top of page
  • Skribentens bildRobban

Folklig hälsomat & Intryck från en Kulinarisk resa – Del 1.

Sol, Sallad, Piratkopior och Olivolja.. Jo, så har många kanske sett på sin charter resa till Kreta? Innan man tar in det som gör Kreta så speciellt kanske man suttit och Googlat på denna avsides ö mitt ute i ingenstans?

För, om vi nu ska vara helt ärliga och ta det från början..

-Vem visste kanske att Kreta är en av Europas näst största leverantör av Apelsiner?

Eller att Kretas primära export inte är olivoljan utan Sultanrussin. Näst följt av Honung och Banan(?) Hör och häpna! Visst exporterar Kreta 80 procent av världens olivolja vilken sedan blandas ut och får en ny etikett. Ofta följt av att omvärldens olivoljeanvändare tror att Olivoljans kvalité är som fint årgångsvin. Och sant är det .. visserligen.

En härlig båge-dag i November med smakprover, shopping och nya planer i siktet...

Men en stor del ligger i att Kreta aldrig brytt sig om att skydda olivoljan.

Ungefär som Champagne gjorde. Nyss har ju ”Feta” blivit skyddat inom EU och måste bestå av get eller fårmjölk och vara producerad i Grekland, ungefär som Sverige skyddat sin ”Falukorv” där köttmängden (Nöt) inte får underskrida 45%. Och i 2001 namnskyddade man även Falukorven (GTS) och den är sedermera lika säker som Champagne.

Men Kreta har inte hängt med riktigt hela vägen.

Mest har man varit stolt över att man vet att deras olivolja säljs världen över som extra jungfru samt med åtföljande 0,3%, vilket gagnar för absolut bästa kallpressade oljan i världen. Dock är man missnöjda med att man för något år sedan inte fick ta över ordförande posten i världens olivolje-konsortium, där man förlorade posten till Spanien efter att Italien styrt i många år. Korruptionen där är, låt mig säga, ganska utspridd och väloljad.

Dessutom, tappade man sin ersättningsnivå per ton med €1.00 per liter kallpressad olja. För många har det gjort stor skillnad då man precis uppfyller kvoten för att fabrikerna ska betala för skörden. Sen ska ju odlaren själv stå för bevattning, arbetskraft och drivmedel under säsongerna. Själv vet jag ett flertal här som väljer att inte sälja och själv använda oljan. Många äldre, som jag nämnt innan, har inget annat och drygar ut sin pension på ca €400 per månad (ca 4000 SEK), vilken sedan den ekonomiska kraschen har halverats från €800 över en natt. Man säljer hellre frukt och grönt till affärerna och till restaurangerna. Hur länge detta är hållbart vet ingen. Men t ex All inclusive och hotellens inköp från större leverantörer och inte från lokala upphandlingar med bönderna, lär man få det extremt svårt inom kanske 5-10 år.

Nu vill jag poängtera att jag inte är emot all inclusive som system, men jag vill att hotellen ska använda schyssta medel i sitt sätt att handla upp lokalt av de som bor i området. Själv har vi aldrig haft all inclusive, så är det också sagt. Nog om detta.


"När maten landar i munnen och gör bebisar med smaklökarna."

Så, är det Kretensiska köket så bra då?

Är den så hälsosam som man nämner?

Denna gudagåva och det gastronomiska äventyret som även kommit att kallas ”The Cretan Diet”. Det sägs att genomsnitts kretensaren äter nyttigast i hela världen, ca 80% mer balj- och rotfrukt, 75% mer frukt, 90% mer omega-syror osv.

Man äter tre gånger mer fett än Amerikanen, dock med undantaget att all fett kommer från olivoljan. Mineralintaget är högst i världen med t ex bönor och olika bladväxter som även bidrar till det högsta antioxidant intaget i Europa. Detta bidrar i sin tur till en låg nivå av cancer och cancerogena åkommor såväl som kärl-sjukdomar.


Från November fram till April är det dags för skördandet av träd, buskar och vildvuxet. Många har även kaktusfrukt i trädgården och Mousmoula, en slags variant av Japansk mispel, vilket i kombination med matlagning ger ett enormt brett spektra från frukost, lunch, middag. Och till sötsaker, som är ett mycket hälsosammare alternativ till processat socker och transfetter. Så, absolut! Visst är det så, och det finns flera vetenskapliga forskningar som visar att Kreta har världens friskaste folk. Boven i dramat är rökning och överkonsumtion av alkohol bland de yngre.

Alla dessa "hemliga" träd man bara går eller kör förbi. Här med Mousmoula -frukt.

