top of page
  • Skribentens bildMia

Fester, Raki, Kiwi och Krokodiler!

Uppdaterat: 4 okt. 2018

Ny vecka, ny dag, nya möjligheter...


Kiwi..

Robban in med Kiwi (min scooter) till verkstaden där man bytte batteri, det var nåt fel på det som satt i (och solenoiderna, säger Robban...). Men nu är hon som ny. Det är en bra Scooter till kvinnor, Lätt att hantera och lite större än de flesta scooters. Mer stabil att köra med sin 4-takt motor. Den puttrar tyst och fint på gatan och har gott om kraft att dra mig och flera påsar i packning. Så jag rekommenderar verkligen en Keeway. Kanske ni också ska puttra på i Sverige?. Är det någon som har en Keeway som kan dela med er era synpunkter? Snart får jag min packväska baktill så jag kan få ner med i packning sen. Robban har lovat att ge sig på att lackera om Kiwi till nästa sommar. Rosa kanske? Eller vad tycker ni?


Förra gången då Scooterns batteri var urladdat så kom mekanikern hit och kollade då garantin fortfarande gäller. Då kom grannen ut och kollade nyfiket, såklart när det händer något vill alla vara med och titta och vara sociala. Trevligt. När mekanikern åkt fortsatte vi och samtala sen blev vi inbjudna hos dom och de visade oss deras hem. Dom har två hundar plus två Grekiska landsköldpaddor. Jag älskar sköldpaddor! Inbjudningen fortsatte och plötsligt skulle det serveras middag.

Ett par vänner till grannen kom. Sen var det full rulle och jätte kul resten av natten med raki och god mat. Under kvällens gång, helt plötsligt, kom jag på mig själv, ”-Skit också!”

Jag hade ju mina Batman shorts på mig som jag har på mig när jag bara slappar hemma.

Jag skrattade och sa:

"-Oj! Jag har mina Batman byxor på mig” (det är verkligen Batman -tryck på dom):

De tittade på mig och log och ryckte på axlarna, som att varför bryr hon sig om det?

Skönt tänkte jag, ingen bryr sig om vad du har på dig. Det är vad du har innanför pannbenet, Hahahaha. Det är ju så det ska vara. Kanske en tankeställare till dem som bara tänker på utseendet. Man missar mycket på att inte vara sig själv kanske? Tankspridd, yr i tomaten och lite vimsig, men alltid positiv..

Grekisk landsköldpadda...och namn..

När jag var en liten tös så hade vi husdjur hemma. Min morsa var galen i djur. Mamma skaffade en Grekisk landsköldpadda av en sjöman i Göteborgs hamn som hade den på sitt skepp. Hon bytte den mot två flaskor vin och 150 kr, Detta var någon gång under 1967.

Min morfar arbetade i hamnen på den tiden. Och vi var ofta och hälsade på morfar när han arbetade. Då var jag tre år och jag älskade sköldpaddan och hans namn blev ”Patrik”.

Vår älskade sköldpadda dog när jag var 19 år, och som jag sörjde honom, min fina Padda. Han var säkert runt 80-90 år gammal sa veterinären och han dog av att hjärtat stannade, ålderdom helt enkelt. Patrik gick fritt i vår lägenhet och han älskade solen. Så vi alla där hemma var vana vid att Patrik gick fritt hemma. Han gillade att ligga i min armhåla när vi kollade på tv, så gullig och personlig. Och han luktade alltid kokosolja som mamma smörjde honom med så Patrik inte torkade i huden. Han sträckte ut huvud och ben för han gillade när man smorde in honom.

Lite kul faktiskt att namnet Patrik följt mig hela vägen från min barndom och fram till att jag själv fick barn, En liten kille som jag döpte till Patrik som nu blir 20 år. Namnet är vackert tycker jag och det betyder ”Kärlek för mig”, Och jag älskar min son. Fast han köpte jag inte för 150 kr och vin, -Hihihihi.

Vänner..

Hemma i Göteborg har jag några kära goda vänner sen lång tid tillbaka.

Marie som jag träffade på en fest, ett ”Toga party” där vi hade lakan på oss. Svårt att dansa och hela tiden fick man fixa lakanet så det inte skulle åka av. Jag tror att jag var 20 år när vi blev vänner, vi festade jämt och hade så kul, Hahahaha. Hon har ett hjärta av guld. Ställer alltid upp när det behövs, Tack hjärtat. Vi ses när jag kommer till Sweden, -Hihihi.

