Att våga ta steget & Att våga leva i nuet.
Uppdaterat: 5 maj 2019
-Utvandrare? Äventyrare? Eller naiv Vagabond? Vi har fått frågor av många om vårt val att flytta ifrån Sverige. Det har varit mestadels positiva frågor och handlar som oftast mest om förvåning kanske? Mer om att vi vågade ta steget. Men även Hur vi gjorde för att klara av det, med allt det innebär? Att luckra upp alla rötter hemma var ingen enkel sak, och ytterst känslomässigt - En slags frivillig, men nödvändig amputation? Men, viljan att lyckas. Och viljan att nå fram, måste vara stark. Kanske starkare än vad många tror. Blir man någonsin redo att lämna Sverige och tryggheten?

Att inte veta - Blir det bra? Eller bättre?
Familjelivet hemma är oerhört tufft och ställer tuffa krav på varandra. Och visst ska man ha långsiktiga mål tillsammans. Som spänner 30 år i tiden, och längre? Men, är det så spännande att sadla om när man är 65+? Vill man? Orkar man? Vad kan bli bättre som pensionär utomlands? Vad kan en gubbe i värmen bidra med kan tänkas?...
-Har jag inte det mycket bättre här hemma ändå?
Detta måste lyckas, vi har inget annat alternativ..
Naturligtvis handlar det även om hälsan. För att ta detta steget måste man kanske inte vara en Olympisk Atlet, men väl vara sportsligt inställd på att uppnå ett mål (själslig hälsa kanske?) Själv har vardagen alltid präglats efter möjligheterna till att få ha kontroll på när man ska få flytta. Planering hjälper mycket. Och att sätta en tidslinje.
Men att tro sig veta innan man flyttat på hur allt ska bli? Eller, hur allt kommer vara.
Det är omöjligt. Och – Oj! Vilka överraskningar vi stött på.
Allt ofta handlar det om att tvingats att se saker hamna i det dyrare skiktet. Eller, att se det i det långsamma skiktet, beroende på vad man är ute efter att ta reda på? -Ett facit till att rota upp sina rötter, för att kvickt så dom igen i annan jord.
Det har ni sett på TV och i serier som t ex Raskens vad det kan leda till. Och kanske är det så? Att vi dras med det på hornhinnan, som en varningens signal, Att bege sig ut där ”I det okända...”.
Bloggen handlar ju om att utvandra till ett främmande land, med allt vad det kommer att innebära, Inte köpa en sommarbostad. Skillnaden är som att simma i havet och att simma i en pool. Båda är helt underbara, såklart. Men ger olika upplevelser. Inte minst för oss som, invandrare. För oss finns inga andra alternativ. Detta måste lyckas helt enkelt!
Vi har inget kvar i Sverige att återgå till. Allt är sålt.
Alla sociala såväl som praktiska delar och bitar är avslutade.
Vi ägde bara de kläderna vi bar och den resväskan vi hade med oss när vi kom. Allt är sålt och vi äger inget längre.
När pengarna är slut, är dom slut.
Om hälsan sviktar finns ingen där och hjälper oss. Den enda trygghet vi har är varandra och ett enormt driv och jävlaranamma. Inga andra onämnda säkerhetslinor... detta är på riktigt.

Alla anledningar för oss att flytta är lika olika som för människor som väljer att emigrera fullt ut. Man kanske träffat sin kärlek här och stannat kvar? Att släppa taget om det gamla för att omfamna det nya, lite osäkra.
Jag har vänner här på ön sedan över 20 år tillbaka, som alla har sin egna historia. Inte bara greker själva, eller svenskar och norrmän. Utan även Bulgarer, Albaner, Polacker. Alla som utvandrat hit, alla med en egen dröm om att bli sin egen lyckas smed. Är det naivt kanske?
Att tro att man blir lyckligare utomlands.
Det som gör sig mest märkbart är att vi alla integrerat oss i Kretas atmosfär.
Det handlar inte bara om språk och kulturförståelse, utan om insikten i att integreras som invandrare. För, det är precis vad jag är. Även här på Kreta. En invandrare. Jag, bulgarerna, albanerna och polackerna tillsammans.
