• Robban

Folklig hälsomat & Intryck från en Kulinarisk resa - Del 2

Från en nations storhet och EU marknadens oönskade baby – ”Det gröna guldet”. Många gånger har man ofta stött på artiklar och spaltmeter om olivoljan och dess påverkan på vår hälsa. Inte minst i tider som nu, när fitnesshysterin är som värst.

Olivoljan smörjer såväl som botar. En slags naturmedicin, vilken dess helande effekt nästintill gått i glömska. Visst är oljan fet, men inte så pass att det är en farlig kombination i skafferiet där hemma, inte alls. Bland alla mättade och fleromättade fetter, vet man att oljan är det fettet som visat ge bäst resultat bland personer med t ex kärl- och krans sjukdomar.

Men även bland personer med IBS och akuta magproblem.

Aciditeten i olivolja bör (och ska) hålla så pass lagom halt att, Förutom Omega-3 syror, är Olivoljan den enda produkten som kan hålla transfetter i schack. Lägg därtill nyttiga ämnen som är bra för matsmältningen. Den finaste olivoljan är dessutom mycket bra för er som gärna håller koll på antioxidanter, och dess funktioner. Olivoljan är och förblir ett av de mest använda och såväl mytomspunna, skönhets receptet som finns i historieberättelser.

Från ljuskälla, till salvor och läkemedel – Olivoljan är vår rikliga planets Gröna Guld.


Som en inbiten olivolja användare, kan jag inget annat än att dra en djup suck när jag tänker på hur vi ständigt låter reklam och genial marknadsföring ta över.

För att även göra en tunnel mellan våra ben i ren och skär kvalitets-fint.

Målgesten som ska spira när man går ut från butiken, Efter ett bra inköp av prima olivolja. Visar sig allt mera sällan. Att butikskedjor hellre tänker på profit än kvalitet, är vi väl medvetna om idag. Men det finns ljus i andra änden av butikshyllorna. Det handlar om att handla smart. Om att vara insatt i de tre ”P:na” som jag gärna försöker påpeka för dom som frågar. Nämligen: Procenthalt, Produktinnehåll och Produktursprung.

Nu är ju inte jag professionell till den grad att jag kan smaka och känna någon skillnad på alla distrikt och oljor, men så pass väl bevandrad är jag, att jag kan skilja på kvalitet och bluff & rent skräp.

Och, - håll nu i hatten,

Det sistnämnda finns det allt för mycket av i butikshyllorna. Tro mig. Är det handlarna fel då? Eller, vem ska man peka på med pekpinnen i dessa fallen? Det är nog så att man från handlarnas sida inte bara ser till profiten utan helt enkelt har för lite kunskap om olivoljan.


Det är aldrig långt ifrån att hitta sina drömmars hus eller lägenhet när man är på Kreta. Naturligtvis är jag inget proffs på ekonomi eller på all politisk miljö vilken är viktig för handel.

Men, jag är väl orienterad i hur det är att bo och leva i ett klimat som ständigt präglas av Europa som helhet. Med turism och allt detta för med sig som t ex All inclusive, Miljö, Natur, Handel och marknad. Men inte minst, vet vi hur resan mot en dröm kan se ut och hur man bör tackla den verklighet som du och alla här nere lever i olivolje landet - "Cowboyland".


"...Merkels väldigt strikta och återhållande karateslag om Kretas olivodlare och olivolja via Greklands handlingsförlamade politiker."

Italien, Spanien, och EU byråkrati.. Ett outtalat scenario på olivolje marknaden är att - All olivolja i Europa är utspädd. Alla jag pratat med under åren säger att oljan man säljer köps upp av fabriker som i sin tur säljer vidare till mellanhänder i bulk. En av alla hundratals fabriker här i byn köper ca 1300 ton olja per gång från odlarna. Det blir många ton oliver ska jag säga. Dessa 1300 ton är inget i sitt sammanhang, och oljans resa har knappt börjat än. Resan till nästa plats där man tappar om dom kan vara ett tio-tals olika hanterare och distributörer. Dessa skeppar över oljan i stora behållare, typ vatten cisterner. Kända stopp är Sardinien och hamnarna i Portugal och Spanien.