En jag har arbetat med, och även umgicks med privat. Vi hade så roligt på jobb och hemma, vi skrattar alltid. Och när jag tänker på henne så ler jag. Jag har en grej som jag alltid gör med henne, snackar (fejk)Danska som Karsten Torebjer, ni kanske inte vet vem det är? Då kan ni leta upp honom på Google. Då gjorde jag alltid ”Psychic Medium” och ”Night vision”.

Vi skrattade och hade Svinekul, Hahahaha! Maritha vi hade så kul. Sen är hon supermästare på smörgåstårtor. Och en mästare på hitta roliga texter i låtar som vi skrattade åt.

Hon är en vän i alla lägen. Vi ses också till sommaren.

Daniella min älskade vän.. Du fanns alltid för mig. Träffade henne på jobbet 2003. Varit som syskon enda sen dess. Just nu är det en otroligt svår tid för henne och jag är inte där hos henne, Jobbigt! Men jag är hos henne alltid vart jag än är...skickar styrkekramar till dej. Tänker på dej, sis...

Vill även säga hej till mina före detta arbetskamrater som jag förhoppningsvis kommer att träffa till sommaren. Det ska bli så enormt superduper kul att få se er! Skickar er mängder av kramar!

Före och Efter stormen - 80 km/h - jo det är rätt stavat!

Det stormade så att rutorna rörde sig och ytterdörren skakade! Vi visste att det skulle bli storm så vi hade förberett allt innan. Mat, vatten och godis för filmerna som vi kollade på under stormen. Vi var vakna hela natten och kollade våra Scooters så att de inte välte, men det gjorde dom, så snälla grannar lånade ut sitt garage, Lite läskigt med dessa stormar måste jag säga, det flyger omkring allt möjligt när kastvindarna med stormarna drar in.

Kan vara farligt att vistas ute, och speciellt på öppna platser då bråte och annat kan träffa och skada en ordentligt. Det är mycket att tänka på när vädret slår om här. Snabbt kan 30 graders sol och vindstilla bli till kastvindar och 40-50 sekundmeters stormar. Speciellt nu i slutet på säsongen. Då blir det till att dra upp alla myggnät som är för alla öppna fönster och terrassdörrar. Täckluckor finns för stormar här och dessa är tacksamma när det yr sand och annat där ute. Tur man slipper sånt hemma i Sverige, då fukten oftast binder jorden samt så har vi mycket träd och grönt som gör lä. Olivträden här hjälper såklart till men är inte så höga, kanske 3-4 meter max, så vindarna når över dom. Men inne i lundarna är det oftast mer lä och här brukar alla vilda djur ta sina genvägar när det stormar upp. Tur att dom har naturen..

Yes det slutade att storma äntligen!

Vi stack ut och övningskörde, äntligen fick jag köra Kiwi igen.

Jag måste säga att Robban är en bra lärare. Jag lär mig att tvärnita för det måste jag kunna. Vägarna är smala och trånga så det är bäst att känna sig säker på Kiwi, det är ju inte som att cykla på cykelbanorna i Götet. Där man känner sig säker och vägarna är som att köra på sammet, Hahahaha.

Här är det gropigt och jätte mycket kurvor på vägarna som du ska dela med alla bilister.

Kan vara jätteläskigt innan man vänjer sig, för här tar man inte så mycket hänsyn till sina medtrafikanter ute på vägarna.

Äntligen en soffa vi kan sjunka ner i till höstens filmkvällar. Kombo-soffa som även blir en dubbelsäng.

Vi skulle iväg klockan 17:00 med grannarna till en annan by och äta. Men då fick vi reda på att sängen skulle komma nästa morgon jättetidigt, Så igång med möbleringen i sovrummet. Men de ringde från affären på morgonen och ändrade tid (igen) för att det regnade(?).

Så nästa dagen därefter skulle man komma på morgonen, alltså lördagen. Ännu en ändring i planerna så är det här och bara att vänja sig.

Sitter just nu och väntar på sängen, så vi får se om madrassen kommer idag?..


Klockan 11:20 ringde möbelaffären att de är på väg till oss. Jippi!

-Yes, Soffan kom, äntligen! Och Robbans datorskärm. Men de hade glömt att ta med sängmadrassen, så den kommer klockan 15:00 sa montören. Nu har vi grejat och burit möbler in till Robbans kontor.

Robban monterade upp skrivbordet förra veckan samt skrivbordsstolen är på plats. Alla mappar, pärmar och annat viktigt är nu här inne och har fått sin egna plats i hyllorna.

De kom med sängmadrassen 14:30, så nu är det projektet klart, äntligen få sova i en bra ordentlig säng! Jag kan säga att jag sov så gott. Denna madrass har vi längtat efter. Vi betalade 5.000. Kr för en madrass, Dyrt! Allt som är mjukt här på Kreta kostar. En hård madrass kan man däremot få för ca 1.500 kr.

