top of page
  • Skribentens bildMia

Historik och Kärlek i Februari!

Just nu här i Koutsouras byggs det för fullt.

Denna kommun bygger en park för allmänheten att sitta och ta en kaffe och njuta av solen. Och en fotbollsplan plus en skola. Så nu kommer det bli attraktivt att vilja bo i byn. Alldeles utanför vårt boende så det är ett himla liv här just nu, hihihi. Arbetarna spelar musik och sjunger, så nu är det inte så dött här. Tror att jag bor i en storstad.

Det har blivit besök på en arkeologisk plats i Makrigialos, mer om det undertill.

Saknaden efter denna lilla by är enorm nu, kan knappt vänta. Räknar alla dagarna...

Vår i luften?

Fåglarna kvittrar och det är vackra blommor överallt. Har våren börjat komma här? Det är ju bara februari. Det börjar sakta med säkert bli det Kreta man är van vid att se med sol och värme. Halva december och hela januari var det både regnigt och blåsigt, nu lite varmare även om det är molnigt så är det skönt ute. Sitter på terrassen i nattlinnet och dricker mitt morgonkaffe i solen, så skönt.


Äventyr till Minoan Villa of Makrigialos..

Det var så fantastiskt att se dessa gamla ruiner ligga på en vacker plats mitt i ett hav av vackra blommor. Jag förstår att de valde denna plats att leva i.

Bara ett stenkast ifrån Makrigialos (ca 5 minuter med cykel) ligger denna ca 3500 år gamla rituella boplats och utgrävning som påbörjades första gången 1971 och igen under 1977. Byggnaden var upprest till det rituella kring hyllandet av den ”Heliga Trädet”.

Med ett underbart solsken kunde dagen inte börjat bättre...

Byggnaderna var byggda med sten och efter sista utgrävningen kunde man konstatera att platsen förstörts i en brand. Branden måste ha varit jättestor och man kan tydligt se att värmen verkar ha smält sten. Så varmt har det varit.

Det har hittats efterlämningar här som visar på att man har offrat i samband med rituella ceremonier. Inte minst har man även hittat en ”Offer Kalk”, en vacker dryckeskalk som finns att beskåda på museet i Agios Nikolaos. Urholkningar i stora stenar, visar att man även framställt olika kemiska ämnen som kombinerats med oljor. Kanske dessa har använts i det rituella arbetet av prästerna, kanske man har använt dessa till andra ändamål? Men klart är ju att det har varit en helig plats till vilken endast ett fåtal har haft tillträde. På platsen känner man ett slags mystik som kapslar in allt. Här är oerhört vackert och vindstilla. Det ligger lagom högt för att ha koll på havet och kringliggande områden. Det kan vara så att man använt platsen som utkiksplats och observationsplats för astrologiska mätningar.

Robban tycker att en del stenar har spår efter stjärnbilder och verkar medvetet ha bearbetats för att användas som kartor över himlavalvet som för övrigt framgår jätteklart på natten här.


Urholkningar i stora stenar, visar att man även framställt olika kemiska ämnen som kombinerats med oljor.

Varför har det brunnit? Kanske platsen blivit erövrad av andra stammar som bränt ner platsen? Man vet att det har inträffat ett vulkanutbrott på Santorini, vilken påverkat hela centrala delarna av cykladerna och Kreta. Man har hittat vulkandamm och tjocka täcken i avlagringarna, som visar på flera meter tjocka ask- och lera.

Det tros att Minoerna kom ifrån Santorini efter vulkanutbrottet, men tecken och fakta visar att Kreta redan var bebodd långt innan, och även visade en egen kultur med eget folk. Så det mest sannolika är att man flytt hit och bosatt sig med ursprungsbefolkningen på Kreta. Platsen visar även tecken på samhörighet med Egypten. Inte minst syns detta i samma sätt att dyrka heliga båtar. Figuriner har hittats där prästinnor står med båtar och även offrar. Dessa har hittats i anslutning till altarplatsen.


