top of page
  • Skribentens bildMia

Historik och Kärlek i Februari!

Just nu här i Koutsouras byggs det för fullt.

Denna kommun bygger en park för allmänheten att sitta och ta en kaffe och njuta av solen. Och en fotbollsplan plus en skola. Så nu kommer det bli attraktivt att vilja bo i byn. Alldeles utanför vårt boende så det är ett himla liv här just nu, hihihi. Arbetarna spelar musik och sjunger, så nu är det inte så dött här. Tror att jag bor i en storstad.

Det har blivit besök på en arkeologisk plats i Makrigialos, mer om det undertill.

Saknaden efter denna lilla by är enorm nu, kan knappt vänta. Räknar alla dagarna...

Vår i luften?

Fåglarna kvittrar och det är vackra blommor överallt. Har våren börjat komma här? Det är ju bara februari. Det börjar sakta med säkert bli det Kreta man är van vid att se med sol och värme. Halva december och hela januari var det både regnigt och blåsigt, nu lite varmare även om det är molnigt så är det skönt ute. Sitter på terrassen i nattlinnet och dricker mitt morgonkaffe i solen, så skönt.


Äventyr till Minoan Villa of Makrigialos..

Det var så fantastiskt att se dessa gamla ruiner ligga på en vacker plats mitt i ett hav av vackra blommor. Jag förstår att de valde denna plats att leva i.

Bara ett stenkast ifrån Makrigialos (ca 5 minuter med cykel) ligger denna ca 3500 år gamla rituella boplats och utgrävning som påbörjades första gången 1971 och igen under 1977. Byggnaden var upprest till det rituella kring hyllandet av den ”Heliga Trädet”.

Med ett underbart solsken kunde dagen inte börjat bättre...

Byggnaderna var byggda med sten och efter sista utgrävningen kunde man konstatera att platsen förstörts i en brand. Branden måste ha varit jättestor och man kan tydligt se att värmen verkar ha smält sten. Så varmt har det varit.

Det har hittats efterlämningar här som visar på att man har offrat i samband med rituella ceremonier. Inte minst har man även hittat en ”Offer Kalk”, en vacker dryckeskalk som finns att beskåda på museet i Agios Nikolaos. Urholkningar i stora stenar, visar att man även framställt olika kemiska ämnen som kombinerats med oljor. Kanske dessa har använts i det rituella arbetet av prästerna, kanske man har använt dessa till andra ändamål? Men klart är ju att det har varit en helig plats till vilken endast ett fåtal har haft tillträde. På platsen känner man ett slags mystik som kapslar in allt. Här är oerhört vackert och vindstilla. Det ligger lagom högt för att ha koll på havet och kringliggande områden. Det kan vara så att man använt platsen som utkiksplats och observationsplats för astrologiska mätningar.

Robban tycker att en del stenar har spår efter stjärnbilder och verkar medvetet ha bearbetats för att användas som kartor över himlavalvet som för övrigt framgår jätteklart på natten här.


Urholkningar i stora stenar, visar att man även framställt olika kemiska ämnen som kombinerats med oljor.

Varför har det brunnit? Kanske platsen blivit erövrad av andra stammar som bränt ner platsen? Man vet att det har inträffat ett vulkanutbrott på Santorini, vilken påverkat hela centrala delarna av cykladerna och Kreta. Man har hittat vulkandamm och tjocka täcken i avlagringarna, som visar på flera meter tjocka ask- och lera.

Det tros att Minoerna kom ifrån Santorini efter vulkanutbrottet, men tecken och fakta visar att Kreta redan var bebodd långt innan, och även visade en egen kultur med eget folk. Så det mest sannolika är att man flytt hit och bosatt sig med ursprungsbefolkningen på Kreta. Platsen visar även tecken på samhörighet med Egypten. Inte minst syns detta i samma sätt att dyrka heliga båtar. Figuriner har hittats där prästinnor står med båtar och även offrar. Dessa har hittats i anslutning till altarplatsen.


En väldigt stor del av minoiska kulturen visar speciellt att kvinnan (prästinnan) stått högt i rang i samhället. Inte bara som prästinna eller helig person. Många av fynden som gjorts på hela Kreta visar att kvinnor var en viktig del av vardagen, oavsett om det handlar om politik, regering eller makt i allmänhet. Kvinnans roll var lika viktig som mannens. Många troner och regent -stolar var tillägnade kvinnan, och flertalet av rituella skulpturer och konst visar nästan uteslutet på kvinnan. Djuren var även en viktig del av den minoiska kulturen.