När maten landar i munnen och gör bebisar med smaklökarna händer när man först smakar på maten här, som ska lagas av rätt person. Min egna måttstock är att ju skrynkligare kock – ju bättre mat. -Hahaha, skämt åsido.

Men ska man smaka på riktig kretensisk matlagning ska man helst smaka maten från de äldre, deras råvaror ändras aldrig samt använder man aldrig mått utan man utgår ifrån sina egna sätt att mäta vilka man i sin tur lärt sig från sin förälder. Att fråga efter recept kan verka en aning återhållsamt, men till er förnöjsamhet handlar det alltså inte om att man inte vill dela med sig, man vet helt enkelt inte exakt hur mycket. Det beror från gång till gång så att säga. Bäst är att bli inbjuden till en matkväll, då kan man stå sidan om och själv försöka hålla koll.

Man kryddar ogärna innan man själv smakat råvarorna.

Om man redan innan vet att skörden tomater kan vara mindre söta, då ser man till att justera det i matlagningen. Salt är en sån sak man alltid får ta det lugnt med då man saltar maten ganska ordentligt. Inte för mycket, men det räcker oftast nog och behövs inte saltas sen igen. Peppar har man odlat sedan urminnes tider på ön och har blad de finaste pepparkornen man kan få. Vad jag tagit reda på är att t ex så har butikskedjan Lidl alltid kryddor från Kreta i sitt sortiment. Det är ingen slump att Lidl har sina ”Grekiska veckor” i sitt standard utbud.

Bland de mer unika ingredienserna man har i sin matlagning är egen färskost, Xigalo eller den lite hårdare osten - Mizithran. Man har även en skyddad ost som heter Graviera och är lika unik i sin smak och användningsområde som Parmesan. En riktig gryta ska alltid ha rikligt med Graviera i.

Oregano används rikligt och i princip till allt i köket. Dock är oreganon här inte så besk och pepprig utan mer åt söt- och blommigt håll med en rund ton i eftersmaken. Oreganon här passar lika bra som krydda på Fetaosten som i grytan och speciellt på tomaterna.

Något som totalt gör susen i munnen är lagrad getost med en skiva fikon som toppas med honung.

"Man säger ofta att bra olivolja ska dofta som nyklippt gräs.."

Vilka varianter tycker jag då gifter sig bäst i munnen?

Tja, det finns flertalet som gör sig bra en och en, men jag är såld på snabbt ihop slängda rätter, eller ”mezes”, eller mezedes (plural) som man så populärt kallar det för. På Kreta kallas plockmaten för ”Poikilia” och även om det är samma sak som meze, så serverar man poikilia med olika varianter beroende på säsong. Bäst gillar jag olika bönor inlagda i såser och örter.

Potatis som marinerats och serveras med söt honung och örtmix.

Blomkål och Aubergine som sugit upp tomatkross med färsk basilika.

Mixade oliver med olivolja och vitlök som äts med bröd. Och alla olika frukter som mixats med olika kryddor och serveringsförslag. Alla caféer har sina egna mezedes -favoriter och sin egna smak. Ska man satsa på frukost älskar jag deras fyllda pajer som mest ser ut som piroger. Och favoriten är nylagad Bougatsa med kanel och florsocker.

Min start på morgonen har alltid varit färsk yoghurt med honung och valnötter.

Mmmm. Grekisk snabbmat när den är som bäst(?) Gyros Pita och Souvlaki Pita för runt 15-20 spänn styck.

Vilka rätter ska man börja med då? De rätter som gör sig bäst hemma i Sverige, baserat på tillgång till råvaror, är följande lilla samling jag försökt pränta ner här. I princip handlar det Kretensiska köket om tre saker; Oljan, Grönsakerna och Tillbehören. Örter och kryddning kommer i ett senare skede då man anser att bra råvaror ska sätta sin smak innan man kryddar.

Ofta lägger vi pengar på lite billigare olivolja och tyvärr betalar vi desto mer för detta. Ska man använda olivolja som ska vara neutral i maten ska man välja olivolja med hög aciditet, dvs. lite ”Mossigare” olja i smaken. Man säger ofta att bra olivolja ska dofta som nyklippt gräs vilket stämmer vid blandad olja. Ren olivolja samt kall- och färskpressad (Jungfru), ska alltid dofta lite peppar och även lite rosé i sin ton av nyklippt gräs. Man få helt enkelt prova sig fram som man gör med sitt val av vin. Viktigt är att inte ha samma olja till sallad och förrätter då denna oljan ska vara mildare i smaken.