Det är dyrt att köpa möbler här. Men nu kan vi sova och sitta skönt,för det är ju A-O i ett hem. Robban skojar och säger att det ska han komma ihåg, A-O, när dasspappret är slut, Hahaha..

”-Inte så konstigt att det slocknar totalt! All dragen el och kablar ser ju ut som spaghetti. Säkert därför alla elektriker här är gråhåriga."

Regn, ösregn och strömavbrott..

På kvällen började det regna rejält, sen kom blixten och Thors hammare! Det dundrade här på lilla Kreta. Himlen var stålgrå och lite läskig. Man är ju inte van vid detta väder här på Kreta. Men nu bor vi här och får se alla Kretas sidor, inte bara sol och värme, spännande. Havets blå färger är borta då och ser nästan ut till att vara helt vitt, mest på grund av all vind. Himlen ovanför är konstigt röd-lila med ett skimmer som mest kan liknas med dimma.

Vackert såklart, men skrämmande, nästan som i en science-fiction rulle. Man väntar bara på att ett UFO ska susa förbi över havet kanske. Molnen är mörklila och rör sig jättefort på himlen. På natten spelar syrsorna på sista verserna och är aktiva, måste ju få bebisar snart.. Duvorna finns kvar. Dom flyger inte så högt nu och man hör dom på morgonen i träden, lurpassande på en och annan gräshoppa kanske?

Helt plötsligt blev allt svart..

och en lampa tände sig ovanför bokhyllan som jag alltid undrat över vad det är för röd lampa som lyser där. Nu har jag fått reda på det! En lampa som tänder sig under ett strömavbrott. Vilken tur annars hade vi inte sett ett skit! rent ut sagt. Allt var becksvart i hela området. Vi kollade ut och vi såg ficklampor lysa lite överallt och hörde att folk pratade i mörkret under tiden regnet öste ner! Men det är bara att vänta och se vad som händer. Efter en timme kom elen tillbaka då släcktes lampan ovanför bokhyllan, Jippi va bra och vår mat i frys och kyl klarade sig. Då har vi varit med om detta också. När strömmen går här är det mörkare än mörkast här, och i ösregn är det även mörkare. Ingen ordentlig gatubelysning finns heller, i alla fall inte som kan kallas för ”belysning”.

I Sverige har vi jätteordning på all belysning och man ser trots mörkret. Robban muttrade om att ”-Inte så konstigt att det slocknar totalt! All dragen el och kablar ser ju ut som spaghetti”. Säkert därför alla elektriker här är gråhåriga, Hahaha...

Idag blåser det gött i värmen. Vindsurfaren älskar Kretas väder just nu.

Höga vågor med Ferrari fart. Det bästa här är att vädret alltid stämmer när du kollar på väderleken. Då undrar jag varför det aldrig är så i Sverige? Dom måste gissa till sig vädret för det stämmer sällan på nyheterna. Solen skiner och det är skönt. Kan inte fatta att det redan är höst i Götet och att ni har så låga temperaturer, speciellt uppe i norr. Här är det fortfarande ”Den blomstertid nu kommer”. Ska bli kul och se vintern här på Kreta.

Du kan tänka dej vad mycket det finns att se när det inte är 45 grader och gassande sol, då blir det ju lättare att gå i bergen och upptäcka Kretas natur. Alldeles intill oss, en bit upp i bergen, finns ett naturligt vattenfall som är jättevackert snart. Med vatten forsande och iskallt kristallklart vatten. Under sommarperioden är den uttorkad och har inget vatten. Det finns så mycket att se här, nya badställen att hitta till våren,och mycket olika bladsallader, örter, frukt man kan plocka och äta, spännande. Och inte nog med det, du kan tänka dej vilka fester det kommer att bli, Alla helgon ska firas och träffa våra vänner som jobbar under turistsäsongen, men efter den 15 oktober är dom lediga -Wohooo! Du kan tro att det ska bli mysigt. Visserligen ska de ju ta hand om sina ägor med frukt och oliver m.m. Men det är klart mycket lättare att träffas då.

Spisen... samma dag som möblerna kom.