Att ta en kaffe med killarna från Pakistan kan få en att känna sig enormt invandrad. Inte för att man inte pratar språket med varandra, utan att dom har varit här ”före” oss ”turistande invandrare”. Här är vi mindre integrerade och förlitar oss på grekerna själva. Antingen flyttar man hit och integreras, eller så flyttar man hit och självmant undviker att släppas in. Man kan inte äta kakan och fortfarande ha den.
Här finns inget Lätt & Lagom...
Så, ut och skapa kontakter. Var den du är. Det kan bara bli bra och bättre!
Hemma i Sverige har jag sedan barnsben alltid stött på fördomar.
Och fått ta min beskärda del av att vara ”olik” och annorlunda. Idag är det inget konstigt alls, men för 40-50 år sedan var ett ”blandbarn” ovanligt i skolklassen. Det har aldrig varit något hinder för min del och jag har aldrig sett svårigheter i att ha föräldrar från olika länder.
Fördomar har alltid legat hos andra.

Kanske är det så? Att jag redan som barn, känt mig som en vagabond?
Jag minns speciellt en händelse i skolan. Det var i andra klass och jag satt utanför klassrummet vid ett bord med andra ”blandbarn”. Här satt vi när alla andra satt i klassrummet, och vi hade en lärare som hjälpte oss med skrivning och läsning. För, man hade oss blandbarn i extraklass, som det hette, för vi hade, per automatik inlärningssvårigheter!?
Dagens sanning!
Men, det som satte ett avtryck i mig, var en dag när vi satt här ute och en förälder pratade med lärarna. Plötsligt, hörde jag en lärare till föräldern säga högt medan hon sneglade mot oss vid bordet; ”-Jo, det vet vi ju hur det går för alla dessa blandbarnen”...
Det var andra tider gott folk. Och som ”Balubabarn” fick man själv skapa sig en identitet.
I skolan och utanför. Så, kanske mina rötter inte växte sig långt ner i myllan efter allt? Finns säkert professionella som gärna rotade mer i det där, haha.

På Kreta känner jag mig hemma, och alla blickar har alltid riktats mot Mia. Såklart! Kommer ihåg för många många år sedan när vi gick ut och åt en kväll, och servitören tittade på Mia; Blondin och superturist, typ. För att sedan titta på mig, och när våra blickar möttes blinkade med ögat till mig, som att ”-Snygg turist-tjej, Bra fångat”. Hahaha, Vi har skrattat många gånger åt det, jag och Mia.
På Kreta har jag alltid känt mig hemma och här är det inte jag som får blickarna riktade på mig som turist i första taget.
Mia var med om en sak som fick henne att bli stolt nu härom dagen.
När hon var ute och gick stannade en kvinna henne och pratade grekiska med henne, fort! Mia hann knappast snappa upp vad hon sa, och när det kom fram att Mia var en hitflyttad svenska, sa kvinnan att det kunde hon aldrig tro! Hon trodde Mia var 100% grek, det tyckte kvinnan sig se på Mia´s gång, avslappnande hållning och fajans.. Dom båda fick sig ett gott skratt iallafall, och Mia kände sig som ”hemma”. Som jag alltid gjort här, oavsett vart på ön jag varit.
Integrerad, eller hur man nu känner sig.. Ska man se sig själv som integrerad kan man inte bara gå sin egen väg, för att man kan. Att känna till högtider och olika datum kan man läsa sig till, Att sätta sig på den lokala kefenion kanske inte är det första man gör som invandrad turist? Men ack så viktigt för att hänga med. Det finns dom som bott här i 10+ år och fortfarande inte umgås med lokalbefolkningen, mer än till vardagens bestyr som att handla eller utföra dagliga tjänster som post, bank osv. Det är också okej, men, det måste vara trist? Eller?..