"Fetma och sömnbrist kan vara en annan åkomma orsakat av jodbrist. Så, se till att inte använda flingsalt utan välj hellre riktigt Havssalt."

Vinäger Eller balsamvinäger?

Nja, vinäger använder man visserligen i köket, dock mest som inlägg till t ex dolmar och kål, men även som sälta till olika grytor. Vitt vin används till det mesta och funkar perfekt med olivolja och citron som en vinägrett. Man använder citron till allt och är sparsam med vinäger. Salt, citron, peppar, kryddnejlika och kanel är vanligt. I mina recept använder jag olivolja att steka upp i. Skulle jag behöva steka upp t ex fisk gör jag det med smör (80%) som sätter smak.

Hela Tomater i burk går lika bra att använda som färska tomater från trädgårdslandet. Det är en myt att burktomat smakar sämre. All tomat på burk är färsk när den kondenseras och är alltså färsk när du öppnar den. Så, använd gärna burktomater. Ska ni ändå använda tomater, välj då bifftomat då dessa är sötare men inte för söta. Passerad tomat eller krossad tomat däremot kan vara lite beskare i sin smak då när den söndras och kondenserats blandas den således ut och tar smak av vattnet av vilken kvalitén kan variera. Alla burkar som är buckliga och har veck ska ni inte använda. -Lämna tillbaka i affären bums!

Salt använder jag havssalt från bonden här hemma. Smakar lite strävare och smälter inte lika fort i maten, så jag använder den sparsamt för att inte strö allt för mycket sälta.

Angående salt. Jo, nu är det ju populärt med havssalt och speciellt flingsalt. Problemet med dessa båda hemma är att dessa är producerade av vatten från och runt Medelhavet, men för den sakens skull innebär inte detta att dessa vatten har samma mineraler.

En stor del av folkhälsosjukdomar i Sverige är t ex följder av jodbrist, som hypotyreos (Brist på hormonet Tyroxin). Fetma och sömnbrist kan vara en annan åkomma orsakat av jodbrist. Så, se till att inte använda flingsalt utan välj hellre riktigt Havssalt. Och absolut importerad sådan direkt från Medelhavs regionerna. Och se till att den inte är fabrikstillverkad med avdunstade mineraler (upphettad) och utan jod (frystorkad)...

Här är Rödlöken väldigt stark så det är med fördel bra och hacka den ett tag innan man ska steka upp den. Och ska jag ha löken i färs, så använder jag lite smör i oljan så den blir lite mer ångkokad. På Kreta använder man inte grönsakerna alls som i t ex Italien. Stekta grönsaker innan köttet brukar man inte göra då man vill ha kvar det mesta av tuggmotståndet och näringen i grönsakerna. Oftast kan man koka dom först i lättsaltat vatten och sen häller man i dessa i slutet av matlagningen. Löken i matlagningen används traditionellt Silverlöken mest.

Gul lök är svår att få tag på då den inte odlas lika mycket. Orsaken är enkel – Silverlöken används i sallader och i grytor. Själv äter jag silverlök som äpple, Hel och i tuggor...


Hemma hos Stelios lagar vi kyckling och lamm samtidigt. Notera mängden vitlök :D

Vitlök äts sparsamt i det Kretensiska köket.

Och då i princip alltid färskt riven i t ex tzatziki. Ska du ha i vitlök i maten här så var sparsam, man ser vitlök som något man äter okokt. Till lamm används oftast endast salt och deras egna lokalt producerade rödvin som påminner om portvin i smaken – Marouvas, vilken masseras in i köttet med saltet och ev. örter. Unikt för Kreta vid grillning av lamm, t ex vid Antikristo. Själv har jag ofta i vitlök, mest för att jag älskar vitlök. Ska jag bjuda på mat tar jag i lite lime eller citron för att dölja smaken eller så använder jag lite apelsin i som neutraliserar aciditeten och styrkan i vitlök.


Lamm med potatis i ugn. Med vin, citronhalvor och rosmarin.

Örter i matlagningen är otroligt viktig här. Örterna anses även vara medicin och används som recept i mat av den äldre generationen. Blommor och blad vi använder som Te och dricker i Europa används som krydda här. Speciellt rosmarin, mynta, kamomill, vallmo och sesam. Letar man och är observant, kan man hitta små buskar med örter längs vägarna. Oftast lite träiga i smaken då dom ofta stått oplockade ett tag. Dock hittar man ofta Rosmarin, Timjan och Humle överallt. Plocka och lägg i skokartong nån dag i solen. Inte i plastlåda!