När vi flyttade hit så stekte vi maten och gjorde det mesta på kokplattorna och åt sallader och frukt såklart. Efter någon vecka började spisen krångla. Den ena plattan efter den andra började att lägga av, ingen värme. Vi skulle få en ny spis. Varje vecka ringde de och sa att nästa vecka kommer en ny spis. Efter 19 dagar kom dom och hämtade vår gamla spis och kom tillbaka med en annan spis. Yes! äntligen kan man laga mat och vi satte på ugnen för att göra pizza. Kors i jösses namn! Vad är det för jäkla oväsen? En fläkt som låter jättehögt, ungefär som att du dammsuger med turbon på! Vem orkar höra på det? Vi hör inte oss själva när vi pratar. Vi har spelat in och hoppas på att de kan fixa detta snart! Inte behöva vänta ytterliga 19 dagar. Så, en annan spis, möblerna kom och det var fullrulle hela dagen allt sker samtidigt, Gott. Med tanke på alla veckor vi väntat på alla grejor. Lyssna och se på spis-eländet på vår facebook sida här.

Polis..

The never ending story..

I morgon måndag ska vi in till polisen och hämta de sista papperna, sen är det klart att vi får vara här och inte är här illegalt. Och så ska vi träffa vår vän som hjälpt oss med allt hos polis och med skattekontoret. Superkille som vi lovat en kväll med sin familj och vi två på en god restaurang. En familjekväll ute, ska bli mysigt.

Nästa är att skaffa oss en postbox. Så ni kan skicka oss lite roliga saker som ni tror att vi skulle sakna eller behöver, det ska bli så spännande! Det hoppas jag på i alla fall att ni vill.

Papper borta!?!

Oj! Det visar sig att vi fått våra originalpapper arkiverade, inte kopior.

Så nu när skulle vi uppvisa dessa för polisen hade vi helt inga, svårt att veta och speciellt när kvinnan som tog emot och stämplade med foto inte tar kopior - Vad vet man som svensk om grekisk byråkrati? Vi stod där och och såg mest ut som utsketna päron.. Återbesök i förrgår för att försöka få tillbaka originaldokumenten men tjejen som hade hand om vårt ärende var sjuk så vi får åka in nu på torsdag igen, *suck!…

Sverige..och Kreta.

För några dagar sen satt vi och pratade om Sverige.

Vad vi älskade just i det avlånga lilla land. Du kan hitta möbler över allt, välja vilka priser som passar din plånbok. Allt finns i närheten och det finns mycket att välja på.

Skånes vackra natur. Simpson-moln på klarblå himmel och allt är platt, inga backar som i härliga Göteborg. Och att jag ska köpa med mig riktigt ”Kaffe” när jag kommer hem.

Man är väldigt bekväm i Sverige därför det finns allt att köpa och det är bra kvalitet på möbler. Det finns ju såklart möbelaffärer här också, Men vad jag menade är att det finns mera att välja på. IKEA finns i Heraklion. Lite bökigare att åka dit för de beställer hem vad du önskar, men på deras hemsida finns inte allt att beställa som vi önskade oss.

Här på Kreta tycker dom att IKEA är jätte dyrt.

Ska förklara läget här nere.

En vän berättade att hans son arbetade och han fick ut €350, dvs. ca 3,500kr i månaden i lön, Så min vän får hjälpa sin son att betala hyra, el och telefon räkningen för att han ska klara sig. Så om man tänker är det förståeligt att IKEA är dyrt. Lönerna här är ju så dåliga. Därför måste de ha mer än ett arbete.

En annan nära vän till oss, har en son som går i skolan i Ierapetra och efter skolan arbetar han på en restaurang till sent på kvällen för att ha sina egna fickpengar. Här lär det sig att jobba och att inte ta saker för givet, dom är rädda om det som dom köpt. Och de lär sig att arbeta, för det finns ingen social säkerhet eller bidrag som hjälper till, som här hemma. Föräldrarna tar eget ansvar över sina barn.

Vi kan skratta åt att IKEA skulle rankas som ett ”dyrt” varuhus, men faktum är att en helt vanlig och enkel soffa för 1500-2000 spänn i ungarnas spelrum framför Playstation, är nästan en månadshyra för en liten lägenhet i Thessaloniki för en student.

Och ca 50% av en månadsinkomst. Tänk bara..

Bäst lön har statsanställda, t ex tjänstemän. Nu kan man ju undra över vad en tjänsteman på Kreta är, men alla vi ser som sekreterare hemma i Sverige t ex, är här ofta anställda inom kommunen och är således tjänstemän, det garanterar bra sjukförsäkring, tandläkare och pension. En bra lön här är mellan €700 och €1000 i månaden. Men slår man ut lönerna på ett år har man även två extra månadslöner som anställd. Dom allra flesta drygar ut sin lön på hösten med sina oliver och odlingar som ger lite extra. 70 olivträd måste man ha för att räknas som ”bonde” och få ersättning utanför turistsäsongen, typ A-kassa.