En väldigt stor del av minoiska kulturen visar speciellt att kvinnan (prästinnan) stått högt i rang i samhället. Inte bara som prästinna eller helig person. Många av fynden som gjorts på hela Kreta visar att kvinnor var en viktig del av vardagen, oavsett om det handlar om politik, regering eller makt i allmänhet. Kvinnans roll var lika viktig som mannens. Många troner och regent -stolar var tillägnade kvinnan, och flertalet av rituella skulpturer och konst visar nästan uteslutet på kvinnan. Djuren var även en viktig del av den minoiska kulturen.

Exakt prestation på kirurg nivå? Snäva vinklar och mystiska hål i stenarna...

En väl värd plats att besöka och skåda.

Kostar inget och man kan vandra omkring fritt och känna på allt. Men var observant på att platsen är skyddad och man får absolut inte påverka något eller ta med sig något. Men att beundra människans byggnadskonst och historia är fritt att njuta av här.

Nästa arkeologiska plats vi ska besöka är den Romerska Villan i Makrigialos. Inte lika gammal som den Minoiska, men här finns mycket mer bevarat. Kommer bli en intressant dag att berätta om och få visat bilder.


"För visserligen är Kreta en av världens vackraste platser med bland världens flesta stränder med Blue Flag."

Sunwing, Apollo och OBC..

När det är tomt så ser man hur stort det är, med alla människor så ser man inte allt som finns och storleken på platsen. Jag måste säga att hotellen är både vackra och välskötta.

Visst är det så. För visserligen är Kreta en av världens vackraste platser med bland världens flesta stränder med Blue Flag. Och trots att man har flest mil med klara stränder i hela Europa, är Kreta en ö som ständigt utvecklas, i naturen men även som plats.

Man skryter sällan i Kreta.

Detta syns inte minst när det gäller att marknadsföra sig. Bolag som Ving och Apollo har sedan länge varit etablerade här, men lägger oftast fokus på sina hotellkomplex som marknadsförs, och visst är det bra? Men för oss som bor här och ser orterna efter turistsäsongen, kan berätta mer om vad som finns och händer efter hotellen stänger ner. Och det är så att även om det är tomt på människor, fortsätter naturen och värma upp platserna med sin vänliga atmosfär.

När vi var här första gångerna fanns det inget som direkt sa att detta är vare sig familjehotell, spa komplex eller hade massa pooler m.m. Det som genomsyrade Makrigialos (Analipsi) var det magiska i folket, det vildvuxna, det oplanerade, och inte minst naturen. Detta bildade själva atmosfären som skapade Makrigialos till den underbara semesterplats som den är. Man ska komma ihåg att långt innan dom stora bolagen kom hit, fanns små och familjeägda Bed and Breakfast som enda sätt att spendera sin tid här. Vägar, gångbanor och avsatta platser för turister fanns inte då. Detta har blivit otroligt bättre med hotellen som kom efteråt.


"Solnedgången ser ut som att ha satt havet i brand innan solen försvinner ner."

Så vad är det då som lockar med Makrgialos? När jag själv kom hit som turist, kände jag ett otroligt lugn. Och jag kände allt det vackra som fanns här. Sen kände jag också en glädje i att prata med folket här, och alla möten. På kvällen längtade jag till nästa dag, då jag skulle gå upp tidigt och få träffa alla folk igen på mina långa morgonpromenader i Makrigialos. Avslutade alltid att gå längs stranden tillbaka och få se solen dyka upp bakom Sunwing skylten. Då var klockan 07:00 på morgonen.

Havet förändrades från mörkblått till turkost. Krabborna på stranden sprang fort överallt, ner till sina hål i sanden igen.

Cikadorna började sjunga.

Kungsfiskaren flög runt och fångade småfisk som dök upp till ytan i solens sken – Vackrare kan det inte bli!

