• Mia

En (härlig) dag i taget...

Uppdaterad: 3 feb 2019

Vaknade en morgon och hörde haglet slå mot balkongen, öppnade upp –Wow! Hagel stora som enkronor, glittrade vita som diamanter. Gick upp och satte på kaffet. Ut på vår nya terrass för att skåda dessa stora vita diamanter falla ned från himlen med kraftfull fart. Hörde hundar skälla och bilarna stannade, säkert för att inte bilrutorna skulle gå sönder. Ingen ville vara ute mitt i detta skyfall med hagel.

Det var ca +8 grader kallt och jag såg att det hade kommit mera snö uppe i bergen. Det har regnat mycket nu och det Kretensiska folket är glada och nöjda. Året 2017 under Oktober och fram till Mars 2018 på vintern, regnade det nästan ingenting. Det var som sommaren, berättade min vän. Och det betyder att inget regn under höst och vintern här, blir det inga oliver att plocka och göra olivolja. Så nu förstår jag hur viktigt regnet är för invånarna här på Kreta. Så våra vänner hade inga oliver att plocka förra året i oktober. Det påverkar deras inkomst. Så nu, detta året, kommer de att få plocka oliver i mängder med allt ösregn som vi haft. Såklart behövs vatten, för oss alla. Tur att det regnar så vi kan få vatten i kranen. Kostas, Agapi´s man, berättade att, eftersom det inte regnat förra året, var det helt slut på vatten till odlingarna. Och kretensarna själva fick börja köpa dricksvatten på flaska. I år kommer det vara bra nu när det spöregnat som det gjort. Tur!


Rastlös blir man aldrig här, det finns alltid något att göra. Om vi inte vill sitta hemma och glo på tv, då åker vi till våra vänner eller tar oss en lång promenad ner till havet. Eller bär det iväg till Ierapetra för att handla hem. Sen kan man alltid laga mat på långkok, som man inte hade så mycket tid innan hemma i Sverige. Lite roligt att pröva på att laga nya maträtter. Robban är super bra på Vegomat. Han är en mästare på grönsaker och smaker med örter och kryddor.

Robban jobbar för fullt på att få in sin kundkrets här nere. Och har börjat annonsera och marknadsföra sig på nätet. Speciellt nu inför kommande turistsäsong.


"Människor träffas och njuter av varandras sällskap och de pratar politik och hur de ska gå vidare."

Liten by med lite människor.. Har varit i byn Papagiannades på en fest. Där alla som bor och har en koppling till byn kommer till varje år, för att önska varandra fortsatt gott nytt år. Och vara tillsammans med prästen som välsignar maten och önskar lycka till alla. Man åt smårätter, meze, och sen en kaka till efterrätt. Och enligt tradition bakas ett mynt in så en person kunde vinna ett extra pris. Mannen som vann fick ett vackert snidat litet träkors att ha runt halsen och alla önskade varandra framgång och lycka. Fint, tycker jag. Alla fick en present per familj av prästen. Och det var en fotoram med ett foto på Papagiannades från 1928, för nu är byn 91 år gammal och varje år firas det.

Festen var på ett jättetrevligt litet café. Man berättade att det bara bor 20 personer i denna lilla by. Detta är Kreta - Människor träffas och njuter av varandras sällskap och de pratar politik och hur de ska gå vidare. Och bestämma vad som är det bästa för alla i området. Det gör man på hela Kreta, man bryr sig. Tänk om man hade gjort så hemma i Sverige? Alltså, att alla är involverade i de olika kommunerna, i barnens skola, hålla rent i området, behövs det mer för idrotten?, hur blir det de bästa stället att bo på? Osv. Tänk, visst skulle det vara bra?

Här står vi vid prästen när han välsignar oss alla. Även maten välsignades.

Vi har besökt byn så många gånger under vår tid här och jag kan säga att det är speciellt vackert att bo där. Det är aldrig lika varmt som nere i Makrigialos under sommarperioden, utan lite mera som en varm sommar i Sverige. Och mycket svalare kvällar.

Grönsakerna i Papagiannades växer utomhus, inte i plantage.

Så om ni funderar på att hyra eller bo i ett svalare klimat, är det här ett bra förslag.

Nere i Makrigialos är det varmt under sommaren och alla plantage är under tak.

Det är så varmt och torrt då, att det luktar bränt i vinden vissa dagar. Min vän Katerinas föräldrar bor cirka 20 minuter upp i bergen från Makrigialos.

Här är det helt annorlunda. Det är inte lika fuktigt och det vindar skönt.