Spaniens envälde

Fram till 2013-2014 satt dåvarande Spanien och IOC på ordförandeposten i EU. För att bytas ut mot IOOC i 2015 (Omorganisation). Spanien har valt att låta sig själv sitta som orubblig ordförande samt även lånat ut stolen till Italien. Oavsett post ligger organisationen fast i Madrid, Spanien sedan 1966.

Hand i hand med diktaturer och krigsbrotts-bejakande länder Med EU´s sanktioner mot Grekland står man nu utanför IOOC och har således ingen direkt insyn i vart sin olivolja hamnar heller. Då EU lyder under IOOC och med IOOC som styrande med järnnäve och under total insynsbarrikad, kan vi inte se vart IOOC´s 98% av världens olivolja kommer från mer än från de 18 länder som ingår i konstellationen (19 med Grekland inräknat under ”EU”).

Länder som idag ingår i IOOC är både länder som inte erkänner Genèves konstitution om mänskliga rättigheter, t ex Turkiet och Libyen. Inköpspriset av olja har minskat från ca €3 per liter till ca €1.5, och nu ligger det på ca €1 per liter i samma ögonblick. Trots detta har inga varningssignaler nått ut till Bryssel i frågan.


För att citera Wikipedia: ”Spain is the largest producer of olive oil, followed by Italy and Greece. However, per capita national consumption is highest in Greece, followed by Spain, Italy, and Morocco. ”.

Länk: https://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

Detta måste innebära - att man i Grekland producerar mer olivolja än Spanien. Trots detta tillverkar Spanien mer olja än Grekland? Låt mig förklara. Grekland importerar ingen olivolja från t ex Italien eller Spanien, men exporterar över 70% till dessa. Hur man nu ska använda olivoljan i Grekland utan att själv producera den är frågan? IOOC länderna har ingen kapacitet att bistå med oljan som krävs för att nå upp till den nu anmärkningsvärda kvoten på 2,2 miljoner ton totalt. Av dessa skulle bara själva Spanien stå för 1,3 miljoner ton? Och Grekland står på andraplatsen med ynka 195.000 ton!?! Vilket trams! Och det vet IOC som idag har kopplat ett halsgrepp på sig iom EU. Samt Merkels väldigt strikta och återhållande karateslag om Kretas olivodlare och olivolja via Greklands handlingsförlamade politiker.

Bara Kreta med sina 1,7 hektar / person, producerar över 300.000 ton per år, och då är inte den egna konsumtionen inräknad. Med övriga Grekland bör man ligga på strax över 1.500.000 ton.

Kontentan kan inte vara annat än det man har pratat tyst om här sedan många år tillbaka, Nämligen att all olivolja på butikshyllan i Europa är utspädd i någon form.

Annat måste anses vara omöjligt.


På Kreta är olivoljan fortfarande en handels komodo man ogärna spär ut. Inte ens för att få volym, utan för att bibehålla kvaliteten. Sedan Minotarernas tid har Kretas olivlundar producerat olivolja kungar har dödat för. Med sin olja som brunnit hos Egypternas heliga präster till oljelampor på Caesars bord. Olivolja som än idag står för folkets hälsa och Kretas kulinariska utbud, vilken än idag anses vara Världens hälsosammaste. Utan sin äkta olja och sina äkta bönder som varsamt ser till att varje dag ge oss den absolut finaste oliven som ska ge oss den absolut finaste oljan. Utan denna process kan man inte kalla något för ”Äkta” eller gradera någon motsvarande som inte har dessa anor i sig. Kretas olivolja är bäst i världen och serveras alltid outspädd här, vare sig på tavernorna eller i butikerna.

Kretas olivolja som varumärke? Frågan jag många gånger ställt mig själv, och till andra här nere - Frågan om att skydda själva ursprunget för olivoljan, typ EU´s direktiv inom IOC med PDO (Protected Designation of Origin). Ungefär som Champagne och Feta har gjort. Men även själva processen, som t ex Cognac, där man är ytterst petnoga om att processen ska vara enligt gamla mått och standard, annars är det ingen ”äkta” cognac. Skulle man införa detta på Kretas olivolja skulle man enkelt kunna säga att mer än 80% av den olivolja du köper i affären skulle få ändra sin etikett. Det idag vanligt förekommande ”Jungfru olja”, eller Extra Vergine, som det så populärt står på etiketten från många tillverkare ger jag inte mycket för. Ingenstans står det annat än om produkten är ekologiskt odlad eller själva innehållsförteckningen. Men vi som älskar olivolja vet att ursprunget är lika viktigt som druvan för alla som älskar vin. Mycket spelar in i smak, karaktär och balans, men även årgången. Jo, ni hörde rätt. - Årgång på olivolja är viktigt att veta.