Pickups och alla lastbilar är skattebefriade om man har odlingar, då dessa räknas som arbetsredskap. Därav ser man dagligen pickups från 50, 60 och 70 -talet som rullar runt. Besiktning sker.... inte.

Skatteklasser för MC och moped är olika och invecklad (Robban förklarar..). Då det handlar det om slagvolym på motor, ibland på vikt och ibland på motorns kubik. Detta ändras under åren och sedan efterkrigstider. Så det är inte ovanligt att se 50, 70 upp till 100 kubik mopeder, t ex Honda Cub från 60 och 70 talet som rullar omkring skattefritt. Nyare mopeder (som t ex min Kiwi) är skattebefriade, men inte försäkringsbefriad. Det är alla äldre modeller, orättvist tycker jag. Robban ska köpa en Honda Cub så fort han ser en billig renoveringsobjekt där ute, så kör man i princip på ”bensinångorna” bara utan andra utgifter. Men dessa gamla reliker är efterfrågade och ärvs i led i familjerna.

Sverige vs. Kreta – Mat, shopping och räkningar.. (Robban berättar). Skillnaden blir ännu större om man tittar på vad det kostar att leva här nere. Mat och annat som är nödvändigt t ex. El vet ni redan är äckligt dyrt här. Med så pass många soltimmar per år borde man kunna ta tillvara på solenergin bättre än vad man gör. Men kostnaden ligger i kommunernas priser där man tar hutlöst betalt för att distribuera el, men vatten kostar en struntsumma? I alla fall, får man mer i matkassen hemma i Sverige eller här nere? Det beror på, men om vi jämför basvaror så är det ungefär samma prisbild. Vissa artiklar är billigare här, medans andra är billigare i Sverige. Om man tar det vanligaste som t ex bröd, smör, ost, mjölk osv. Är det ungefär samma. Basvarorna kan man fynda men oftast är prislappen samma. Där man mest märker av priserna är på varor man tror att Grekland är mycket billigare på, som t ex Feta osten eller Yoghurten. Ska man ha yoghurt här nere så handlar man yoghurt med hög fett procenthalt, eftersom man kommer använda den till att göra grunden för egen feta ost eller xygalo. Yoghurt kostar ungefär som hemma i Sverige. Mjölken kostar ca 7-8 SEK per liter och smakar som gammaldags mjölk gjorde förr, tjock och krämig.

Fetan är faktiskt dyr, ca 85 SEK kilot, och då är det ingen direkt kvalité feta. Ska man ha lite bättre så kan det gå loss på 90-100 SEK kilot. Men, som sagt, 99% gör sin egen feta så det är mindre problem. Kött då? Fläskfärs ligger på runt 40-50 SEK per kilo, Nötfärs på ca 65-70 SEK per kilo. Lamm är lite billigare och speciellt kött från lite äldre djur. Går att komma över för ca 45-50 SEK per kilo för hyfsat bra kvalité. Korv är man extremt duktiga på. Mycket köttinnehåll och bra kryddat. Super tunnt skinn så det går att steka eller grilla utan att bränna. Fisk och skaldjur är olika. Ibland hittar man otroligt bra pris på lokal fisk t ex Redfish (Snapper) och Pollock. Torsk finns till okej pris kilot, men man får leta i kyldiskarna. Skaldjur är billigt om man inte tar dyra skalade lyx. Bläckfisk av olik art är billigt, speciellt fryst och hel. Friterat är billigast men även sämre kvalité. Kolla med närmaste taverna var man köper in fisken, oftast är det via en släkting och då kan du få fisk för några kronor kilot. Tisdagar kommer grönsakshandlaren med sin bil och vrålar i högtalaren. Torsdagarna kommer fisk- och skaldjurs bilen med fisk man aldrig sett förr för nån krona kilot.


Vitlök är mindre populärt i maten på Kreta. Speciellt märker man det på färdigmat som korv, pålägg och grytor. Man använder silverlök och rotfrukter i större grad. Vanligt att tillaga, och billigt, är haricot vertes, bönor, zucchini, aubergine, gurka, tomat, pumpa samt zucchiniblommor och vinblad som man fyller med t ex ris och färska örter (Gemista). Ostar finns i alla former och smaker. Mizithra och Gravieran är Kreta ostar som är lagom prisvärda om man letar billigare nivåer. Billigast är Edamer, Gouda, Holcher, ERAM och Loukomakis. Parmesan finns för ca 20-35 SEK hektot, bra kvalité. Kryddor och örter kostar nästan ingenting om man jämför mot hemma. Oregano, Rosmarin, Timjan, Dragon, Lagerblad m.m. kostar nån ynka krona per deciliter (i påse). Salt tar man från havet och du kan hitta helt färsk nyskördad salt hos bonden för en tia kilot. Kolla bara så att all vätska är avdunstad, fukten får det annars att mögla i burken.

