• Mia

Fika, Jordskalv & Spännande avslut på december.

Här händer det mycket just nu med allt möjligt runtomkring oss. I förra inlägget skrev jag att vi hade en annan lägenhet på gång. Men hyrestiden gällde endast för två år sa hon, och då kände vi direkt att det var inget för oss. Sen började leta nytt boende. Så vi tackade nej när vi fick reda på detta - Fortsätt att läsa...

Vår värd ringde oss för att hennes man var i Makrigialos och fixade med något.

Då sa hon att; -Om ni vill så kan han komma och hämta hyrespengar? -Javisst, sa vi.

Han kom in och såg då att vi hade flyttlådor överallt, han sa, -Jag hörde av min fru att ni letade nytt boende? Jo, det gör vi sa vi. Han såg bekymrad ut och förklaringen väntade inte.

Han frågade om vi trivdes med lägenheten och om allt beroende på att grannarnas jävla liv och om det var bara därför vi ville flytta. Vi förklarade om situationen och han förstod. Sen sa han -Jag ska prata med min fru.

Hans ansiktsuttryck sa att måttet nog var rågat.


Dagen efter ringde hon och sa att de pratat flera timmar om detta, hon och hennes man. Och att de hellre ville ha kvar oss för vi passar bättre in med de andra grannarna, eftersom de är likadana som oss, det vill säga - Tänker på att alla ska trivas. Dessutom behöver hon en lägenhet till sommaren för sig själv att bo i under dagarna hon är här med sitt lilla barn, som de fick nu i Oktober. Äntligen händer det något! Tänkte jag när hon pratade.

Kontenta? - Grannarna får till Mars på sig och hitta nytt!


Det är deras (värdens) beslut och inte vårt problem, för vi var beredda på att flytta. Jag förstår att det är dåligt för hennes företag att folk flyttar ut, främst på grund av allt stim hos grannarna, som inte kan visa hänsyn alls. Så nu blir det att de får flytta. Och jag tänker, -Usch! Hur ska grannarna ta detta?! Är det vi som ska få skulden?!? Jag säger bara att det inte är vi som bestämmer vem som ska flytta, det är Hyresvärdens beslut.


Äntligen ska jag och Robban få göra det till vårt. Som vi hade tänkt oss innan grannarna förstörde våra planer på ett fint hem. Såklart försvann känslan att fixa här hemma, så som de håller på - dag som natt. Men nu har känslan kommit tillbaka. Vi är så glada och nu vill vi satsa på vårt hem, igen. Förra årets boende var ju rent ut sagt -skit, om man jämför denna lägenheten. Visst är det inte perfekt men det är varmt under vintern och har havet och stranden bakom vårt hus.

Vi flyttade in hit i denna lägenheten 3 Mars - På min födelsedag i år.

Då var vi så glada att äntligen få bo i Makrigialos, med allt i närheten. Så nu är vi så glada och känner oss lugna att inte behöva flytta igen. För det är tufft att flytta runt och inte ha en fast plats i ett nytt land.


Takis Voula..

Ja som ni vet, älskar jag att sitta på mitt café – Takis, och njuta i lugn och ro med gott kaffe. Och med utsikten utanför, ser man folk och det är så mysigt. Trevlig familj som äger det. Dom har öppet året om, Superbra!

Sitter där ibland och laddar ner filmer från Netflix, eftersom vi inte har internet hemma just nu. Dom kommer ut och pratar med mig om allt möjligt. Det är så trevlig där. När min moster Anna var här och hälsade på oss, så var vi på Takis varje dag. Hon älskar Takis, det är hennes ställe säger hon.
Just nu på Takis är det fullt upp med allt julbak - Det är tårtor, små kakor ja allt du kan tänka dig som ska ut innan jul. Det är deras olika Chokladhus i alla dess former (pepparkakshus fast i choklad). Och en stor kostar 200 kr, en liten 100 kr. Dom gör allt från grunden såklart. Så om ni är här i Makrigialos, så gå dit och fika. En rekommendation från mig - Ni kommer inte att ångra er. Jag är ju en kaffetjej och dom har helt underbart kaffe och massor varierande sorter, Såå gott. Takis Voula är bäst.

Att bo och leva i Makrigialos..

Spelar ingen roll hur mycket problem med grejer vi har runtomkring oss, så älskar vi att bo här ändå. Känslan är den samma som alltid. -Vi älskar vårt liv här.

Lite läskigt är det när det blir jordskalv mitt i natten så sängen gungar. Regnet öste ner och det blixtrar och dundrar i bergen, men det är en sån skön och härlig natt, så jag somnar av det sköna ljudet av regn.


Dagen är fortfarande varm med sol, fast jag har fått byta ut min klänning och flipp-flopp till träningsskor och shorts med munkjacka. Så inga vinterkläder ännu.

Det är fortfarande 19-20 plusgrader på dagen och 15-16 plusgrader på natten.