Inte minst, ska all olivolja vara färsk. Och ska konsumeras inom tidsspannet 24 månader.

Efter det är kvaliteten absolut inte bra Detta gäller olja som håller mellan 0.2 – 0.4 i aciditet. Övrig olja bör förtäras inom 12 månader från förpackningsdag. För oljor som pressats mer än en gång och/eller varmpressats extra, bör inte få säljas som ”ren” olivolja. Processen för att utvinna den rena oljan är både omständig och dyr. Inte minst för alla bönder som har olivträd. Olivolja som har högre aciditet än 1,2 bör säljas som salladsolja. Och absolut inte som ”jungfru”. Trots detta ser vi i butikshyllorna, oljor som kallas både extra jungfru och anda imponerande klassificeringar. Trots detta bör en olja inte vara pressad mer än två gånger. Och aldrig varmpressats.


Oavsett oliver och dess namn, t ex Kalamata eller andra regions baserade sorter, ska oliverna ha odlats på ett särskilt sätt. Traditionellt ska oliverna vara plockade en viss tid innan pressning och ibland ska även storleken vara speciell. Som sagt, finns det många saker att ta hänsyn till. Var och en lokalt kontrollerad och enligt lokal sed. Men, det gäller för oliver från Kreta, och dess olivolja.

En del av olivträdens idyll-bild, är att dessa är själv besörjande av både bevattning och skötsel. Så är inte alls fallet. Det är en mödosam hantering av träden och avkastningen speglar hur pass man har skött sina olivträd.


Nyss gjorde man en undersökning i Sverige om våra mest vanliga Smörsorter. Vilka i sin tur visade sig innehålla väldigt lite fett och desto mer vätska. Många undrade varför det bränns i pannor, trots mycket fett i. Storkök och restauranger har länge påpekat att nått inte stått riktigt till ett tag utan gehör.


Det Gröna Guldet – Olivolja från Sitia, Lasithi Sitia regionen

Oliverna är Koroneiki (Koroni Kritikia)och anses vara traktens absolut bästa oliv att göra olja på. Koroneiki oliven är liten, Nästan 0.5mm till 1.0cm stor när den är som mest smakfylld. Man vet att oliven har odlats fram här på Kreta i minst 5000år, men ny forskning visar på att det kan röra sig om mycket längre. Kanske upp mot 25-30.000år. Grenen är inte bruten och har inte ympats mer än att få fram större oliver. Dock har detta visat sig vara förödande då skadedjuren ger sig på dom mer aggressivt.


Om man ser till kvoten man får fram i regionen sägs det vara ca 1% av världsproduktionen. Men jag inte bara är övertygad om, utan näst intill helt säkert vet, att detta är trams-siffror. Jag skulle utan att skämmas våga sticka ut hakan och nämna 25%, Och då räknar jag endast med det som går på export. Om man besöker området frekvent och känner folket här, vet man att var och en själv använder ca 250-500 liter olivolja per familj och säsong. Slår man ihop dessa siffror, som jag inte har anledning att betvivla då jag själv ser detta per daglig basis. Kan det officiella inte stämma. Områdets olivträd och dess vida sträckta horisont utgör själva delen på Kreta som står för Oliver.

Ingen annanstans i världen står perfekta rader med olivträd i givakt, för att exakt ge plats åt sin nästa granne. I perfekt symmetri och i absolut harmoni med miljoner Cikador som tar sin flykt upp i träden. Dessa små fantastiska insekter som i sin 17åriga livscykel endast kryper upp i olivträden och spelar upp och skapar den levande naturens högsta mätbara ljud som kan höras i upp till en 3 mils radie. För att försvinna efter att ha parat sig, lagt ägg i barken nån vecka senare. Nymferna kryper sen ner efter nån vecka och gräver ner sig i jorden bland olivträden, för att inte synas till på 17 år igen. Livet i denna tuffa och barska miljö styrs av olivträdens rytm och här står hundraåriga träd sidan om träd som ger oliver, trots sin tusenåriga ålder. Olivlunden tar, och den ger...