Alla har sina egna gömställen i och runt byarna för sina örter.

En dag när jag jag satt och mekade med Kiwi såg jag plötsligt - Oj! Men, det är ju Rosmarin överallt...

"Jag lagar mat för avkopplingen skull och ser det som ren meditation. Mia och jag kan använda samma ingredienser och ändå få totalt helt olika smaker."

Nu låter det som om värsta superkocken skriver. Så är absolut inte fallet alls såklart! Jag lagar mat för avkopplingen skull och ser det som ren meditation. Mia och jag kan använda samma ingredienser och ändå få totalt helt olika smaker, konstigt nog. Men så är det och vissa maträtter föredrar vi varandras än vårt egna recept. Sen så är Mia minst hundra gånger bättre än mig på kött, men det berättar vi inte till henne -Hahaha.. Rätterna är inte alls traditionella utan är sådant vi och folket här äter till vardags.

Oftast med egna pommes vi friterar i vår egna fritös. Vi använder vår dagligen till skivad potatis (Egyptisk), Bläckfisk, ost i filodeg (t ex spanakopita mfl.), och piroger. Smörgåsgrillen går varm den också och speciellt som stödredskap då man kan använda den till halloumin, tjocka skivor lök, salami, röd spetspaprika osv.

Mias spanakopitas med ost och med spenat/horta -fyllning.

Då drar vi igång, och alla har välslipade knivar hoppas jag?

Då kör vi...


Horta

Finns fyra olika växter att göra horta på. Populärast är maskrosblad. Dock går det att använda ungspenat. Lägg i blöt, sköj och lägg i blöt igen. Lägg i kastrull och fyll på med vatten. Salta och koka ca 12-15 minuter. Sila av i spaghetti durk. Spola gärna av i kallt vatten.OBS! Ska ha lite av sitt tuggmotstånd kvar. Serveras med olivolja och pressad citron. Salta ej innan! Smaka av först. Populärt att fylla med i filodeg-knyten med fetaost (Hortakia). Serveringsförslag: Feta, strössla med lite färsk hackad mynta.


Tzatziki

Recepten på tzatziki är lika hemlig som många. Varje familj har sin egna variant och delar endast med sig receptet inom familjen. En huvudregel är att tzatziki inte är en rätt utan en meze, dvs. ett tillbehör. I Sverige kan man beställa tzatziki som förrätt på restaurangen men man ska ha klart för sig att mycket vitlök kan dra ner kryddning på övrig mat som serveras. 50% Yoghurt, 50% naturell yoghurt, örtsalt (typ Vegeta), vitlök, gurka, oregano, olivolja och honung. Skiva gurkan och salta rejält, låt dra i ett par timmar. Pressa ur vätskan och rör ner gurkan i mixen med ingedienserna. Använd endast nån droppe honung för att dämpa vitlöken. Serveringsförslag: Garnera med ett par oliver och strila över fin olivolja vid servering.


Xygalo

Xigalo (ksi-gall-å) är en krämig variant av färskost och är lite surare i smaken än t ex feta ost. Xigalo görs på get och fårmjölk som får skapa egen bakteriekultur och pastöriseras. Xigalo serveras alltid som tillbehör på tavernor på Kreta. Äts till frukost med honung och sesamfrön på en bit rostad smörgås. Eller bara med honung istället för t ex yoghurt. Gott till pommes och gyros. Serveringsförslag: Använd xigalo istället för creme fraiche i pastasåser.


Dakos (Kouloukopsomo )

Då paximadi kan vara svårt att få tag på hemma i Sverige kan ni använda skorpor (utan kummin). Häll rikligt med olivolja på skorporna och låt dra eller doppa i vatten (Ska ej dränkas i vatten!). Grovhacka bifftomat och rödlök. Strössla över tomat och löken, smula fetaost ovanpå och krydda med lite oregano och färsk mald svartpeppar. Strimla fin olivolja över och avnjut.

Serveringstips: Finhacka rädisa och strössla över. Äts med oliver. Dryck: Kamomill Te.


Svärdfisk

Salta innan du tillagar den! Stek med spadet efter saltningen i lite olja. Ska ni använda smör så tänk på att inte använda saltat smör. Peppra med färsk svartpeppar och ät direkt. Serveringstips: Getost som sidorätt. Friterad pommes med citron.

