ju så mitt hjärta smälter....Tack C.O för att du berättar för mig. Och att de inte glömt av mig, kan bara betyda att jag gjort ett bra arbete, eller hur? Till er som funderar på hur det är att arbeta med äldre kan jag berätta att det är ett helt otroligt härligt arbete. För du får tillbaka så mycket kärlek om du ger dom det. Det är tufft och tungt för du ska vara där för dom och anhöriga i svåra situationer. Men jag älskade verkligen mitt arbete på natten (eftersom jag inte är en ”dag” -människa). Jag har prövat att jobba dag, men det är inget för mig. Jag lärde mig hur dagpersonalen jobbade och jag önska att alla skulle pröva jobba på varandras pass, så kanske vi skulle förstå varandra bättre. Fick ett sms av min chef att jag var välkommen nästa sommar, Gött! Ska bli kul att träffa alla mina kollegor igen.. Och de boende.


Älskade vackra Kreta - Jag älskar dej.

Du är vacker och jag kan inte få nog av din skönhet...

Frukten är så god och saftig, Mm så gott! Solen är varm och ger mig mina dagliga vitaminer, visst är hon skön. Havets sköna smekningar som ger mig svalka och ger mig en underbar värld att se alla olika fiskar, krabbor m.m. Och att jag flyter som en kork, hihihi. Man känner sig tidlös i havet. Vinden luktar jord, hav och sol, Alltså liv. När jag blundar så talar cikadorna om för mig att -Jodå Mia! du är här på Kreta och det är ingen dröm. På natten sjunger gräshopporna sin sång i mörkret. Vilket liv vi lever.. Så härligt! Sen hör jag min Robban snarka, hihihi. Och min kärlek är med mig på denna härliga resa som Grekiska medborgare. Härligare än så här kan det ju inte bli? När jag tänker på att vi har kommit så här långt vill jag bara skrika högt ”-Vi gjorde det. Du och jag älskling”. Vi har kämpat hårt för att nå hit. Och vi vågade släppa taget om lägenhet, jobb osv. Och att inte ta med sig något man köpt på sig under alla år. Bara lite kläder plus det vi skickade från Sverige några dagar innan resan hit. Men det är ju ingenting mot vad vi inte kunde ta med oss. Här måste vi börja om från början med allt. Som att flytta hemifrån igen, hahahaha. Men det skrämde inte oss ett dugg. Vi ville börja om på ett nytt kapitel. Ingenting är gratis allt kostar alltid något, eller hur? Jag kan tänka mig att det sticker i ögonen på några. Men vi har inga måsten kvar. Våra barn är stora och nu är det vår tur att leva det livet vi vill. Det tycker jag är rättvist. Alla måste få leva och njuta av livet.

"Möblerna här var så obekväma och hårda att jag måste skifta sida så inte min rumpa somnade"

Nu har vi börjat titta på möbler. Verkligen i vår smak. Vi vill ha mjuka och sköna möbler. Även hundarna har röstat för mjuka filtar och kuddar i soffan. Jag blir alldeles rörd av bara skriva allt detta, vårt Kreta och vårt liv tillsammans. Kan du känna vad jag känner?

Ferma.. Makrigialos... Ierapetra..

I Ferma där vi bor är det ofta lite vind, vilket är skönt, för då är det aldrig fuktigt utan alltid behagligt väder. Och som jag berättade innan, Ingen hårtork eller torktumlare behövs minsann - allt torkar snabbt. Alltså perfekta vädret hittar du i Ferma, om du gillar lite vind, det gör jag. Åker du in till Makry Gialos märker du skillnad. Där är det vindstilla och lite fuktigare därav mera mygg. Men Makry Gialos är det perfekta stället för semestern - Varmt många kaféer och restauranger i hamnen och människorna där är underbara. Sen har du Ierapetra - Lite större stad med allt du behöver.

Att köra scooter i Ierapetra kräver sin kruka. Jag älskar min hjälm, den är skinande och ny. Luftig och lätt att ha på sig. Viktigt är att den är godkänd av Grekisk polis, annars blir det böter. Robban ser helst att jag har på mig en riddarrustning!

Obs kör inte bil inne i Ierapetra! Det finns aldrig parkeringsplatser och alla parkerar huller om buller överallt. Väldigt rörigt. Ta en Scooter (Hyr). Lätt att köra runt på dom trånga gatorna med. Och du parkerar lätt överallt. För det är inget kul att köra runt på alla enkelriktade gator och det är inte lätt att hitta ut sen från stan. Men så mysig stad med kaféer och go mat på restaurangerna. Affärer som Lidl som de flesta känner till. Du kan hyra bil eller scooter. Havet är runt omkring så du behöver inte leta eller åka långt – Underbart! Man kan ta sig ett dopp när man känner för det. Finns så otroligt många stränder utan en enda människa där. Snacka om att få vara för sig själv och verkligen njuta av Kretas pärlor.

När jag åker till Götet..

Då ska jag köpa med mig saker som vi behöver här som man inte tänkte att vi skulle behöva. Saker till min iPad. Bra verktyg (säger Robban) Inget som jag tänkte på, hihihi. Och en jäkla massa KAFFE. Längtar efter Zoegas och Gevalia. En ”Vaccumpinne” behöver jag ju inte köpa, hahahahaha. Lite olika Svenska frön så jag kan odla lite. Ja vi får se vad som kommer med hit när jag ska åka hem till Kreta. Ska skicka grejer till Robban ofta, så blir han glad. För han ska ju inte åka med mig, utan stanna i paradiset och ta hand om våra sladdbarn - Nellie och Vilma. Tänk vad jag ska längta efter mina tre kärlekar...


I kväll Tisdag.. In till möbelaffären och kolla vad vi ska beställa. Så vi får fint här hemma, som vi vill... bilder kommer sedan på vårt hem såklart. Jodå! Hittade möbler som vi köpte (beställde) som kommer under nästa vecka. Möblerna här var så obekväma och hårda att jag måste skifta sida så inte min rumpa somnade, sant hahahaha. Därför ska vi köpa nytt.

Och hundarna vill också ligga mjukt och mysa med oss såklart. Det ska bli så gött att kunna sitta mjukt och kolla på film. Det ska bli så skönt att somna mjukt och vakna glad utan att känna sig blåslagen.

Bönsyrsan Manolis (Mano The Mantis) hälsade på i värmen. Satt så fint på trappen och solade sig. Känns skönt och ha en som håller rent och ser till att alla vidriga spindlar hålls kort. Han fick lite vatten och satt kvar ända till nästa morgon då han satte fart mot nya mål och äventyr. Har en liten filmsnutt på honom då han satt och vaggade och siktade in mitt finger...


Katten...

Jag har ju förstås en liten stålgrå kattunge som jag matar. Så söt!

Ett blått och ett grönt öga. Jag får rädda det lilla livet flera gången i veckan från andra katter som är arga. Och från grannens hund så min lille kisse inte blir hundmat. Jag är kattens skyddsängel. Men det är så, Katter och hundar har inte det så lätt här. För er som inte känner mig, så är jag en som kämpar för djurens rätt i samhället. Och det gäller alla djur, inte bara hundar och katter! Jag har påverkat många här på Kreta angående hundar och det finns lagar vi tagit fram här, så djur ska ha det bra. Sen finns det ju dom som inte följer lagen.