"En man med en mustasch som fått jultomten att avundas"
Själv satt jag första gången för många år sedan på ett kafenion i en avlägsen by, och hade tagit tillflykt till skuggan tillsammans med 20 andra män i olika åldrar. Alla tittade på mig, och visst lös det ”turist” långa vägar, men ändå var man inte helt säker. Jag såg ju inte ut som en skandinav. Nej, inte helt klart. Men... Servitören kom ut och skulle ta min beställning. En man med en mustasch som fått jultomten att avundas, frågade mig vad jag ville ha. Jag stapplade fram min beställning på grekiska, klent, men handfast säker. Mannen tittade på mig i vad som kändes som en evighet, för att sedan utbrista i ett jättesmil. -Ahh, Bravo! Han blinkade åt mig och nån minut senare kom det fram saker på cafébordet som hans fru tillagat i köket, Jag skulle smaka och säga vad jag tyckte. Jag satt där i över tre timmar, och under tiden allt fler anslöt sig på alla stolarna på den lilla uteserveringen, visste jag namnen på alla som satt där. Om vad bagarens son råkat ut för som gjort honom blind. Om vem som sagt vad osv.
Massor av historier från verklig vardag. Ingen visste något om mig, Det var inte så viktigt, nu. Det fanns gott om tid till det nån annan gång.... Σιγά Σιγά. Det var mitt första intryck av denna delen av Kreta. Byn hette, Papagiannades.

Det finns många som inte umgås med invandrande turister här nere. För man kanske inte vill ”störa” och stöta sig med dom som har massor av pengar (tror man)? Många tror inte att en Svensk vill invandra till Kreta, mer än att köpa sig en semesterbostad. Och såklart har man inget gemensamt med alla rika Svenskar. Eller hur?
Det finns en hel del kretensare som under sina år skaffat vänner hos turisterna. Vänskap som kommit och försvunnit, kanske inte alltid med avslut man valt själv? Man är försiktiga i att binda sig för mycket i vänskapen. Men är alltid lika öppna, hjärtliga och otroligt givmilda. Är du dig själv bemöts du alltid likadant tillbaka. Men inte med att flasha med massa pengar eller sittandes i ett säsongsboende som prålar ”hundratusentals euro”.
Folk här har det alldeles för tufft för att imponeras av det. Och, det skriker miltals av avstånd mellan dig och lokalfolket.
Man går på knä än att be om allmosor. Stolthet går före pengar.
Pengar är inget som inspirerar. Dom är bra och ha, men är inget man inte har klarat sig utan.

Såklart ska man kunna bo i sitt drömmars hus, absolut!
Det handlar inte om det. Tro inte att jag inte är otroligt lycklig för alla som hittar er lycka här, om det så är i ett tält eller i ett slott. Men att kunna uppleva Kreta som medborgare måste man även se bakom ord som ”Genuint” och se till vad det är som bär upp detta ordet.
Att visa Kreta hänsyn, respekt och ömsesidig kärlek helt enkelt.

Ni som älskar Kreta, Ni kan sitta och insupa folket, miljön, naturen här nere... Eller hur? Ni gråter och blir deppiga hemma i Sverige redan efter hemkomsten, och bara vill hit igen? Ni vet vad jag menar. Så vänta inte! Våga drömma er bort.
Om det är i Grekland eller någon annanstans spelar ingen roll.
Drömmar är till för att förverkligas. Inga drömmar är omöjliga - Bara olika svåra att nå.
"Med min Mia som livspartner har jag aldrig ångrat en enda sekund av vår lycka, trots att många under åren gärna försökt bevisa motsatsen."
Vår blogg handlar mycket om att känna det som finns bakom dessa förutfattade meningar. Och går lika mycket ut till lokalbefolkning som till oss som flyttat hit.
Bloggen handlar kanske allra mest om att lämna av, mer än att hålla kvar.
Om ni förstår vad jag menar?
Det är aldrig jag själv som avgör när jag anses sluta vara turist eller anses vara”local”.
Det är främst mitt sätt att vara en i mängden och dela alla vardags-etapper som alla andra här lever med och efter. Jag tror, och är övertygad om, Att ta steget utifrån den person man är, inte vad man vill och tycker.
Att våga betyder inte nödvändigtvis alltid att riskera. Allt får inte vara skrivet i sten.
Vi väljer att göra detta nu när vi är någorlunda unga och har hälsan att kämpa.
