top of page
  • Skribentens bildMia

Fester, Raki, Kiwi och Krokodiler!

Uppdaterat: 4 okt. 2018

Ny vecka, ny dag, nya möjligheter...


Kiwi..

Robban in med Kiwi (min scooter) till verkstaden där man bytte batteri, det var nåt fel på det som satt i (och solenoiderna, säger Robban...). Men nu är hon som ny. Det är en bra Scooter till kvinnor, Lätt att hantera och lite större än de flesta scooters. Mer stabil att köra med sin 4-takt motor. Den puttrar tyst och fint på gatan och har gott om kraft att dra mig och flera påsar i packning. Så jag rekommenderar verkligen en Keeway. Kanske ni också ska puttra på i Sverige?. Är det någon som har en Keeway som kan dela med er era synpunkter? Snart får jag min packväska baktill så jag kan få ner med i packning sen. Robban har lovat att ge sig på att lackera om Kiwi till nästa sommar. Rosa kanske? Eller vad tycker ni?


Förra gången då Scooterns batteri var urladdat så kom mekanikern hit och kollade då garantin fortfarande gäller. Då kom grannen ut och kollade nyfiket, såklart när det händer något vill alla vara med och titta och vara sociala. Trevligt. När mekanikern åkt fortsatte vi och samtala sen blev vi inbjudna hos dom och de visade oss deras hem. Dom har två hundar plus två Grekiska landsköldpaddor. Jag älskar sköldpaddor! Inbjudningen fortsatte och plötsligt skulle det serveras middag.

Ett par vänner till grannen kom. Sen var det full rulle och jätte kul resten av natten med raki och god mat. Under kvällens gång, helt plötsligt, kom jag på mig själv, ”-Skit också!”

Jag hade ju mina Batman shorts på mig som jag har på mig när jag bara slappar hemma.

Jag skrattade och sa:

"-Oj! Jag har mina Batman byxor på mig” (det är verkligen Batman -tryck på dom):

De tittade på mig och log och ryckte på axlarna, som att varför bryr hon sig om det?

Skönt tänkte jag, ingen bryr sig om vad du har på dig. Det är vad du har innanför pannbenet, Hahahaha. Det är ju så det ska vara. Kanske en tankeställare till dem som bara tänker på utseendet. Man missar mycket på att inte vara sig själv kanske? Tankspridd, yr i tomaten och lite vimsig, men alltid positiv..

Grekisk landsköldpadda...och namn..

När jag var en liten tös så hade vi husdjur hemma. Min morsa var galen i djur. Mamma skaffade en Grekisk landsköldpadda av en sjöman i Göteborgs hamn som hade den på sitt skepp. Hon bytte den mot två flaskor vin och 150 kr, Detta var någon gång under 1967.

Min morfar arbetade i hamnen på den tiden. Och vi var ofta och hälsade på morfar när han arbetade. Då var jag tre år och jag älskade sköldpaddan och hans namn blev ”Patrik”.

Vår älskade sköldpadda dog när jag var 19 år, och som jag sörjde honom, min fina Padda. Han var säkert runt 80-90 år gammal sa veterinären och han dog av att hjärtat stannade, ålderdom helt enkelt. Patrik gick fritt i vår lägenhet och han älskade solen. Så vi alla där hemma var vana vid att Patrik gick fritt hemma. Han gillade att ligga i min armhåla när vi kollade på tv, så gullig och personlig. Och han luktade alltid kokosolja som mamma smörjde honom med så Patrik inte torkade i huden. Han sträckte ut huvud och ben för han gillade när man smorde in honom.

Lite kul faktiskt att namnet Patrik följt mig hela vägen från min barndom och fram till att jag själv fick barn, En liten kille som jag döpte till Patrik som nu blir 20 år. Namnet är vackert tycker jag och det betyder ”Kärlek för mig”, Och jag älskar min son. Fast han köpte jag inte för 150 kr och vin, -Hihihihi.

Vänner..

Hemma i Göteborg har jag några kära goda vänner sen lång tid tillbaka.

Marie som jag träffade på en fest, ett ”Toga party” där vi hade lakan på oss. Svårt att dansa och hela tiden fick man fixa lakanet så det inte skulle åka av. Jag tror att jag var 20 år när vi blev vänner, vi festade jämt och hade så kul, Hahahaha. Hon har ett hjärta av guld. Ställer alltid upp när det behövs, Tack hjärtat. Vi ses när jag kommer till Sweden, -Hihihi.

En jag har arbetat med, och även umgicks med privat. Vi hade så roligt på jobb och hemma, vi skrattar alltid. Och när jag tänker på henne så ler jag. Jag har en grej som jag alltid gör med henne, snackar (fejk)Danska som Karsten Torebjer, ni kanske inte vet vem det är? Då kan ni leta upp honom på Google. Då gjorde jag alltid ”Psychic Medium” och ”Night vision”.