Folket i byn är glada över att det inte är så varmt nu, och jag förstår dom så väl. Det är en härlig tid nu – Julen är snart här och det är familjetid. Lugnet drar igenom Makrigialos samtidigt som känslan av vintern kommer att snart nå oss, fast inte med snö såklart. Vi älskar våra vänner och vår familj. Vi känner oss lyckligare än någonsin, här i vårt Mackan.

Villa Village står tomt och öde i Decemberkvällen.
Julskyltning hos Winni The Pooh.
Green Bar har lagt Öl-tappen i vinter ide. Viltvuxet men grillen står framme än..
Grönt så långt ögat når längs strandvillorna som står uppskivade som brödlimpor.
Taverna Petra Bay gapar tomt på uteserveringen. Byns godaste fiskmeny.
Bed 'n Breakfast - Mira Mare - ligger kusligt öde och endast havets brus utanför hörs..

Jordskalven och dom arga vågorna sliter hårt på Mackans gångstråk ner till hamnen

Livet på landet..

Det är lagom med människor nu, inga turister och allt är tystare. Det är så lugnt nu så du kan höra en knappnål falla i vår by. Det är också en härlig känsla att få vara med om.

Att gå en promenad på kvällarna och känna tystnaden.

Jag tänker alltid, -jag bor här och jag har hela Makrigialos för mig själv, hela gatan är tom, det är bara nån katt och jag som är ute nu.


Havet hör du alltid, jag kan fortfarande ibland inte fatta att jag har flyttat hit med min Robban och våra hundar. Det är fortfarande magiskt att säga när någon frågar; -Var bor du? Jag bor på Kreta, i Makrigialos. Vår dröm, min dröm har gått i uppfyllelse, kan ni fatta den känslan?!? Vi gjorde det, min älskling och jag.


När turisterna är här är det mera liv och rörelse och man hör alltid människor prata.

Det är charmigt på sommaren med alla er som kommer för att njuta av värmen. Och se alla glada ansikten och alla barn med sin solbränna, sitta i glassbarer och njuta av livet med sina föräldrar.


Kretensaren planerar nu för nästa säsong, så ni ska kunna handla och sitta på deras fina restauranger och caféer och njuta på er semester. Ni är så hjärtligt välkomna, för kretensaren älskar er från Europa, det ska ni veta. Ni är så glada, vänliga och snälla, säger dom till mig, så nu vet ni det att ni är uppskattade från hjärtat av Mackans folk.

3 meter höga vågor häromnatten spolar med sig bråte från öppna Libyska havet där ute. (Makis Grill håller öppet).
Den vita katten i natten..
Skönt med grönska i December. Färger så långt ögat når.
Floristen slår på stort och har den granna granen i gränden :)
Xatszakis - Byns mustaschprydda slaktarfamilj med superutbud av prisbelönt chark.

Göteborg.

Pratat med mamma och hon är jätteförkyld nu, Stackars henne. Men snart får jag se henne och hjälpa henne igen. Tänkte åka till Göteborg nästa år igen och jobba, om det finns möjlighet såklart? Pratat med några av mina arbetskamrater och saknar dom så mycket. Det finns två som jag har i mitt hjärta som hör av sig och visar att jag betyder mycket för dom. Och det är så mysigt, saknar dom så mycket. Även om jag bor i ett annat land så finns jag för dom som vill. Tänker på när jag var i Göteborg hur grönt allt var, jag hade glömt att det var så en stickande djup grön färg, helt otroligt. Så vackert och friskt, fast kallt när jag steg av Landvetter. Jag frös för att det var ju sån skillnad att komma från Kretas värme och landa i Göteborg. Och min cykel ska vi inte tala om – Vad jag älskar den. Hon står i mammas källare och väntar på mig. Den behöver lite omvårdnad nu, så jag ska se om jag hittar någon som kan hjälpa mig att smörja och skruva där det behövs, för jag är så dålig på sånt. Robban är ju kvar här så han kan ju inte hjälpa mig med det. Jag har tur som får vara på två ställen per år, två av mina favorit ställen – Göteborg och Kreta, Makrigialos. Dessutom får jag Göteborgs bästa årstider under våren och sommaren. Äventyr varje år, så jag är lyckligt lottad.


Sista raderna.

Så vår jul och nyår ska vi få fira tillsammans i vår lägenhet och tillsammans med våra vänner. Det känns helt otroligt underbart att slippa flytta igen. Solen skiner i vårt underbara Makrigialos och det är dags att plocka upp allt igen ut flyttkartongerna - och fixa ordning.


Så vi önskar er en God Jul och så hörs vi innan det nya året.

Tack för att ni läser vår blogg. Skickar miljarder Jul-kramar till er.

Puss och kram/ Mia

#kretabloggen #enkelbiljettkreta #takisvoula #göteborg #frölunda #julimackan

Senaste inlägg

Visa alla