Kretensisk Sallad (el. Grekisk Sallad)

Många tror att ”Grekisk sallad” är en rätt som är unikt för Grekland. Men faktum är att frågar du efter en grekisk sallad får du en vanlig grönsallad. Oftast kallas den för Turist sallad då många vill ha den eftersom man tror att detta är vad grekerna själva äter. En Kretensisk sallad innehåller avocado och äts med färskost som t ex Xigalo eller med smulad Mizithra. Grovskiva bifftomat, gurka, avocado och silverlök. Häll på olivolja och nymalen svartpeppar. Lägg en hel platta fetaost och krydda rikligt med oregano. Traditionellt ska man knacka sönder fetan och själv välja storleken på ostbitarna i sin sallad – Viktigt!

Serveringstips: Bröd med bredbar olivpasta gjord på mixade oliver, olivolja, vinäger och vitlök.

En snabb sallad med t ex smörstekta räkor och lammkorv. Serveras med paximadi bröd.

Musslor

Plocka ett antal musslor. Se till att kasta de som öppnat sig. Hacka vitlök, Lägg i skål och häll på olivolja. Låt dra och häll över musslorna. Ta en dagstidning, varva musslor mellan sidorna. Tänd på tidningen. När tidningen brunnit upp plockar du alla musslor som öppnat sig och äter med tandpetare.

Serveringstips: Grillat vitlöksbröd eller bruschetta.

Fyllda Tomater (Gemista) / Fyllda Zucchini blommor (Kolokythoanthoi)

Gröp ur bifftomaterna via ett hål i toppen. Spara på innehållet. Hacka lite zucchini och vitlök. Blanda ner nötfärs och stek upp med olivolja. Häll över innehållet från tomaterna och hacka ner färsk basilika. Salta och peppra. Vill man ha lite mer sting kan man finhacka en chili och ha ner i röran. Skiva ner lite skalad och hackad potatis, vi kommer behöva stärkelsen. Låt puttra. Häll på lite tomatpuré, hackad persilja och pressa ner lite lime/citron. Häll på ris (för risotto) och låt koka tills riset fått bli lite mjukt. Många väljer att mixa allt i en mixer och fylla tomaterna / blommorna sen. Själv tycker jag att det blir för torrt och smakerna inte kommer fram i ugnen. Fyll tomaterna / blommorna och lägg i en ugnsform. Häll i vatten till hälften av tomaterna i formen, lite olivolja och en klick smör. Ställ ugnen på ”Grill” -funktion och se till att ge tomaterna färg. Strö över mynta innan servering. För en vegetarisk variant, skippa färsen och hacka ner aubergine. Serveringsförslag: Xigalo alternativt Färskost.

"Xylagoura" - Välkänd gurksort här men inte i Sverige. Mindre kärnor och mer fast. Perfekt till Gemista.

Gemista går att kombinera med många grönsaker, t ex Melon och ner till i bild - Zucchini blomma.

Timjan Kyckling

Bena ur kyckling och hacka ner köttet i bitar. Hacka vitlök och silverlök. Strimla röd spetspaprika och häll ner och stek i gryta med olivolja så allt får färg. Lägg ner en tärning kycklingbuljong alternativt droppa ner ca en matsked Worcestershiresås. Rör om och häll ner kycklingen. Finhacka timjan och häll ner hälften i grytan. Häll på vatten så det täcker allt. Låt koka i ca 15 minuter under lock. Rör ner färskost och salta, peppra. Låt puttra ca 15 minuter till. Koka pasta (Penne) och rör ner i grytan efter färdigkok. Häll upp i tallrik och strössla med resten av timjan.

Serveringsförslag: Bröd, pressa citron över tallriken.

Fylld Vit Paprika (Paprikagryta)

Rensa ur vit spetspaprika, spara ”locket”. Hacka grön paprika, rödlök, morot, haricots verts, vitlök och stek i gryta med blandfärs. Låt steka upp. Häll på lite vatten för att få en buljong till redningen. Krydda med paprikapulver och Vegeta (örtsalt) alternativt hackad torkad selleri. Låt koka upp och rör ner nån näve ris. Fyll paprikorna med röran och lägg tillbaka ner i grytan. Använd en tandpetare att stänga ”locket” på paprikorna. Häll på vatten och låt koka lite. Blanda lite av buljongen i grytan med varmt vatten i ett glas med lite mjöl. Lite i taget (det gör inget om det skär sig, det kommer lösa upp sig i grytan under uppkoket sen) Häll över i grytan och salta och peppra. Häll på vatten så det täcker allt. Koka under lock i ca 2 timmar på svag värme. Häll ner några nävar med ris igen. Fyll på med vatten om det behövs. OBS! Låt stå över natten i kyl, smakar bäst dagen efter.

Serveringsförslag: Lantbröd och olivolja.