Vi skrattade och hade Svinekul, Hahahaha! Maritha vi hade så kul. Sen är hon supermästare på smörgåstårtor. Och en mästare på hitta roliga texter i låtar som vi skrattade åt.

Hon är en vän i alla lägen. Vi ses också till sommaren.

Daniella min älskade vän.. Du fanns alltid för mig. Träffade henne på jobbet 2003. Varit som syskon enda sen dess. Just nu är det en otroligt svår tid för henne och jag är inte där hos henne, Jobbigt! Men jag är hos henne alltid vart jag än är...skickar styrkekramar till dej. Tänker på dej, sis...

Vill även säga hej till mina före detta arbetskamrater som jag förhoppningsvis kommer att träffa till sommaren. Det ska bli så enormt superduper kul att få se er! Skickar er mängder av kramar!

Före och Efter stormen - 80 km/h - jo det är rätt stavat!

Det stormade så att rutorna rörde sig och ytterdörren skakade! Vi visste att det skulle bli storm så vi hade förberett allt innan. Mat, vatten och godis för filmerna som vi kollade på under stormen. Vi var vakna hela natten och kollade våra Scooters så att de inte välte, men det gjorde dom, så snälla grannar lånade ut sitt garage, Lite läskigt med dessa stormar måste jag säga, det flyger omkring allt möjligt när kastvindarna med stormarna drar in.

Kan vara farligt att vistas ute, och speciellt på öppna platser då bråte och annat kan träffa och skada en ordentligt. Det är mycket att tänka på när vädret slår om här. Snabbt kan 30 graders sol och vindstilla bli till kastvindar och 40-50 sekundmeters stormar. Speciellt nu i slutet på säsongen. Då blir det till att dra upp alla myggnät som är för alla öppna fönster och terrassdörrar. Täckluckor finns för stormar här och dessa är tacksamma när det yr sand och annat där ute. Tur man slipper sånt hemma i Sverige, då fukten oftast binder jorden samt så har vi mycket träd och grönt som gör lä. Olivträden här hjälper såklart till men är inte så höga, kanske 3-4 meter max, så vindarna når över dom. Men inne i lundarna är det oftast mer lä och här brukar alla vilda djur ta sina genvägar när det stormar upp. Tur att dom har naturen..

Yes det slutade att storma äntligen!

Vi stack ut och övningskörde, äntligen fick jag köra Kiwi igen.

Jag måste säga att Robban är en bra lärare. Jag lär mig att tvärnita för det måste jag kunna. Vägarna är smala och trånga så det är bäst att känna sig säker på Kiwi, det är ju inte som att cykla på cykelbanorna i Götet. Där man känner sig säker och vägarna är som att köra på sammet, Hahahaha.

Här är det gropigt och jätte mycket kurvor på vägarna som du ska dela med alla bilister.

Kan vara jätteläskigt innan man vänjer sig, för här tar man inte så mycket hänsyn till sina medtrafikanter ute på vägarna.

Äntligen en soffa vi kan sjunka ner i till höstens filmkvällar. Kombo-soffa som även blir en dubbelsäng.

Vi skulle iväg klockan 17:00 med grannarna till en annan by och äta. Men då fick vi reda på att sängen skulle komma nästa morgon jättetidigt, Så igång med möbleringen i sovrummet. Men de ringde från affären på morgonen och ändrade tid (igen) för att det regnade(?).

Så nästa dagen därefter skulle man komma på morgonen, alltså lördagen. Ännu en ändring i planerna så är det här och bara att vänja sig.

Sitter just nu och väntar på sängen, så vi får se om madrassen kommer idag?..


Klockan 11:20 ringde möbelaffären att de är på väg till oss. Jippi!

-Yes, Soffan kom, äntligen! Och Robbans datorskärm. Men de hade glömt att ta med sängmadrassen, så den kommer klockan 15:00 sa montören. Nu har vi grejat och burit möbler in till Robbans kontor.

Robban monterade upp skrivbordet förra veckan samt skrivbordsstolen är på plats. Alla mappar, pärmar och annat viktigt är nu här inne och har fått sin egna plats i hyllorna.

De kom med sängmadrassen 14:30, så nu är det projektet klart, äntligen få sova i en bra ordentlig säng! Jag kan säga att jag sov så gott. Denna madrass har vi längtat efter. Vi betalade 5.000. Kr för en madrass, Dyrt! Allt som är mjukt här på Kreta kostar. En hård madrass kan man däremot få för ca 1.500 kr.

Det är dyrt att köpa möbler här. Men nu kan vi sova och sitta skönt,för det är ju A-O i ett hem. Robban skojar och säger att det ska han komma ihåg, A-O, när dasspappret är slut, Hahaha..

”-Inte så konstigt att det slocknar totalt! All dragen el och kablar ser ju ut som spaghetti. Säkert därför alla elektriker här är gråhåriga."

Regn, ösregn och strömavbrott..