För det kommer bli en kamp. Men, vi har valt att ta den här. På Kreta, i Mackan.
-Helt ensamma.
Min personlighet är inte den som kunnat sitta still. Sedan ung ålder har jag levt ett vagabond liv. Så, jag letade rätt på den röda tråden igen. Med min Mia som livspartner har jag aldrig ångrat en enda sekund av vår lycka, trots att många under åren gärna försökt bevisa motsatsen.

Våra liv innan vi två möttes har varit en livserfarenhet och samtidigt en påminnelse om vem jag är. Jag har endast mig själv att klandra för de misstag jag gjort, men även de jag gör fortsättningsvis. Jag är lika konsekvent idag som för 20 år sedan, med skillnad i att jag inte kompromissar lika ofta. Jag har accepterat att livet är för kort för att bevisa felaktigheter i andras egenskaper (eller brister).
För er som läser i bloggen, och i mina inlägg, är det lika mycket en blogg om livslust och kärlek till Kreta som till Kretensarna. De båda utgör den kärnan i vad vi kommit att älska och se som vårt hem. Med förkärleken till hur det är att våga ta steget ut i det blå, och låta alla måsten vara måsten, Och inte vara dragna gränser.
Det jag skriver om här, är hur vi gjort för att nå hit. Våra resor är olika, så ni avgör er egna planering. Men jag hoppas att ni kanske kan se det vi skriver som hjälp där ni behöver den. För vi vill att ni alla som älskar Kreta ska kunna se och uppleva denna helt fantastiska och underbara ö som den är. Med livets objektiv på linsen...
Så, nu kör vi vidare i inlägget.
Att planera
Det är inga lätta beslut att ta innan flytt, så man måste prata med varandra. Ofta! Att ha samma dröm tillsammans är något väldigt få har, och delar. Så, prata mycket, och ofta. Försök att få in lite av era drömmars plats i vardagen. Det kan vara mat, kläder, inredning osv. Men absolut något ni kan se som en röd tråd i vardagen, som lockar till små härliga tankar och känslor. Det måste vara kul att planera. Och, även om allt inte är lätt, måste man se framåt, hela tiden.
Själv hade vi ofta Grekisk matkväll. Eller så satt vi och kollade på semesterbilder. En stor del av vår plan var att ofta, som vi kom att kalla det, ”Kolla vid datorn”. Vi satte på vars en kopp kaffe eller te, och satte oss vid datorn för att leta upp saker om Makrigialos. Ofta satt vi i flera timmar och bara pratade om vad man skulle göra om vi var där nu. En del av er som hittat in i vår blogg har gjort detta när ni surfat på media där ute. Och hittat till bloggen där ni förhoppningsvis antingen fått svar på era frågor, eller ännu bättre, blodad tand? Vi har haft så roligt och haft många goda skratt. Ni vet ju själv hur det är när man längtar tillbaka efter sin semester? Man sitter och dagdrömmer om vattnet, maten, alla platser osv. Detta var en del av vårt sätt att hålla drömmen tillsammans levande.
Sätta budget – Hem & Bo i Sverige. Nej, och absolut Nej! - Vi är inga miljonärer! Absolut inte!
Men vi känner oss som miljonärer idag, i kropp och själ, det kan jag lova. Vi har arbetat ihop ett litet sparkapital och sålt av allt vi har samlat på oss. Från att vi började spara till att själva flyttplanen tog fart har det gått 3,5 år. Så något impulsivt eller nytt påhitt är det inte.
Dom senare två åren innebar att vi kunde ta steget fullt ut. Och i princip göra oss av med allt vi ägde för att få ihop till en plan om två år. Så, jobba det måste vi, även här. Inget ekonomiskt oberoende här inte. Så nu är den biten även den utredd.
Skillnaden idag är, att här kan vi välja att sätta prio på oss själv och anpassa arbete efter behov. Vi måste inte dra in samma summa som i Sverige, eller lägga ut samma utgifter. Drömmen har alltid varit att jag och Mia ska ha mer tid till varandra utan att behöva jobba om varandra. Och ha arbetsdagar upp till 15 timmar, sju dar i veckan. Det fick vara nog helt enkelt. Vad var vitsen med detta? Egentligen? För egen del hade min kropp sagt upp sig utan att berätta för mig... vilket jag blev varse en dag.