Papagiannades:

Områdesmöte med fabrik- och koncernansvariga för Sitia i Pikia. I början av Januari blev jag tillfrågad om jag ville följa med till ett möte i Papagiannades. Och då mitt intresse för regionen alltid har varit en fråga för min vurm, tackade jag såklart ja till detta. När vi körde mot Papagiannades fick jag klargjort vilka frågor samt vilka problem olivodlare här möter och måste bemästra. Det är inte bara klimatet här, utan även byråkratin som speglar ett tufft och krävande medlemskap i EU. Ett medlemskap som skapat stora, oroväckande ökande avstånd mellan olivodlare och fabrikerna.

Rent och fint. Snyggare olivlund än Kamenakis & Damoulaki kan kan inte få. (Papagiannades)

Ännu mer klar över detta skulle jag bli, när jag efter snart 10 års tid som flitig besökare i området ser hur det tärda klimatet samt det politiska språket kommit att förändra folket och olivoljan. Inte bara olivoljan står utanför EU´s monotona politik. Här tvingas man armbåga sig fram i samma folkhop som All inclusive och Charterturismen, samt den oreda detta ställer till i en relativt oreglerad affärshörna i Europa. Vem ska få ordet denna gången? Vem ska få prio-taggen detta året? Olivoljan är den svarta ankungen här på EU´s hektiska börsgolv. Bland pengastinna profitörer som arbetar åt likasinnade profitörer. Vems är egentligen denna marknad? Styr EU parlamentariker eller regeringsmän i Grekland?


Kommer Kretas olivolja bli en generationsfråga?

Ja, utan tvekan. Och det kommer inte ta så lång tid. Miljöfrågan har på det senaste blivit en slags bisarr fråga om Bluff eller inte? Allt fler tycker sig tro att miljökrisen inte finns. Att det är en fabricerad sak som handlar om att nån elit ska ta världsherravälde och styra jorden, eller nått. Att klimatfrågan inte är viktig, och akut är det ingen snack om. Det märks här på Kreta, och förloppet går fort. Mycket fort! Att inte få regn en vinter är förödande för alla här. Inte bara ekonomiskt, utan även för naturen i sig själv. Olivträden gav oliver innan människan beträdde denna jord, och olivens syfte har inte bara varit att stå i träda och vänta in oss. Nej, naturen är brutal, och skonar ingen. Men den är rättvis. Tro inget annat. Kanske är det så, att om vi ska kunna få oliver måste även olivoljan få en så pass viktig status att något annat är uteslutet. Man pratar om att apelsiner och citroner idag knappt innehåller någon C-vitamin. Att spannmål är så duperat att genmanipulation inte var lösningen utan att se till att vi odlar skonsammare, och ser till naturens möjlighet att hinna ikapp?

Biodlare här vet att naturen är ytterst ömtålig. Den yngre generationen vill hellre se sig bo i storstäder och har mest oliverna som extra inkomst. Men deras roll i framtiden handlar inte bara om att värna om bra pris för oljan. Utan om hur man ska kunna överleva naturens egna system med att rensa ut det som inte är dess egna skapelse? Så, att ungdomen på Kreta, och speciellt de som väljer att stanna hemma på olivlundarna och hjälpa till, kan se att det finns en framtid i att odla annat än tomater och gurka. Eller att sitta fastlimmade vid en datorskärm. Vi får hoppas.

Vad vore det Grekiska köket utan olivoljan? Mias Kritharaki special med härlig olivolja.

El, Bevattning och Skatter..