Tomater hittar du självplockade för ca 6 SEK per kilo. Gurkan för ca 3 SEK per kilo. Melon kostar ca 5 SEK per kilo och vägs inte speciellt noga i butik.

Färska vindruvor kostar ca 12 SEK per kilo. (Gratis om du plockar själv). Granatäpplen kostar ca 20-25 SEK per styck (Gratis om du plockar själv). Fikon kan du hitta färska för 30-35 SEK per kilo, oftast säljs dom styckevis för en slant. Citron och Lime kan du plocka längs vägrenen, annars ca 2-5 SEK per styck.

Citron eller lime ingår i nästan alla maträtter som lagas här nere, tillsammans med hemmagjort vitt vin och örter. Apelsin kostar ca 7-10 SEK per kilo och är supersaftiga.

Onödig matinfo är ju såklart olivoljan kan tänkas. Hallå! Vi är ju på Kreta..

Den kan du hitta i allt från 30 SEK per liter till 80 SEK, det är helt beroende på vilken kvalité man är ute efter och föredrar. Bäst är att köpa en lite billigare till att laga mat med och en lite dyrare för t ex sallad och bakning. Eftersom nästan alla har olivodling så är det inte ofta man behöver köpa i butik. Vi köper då en olja som kostar 120 SEK för 5 liter, Odlad, plockad och kallpressad i vår region. Friterar gör man i solrosolja som kostar ca 10-12 SEK per liter (vid köp av 20 liters dunk).


Gott matvin hittar man för ca 20-30 SEK per 750ml (lokalodlat). Underbart och finns oftast som Merlot och Syrah, samt övrigt blandade druvor.

Som matvin köper vi ”Vin de Crete” som är lokalodlat och kostar ca 25 SEK för en 750cl. Gott, fruktigt och medelsött vin som passar som dryck till mat eller som ingrediens i matlagningen i det Kretensiska köket. Lokalt rödvin (bärnstensbrunt i färgen) får man titt som tätt av vänner och detta är gott att dricka kallt med en isbit i varma sommardagar nere på kaféet. Lite mildare i smaken och passar till bröd med meze.


Öl & Pilsner (Vanligaste utbudet) kostar ca 4-6 SEK per 33cl burk och billigast bland drickbara ölsorter är Alfa, FIX och Vergina. Dyrast är Amstel och Mythos och Xarma (Charma).

Oftast säljs öl i 6-pack, 8-pack eller 12-pack. Och då blir det billigare, t ex ”bjuder” man på en eller två i förpackningen (8 och 12-pack). Öl på flaska är lite dyrare, men då man tyvärr inte har pant på burkar, PET eller glas, slipper man även undan att betala för panten, till naturens disträ såklart. Men, räkna med ca 30-40 SEK för en 6-pack i alla fall.

Ska man prova absolut superba ölsorter har Chania bryggeriet -Charma sin Pale Ale och Dunkel som kostar lite extra, men passar bra till en bit helstekt lamm med gratäng och aubergine/gröna ärt stuvning. Ölprovning arrangeras med provsmakningar, rundvandring och måltid för mellan 180-250 spänn per person beroende på säsong. Går att boka via deras hemsida.


Lite starkare varor t ex Jameson 750cl kostade 195 SEK på taxfree och ca 134 SEK här i vår lokalbutik. Johnnie Walker Red Label är lite dyrare. Kändare sorter är ca 30% billigare här. Billigast är om man väljer lokala märken och lokal alkohol såklart. Ouzo kostar som mjölken -Hahahaha. Men räknas ju också som medicin. Raki kommer man få i massor då alla gör sin egna raki med sina egna familjerecept. Så köpa behövs inte.

Bra inköpsställen och butiker är:

Lidl, Faistos, Synka och vissa Xalkiadakis (SPAR -kedja).


Lovade att ta upp lite priser på mat och det fick hamna här i Mias inlägg, så hoppas det smakade. Mia tar säkert upp lite shopping och billigt handlande senare. Känt är ju att här är skinn och läder billigt, men även en hel del kläder. Speciellt egna inhemska märken och av Grekiska designers. /Robban.

"Man är alltid välkommen in såklart, men smyg inte, människor som smyger har något ont uppsåt att dölja."

Brott och Straff..

Lite samhällsspeglingar.