Mia med en famn full av nyskördad röd spetspaprika.

Fylld Röd Paprika – Gemista Fourno

Traditionellt görs gemistas i stor gryta och man tillagar ofta fyllda: tomater, zucchini, gurka och paprikor samtidigt i grytan. Mitt recept tillagas i ugn och går med fördel att tillaga i stenugn. Ursprungligen kommer varianten från Makedonien och kom till Kreta med krigsflyktingar under första balkankriget på 1800-talet. Jag anser att detta tar tillvara paprikans näring bättre, men det är som med allt i medelhavets region – en smaksak.

Se till att köpa paprika som kan stå upp i en ugnsform (ej spetspaprika såklart).

Skär av toppen och gröp ur. Allt vitt ska bort och alla frön. Stek nötfärs, vitlök, rödlök, zucchini, pinjenötter i ett stekjärn med olivolja. Hacka lite persilja och ha i. Häll på ca 1-2 dl varmt vatten, häll på ris (jasmin) och låt puttra ner. Förbered paprikorna med att hälla i lite olivolja och se till att vänd paprikorna så att oljan täcker invändigt. Häll i röran i paprikan med en sked, varva med lite smulad feta. Lägg tillbaka ”locket” du skar ut i toppen. Lägg i ugnsform och strila över rikligt med olivolja. Ska stå i ugnen på ca 250 grader i ca 45 min till en timme beroende på ugn. Paprikan ska vara mjuk och det gör inget om den är lite svart i färgen, den blir bara sötare och saftigare så. Serveringsförslag: Creme fraische med hackad mynta och en klick ris på tallriken.

Fasolakia (Haricots verts och Gröna bönor)

Finhacka bifftomat, stek vitlök, silverlök med olivolja. Häll i tomaten och puttra ner.

Dela en citron och pressa ner. Häll på lite mer olivolja. Lägg ner Haricots verts och gröna bönor. Låt puttra utan att överkoka bönorna. Prova klämma med en gaffel och då ska det vara lite motstånd kvar innan bönan mosas. Krydda med svartpeppar, salt och en knivsudd med kanel.

Serveringsförslag: Doppa med grekiskt Lantbröd. En klick yoghurt.

Frukost & Snabblunch för bönder - Mias goda Fasolakia med lantbröd och gurka, serverat med en iskall öl.

Vita Bönor (Fasolada)

Till detta receptet kan man med fördel använda färdigkokta vita bönor. Annars så smakar det bättre med torkade bönor som fått dra i lite vatten. Koka bönorna i ca 5 minuter tills dom blir lite fasta. Använder du färdigkokta så häller du i dessa sist. Skala silverlök och vitlök, finhacka ner i mindre bitar. Skala och finhacka morot. Fräs sedan upp detta med olivolja i grytan. Tillsätt tomatpuré, havssalt, vitpeppar och hackad oregano. Låt koka. Häll ner hela tomater, grovhackad persilja och fyll upp med vatten så det täcker allt i grytan. Låt allt puttra med lock i ca 1,5 timme. Använder du färdigkokta bönor kan du hälla ner dom i grytan nu och koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Serveringsförslag: Serveras med bröd och olivolja.

Potatismos med vitlök (Skordalia)

Koka potatisen mjuk men den ska ha lite spänst kvar. Skala vitlökar och krossa i mortel med olivolja. Plocka upp och skala potatisen och mosa i en bunke, rör ner vitlökskrossen. Häll på lite av kokvattnet från potatisen. Salta med lite havssalt. Droppa i lite vitvinsvinäger och vispa med elvisp. Moset ska vara krämigt och lent. Tunna eventuellt med olivolja. Serveringsförslag: Passar till fisk t ex Makrill, Lamm och Rökt skinka.

Souvlaki (Grillspett)

Souvlaki ska marineras och om det ska bli rätt ska man även använda rosmarin, kummin och citron i marinaden för att få lite extra kick på smaken. Souvlaki är ytterst en social rätt som oftast lagas i trädgården på spett över en kolbädd. Souvlaki är populärt som snabbmat i Grekland. Omvärlden kallar souvlaki för grekiska Tacos. Inget kunde vara mer fel. Även om det är populärt att äta souvlaki i pitabröd så ligger själva smaken i brödet, kryddan och köttets kvalitet. Souvlaki på fläsk är alltid mörat och det kan vara rökt. Det är sällsynt att man använder lammkött idag då detta är för dyrt som snabbmat. Men vid t ex påskfirande är det vanligt att man använder pita till helgrillat lamm.