Som allt annat i dagens Grekland och i Tsipras järnhand om ekonomin, måste även lantbrukarna dra åt svångremmen. Igen! Inte nog med att många odlare fått se halva sin statliga pension försvinna över en natt. Nu ska man betala mer i skatt för landytor, kvoter, och bevattning. En ny bevattningsskatt ska tas ut, och kommer drabba de mindre odlarna som är beroende av sin bevattning. Man köper sitt vatten, det ska man ha klart för sig när man köper oliver och olivolja. Kreta är omgivet av saltvatten och i bergen utvinns källvatten som allt mer buteljeras. Naturligtvis betyder det att vatten blir dyrare om det ska gå till bevattning. Speciellt vid torka, som allt oftare uppstår. Nu sist under de senaste fem åren har det varit väldigt ostabilt. Exakt hur mycket skatten här gått upp kan jag inte uttala mig om, men vet att gubbarna nere på kafenion drar djupare bloss på sina fimpar, och ser allt längre ner i marken, funderandes på hur man ska göra? Hur man ska klara säsongen? Ska man ha råd att betala banken? Vad man ska lämna sina kvarvarande. Arealskatten har tillkommit då många har ärvt landmassorna man odlar på. Speciellt då man vill nå alla som har fuskbyggen på dessa ytor. Detta drabbar såklart de som har olivträd och måste bråka om det ena efter det andra. Inte nog med att fabrikerna måste ta ut mer för pressen av oliverna. Även kilopriset har varit konstant sedan 2014 och verkar inte bli bättre i år. Många har fått sälja till mindre pris då man måste få in pengarna. Dom som tjänar på dessa arma stackare är politikerna som kan visa EU topparna att man visst dragit åt och jagar skattesmitare och övriga utsugare.


Restauranger & Matbutiker

Jag har en vision om att man på restauranger använder olivolja i allt större utsträckning än smör? Inte för att smör är negativt, inte alls! Smör är bra och i lagom mängd även nyttigt, speciellt för barn och gamla. Vuxna, i 20 års åldern och uppåt, behöver inte lika mycket av fetterna i smöret, eller i mejeriprodukter för delen. Men kroppen måste ha ett smörjsystem, och olivoljan är precis vad din kropp behöver och lite till. Tarmarna mår bra av olivoljan och mineralerna som tas upp i magsäcken är viktiga för matsmältningen. Det vet man sedan länge. Men nya rön är att olivoljan även är ett slags antitoxin mot blodsjukdomar. Att blod och blodkroppar i tillförseln blir bättre. Hjärtat mår bättre helt enkelt. En sked olivolja innehåller lika mycket mineraler som 1.5 liter mjölk. Och du kan inte överdosera olivolja i kroppen. Även om man gärna säger annat, så handlar det om en viktfråga och träning. Men, olivoljan med sin antiinflammatoriska egenskap är även bra för idrottsmän och idrottskvinnor. Inom sporter som har det svårare med aminosyror och kreatin, bör se olivoljan som ett utmärkt bindemedel och ser till att smälta mer allt lite saktare. Så se oljan som mat och medicin.

Nåväl, Har många vänner som arbetar inom restaurangbranschen vilka många gånger talat om för mig att; -Dom där smakproven på olivolja. Kan jag inte skicka dom lite mer? Naturligtvis försöker jag skicka alla små prover, men med frakt och annat är det svårt att rent prismässigt jämföra. Men, när det kommer till kvalitet är den oslagbar, det är jag mer än väl medveten om. Reaktionerna blir alltid densamma varje gång jag skickar prover. Hade jag kunnat hade jag lanserat olivoljan under eget märke, men det kanske kommer? Möjligheterna ligger i naturen och dennes vilja att skänka Kreta regn, vatten, sol.

Och EU lite bättre politiker,


Klimat – A och O för världspriserna.

Som jag nämnde här ovan så har klimat varit ostabilt och opålitligt de senaste 5 åren. Detta märks inte minst på priserna i världen på olivolja. Kanske mest här bland odlarna som fått se sig om efter nya och bättre avtal och förutsättningar. Att köpa en fin olivolja ska inte kosta mer än att denna ursäktar en bra mängd i matlagningen. Ska man lägga över hundra kronor på en olivolja ska den minsann även vara sparsam. Olivolja ÄR en lyx i matlagning. Lika mycket som fint kött och kryddor som t ex saffran. Att priset i butikshyllan gör att man hellre väljer en matolja som t ex solrosolja eller rapsolja, är bra för plånboken, men inte miljön (?) Hur menar jag då? Jo, visst ska bönderna i EU få odla raps och solros, men när det handlar om förädlingen, industriellt sett, är det inget bra alls. Och vem får betala dessutom tror ni? Precis, du. När du står där i hyllan har olivoljan kanske legat i tankers i flera månader innan den tappades över på behållare. Lägg därtill till att den sen ska fraktas halva jordklotet för att hamna i hyllan i din butik. Så, vi är all lika skyldiga här. Min förhoppning ligger i att alla engagerar sig i sina köp och ställer krav på dom stora fabrikerna och tillverkarna. Olivoljan är inte bättre för att den kommer från en viss region om den inte används rätt. Eller, om oljan rest halva jorden runt.