Kvällarna är jättesköna med ett par grader svalare – Skönt efter hettan på dagen vid stranden. Så det behöver inte vara så långt upp för och få svalka och perfekt odlings temperatur.


Efter vi hade åkt hem kom ösregnet. Och vi somnade mätta och belåtna.

Katerina och Stelios tar med oss på allt så vi ska känna oss välkomna i vårt nya land, och det gör vi verkligen.

Hur kan man bli miljonär här på Kreta? Robban och jag satt och pratade om; vad köper kretensarna mest? -Jo, Cigaretter! -Hahaha. Jag lovar, att här röks det konstant överallt. När du ser en kretensare så ser du alltid en cigg också. Och en frappé i andra handen - Greek breakfast.

Ciggen flödar och mycket pengar lägger de på cigaretter. Man hinner knappt släcka ciggen, så tänds en ny direkt. Så, kanske man kan öppna en cigg -affär och bli miljonär? Det finns affärer som bara säljer cigaretter och de har alla möjliga märken. En limpa kostar runt 400 kr här. Vad det kostar hemma har jag glömt. Då tänker jag, hur många limpor röker de per månad tro? Så det är nog deras största utgift, skämt åsido.


"I Grekland, och speciellt på Kreta, märks det tydligt: Att stjäla är nästa det värsta man kan göra."

I cigarettaffären här i Koutsouras, sitter en gammal man och säljer sina cigg.

Jag gissar på att han säkert är kring 80-90 år. Kan inte fråga hur gammal han är för det är ofint. Men jag tycker att det är underbart att se de äldre som jobbar, för dom är inte bortglömda. I bland när jag går förbi ser jag honom sitta och sova.

Jag tänker att; -han oroar sig inte för att bli rånad. Och han är lycklig och alltid glad – Härligt.


Som jag berättat i mina inlägg innan, låser ingen sin dörr här.

Ingen vevar upp rutan i bilen när man går in för att handla, eller låser sina bildörrar. Överallt ser man cyklar stå utanför t ex Lidl helt olåsta. Skolbarnen låter sina cyklar stå olåsta hela dagen i skolan. Kommer ihåg när vi kom hit första gångerna och man skulle in och handla, eller man skulle stanna på en taverna. Vi vevade upp rutor, låste alltid bilen och skulle aldrig lämna saker kvar. Längs caféer och vägarna ser man ofta mopeder och motorcyklar med hjälmarna hängandes på styret och med nycklarna i tändningslåset. Pickups står parkerade med saker på flaket utan att oroa sig för stölder.

I Grekland, och speciellt på Kreta, märks det tydligt: Att stjäla är nästa det värsta man kan göra. Om man stjäl blir man utfryst i samhället och får svårt att få jobb och klara sig. Hela familjer får skämmas då man är sociala med varandra dagligen, och snacket går – Fort!

En tjuvfamilj som uppfostrar tjuvar vill ingen ha med och göra alls.

Frappe, Kaffe och cigaretter är vad kretensaren har som frukost. Kaffe och cigg till frukost, sen lunch. En stadig rätt, och mycket på bordet.

Egna hemmagjorda pommes, bröd, sallad med olika grönsaker och feta. Dolmar, fyllda små degknyten med Horta och ost. Man äter inte kött så ofta utan tar vara på alla grönsaker. Så väldigt nyttig mat här. Soppor älskar Kretensarna. Gjorda på olika böner och linser med ris. Grytor med grönsaker är favoriten, mycket gott. Olivoljan är A och O här, inget lagas utan olivoljan. Och jag kan säga att de har den bästa kvaliteten på oljan, smaken är gudomlig.

Konstigt regn..

Himlen öppnade sig och det började ösregna, -Wow!

Då menar jag att det regnade som om att jag stod i duschen. Sen kom en dimma som var över hela Kreta, så man kunde inte se längre än till fötterna.

Konstig färg som var brunröd. Som kom från andra sidan havet, s.k. öken vindar. Fönsterna blev färgade av regnet och så blåste det som bara den. På Kreta kanalen, på tv, visade de att det låg över hela lilla Kreta. Dessutom, fick vi veta att det var länge sedan de hade en sådan här kylig vinter. Jag ler stort för så klart att det skulle bli så vår första vinter.

Nej, det är inte Kostas, Yannis, Stelios, Nikos, Giorgos och gubbarna som röker morgonciggen och bolmar på..

Vår lägenhet.. Vi var och skrev på kontraktet till vår lya i Makrigialos. Äntligen! Dessutom fick vi en annan god nyhet! -Vi flyttar in den 1 mars, -Jippi. (Firar ju min första födelsedag på Kreta).