Friterad ansjovis (Gavros tiganitos)

Friterad ansjovis, max 4-5 cm stora. Vanlig som förrätt eller snacks. Otroligt gott och fisken bör ätas hel (med huvud). Pressa citron över och strö över lite havssalt. Ha lite salt och mjöl i en förslutsbar påse. Lägg ner fisken och skaka. Fritera på hög värme. OBS! Friteras inte för länge. Serveringsförslag: Pommes, Xigalo, inlagda Rödbetor.


"...är inte vän med uppsvällda magar på grund av all kolsyra."

Drycker – Tsikoudia, Öl & Vin Så, då kommer vi till den biten jag själv tycker är svår - Dryckerna. Öl och vin som smak är något som är ytterst personligt, tycker jag. Visst kan jag ställa fram en Mythos och tycka att den är inte så fyllig till denna maträtten. Och du kanske tycker att den var blaskig och smakade metall och besk. Som sagt, vin ska vi inte diskutera om när det handlar om mat. Att alla viner har en karaktär och en viss förutsättning till ett visst slags kött kan jag hålla med om. Men här nere dricker man inte vatten primärt till mat utan matdrycker, dvs. öl eller vin, sistnämnda mest populärt. Det är få av den äldre generationen som dricker öl till maten, utan fördrar sitt egentillverkade vin, på druvor från trädgården.

Själv dricker jag öl när det är som varmast, men är inte vän med uppsvällda magar på grund av all kolsyra. Så jag dricker gärna vin istället. Som öl -älskare föredrar jag lite fylligare öl och gärna på tapp. Här är det främst följande ölsorter som gäller på mindre och mellan stora tavernor: Mythos, Amstel, Fix, Alfa, Eza, Vergina, KEO och på lite större Chania - Lager, Dark och PaleAle. Sen är jag medveten om att det finns många fler ölsorter i Grekland, men ska ni dricka öl så lär ni få leta efter andra sorter. Fix "Dark" är underbar till lamm och starkt kryddat, ungefär som en Newcastle Ale i smaken fast med mer smak av mandel.


Vilken som är bäst tänker jag inte bedöma utan som jag nämnde tycker jag att man själv provar vilken man kan tänka sig beroende på vilken maträtt man ska äta. Men dom lite mildare ölmärkena som t ex Sol, Heineken och Carlsberg funkar och finns att få tag på ibland. "Neutral" öl tycker jag är Mythos och Amstel som matdryck.

Fix och Eza har en aning syra som kan kännas i eftersmak och passar kanske inte till fisk och skaldjur. Ska man dricka öl som ren social dryck tycker jag att all öl är godtagbar, förutom en Pripps, Elefant, Guld och alla ölsorter som håller mer än 5% alkohol. Men, är en smaksak.

Vin då? Hmm. Finns en otroligt stor fauna med olika vinsorter att välja mellan. Själv har jag fastnat för Kretas egna druvmix som oftast smakar som en Merlot. Kanske en Chardonnay.

Syrah och Zinfandel är populärt och vita viner serveras som "husets" när man frågar.

Rött ser man som matvin och serverar mer sitt röda till mezedes. Fråga innan!

Jag tänker inte ge mig på några märken eller tillverkare utan rekommenderar er att ta med er egna vinsmak hit och prova av det som finns. Mia är ingen vindrickare men även hon har lyckats hitta några vita hon gillar till sina skaldjur. Rött kan hon ta till kryddstarkt. Alkoholfria öl och vinsorter finns att hitta och är populärt även om man inte tror det.

"Serverar man en frappe med socker och mjölk efter du fått in din kaffe, vet du att stället förmodligen kommer suga på att göra en god frappe."

Frappé / Frapés

(Vilken min lillebror André älskar!)

Den dricks här kall med is och ni som smakat vet att antingen avskyr man eller så älskar man frappe. Det finns såklart rätt och fel i sin förberedelse, men jag har gjort frappe i decennier och vet att man gillar mina varianter, så jag utgår ifrån hur vi dricker frappe här hemma och serverar till våra gäster. Så, ni som är proffs på att göra en frappe, får sura en stund eller scrolla vidare...