Naturligtvis är det ju en förutsättning att ha en inkomst. Båda två.
Så att ha ett jobb måste man. Det kan vara en bra utgångspunkt att under tidiga år tillsammans ha investerat i en liten sommarstuga kanske? Eller annat som kommer vara er semesterplats ett par år fram. För, semester tar mycket på ekonomin. Vi spenderade nån semester i stugan för att spara pengar, och passa på att renovera och rusta upp. Vi såg det nu som en win-win situation.
Stugan är en del av en buffert som ska ingå i flyttens budget. Men, det viktigaste är att man hemma i Sverige lever på den inkomsten man har. Inga onödiga inköp eller äganden.
Bor man utanför en storstad, är bilen enda räddningen. Så det blir svårt att undvika den utgiften. Innanför stadsgränsen finns ju alltid möjligheterna till att pendla.
Själv cyklade jag ett par år mellan Frölunda och Mölndal. En sträcka på ca 1.2 mil enkelväg. Mia hade ca 15 minuter på sin cykel till jobb, i sol såväl som i snö – Året om. Efter hon cyklade omkull en vinter samt att miljön kring Frölunda blivit ostabil, valde jag köra henne under vinterperioden. Allt för att vara tillsammans, -hahaha.
Lilla sommarstugan var ju vår semesterplats, dom få åren då vi stannade hemma. Här såg vi till att ordna och fixa så vi hade ett härligt semesterboende, men även en omvårdad investering. Ingen stor, men en del av vår buffert. Vi kan såklart sakna den ibland och stundom har den satt sin plats i våra hjärtan. A-Kassa ”modellen” - Utmärkt kapitalförvaltare. Budgeten handlar alltid om att klara sin vardag och sina räkningar. Själv hittade jag ett sätt jag kallade för ”A-kassa modellen”. Man lever efter utgifter man gemensamt får ut i A-kassa. På så sätt garanterade vi alltid ett sparande. Eftersom vi båda arbetade var allt över ”a-kassan” ett rent sparande. Skulle mot förmodan någon av oss förlora sin anställning var det ingen större fara då vi hade ett bra sparande ändå. Jag kan lägga till att denna modellen har varit oerhört skön att luta sig på när det har varit tufft på arbetsplatserna och man har tvingats leta nya jobb. Ur förhandlingssyfte har man ett starkt alternativ att förhandla på. Men själv har jag aldrig utnyttjat situationen. Det enda jag har gjort är att förhandla mig bort från dåliga anställningar med usla förutsättningar. En trygghet så att säga. Att man klarar sig ändå.
Handlar det om resan dit?
Vad kostar det att uppnå en dröm? Kan man sätta en prislapp på detta? Vad skiljer oss och vår ”historia” från alla dom som köper en lägenhet i Spanien eller i Portugal? Vad gör vår resa så olik deras kan tänkas? Egentligen ingenting. Faktiskt. Allt handlar om att börja tidigt eller planera realistiskt. För min och Mias del har vi haft ca 10-12 år på oss att planera. Det har krävt oerhört mycket att avstå i vardagen kan jag tillägga. Det har varit tufft och stundom oerhört påfrestande.
Men vår vilja har varit starkare och här är vi idag. Vi är långt ifrån klara ska jag säga. För vad är klar? När kan man sätta en etikett på att allt är färdigt?
När man har bott i ett annat land i ett år eller i 10? 20 år eller mer? Kanske det är så enkelt att - hem är där man ställer skorna i vår ålder? Vi kommer aldrig att bli klara, och långt mindre kommer vårt äventyr bli färdigt. Vår resa är under ständig utveckling och varje dag lär vi oss om hur vi fungerar och om hur livet inkluderar oss.