Priserna i butikerna är horribla. Inte minst ser man det om man jämför priskurvor mellan spannmåls oljor och olivoljan. Felet ligger inte hos de kretensiska bönderna. Det lovar jag. Inte heller är det alla dom som sår solrosor och raps fel. Absolut inte. Men vi som konsumenter måste ta och ställa krav. Bli bättre än handlarna på kvaliteten och inte minst, Handla prisvärt och smart. Hur ni gör då handlar om att anpassa olivoljan till det ni ska använda den till. Att kanske ha två olivoljor hemma. En till sallad och lättare matlagning, t ex fisk. Och en till kött och tyngre mat. Jag lovar att ni kommer använda oljan effektivare. Många oljor ska inte användas till salladen. En bra olivolja går att använda mer än en gång i stekjärnet. Krydda efteråt och välj kött och fisk som inte har allt för mycket fett så kan ni använda oljan igen. Här nere friterar man mycket t ex pommes och fisk, skaldjur i samma olja ett par gånger, men aldrig mixat. Och Oljan tål detta utan problem. Den kretensiska olivoljan ÄR bäst i världen och ska användas rikligt. Den ska pressas till max i din matlagning. Den trivs med det.


Givakt i ledet - Med sina olika benämningar som ska garantera dig som konsument, en prisvärd och ärlig produkt?

Att tänka på när ni köper er olja Oftast ser man massor av fin olivolja i butikshyllan, men vad ska man välja? Vilken är bra i salladen och vilken ska jag absolut inte köpa? Är dyrare bäst? Frågorna är lika många som antal märken i hyllan, men jag ska försöka dela med mig av ett par små ”regler”, om vi kan kalla dom så, när ni köper er olja. För, det är ibland dyra droppar och leverantörerna tar ut sin del.

Litet ordlexikon ni kan använda er av?

Aciditet: (Triglycerider) dvs. Fettsyrorna i den färdiga olivoljan. Oftast 0.30-0.80%.

Extra Virgin: Förklarar aciditeten och ska inte överstiga 0.8%. Över klassificeras som industriolja t ex Lampantes. Virgin: Kallpressad / Kall-”malen” är två olika processer för att få ut oljan. Max 2.0%.

Extra Extra Virgin: T ex olivolja från Kreta med ca 0.2%-0.4% Organic: Användandet av animaliska pesticider (icke toxina ) och rent sötvatten (filtrerat). EVOO (Protected designation of Origin): Internationella ursprungsskyddet och kvalitetsbenämningen för olivilja tillverkad på äkta Sitia, Lasithi oliver. Kalamata (Karakolia): ”Bords oliver” som lämpar sig bäst som mat oliver.

Koroneiki (Koroni Kritikia): Kreta och Greklands vanligaste oliv, lämplig för oljeutvinning. Amfissa (Amphissis): PDO skyddad oliv som främst används som bords oliver. Conservolea: Som Amfissa, dock ej skyddad. Gaidouria (Åsneoliver): Stora oliver som odlas i Halkidiki regionen. Kothreiki: Oliv som inte odlas så mycket idag. Mastoidis & Megaritiki: Oliver som används som bords oliver, främst i norra Grekland. Tsounati (Mastoidis): En av de absolut bästa oliverna till bords oliver. Dock fått pris för sin olivolja.

Nafplion: En liten grön oliv som gärna används i matlagning. Patrinia: En oliv som odlas i ett litet område i Patras regionen (Achaea). Thassos: Oliv som kan ätas mogen direkt från trädet.

Sitia Extra Vergin Olive Oil: Markören ni ska leta efter. IOOC: International Olive Oil Council. IOC: International Olive Council.


"Väljer du en Deo som avtar efter 10 minuter? Då är den inget bra. Detta gäller även olivoljan."