Här finns det inget som heter, ”-Vi bränner bilar för att vi inte har en fritidsgård!”. Det är inte accepterat i samhället att förstöra ”för att man har tråkigt” eller att begå brott. Inte som i lilla landet Sverige där man tycker synd om ungdomar som gör skit i Sverige. Här är det otroligt fult att vara en tjuv, att stjäla är näst intill en dödssynd och hela familjen ser man snett på, då man anser att det är deras fel i uppfostran. Att inte klara av ”ditt och mitt” -skillnaden här nere är oacceptabelt. Man lämnar nycklarna i tändlåset när man handlar, och hjälmen ställer man på sadeln utan att behöva oroa sig för att någon norpar den. Ytterdörrar står öppna med myggnätet som skydd, att gå in utan att vara inbjuden här är väldigt oartigt. Man är alltid välkommen in såklart, men smyg inte, människor som smyger har något ont uppsåt att dölja. Ser på folkets ansikten, när Robban berättar om nyheter hemifrån, om hur kriminella sprider skräck, speciellt i mindre förorter. Man undrar över hur alla vuxna tolererar detta, som om de skulle ha något val kan tänkas? Här nere säger man inte emot när någon äldre säger till, speciellt inte om du gjort något fel. Har sett vuxna män bli tysta och titta i marken när gamla tanter hytter åt dom. Hur man för sig visar vilken person du är helt enkelt... Karma är något man gärna slipper.


Här finns det ingen som skulle ens ha en tanke på att kasta sten på ambulans, eller stjäla ambulans männens personliga saker om bilen stod öppen när de hjälper en människa. Eller kasta sten på lokalbussen. Ja, Sverige har lite att ta tag i angående brottsligheten. Okej, här är det ju inte lika många människor som bor på lilla Kreta, men arbetslösheten är större här, I Sverige har alla rätt till bidrag så vad är då det stora problemet? Varför är då ungdomar kriminella? Kan det bero på att vi daltar med kriminalitetens unga? Hjälper vi verkligen dom att komma vidare i livet på så sätt, genom att använda gamla uttryck som ”pojkstreck”? Tror inte det! Jag tycker att föräldrarna har kommit undan föräldraskapet, för vi förstod väl vad det innebar att uppfostra och älska ett barn? När jag läser tidningarna så blir jag både förbannad och ledsen. Jag tänker ”-Människan har tappat sin verklighet” och hela världen är upp och ner. Sverige har ju ett underbart sätt att värna om mänskliga rättigheter, men när ska Sverige börja tänka på Sverige? Om vi ska rädda hela världen? När ska vi rädda våra utsatta barn i samhället? När ska vi ordna så att när vi blir äldre så ska vi klara oss på vår pension? Vården? Äldreomsorgen? Hemlösa? Jag kan skriva ett A4 blad men väljer att avsluta här. Sverige har tagit på sig ett stort ansvar, men det funkar inte riktigt med att öppna upp bara sitt hjärta, det kostar också. Inget är gratis i vår värld..

Katten..

Min lille kattunge har ett skadat öga sen födseln, men han klarar sig bra. Han växer och har blivit riktigt tam, men försöker att inte göra honom till min. Han har blivit stark och mår toppen. Leker när det blåser ute med blad eller blommor. Det är en fröjd att titta på denna glada lekfulla katt, jag ler och blir glad av honom. Ni kanske undrar ”Varför tar hon inte in honom?” -Därför han är vild och det vore inte rätt att stänga in honom på en liten yta. Och våra grannar tycker om honom, de ger honom också mat. På kvällen ropar grannen på honom och kollar så allt är bra. Så katten har många som tycker om honom. Nu har det kommit flera katter som är hungriga, så alla har sina ställen där jag lägger ut mat. Dom är otroligt rädda för människan. Tråkigt men sant. Men jag gör så gott jag kan för att hjälpa kissarna, Såklart.

Var det en humla?

En dag stod jag i solen utanför vårt hus, helt plötsligt såg jag nått litet flygande djur. Solen bländade mig så jag såg inte direkt vad det var. Va? såg jag rätt? Är det en Kolibri? Nej, det var en pytte liten Kolibri Mal som finns här på Kreta. Det såg ut som en liten humla, så söt! Hade aldrig sett en kolibri mal i verklighet. I dag såg jag den igen. Helt fantastiskt att se den flyga och stå stilla på samma gång, visste faktiskt inte att det fanns kolibri mal! Jag har försökt att fånga den på bild men det är svårt. Den är ca 3-4 cm stor och är jättesnabb, står stilla i luften när den dricker nektar med snabeln, som en kolibri. Hoppas att jag nån gång lyckas filma den, så ska ni få se den.. Jättevacker med jättevackra färger. Se filmsnutt här.

Väder..