Vagabond eller Utvandrare? Att leva ett vagabond liv är inte för alla. Vi två är långt ifrån personer som reser runt i en husbil eller husvagn i 300 dagar om året. Inte heller är vi intresserade av att ständigt byta plats och miljö. Nej. Jag och Mia är lika trygghetsberoende som alla andra, med undantaget av att vi väljer bort en stor del av bekvämligheter och fördelar i vardagen vi svenskar faktiskt har. Hur tänker jag då?
Hemma kan man t ex ta på sig inlines och åka i parken. Man kan ta på sig skidorna när snön kommer och springa ut och gå loss i backen. Kräksjukan är väl den som mest är att undvika kanske?
Men här då? Tja, ingen drar på sig inlines och riskerar att bryta benen. Att dra på sig skidor för att tok-åka i backen är heller inget alternativ. Man kalkylerar alltid med en risk. Även om ungdomarna kör som galningar, och att säkerhetsbälten i bilen mest är till för att jävlas, tycker man, gör att det ändå sker olyckor. Sjukhus är dyrt och smart tänkande är att aldrig riskera att hamna på sjukhus. Försäkringar är extremt dyra och kan jämställas med nån månadshyra i Sverige. För en barnfamilj är det att välja mellan pest eller kolera – försäkra eller fylla kylen? För mig och Mia skulle en försäkring (olycka, sjukdom) kosta oss ca €1500 om året, per person. Låt mig tala om att vi är något, Försiktiga.

Känner vi oss som utvandrare?
Ja, det gör vi. Inte för att vi inte saknar Sverige, såklart inte. Utan för att vi kan se vad i vardagen som är så olik från ”hemma”. Att vi tagit oss tid att ”känna in”. Nyheterna hemifrån går som morgonradio i köket, och svenska nyheter är intressanta, även om dessa inte berör oss i vår vardag så pass att den påverkar direkt. Ibland när vi har myskvällar kan vi sitta och lyssna på musik, drömma lite och komma ihåg tid, plats osv. Och jag minns en gång när man oförberedd kände på sin omedvetna saknad av Sverige;
En kväll satt jag och Mia och hade kul med att lyssna på Svenska klassiker på Spotify, när plötsligt Ulf Lundell och ”Öppna landskap” spelades upp. Det blev helt tyst, och vi stirrade på varandra. Vi satt helt tysta framför varandra hela låten och det vattnades i ögonen, på oss båda.
Varför vet jag inte, men låten är och förblir väldigt starkt förknippad med hemma. Den ÄR Sverige i ord till musik. Alla svenskar, oavsett vart ifrån Sverige du kommer, vet vad jag menar.
Samma sak kände jag innan vi flyttade då jag lyssnade på folkmusik från Kreta och en viss låt kom att spelas. För mig är den lika mycket Kreta som Öppna Landskap är Sverige.
Vagabond? Nej, absolut inte. Det går att leva ett vagabondliv här. Faktum är, att det finns dom som fortfarande bor i en skåpbil nere vid stranden efter 20 år på Kreta. Själv har vi andra mål, samt, ekonomiskt kan vi inte leva ett nomadliv.
Målspann – 2 till 3 år.
Trygg kalkyl? Finns den? Här i Mackan med omnejd finns en stor ideell sammanhållning. Och många har släktband, om än på långa håll. Här ser man gärna att man stöttar och hjälper till. Man är vana vid att ha det tufft. Inte minst den generationen som upplevt krigets fasor. Att inte kunna betala hyran eller sin elräkning är inget som förvånar i dagens Grekland. Man vet att många har det otroligt tufft, att gränsen för många är nådd för personlig konkurs. Och det kan gå snabbt.
Banken här har sina sätt och staten har sina. Man är väl införstådd med att den gamla svängen som existerade förr, inte längre går att anamma. Att ringa banken och säga att jag helt enkelt -inte har pengar denna gången pga missväxt i odling eller andra orsaker som förr var okej att få uppskov på. Nej, den tiden är förbi. Dialog sker med EU. Och där är lagarna väldigt enkelriktade. Så, att först se till att trygga sin egen vardag har varit A och O när vi satte en budget vi skulle kalkylera med dom första 2 åren. Om den har varit bra? Nja, det går aldrig att få till en perfekt kalkyl såhär, men om vi säger så att den har varit bra under den tid vi behövt den. ”Ibland lite grann, ofta lite mer kanske”? Men en stark budget är att börja med.