En olivolja i butikshyllan kan alltså vara ”Extra Fine” eller heta något annat, men inte ”Vergin”. Det betyder att oljan endast uppfyller kravet att hålla ca 0.8%, vilket inte innebär att oljan är bra. Mest troligt är att denna är utspädd med sämre kvalitet för att öka volymen. Se därför till att ifrågasätta priset på oljan om den är dyr och inte är Vergin (Vergine). På Kreta använder man olja som sällan understiger 0.3% i sin matlagning. Tavernor använder garanterat sin egenproducerade oliv olja och det innebär att ni äter både Färsk och Extra Virgin olivolja i er mat.

Kontentan av allt? Köp en flaska du använder sparsamt. Och en flaska du kan laborera med, kanske prova dig fram? Och glöm inte att olivolja mår bäst av att användas i sitt rätta element – Medelhavsköket. Laga rätter där olivoljan sticker ut. Istället för en vinägrett så prova med olika olivoljor istället? Prova din olivolja med en tesked. Smaka, lukta och ta in så du vet vad du ska leta efter. All olivolja är inte god, så är det. Smaken kan variera för din egen del. Sommarens smaker är annorlunda mot vinterns. Kanske prova att byta ut smöret mot olivoljan? Man kan steka fisk och köttbullar i olivolja. Men, välj bra olja. Välj olivolja som du tycker smakar gott i en tesked såväl som i maten.

Väljer du en Deo som avtar efter 10 minuter? Då är den inget bra. Detta gäller även olivoljan. Smakar den inte i matlagningen är den inget vidare att ha. Se till att hålla dig till så enkla rätter du kan med din olivolja. Prova en enkel nudelrätt med olivolja i basen för såsen. Eller ha i olivolja i potatismoset – Du väljer själv, prova på och låt olivernas gröna guld vara en av av kryddorna, en av örterna, en av såserna osv.

Vad ligger i planerna för oss då? Speciellt när det handlar om olivolja?

Såklart är det inget som är vare sig billigt eller enkelt, att hålla med oliver. Det är kämpigt och hårt arbete hela året om. Men, man ska drömma och förverkliga sina planer. Inget är omöjligt, det tar bara olika lång tid att fullfölja bara. I planerna i framtiden ligger såklart affärsmöjligheterna i BnB och den marknad och att utveckla nytt utbud som finns här. Att marknadsföra på Kreta är tufft. Kontakter och kontanter är det som räknas. Och för att inte tala om all byråkrati som är rena grekiskan.... eeeh.... hmmm. Och tro inte att man behandlas annorlunda för att man är skandinav? Inte alls, man har samma kösystem här. Det arbetas för fullt med företagandet och än så länge tar det en stor del av tiden. Att ta på mig mer är inget jag känner vore rätt just nu, men allt ligger öppet och har ni funderingar och planer så kan jag mer än gärna se till att hjälpa er eller se till att ni hamnar rätt i era kontakter här nere.


Olivolja i julklapp är inget som går att slå. Hela säsongens bruk är tillgodosett...

Hört på kaféet #4 Kostas berättade att han fick köpa vatten för att vattna sina tomater i fjol då regnet inte kom. Idag fick jag en hel påse med Rosé tomater. Jodå, stolt visade han sina troféer, och var stolt att han fått igång vattnet då det regnat friskt nu i januari och februari.

Sett från kaféet #5 Den gamla lilla gubben i cigarettaffären tar sig en tupplur lite då och då. Han ligger där raklång över disken med butiksdörren öppen. När kunder kommer in sätter han sig upp, skalar en klementin och ler stort. Han är proffs på cigaretter och sina klementiner.

Bjuder gärna på Raki i den lilla butiken. Allt för att få en pratstund.

Titta gärna förbi krutgubben i Koutsouras när ni är i Makrigialos nästa gång.Jag hoppas denna lilla Olivolje-guide hjälper er vid val av rätt olja för rätt ändamål?

Tack för att ni läser vår blogg och vill ni ställa nån fråga jag inte tar upp här, eller har frågor kring det jag tagit upp här, kan ni alltid skicka oss ett mail eller PM så svarar vi er. Behöver ni hjälp och komma i kontakt med någon instans här på Kreta hjälper vi er såklart.

Tack /Robban

#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #cretanoliveoil #papagiannades #makrigialos #sitiaoliveoil

Senaste inlägg

Visa alla