På kvällen började det regna rejält, sen kom blixten och Thors hammare! Det dundrade här på lilla Kreta. Himlen var stålgrå och lite läskig. Man är ju inte van vid detta väder här på Kreta. Men nu bor vi här och får se alla Kretas sidor, inte bara sol och värme, spännande. Havets blå färger är borta då och ser nästan ut till att vara helt vitt, mest på grund av all vind. Himlen ovanför är konstigt röd-lila med ett skimmer som mest kan liknas med dimma.

Vackert såklart, men skrämmande, nästan som i en science-fiction rulle. Man väntar bara på att ett UFO ska susa förbi över havet kanske. Molnen är mörklila och rör sig jättefort på himlen. På natten spelar syrsorna på sista verserna och är aktiva, måste ju få bebisar snart.. Duvorna finns kvar. Dom flyger inte så högt nu och man hör dom på morgonen i träden, lurpassande på en och annan gräshoppa kanske?

Helt plötsligt blev allt svart..

och en lampa tände sig ovanför bokhyllan som jag alltid undrat över vad det är för röd lampa som lyser där. Nu har jag fått reda på det! En lampa som tänder sig under ett strömavbrott. Vilken tur annars hade vi inte sett ett skit! rent ut sagt. Allt var becksvart i hela området. Vi kollade ut och vi såg ficklampor lysa lite överallt och hörde att folk pratade i mörkret under tiden regnet öste ner! Men det är bara att vänta och se vad som händer. Efter en timme kom elen tillbaka då släcktes lampan ovanför bokhyllan, Jippi va bra och vår mat i frys och kyl klarade sig. Då har vi varit med om detta också. När strömmen går här är det mörkare än mörkast här, och i ösregn är det även mörkare. Ingen ordentlig gatubelysning finns heller, i alla fall inte som kan kallas för ”belysning”.

I Sverige har vi jätteordning på all belysning och man ser trots mörkret. Robban muttrade om att ”-Inte så konstigt att det slocknar totalt! All dragen el och kablar ser ju ut som spaghetti”. Säkert därför alla elektriker här är gråhåriga, Hahaha...

Idag blåser det gött i värmen. Vindsurfaren älskar Kretas väder just nu.

Höga vågor med Ferrari fart. Det bästa här är att vädret alltid stämmer när du kollar på väderleken. Då undrar jag varför det aldrig är så i Sverige? Dom måste gissa till sig vädret för det stämmer sällan på nyheterna. Solen skiner och det är skönt. Kan inte fatta att det redan är höst i Götet och att ni har så låga temperaturer, speciellt uppe i norr. Här är det fortfarande ”Den blomstertid nu kommer”. Ska bli kul och se vintern här på Kreta.

Du kan tänka dej vad mycket det finns att se när det inte är 45 grader och gassande sol, då blir det ju lättare att gå i bergen och upptäcka Kretas natur. Alldeles intill oss, en bit upp i bergen, finns ett naturligt vattenfall som är jättevackert snart. Med vatten forsande och iskallt kristallklart vatten. Under sommarperioden är den uttorkad och har inget vatten. Det finns så mycket att se här, nya badställen att hitta till våren,och mycket olika bladsallader, örter, frukt man kan plocka och äta, spännande. Och inte nog med det, du kan tänka dej vilka fester det kommer att bli, Alla helgon ska firas och träffa våra vänner som jobbar under turistsäsongen, men efter den 15 oktober är dom lediga -Wohooo! Du kan tro att det ska bli mysigt. Visserligen ska de ju ta hand om sina ägor med frukt och oliver m.m. Men det är klart mycket lättare att träffas då.

Spisen... samma dag som möblerna kom.

När vi flyttade hit så stekte vi maten och gjorde det mesta på kokplattorna och åt sallader och frukt såklart. Efter någon vecka började spisen krångla. Den ena plattan efter den andra började att lägga av, ingen värme. Vi skulle få en ny spis. Varje vecka ringde de och sa att nästa vecka kommer en ny spis. Efter 19 dagar kom dom och hämtade vår gamla spis och kom tillbaka med en annan spis. Yes! äntligen kan man laga mat och vi satte på ugnen för att göra pizza. Kors i jösses namn! Vad är det för jäkla oväsen? En fläkt som låter jättehögt, ungefär som att du dammsuger med turbon på! Vem orkar höra på det? Vi hör inte oss själva när vi pratar. Vi har spelat in och hoppas på att de kan fixa detta snart! Inte behöva vänta ytterliga 19 dagar. Så, en annan spis, möblerna kom och det var fullrulle hela dagen allt sker samtidigt, Gott. Med tanke på alla veckor vi väntat på alla grejor. Lyssna och se på spis-eländet på vår facebook sida här.

Polis..

The never ending story..

I morgon måndag ska vi in till polisen och hämta de sista papperna, sen är det klart att vi får vara här och inte är här illegalt. Och så ska vi träffa vår vän som hjälpt oss med allt hos polis och med skattekontoret. Superkille som vi lovat en kväll med sin familj och vi två på en god restaurang. En familjekväll ute, ska bli mysigt.