Vi satte målspannet på 12, 24 respektive 36 månader – Katastrofer, Olycka & Livslust! Första året skulle vi nå upp till ett visst mål, i denna kalkyl skulle det även finnas utrymme för att ”leva”, dvs. köpa och spendera hemma i Sverige. Vi köpte såklart saker vi behövde,men aldrig slös. Vi planerade vad vi behövde, om dessa var nödvändiga. Mer än en gång. 12 månaders kalkyler är enkla att sätta. Vår skulle funka och den höll vi. När det kom till kalkylen för 24 månader blev den svår då jag plötsligt kom att hamna i en tvist i arbetsdomstol mot min dåvarande arbetsgivare. Jag stod utan inkomst eller ersättning i 1,5 år. Vilket omkullkastade vår 24 månaders kalkyl. Katastrof! Jag vann dock i domstol, trots att det blev förlikning. Men skadan var redan ett faktum. Nästa arbetsgivare försökte helt enkelt sluta betala ut lön, vilket slutade med att jag fick sömnsvårigheter och detta i sin tur, kombinerat med tobak och plötslig kraftig övervikt, slutade med hjärtsvikt i 2016, och en pågående utredning om KOL.
Kämparglöd & Jävlaranamma! Mia fick kämpa och gå upp i arbetstid.
Jag hoppas hennes arbetskolleger som läser förstår vad Mia har fått ta. Ensam.
Att bära familjens ekonomi. Mia är en riktig fighter som aldrig ger upp. Det jag visste långt innan om min älskade, Som skulle visa sig vara sant. Vi flyttade till Mias Mamma, från en Etage lägenhet med 6 meter till tak, uteplats och enorma utrymme. Till Mias lilla tjejrum på 10 kvm. Här bodde vi två med våra två hundar i Två år. Påfrestande? Jodå. Men vi har aldrig gått utanför vår plan. Och just därför att det enormt viktigt att prata med varandra.
Nya planer och nya tag fick tas helt enkelt – Nu skulle vi snart vara på banan igen. Vi kämpade för att hämta upp vår ekonomi. Vi fick göra avkall på mycket i vår vardag. Det som har varit mest påfrestande är att inte kunna få ett slutdatum på flytten. Om alla gånger vi fått göra avkall på flyttdatum. Alla människor som undrade om vi bara ljög? Om vi helt enkelt bara pratade strunt? Många familjemedlemmar valde att ifrågasätta oss. Och detta kommer jag skriva om i framtiden. När det känns rätt. Om det är rätt eller blir rätt, får framtiden utvisa. Men, nu är vi här! Och vi lever varje dag!
”Livet, i det riktiga livet,
blir planer inte alltid som man tänkt sig. Men det är oviktigt. Det handlar aldrig om vad man söker, utan alltid om vad man hittar.”
/Robban
Sätta budget – Hem & Bo i Grekland. Det som varit tuffast innan flytt och kalkyler, har varit att ta reda på boende och levnadskostnader. Alla timmar i telefon med allt ifrån mäklare till entreprenörer inom bygg, bank och jurister osv. Skulle det bli billigare eller dyrare för oss att bo på Kreta? Med facit i hand är vissa saker dyrare, medan andra är billigare. Så, både Ja och Nej.
Dyrast har varit att köpa på sig sånt man glömmer bort är otroligt dyrt. Iallafall här nere. Kök ska uppdateras. Allt ifrån dammsugare till kastruller ska köpas. Oftast oroar man sig för själva komforten i boendet, t ex soffa, säng och elektronik. Men dyrast är allt ”smått” som man inte ens ser i hemmet. T ex så skafferiet är en enormt dyr historia. Allt ifrån kryddor till bunkar, mått och redskap i kökslådorna. Tänk efter själv. Titta in i ert kök och fundera på vad ni har i alla skåp och hyllor. Jo, en Förmögenhet! -Hahaha.