Makrigialos doftar så gott. Dofterna ändras ständigt under dagen, från att dofta härligt av hav och salt på morgonen till blommor, jord och sött under förmiddagen. Mot kvällen spreds dofter av vedeldade ugnar, matdofter och kryddor, blandat med Kretensisk musik.

Kvällarna är magiskt underbara. Ett slags lugn sprider sig med alla dofter och ljud. Även cikadornas läten börjar ändras och slåss nu med gräshopporna och syrsornas spelande om att bli hörda. Stranden är underbar på kvällen. Vattnet är fortfarande varmt och i luften är det perfekt badväder dygnet om. Havet är svart och endast stjärnorna lyser upp vattenytan. Horisonten känns som att hav och rymd går ihop och är otroligt vackert. Solnedgången ser ut som att ha satt havet i brand innan solen försvinner ner. Ni känner säkert igen detta från era egna semesterminnen, kanske från andra platser? Men jag lovar att Makrigialos har något ni inte sett, hört, doftat och känt innan. Det mesta här handlar inte om turism utan om Kretas absolut egna slentriana sätt att älska allt. Via sin unika historia och via det som är Makrigialos – Folkets vänlighet, maten och musiken. Efter alla mina år här, känner jag fortfarande allt detta och det är vad Makrigialos är för oss.


Från Apollo ser du O.B.C. Och ända till Makrigialos hamn.

Allt ligger där stilla och vackert och väntar på er som ska åka hit för att njuta av havet och solen. När Robban och jag vandrade runt på hotellet tänkte jag, vad skulle hända med Makrigialos om Hotellen inte fanns, inga turister som kom?

Tänk vad många arbeten som skulle försvinna och många restauranger som skulle stängas. Så även om ni älskar vad hotellkomplexen erbjuder, med All inclusive, så kanske man kan tänka sig att gå ut och besöka restaurangerna några gånger? För, om alla turister tänker på det, så blir det många besök? Även om du kanske bara går 1-3 gånger, så hjälper du Makrigialos att överleva, trots All inclusive som hotellen erbjuder dig.


Robban och jag äter alltid ute och möter folk, även om det kostar lite extra i turiststäderna, är det lika gott ändå vart du än äter här. Och med ”dyrt” pratar vi om 40-50 kronor för en stor burgare med alla tillbehör, samt med deras extremt nyfriterade goda pommes. Pommes får du till ALLT! -Haha. En stor, supergod Gyros Pita kostar ca 25 kronor och finns överallt i alla dess former och med tillbehör. Nere i hamnen finns många snabbmat platser som har inhemska rätter man gärna äter i all hast. Fyllda filodegs knyten och andra rätter som äts direkt i bilen på väg till jobb.

Frappe och fika caféerna längs hamnpromenaden har mycket gott för alla. Barnmenyerna är jättebra och man kan få nästan vad man vill till dom små. Bara att säga vad man är sugen på så ordnar man det. Vi handlar härligt nybakat bröd. Allt finns i deras supermarkets och i bageriet ska vi inte tala om vad goa grejer de har -Mums.

"...ingen, inte ens chefen, stör dig i kaffet."

Hemma i Sverige är det dyrt att handla bröd nere hos bagaren eller konditorn, men här är det vanligt. Man köper bröd till mat och man köper sina hårda ”skorpor”, -Paximadi. Ni som älskar att prova på borde själv äta detta som frukost, en halva paximadi med lite ringlad olivolja på, finhackad tomat, smulad fetaost, par oliver och strössla hackad persilja eller oregano på din macka och – Vips! Så äter ni supergott, och inte minst, bra och nyttigt! En kaffe till en bit Bougatsa sitter inte heller fel till frukost. Här hos bagaren och konditorn, finns allt ni kan tänka er till frukost. Och det är inte så dyrt heller, nybakat för ca 15 kronor Många väljer att köpa nått med sig på väg till jobb på morgonen. Och till lunch svänger nån in och köper ost- och spenatfyllda filodegsknyten för ca 10-15 kronor styck.