Frappé - basblandning

Häll på önskad mängd Nescafe i ett långsmalt dricksglas, typ grogglas. Det finns speciella frappeglas men vilket som helst funkar, det viktiga är att det tål att mixas. Häll i önskad mängd socker i glaset. Häll på lite kallt vatten, ca 2-3 fingrar högt, och mixa till ett lagom skum. Många mixar det till ett tjockt skum, ungefär som vispad grädde och skryter med att man kan vända glaset upp och ner utan att skummet faller ur. Detta är trams då själva kaffet utgörs av skummet och SKA lösas upp i glaset, inte ligga kvar som ett täcke. Du suger bara upp vatten i sugröret då. Fyll på mer vatten och rör om försiktigt med ett sugrör och nu häller du på ev. Mjölk och övriga tillbehör (se undertill recept). Lägg i ett par isbitar innan du serverar din frappe. Låt din frappe stå och ”rinna” ner en stund innan du börjar dricka.

En bra frappe sköter sig själv och du rör om lite då och då bara.

Avnjutes med belåtenhet till en bit Bougatsa, kanelbulle eller saffransring.


Söt frappe benämns ”Glykos” och ska du ha i lite mjölk så kallas det för ”Me-galla”, eller frapogallo. Frappen serveras inte med mjölk och socker efteråt, så det måste du veta innan du beställer. Är du osäker så beställer du en medium "Me-tri-å". Serverar man en frappe med socker och mjölk efter du fått in din kaffe, vet du att stället förmodligen kommer suga på att göra en god frappe.

Ett bra kafenion är stolt över sitt kaffe och serverar det som det ska drickas.

Robbans Frappémixar (serveras iskalla)

  • Paxxi André” (Med fet mjölk och brun farin).

  • Kanela”(Med brun farin och kanel, serveras med krossad is).

  • Greek Dark Death” (Med Metaxa, vispad grädde, chokladtopping, kanelstång).


Avslutningsvis

Hört på kaféet #2

Snacket bland gubbarna var då en pappa till dom hade köpt en ny motorcykel för typ 30 år sedan. Sann eller ej, här kommer den korta versionen: Pappan slängde upp mamman baktill på motorcykeln och körde iväg upp till byn långt upp i bergen. Längs krokiga vägar och uppför snäva stigar. Väl framme kände han sig stolt över sitt nya köp och vill imponera på sin kvinna, så han vänder sig om - Och till sin förvåning sitter inte mamman kvar baktill. Pappan fick snällt köra tillbaka och plocka upp mamman som fick skjutsas in till sjukhuset för lite omplåstring... Därefter viskar en av dom till mig, med glimten i ögat, Att se till att Mia håller om mig ordentligt.


Tack för att ni kom med tips och speciellt till Mikael Nordkvist som ville ha mat som Tema i ett av våra inlägg i bloggen - Tackar min vän och broder. Hoppas du blev nöjd?

Micke och jag har känt varandra sedan vi var nyfödda. Våra mammor kände varandra och arbetade tillsammans på Multipost i Malmö under 70 -talet. Jag tror inte att vi gjorde high-five då men vi har varit vänner i hela våra liv. Vi har bott på samma gård fram till vuxen ålder och håller kontakt än idag. Micke, som jag, är matälskare utan dess like. För att jäklas med Micke har jag ett foto från tidigt 90 -tal taget vid en av våra nattgrillningar.

Micke som extrapersonal på krematoriet - Kolen har han redan bränt!

... He's Back!

Sen kan jag informera er alla följare om att Stavros (kackerlackan) visat sig en kväll på kontoret för nån vecka sedan. Men det har jag inte sagt till Mia.

Nu ser hon det och kommer sova med ett öga öppet i flera veckor.


Gurkan

Mia har varit och arbetat som gurkplockare. Snäll som bara Mia är, hjälper hon grannen med deras gurkor. Upp i ottan och iväg... Hur det gick talar hon om i nästa inlägg.


Lilla Katten

Den lilla kraken fick sitt namn - Lucky. Passar honom som en hand i vanten. Busig och äter som en hel häst. Tack till alla er som var med och röstade fram hans namn, och TACK för alla fina förslag. Nu har vi gott om namn att välja på om vi får fler katter (JA! om Mia kan välja...).


Quasimodo

Kiwi har fått en box! Stor är den också, så nu får allt plats när Mia far iväg och handlar.


Instagram

Är uppe och här lägger vi upp lite bilder allt eftersom. Bilder vilka kanske inte hamnar i bloggen eller på facebook - Klicka i menyn högst upp på bloggen för att ta er dit.Tack för att ni tog er tid att läsa mitt inlägg och besökte vår blogg. Må väl på er! Så ses vi nästa vecka i ett nytt inlägg. Under veckan uppdaterar vi såklart vår facebook så ni hänger med oss i farten.


Jag lovar att att Del 2. kommer ta vid här med fler härliga recept och reportage (planer ni vet.. är i görningen...) /Robban

#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #Lyckythecat #Stavrosisback

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page