Hört av många i Sverige att det är blåsigt och kallt. Jag tänker på er och skickar lite sol från vackra Kreta. Vi har underbart väder även om det stormar i bland så är det skönt och varmt. Nu är det oktober månad vi badar fortfarande i det underbara hav som vi har ca 100 meter framför oss.


Kärleks huset..

Vi älskar vårt boende, som är lite ”landet” känsla. Inga turister och enskilt från hotellen.

Jag var så trött när vi kom hit men inte konstigt. Allt som skulle fixas inför flytten hit och arbeta nätter samtidigt. Nu har jag börjat tänka på saker som jag inte hade tid med hemma i Sverige, för där var jag så upptagen med allt. Så jag måste säga att detta har gjort att min själ vakna till liv igen och jag börja känna igen mig själv. Livet var så inrutat innan så man glömmer bort det viktigaste: Oss, jag, att leva -känslan. Om du förstår hur jag menar?


Att börja om är ju verkligen underbart. Starta om och tänka nytt är underbart för själen. Såklart måste människan uppdatera sig i livet annars kraschar man, det är inte bara din dator, telefon som behöver uppdateras. Drömmar är till för att ha ett mål i livet, och jag vet att många har drömmar för det är ju ett måste för att gå framåt. Och allas drömmar är olika. Även små drömmar går att uppfylla. Som sagt vår dröm var att nå hit, och vi gjorde det även om det tog längre än vi trodde att det skulle ta. Och att livet tar sina omvägar. Spelar ingen roll vad tiden säger utan att vi kom fram till slut.

Jobb och krokodiler på Kreta..

Om 10-15 dagar är turistsäsongen över, i alla fall hos Vingresor samt de flesta resebolagen.

Vi får se vad som händer om det finns chans att hitta jobb till våren igen. Jag är jätte glad att åka hem och arbeta i Göteborg det ska bli roligt. Nog älskar jag att gå och dra benen efter mig här på Kreta, Hahahah. Det var ju så länge sedan man var utan jobb, arbetat sen man var 16 år.

Kreta har en fantastisk rik och varierande natur som bjuder in till många härliga upplevelser. Ön har hela tre olika klimatzoner som sträcker sig från snötäckta bergstoppar till fantastiska stränder. Vandra genom storslagna raviner, utforska spännande grottor och njut av det vackra landskapet. På Kreta är det gott om berg, flera av topparna reser sig mer än 2 000 meter över havet. Högst av alla är Ida med sina 2 456 meter över havet. Dessa berg bildar fyra olika kedjor som sträcker sig över hela ön och gör den till ett mycket intressant resmål. Uppe bland dessa berg finns det ett stort antal platåer. Här är jorden bördig och därför är det fullt av vinodlingar samt oliv- och apelsinlundar. I Lefka Ori ligger den 1 200 meter djupa Samaria ravinen, med en längd på 17 kilometer. Något att traska genom i höst kanske?

Det finns ett antal floder på Kreta, men de flesta torkar ut under sommarperioden.

Den längsta floden är Geropotamus som är 45 kilometer lång.

På Kreta finns det bara en insjö, Kournas, som är ett populärt utflyktsmål.

Förutom kustens fantastiska stränder så består Kreta av såväl vackra och lummiga skogar som karga berg. Klimatet och naturen är rik och varierad, med något för alla. Här finns flera fina vandringsleder för garanterat härliga naturupplevelser.

Av alla stränder som finns på Kreta så är det en som brukar kallas Kretas Maldiverna. Stranden heter Elafonisi och ligger i ett naturskyddsområde åtta mil från Chania. Vackrare än så blir det knappt. Här spenderade prinsessan Diana och prins Charles sin bröllopsresa. Och effekterna i Pirates of The Caribbean togs från Elafonisi och Balos-Gramvousa.

Så vill du ha en Grekisk ö med många ansikten? -Åk till Kreta!

Och snart ska vi ut på äventyr i bergen hitta härliga örter och frukt, i sjöarna finns det nån slags krokodil och grodor, diamantsköldpaddor, och det kända vattenfallet här i Ferma. Spännande eller hur? Jag är också nyfiken på krokodilerna, En av dom mest berömda var krokodilen Sifis i Rethymno som tyvärr gick bort pga en tidig köldknäpp. Fortsättning följer om detta lite senare.

Det är så kul att ni gillar vårt bloggande om Kreta och vårt liv här. Det är inte så lätt att alltid få ner alla tankar i skrift, men jag hoppas ni kommer att gilla mitt inlägg.

Skickar många goa varma kramar från Kreta.

Vi ses...

Puss / Mia


#enkelbiljettkreta #LetsGoCrete #elafonisibeach #balosbeach #kournas #ikeacrete

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page