På förmiddagarna i större städer som t ex Ierapetra och Chania, är det inte ovanligt att man käkar snabbmål under dagen.


Det finns renodlade kaffeaffärer som endast kör bud med sina olika kaffemenyer. Så viktig är kaffet för kretensarna. Man ringer till kaffeaffären och beställer sin kaffe. Det skulle ingen hemma i Sverige haft i tanken, med tanke på fraktkostnaden för budet.

Här är det en del av servicebiten, att ge kunden bästa service. Så man kör helt enkelt ut med kaffet så att man inte behöver lämna arbetsplatsen. Många har väldigt korta pauser, kanske en kvart om dagen, om nån ens. Därför är fikakulturen stenhård här, ingen, inte ens chefen, stör dig i kaffet.

Ser ni en lastbil med mjölkreklam på sidorna? Då är detta mjölkbudet. Han kör ut mjölk till de som beställer hem, inte bara till butikerna. Jättebra och effektivt, då vet man hur mycket mjölk som används och inget går till spillo.


Ibland kanske ni hör någon köra förbi med högtalare på sin bil? Det är bonden själv som kör omkring och talar om vad han har och säljer. Det är bara att stanna honom längs vägen, så stannar han och öppnar upp så ni kan välja att köpa bland de färskaste ni kan tänka er. Även fiskaren kommer med sin last och vrålar ut sin stolta fångst. Ni kan köpa ägg, fisk, grönsaker, olika frukter och massa mer. Saknar ni något så fråga han, man vet aldrig. Nästa vecka har han och hans fru säkert fixat det till er. Så är det här. Och alla goda grönsaker och frukter. Jättenyttiga, billiga och super gott. Jag tycker ni ska pröva. Om ni inte redan gör det när ni reser hit såklart?


I Ierapetra är det full rulle. En underbar stad att besöka. I hamnen är bara wow -upplevelse att sitta och fika i. Havet slår upp mot rutorna på caféet och det är så vackert nu i februari. Människor surfar på dessa jätte vågor, jag själv skulle aldrig våga!

Ierapetra har mycket att erbjuda för den som gillar att ha nära till hav, restauranger, caféer och mysiga barer. Skulle själv kunna tänka mig att bo där. Härlig liten stad med mycket att erbjuda, Speciellt eftersom jag är Göteborgare och är van vid att allt finns runt omkring.

Här finns affärer för allt! Affärer som endast säljer skinn, affärer som endast säljer örter, verktyg, blomsterfrön, garn, strumpor, flingor, trädgårdsmöbler och massor av annat.

Inga kastanjetter och billiga kopior..

Charmen ligger i att man även hittar de mest roliga kombinationerna på butiker också, t ex El och Möbler, Kött och Vitvaror, Köksinredning och Bilverkstad, ja allt möjligt ni kan tänka er. Men det är just det som är charmen här. Att alla kan och alla faktiskt köper hos varandra.

I början kändes det helt virrigt, men efter ett tag så är det helt logiskt, -Haha. Vi älskar just detta också. Själva Kretas harmoni mellan varandra och som helhet.

Ingen är konstig för att man säljer udda saker eller det man är bra på.

Vi hade trivts jättebra i storstäderna, med sitt sus och dus.

Men även sitt avkopplande sätt att ta hand om sina invånare.


Men först ska vi bo i Makrigialos för jag vill känna på hur det är att bo i mitt paradis, och vem vet ? Det kanske är där vi stannar för alltid?

Tack för att ni följer oss och läser vår blogg! Vi hörs snart igen med nytt inlägg om vårt härliga liv på Kreta. Kramar / Mia.


#enkelbiljettkreta #koutsouras #makrigialos #minoanvillamakrigialos #sunwingmakrigialos

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page