Så det blir en månad tidigare än väntat och det ser jag så mycket fram i mot. Har tröttnat att bo i en resväska nu. Vill spika upp saker på våra väggar och skapa vårt hem med våra saker och känna att vi är hos oss.

Tillbaka till den plats vi älskar - Makrigialos (Här på terrassen 2008)

Vi försökte fixa och köpte möbler och saker till hemmet i Ferma. Och nu här i Koutsouras är det inte våra möbler, utan deras. Så ni fattar vad vi längtar efter att få vårt egna hem med allt vad det innebär. Nu börjar letandet efter grejor till hemmet. Vi ska åka till Heraklion. för där har de en butik som heter Jumbo med bra priser på allt som vi behöver, super bra!


Nu är det inte så långt kvar till turisterna kommer.. Jag tänker på Vings Hotell som ligger i Makrigialos, vi åkte förbi och det ser ut som en spökstad nu, öde och mörkt. Under sommaren är det som ett paradis fullt med glada människor och full rulle.

Det ska bli kul att ta en promenad upp till Ving och se alla turister komma till OBC.

Och till Apollo hotellen. För att äntligen åka på behövd semester. Och få komma hit och njuta av Kretas underbara själ. Jag tänker, -Vad roligt det skulle vara om någon som man känner kommer, som inte vet att jag bor här.

Med sina tomma fönster och i kuslig tystnad, ser hotellkomplexen ut som en spökstad under vintersäsongen.

Det är verkligen ett paradis för familjerna som kommer hit. Allt finns och ni som åker hit kommer vara sååå nöjda. Men glöm inte, att det finns en by utanför hotellen – Makrigialos, med härliga människor på alla tavernor och caféer. Ni kommer älska dom också såklart!

Snart dags att ringa till Sverige och kolla med jobbet.. Nästa vecka ska jag ringa mitt gamla jobb och kolla hur det blir. Och förhoppningsvis få reda på hur mycket och hur länge jag kan jobba i sommar. Ser fram mot detta, för jag vet att det är många som vill träffa mig. Och det ska bli roligt att få jobba igen och se mina kollegor. Morsan? Ja, det ska bli underbart att få se henne igen, och mysa. Samtligt är det tråkigt att lämna mitt underbara Kreta och min kärlek med våra sladdbarn. Men jag tror nog att ni förstår min känsla att lämna dom kvar. Får faktiskt lite ångest att lämna min Robban.

Snö i Sverige och höst på Kreta.. Många har skickat bilder på snön till mig, Tack! Fantastiskt vackert.

Men det är inget jag saknar, men vackert att titta på, Hihi. Jag fryser bara av att se snön! Nu i februari är det lite regnigt och blåsten visar sig då och då. Men annars skiner solen och påminner mig om värmen som Kreta erbjuder. Det vackra och sköna vädret gör mig glad.


Hundarna mår bara bra. Solen värmer deras små kroppar och de älskar att gå sina promenader på stranden. Och vi med. Jag minns hundarna i snön hemma i Götet, inget som var populärt. Nellie hatar snö, fast det är ju inte så konstigt. Att vara en chihuahua, väga 2 kg och vandra i snö är inte kul för en Mexikanare, Hihihi. Vilma, hon älskar allt! Bara hon får vara ute.

Sista raderna.. Lucky är fortfarande borta och det gör mig ledsen. Vi kämpar på och njuter av vårt liv och har det bara bra. Som sagt. Vi längtar till vår nya lägenhet och snart ska vi flytta igen. Det ska bli så skönt att sätta sin resväska i ett skåp och slippa se den på ett tag, tills jag ska resa till Sverige.

Min Scooter Kiwi är tillbaka hos oss igen. Saknat henne! Robban ska måla om henne och det får ni se sedan, hur vacker Kiwi kommer att bli? Men som sagt, först flytta och fixa hemmet.

Nu är Kiwi hemma hos sin sambo Bullen igen. Nu står dom här tillsammans och myser..

Kreta är mer än fantastiskt. Det går inte att beskriva med rättvisa ord. Vi älskar vårt Kreta och vi gjorde helt rätt i att flytta hit. Jag tänker på er där hemma. Och vill tacka alla som följer oss på vår resa i livet. Skickar alla er, Soliga och regniga kramar från oss på vackra Kreta.

Puss och kram. / Mia. PS. Robban hittade Svenska köttbullar på Lidl.

En påse "Fleichballchen" kanske? - Svenska köttbullar i tysk förpackning i Grekisk affär....

#koutsouras #makrigialos #logomediahellas #ejumbo #enkelbiljettkreta

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon