top of page
  • Skribentens bildRobban

Grekisk yoghurt & Vita väggar - Flytten

Uppdaterat: 1 sep. 2018

Då har även denna stofilen fått landa och sortera alla intryck å det senaste. För en sak kan jag lova er, det händer saker hela tiden här. Man hänger liksom bara med ibland och snappar upp saker man annars missar. Speciellt för en f.d. turistande estetisk skandinav.

Det finns inget bra och dåligt med det egentligen, mångt och mycket handlar om att anpassa sig till att leva i nuet och se säsongerna för vad dom är - Jobb och ingen rast med vila. Många har en idé om att grekerna är lata och accepterar korruption, inget kan vara mer fel! Man arbetar nästan 356 dagar om året, dock med olika arbeten och med olika uppgifter. På Kreta är det väldigt sällan du stöter på någon lokalboende som inte har mindre än 2 olika arbeten för att försörja sig, ibland fler. Visst har man odlingar och hämtar in en slant på sin olivodling, men det mesta är för eget bruk. Lite går till vänner och övrig familj som t ex sina gamla och åldringar som har det otroligt tufft i dagens Grekland med sina urusla pensioner.


"Det finns många fattiga åldringar som inte har någon anhörig i livet. För dessa arma stackare är livet en utmaning på gamla dar. Många lever på yoghurt och det naturen erbjuder säsongsvis, sen är det stopp."

Ett minne av just detta har etsat sig fast. Det var för något år sedan då jag och Mia var i #Papagiannades och hälsade på. Man hade stor-kok och förberedde inför helgontid då man firade helgondagen Agios Fanouris (förlorade sakers helgon).

Då man inte hade ugnar nog att tillaga maten, kom grannarna och såg till att man kunde använda deras ugn. Man även delade på vad man kunde ta med till festmåltiden. Ingen såg illa på varandra, utan här är det så att vissa har medan andra har mindre, då hjälper man varandra. Ingen vill ha något för att man hjälper till, man vet att alla hjälper en själv då man behöver det, så ska det funka i bostadsområden.

Det finns många fattiga åldringar som inte har någon anhörig i livet. För dessa arma stackare är livet en utmaning på gamla dar. Många lever på yoghurt och det naturen erbjuder säsongsvis, sen är det stopp. Att ha el kostar och många gamla har ingen el eller kan inte betala räkningarna. Livsviktig föda är olivoljan - utan den är det svårt att överleva här. Inte bara som tillagnings ingrediens utan som handelsvara, många gamla har inget annat än sin olivolja att betala med, och den är i världsklass - Alltid!

Så, ser man då mellan fingrarna över alla pengar regeringen lurat sin befolkning på?

Nej, inte alls. Man är väl medveten om var pengarna läckt och vem som var/är ansvariga. Dock är man även helt införstådd med att en del av den regering som sitter tillhör den gamla ligans skolade och korrumperade elit, vilken bönder och vardagens medborgare inte når. Att tala om dessa politiker i samband med "Demokrati" går illa och svider i mun här.

Politik pratar man inte bara om här, utan politik är en del av vardagens bestyr till den grad att den influerats i allt, i musik, mat och dryck. På den lokala Rakerian (raki taverna) sjunger man om politik, om hur livet är för den lokala farmaren som alltid får vända på varje cent. Men alltid med kärlek i sinnet, till sin granne och alltid till sitt land - Kreta!

"Jag kommer på mig själv ibland att jag i mitt huvud räknar på kvadratmeter och vilken stil jag ska använda. Vilket färgval och även flyktvägarna. Som man säger - Gamla ränder går aldrig ur."

Alla dessa vita väggar överallt! Som konstnär ser jag alla dessa enorma vita väggar som en tom och blek canvas vilka bara väntar på att bli målade. Jag kommer på mig själv ibland att jag i mitt huvud räknar på kvadratmeter och vilken stil jag ska använda. Vilket färgval och även flyktvägarna. Som man säger - Gamla ränder går aldrig ur. Speciellt inte för en medelålders gammal graffitimålare. Minns i min ungdom hur man blivit jagad av galna polishundar och polis helikoptrar, springandes för livet över farliga vägar, mellan tågrälsar och andra totalt livsföraktande stunts.

Idag håller jag mig sedan många år tillbaka bara till att måla tavlor på canvas och till legala muralmålningar. Men visst svider det i nerverna när man ser alla dessa underbart vita mastodont väggarna på de mest avlägsna platserna i världen - Vem blir inte glad över ett konstverk kan tänkas?


Att hitta bland alla grejer - Oreda och massa kartonger!

Nu är det ett par dagar sedan kartongerna vi skickat från Sverige har kommit fram. Kändes otroligt skönt att plocka upp allt. Känns som man glömt bort mer än hälften av sakerna man skickat. Vi har under mer än en vecka nästan gått och planerat vad vi måste köpa hem. Och vad kan inte bli bättre än att det första jag ser när jag öppnar en flyttlåda - vår Frappémixer! -Vilken lycka! Och vad sägs om alla foton man tagit sig tid att sortera och packa ner, orolig över hur mycket foton egentligen väger. Sånt man inte tänker på annars.

Äntligen kan vi få upp lite hemkänsla med foto på barnen och släkt. Visst är det okej med stora ytor, men det ekar inte gott när man pratar i tomheten. Nä, dags för att fixa till det här hemma känns det som.

Vi har redan flyttat om i alla rummen och ordnat till ett arbetsrum där vi ska ha skrivbord till oss båda sen. Ett rum får vara gästrum och så vårt egna krypin, vårt stora master bedroom. Är man van vid ett rum på ca 12 kvm dom senaste två åren känns det skönt att ha gott om utrymme, speciellt nu när vi ska få plats med det vi vill ha och behöver. Med öppen lösning i kök och vardagsrum som är vanligt här, har man gott om plats och allt är noga uttänkt för att ge praktisk användning.

Alla ytor används i princip och man är mästare på att tänka och bygga funkis. Vi har garderober i oändlighet känns det som och vi kommer inte fylla hälften med våra kläder. Resten får bli till sånt man annars slänger ner i förråd och i källarutrymmen där hemma.

"Små designade hål i betongräcket gör att hon kan ha nästan 360 graders kontroll på gårdsplan och uppfart samt alla äckliga insekter som bara måste dö.."

Hundarna lever loppan och älskar att ha all plats. Nellie (ruggugglan) går i sina egna tankar och ofta ser jag henne lunka omkring och lukta in omgivningen här hemma. Massor av nya och hemliga dofter kanske? Med en stor terrass som sträcker sig nästan runt hela huset har hon gott om solplatser att välja på, hon är en äkta soldyrkare och där ligger vi alla i lä.

Hon ligger raklång i solen och mår som en drottning, speciellt när det fläktar i vinden.

Vilma (pissesvinet) har sina egna spaningsposter ute på terrassen. Små designade hål i betongräcket gör att hon kan ha nästan 360 graders kontroll på gårdsplan och uppfart samt alla äckliga insekter som bara måste dö (och orsaka hosta och illaluktande kräkningar på mattorna).

Här finns hundar som lunkar omkring i olivlundarna på kvällarna när solen gått ner och man får passa dom små då alla hundar här inte är kel-vänliga kanske? Så, pass upp.

Flytten har gjort dom båda gott, jag ser att man allt mer ligger och myser tillsammans mot vad dom gjorde för bara någon vecka sedan. Dom letar efter varandra om man är på olika platser för länge, och dessutom både äter och dricker dom bättre nu, speciellt Nellie.

Vi har fixat sov och mys -platser för dom på golvet. Det är alltid svalt på golvet så dom gillar att promenera där då det är som varmast. Även om vi har två AC igång blir det stundvis väldigt varmt ändå, och då duger golvplatserna perfekt. Även jag och Mia ligger här ibland på tjocka hopfällbara solmadrasser. Funkar suveränt som relaxplats och mysplats på kvällen framför en film på tv. På dagarna som strandmadrasser och mjuka solstolar - Lidl is da shit!


Mardrömscenariot Nr.1 har inträffat! Eftersom både jag och Mia är godisfreaks, speciellt saltlakrits och lösgodis, bestämde vi oss för att köpa på oss ett lager som vi kan ha under småtimmarna framför en bra film och under hösten här nere. Vi beställde långt innan avfärd och skulle få allt när vi skulle gå av planet, taxfree ni vet, nåväl, i all stress visade sig att vi fick fem påsar med Gott & Blandat - SALT, inte Original med olika smaker. Som jag nämnt i ett annat inlägg är visst salt godis gott, men när vi sett fram emot lösgodis i olika smaker men allt är supersalt istället, blir man något besviken. Vad göra? Dags och maila Thomas Cook och Ving´s Airshoppen.

Efter många hit och dit mail har vi fått ett ärendenummer och hamnat rätt, så vi får hålla tummarna att man kan hjälpa oss. Mer om detta när mer info har landat i mailboxen. Vi håller tummarna dock så att vår höst är räddad!

Annars blir det mycket sött på kvällarna framför tv´n, helst popcorn, chips (Speciellt Lay´s potatischips som Mia älskar), men även en och annan vindruva, vattenmelon och skönhetsdryck. Allt är relativt billigt här och samtidigt som det är positivt är det en nackdel då man har ett par och lite till kilon som ska bort innan nästa år. Men, vi får skylla på värmen och att man måste passa på att mysa i tid. Grekerna älskar sina bakelser och man dreglar när man ser in i bagerierna och kondisen, ingen ovanlig syn att se en och annan trippa in och ut för att vandra in i sin butik och ta en kaka till frappen bakom disken innan kunderna ramlar in längs kvällskvisten.


Slickepott, lilleman och potatisskalaren...

Det tar inte lång tid alls innan man kommer underfund med att man saknar "det vi hade hemma i köket". Smör på mackorna är inget man använder här nere och långt mindre har smörknivar i besticks lådan. En slö kniv är multiverktyget här nere och potatisskalare är overkill. Man strimlar och skär 90% av allt man tillagar här, snabbt och effektivt.

Att få tag på Kalles kaviar är väl ganska lätt om man jämför med en slickepott till bakningen. Tur att man använde alla urlakade hjärncellerna innan och skickade ner lite köksredskap.

En osthyvel och äggdelare kanske känns onödigt?

Men, Kreta har massor av hårdostar som är kända. T ex Graviera och Mizithra (Anthotyros). vilken den första nämnda är vanlig att använda till Saganaki här på Kreta. Själv är jag galen i kretensarnas egna Xygalo, en krämig ost som är bredbar, god till grönsaker och potatis. Många här gör den hemma. Själv ska jag ge mig på att göra egen i höst, har redan två större behållare (typ spannar) som ska användas.

På tal om färska matvaror. På morgonen när man är på toaletten och har öppet fönster, hör man kyckling och höns kackla i kapp där ute när man plockar nya och färska ägg. På kvällen hör du fåren och lammens läten för att överröstas av tuppens galande. När man köper ägg här finns olika former och storlekar på äggen i samma förpackning. Det viktiga är att leverera färska ägg och inte ägg med en speciell radie och oval form enligt EU normer.

Äggen är goda att koka, steka och använda i bakverk oavsett. Lycka är att kunna använda äggdelaren och göra en morgonmacka med ägg och Kalles kaviar på. Saknaden av gott knäckebröd är stor. Själv älskar jag Kretas egna goda underbara skorpa - Paximadi, ett slags små runda rågbröd som gräddats två gånger för att få en torr och hård yta. Äts som frukost här hemma, en halva paximadi med hackad tomat, olivolja, oregano och färsk xygalo (smulad feta funkar bra). Många äter paximadi med hackad persilja och bäst blir brödet om man kvickt blöter ner det innan man strör på olivoljan. Som frukost håller jag mig lätt fram till lunch på en halva.


Sköna kvällar, jag och Mia.. När vi planerade att flytta hade vi våra drömmar i åtanke. Att vakna tillsammans, att få mer tid tillsammans. Saker som man hemma i vardagens tristess ofta tar för givet. Att kunna vara spontana och våga ta dagen som den blir, inte alltid är. Vi två har ett behov att vara med varandra. På Kreta skulle det vara otänkbart att se oss utan varandra.

Jag och Mia har egentligen aldrig varit ifrån varandra mer än ett par dagar, så inte ens vi två klarar av tanken att vara borta mer än nödvändigt. I ca 5 års tid har jag pendlat i jobbet mellan Göteborg och Skåne, två dagar i veckan. Mia arbetade nätter och helger så ofta jobbade vi om varandra. I flera år har vi haft vår semester i princip där vi helst kunde umgås hela veckor i sträck. Det låter kanske inte som något märkvärdigt. Många par lever så och får planera därefter. Men känslan av att veta att ingen av oss ska iväg mer än nödvändigt är otroligt avslappnande, för oss innebär det aldrig att vi ska ägna oss åt "egentid" eller annat, utan att vi ska få tid att njuta av varandra och drömma tillsammans.

"Vi har alltid haft i baktanken att allt vi kämpar för handlar om en transportsträcka. Enkelt så innebär det att vi tar oss från A till B oavsett vad. Resten är fritid."
Sköna kvällar med gott lokalt vin, självplockade vindruvor och en gigantisk saftig melon som kvällsfika framför TVn. Vardagsmys är ingen som planeras, det är vår vardag. Allt annat planeras, inte det spontana i att kunna välja själv.

Trots att jag arbetade hemifrån under många år, behövde vi aldrig tid för oss själva. Nattjobbet och mitt jobb hemma har alltid inneburit att vi "gått om varandra" kanske, men som vi sett det har vi båda fått den tid vi behöver ensamma mellan jobb och sömn. Så vår prioritet har varit att ägna all ledig tid med varandra, det har gjort att vi helt enkelt inte behöver annat. Låter kanske som att man väljer bort annat? Men så är det faktiskt inte. Vi har alltid haft i baktanken att allt vi kämpar för handlar om en transportsträcka. Enkelt så innebär det att vi tar oss från A till B oavsett vad. Resten är fritid. Detta gör att vi kunnat ta oss den tid vi behövt för att ta alla steg som krävts för att göra detta. För det krävs en hel del, inte bara av oss utan