Exakt prestation på kirurg nivå? Snäva vinklar och mystiska hål i stenarna...

En väl värd plats att besöka och skåda.

Kostar inget och man kan vandra omkring fritt och känna på allt. Men var observant på att platsen är skyddad och man får absolut inte påverka något eller ta med sig något. Men att beundra människans byggnadskonst och historia är fritt att njuta av här.

Nästa arkeologiska plats vi ska besöka är den Romerska Villan i Makrigialos. Inte lika gammal som den Minoiska, men här finns mycket mer bevarat. Kommer bli en intressant dag att berätta om och få visat bilder.


"För visserligen är Kreta en av världens vackraste platser med bland världens flesta stränder med Blue Flag."

Sunwing, Apollo och OBC..

När det är tomt så ser man hur stort det är, med alla människor så ser man inte allt som finns och storleken på platsen. Jag måste säga att hotellen är både vackra och välskötta.

Visst är det så. För visserligen är Kreta en av världens vackraste platser med bland världens flesta stränder med Blue Flag. Och trots att man har flest mil med klara stränder i hela Europa, är Kreta en ö som ständigt utvecklas, i naturen men även som plats.

Man skryter sällan i Kreta.

Detta syns inte minst när det gäller att marknadsföra sig. Bolag som Ving och Apollo har sedan länge varit etablerade här, men lägger oftast fokus på sina hotellkomplex som marknadsförs, och visst är det bra? Men för oss som bor här och ser orterna efter turistsäsongen, kan berätta mer om vad som finns och händer efter hotellen stänger ner. Och det är så att även om det är tomt på människor, fortsätter naturen och värma upp platserna med sin vänliga atmosfär.

När vi var här första gångerna fanns det inget som direkt sa att detta är vare sig familjehotell, spa komplex eller hade massa pooler m.m. Det som genomsyrade Makrigialos (Analipsi) var det magiska i folket, det vildvuxna, det oplanerade, och inte minst naturen. Detta bildade själva atmosfären som skapade Makrigialos till den underbara semesterplats som den är. Man ska komma ihåg att långt innan dom stora bolagen kom hit, fanns små och familjeägda Bed and Breakfast som enda sätt att spendera sin tid här. Vägar, gångbanor och avsatta platser för turister fanns inte då. Detta har blivit otroligt bättre med hotellen som kom efteråt.


"Solnedgången ser ut som att ha satt havet i brand innan solen försvinner ner."

Så vad är det då som lockar med Makrgialos? När jag själv kom hit som turist, kände jag ett otroligt lugn. Och jag kände allt det vackra som fanns här. Sen kände jag också en glädje i att prata med folket här, och alla möten. På kvällen längtade jag till nästa dag, då jag skulle gå upp tidigt och få träffa alla folk igen på mina långa morgonpromenader i Makrigialos. Avslutade alltid att gå längs stranden tillbaka och få se solen dyka upp bakom Sunwing skylten. Då var klockan 07:00 på morgonen.

Havet förändrades från mörkblått till turkost. Krabborna på stranden sprang fort överallt, ner till sina hål i sanden igen.

Cikadorna började sjunga.

Kungsfiskaren flög runt och fångade småfisk som dök upp till ytan i solens sken – Vackrare kan det inte bli!

Makrigialos doftar så gott. Dofterna ändras ständigt under dagen, från att dofta härligt av hav och salt på morgonen till blommor, jord och sött under förmiddagen. Mot kvällen spreds dofter av vedeldade ugnar, matdofter och kryddor, blandat med Kretensisk musik.

Kvällarna är magiskt underbara. Ett slags lugn sprider sig med alla dofter och ljud. Även cikadornas läten börjar ändras och slåss nu med gräshopporna och syrsornas spelande om att bli hörda. Stranden är underbar på kvällen. Vattnet är fortfarande varmt och i luften är det perfekt badväder dygnet om. Havet är svart och endast stjärnorna lyser upp vattenytan. Horisonten känns som att hav och rymd går ihop och är otroligt vackert. Solnedgången ser ut som att ha satt havet i brand innan solen försvinner ner. Ni känner säkert igen detta från era egna semesterminnen, kanske från andra platser? Men jag lovar att Makrigialos har något ni inte sett, hört, doftat och känt innan. Det mesta här handlar inte om turism utan om Kretas absolut egna slentriana sätt att älska allt. Via sin unika historia och via det som är Makrigialos – Folkets vänlighet, maten och musiken. Efter alla mina år här, känner jag fortfarande allt detta och det är vad Makrigialos är för oss.