Löner I Sverige är vi vana vid att allt ifrån lån till månadshyror är anpassade efter inkomster, ungefär som att vi kan kalkylera med en kostnad på mellan 7 000 – 15 000 kr i månaden, beroende på boende och beroende på stad, by eller kommun.
För två personer med heltidsarbete är det en helt okej deal, och går att ha det bra på.
Här har man månadslöner i ”två grupper”, en för jobb utan utbildning, till de med krav på utbildning är mellan spannen 4 000 – 7 500 i månaden. Och 8 000 – 10 000 i månaden för den andra. Sen är det ju klart att arbete inom den privata sektorn betalar mer. Även tjänstesektorn betalar bättre, kanske 13 000-18 000 beroende på kommun eller tjänstesektor. Den absolut tuffaste kategorin ligger på mellan 60-100 kronor om dagen, här finns de som står absolut lägst ner på lönelistan. Det är pensionärer utan anhöriga, folk från Mellanöstern och öst Europa. Man är väl medveten om den dåliga lönen, men det är även odlaren som låter dessa arma stackare jobba för dom. Egentligen tjänar ingen av dom något i längden, men att skicka hem en hundring till familjen som lever på 10 kronor om dagen gör mycket. Själv bor man 5-8 personer i en enrummare, nära odlingen, så man kan jobba i princip hela den tid ljuset tillåter det. Odlaren då? Nja, visst tjänar han en tia per kilo, men så ska han också stå för vatten, gödning, skötsel och löner. Så, vidare rik blir han inte.
Man riskerar dessutom allt - om man åker fast. Men tro inte att man inte arbetar här. Måndag till Söndag (7 dar i veckan) mellan 08:00 – 14:00 och tillbaka igen 16:00 – 23:00 är en vanlig arbetstid för alla som arbetar inom turismen, allt ifrån tavernor till hotell.
När det gäller att arbeta här på Kreta är det enkelt för oss som EU medlemmar. Det finns många delar av din vistelse här att ta hänsyn till, och även i Grekland finns A-kassa och fackförbund, samt är man energiska på arbetsmarknaden när det gäller att ta fast svart arbete, speciellt inom turism. Oavsett hur kort tid du ska vara här, är det olagligt att arbeta i Grekland som svart arbetskraft, dvs. att inte betala skatt, vare sig du eller din arbetsgivare. Det är heller inget som täcker ev. Olyckor eller kan räknas som a-kassa om du blir arbetslös. Skulle arbetsgivaren helt enkelt strunta i att betala ut din lön är du körd.
Så, se till att anmäl dig så fort du kan till arbetsförmedlingen och skaffa dig ett IKA, ungefär som ett arbetsbevis där du som anställd har ett avtal med arbetsgivaren.
En socialförsäkring helt enkelt. Sen om du använder det i din anställning och/eller kommer överens om andra deals med arbetsgivaren, det är upp till dig. Du riskerar mer än du får i längden. Kalkylera på att ifrågasättas när du väl vill jobba ”vitt” sen eller; ska ta lån, stå för abonnemang osv. Vi ”turister” har ju fördelen att vi har ett sparkapital att visa upp i vårt uppehälle. Men tro inte att du kan jobba hur som helst för det. Tänk på att många greker även dom behöver jobb. Och dom har inte samma chans till att arbeta svart som du utan IKA. Kanske just din granne
Företagande och affärsmöjligheterna
Ska du (eller styrelsen) vara i Grekland permanent (sk. Väsentlig anknytning) måste du registrera företaget i Grekland. Inget direkt svårt eller komplicerat, men kan ta tid via omständiga omvägar och instanser som inte vet ut eller in ibland. Ska företaget fortsätta ha sitt säte i Sverige ska man vid en omsättning över €35 000 per år omvandla företaget till ett Grekiskt med EU VAT.
Jag rekommenderar en juridiskt insatt person som kan ta hand om detta. Det är inget problem att ta med ditt företag ner till Grekland. Speciellt lätt är det för företag som säljer tjänster online. Och vissa internet serviceinriktade företag. Vanligast är att öppna upp en filial i landet med huvudsätet kvar i Sverige.
Dock är det nödvändigt för skatter (VAT) och transaktioner via banker samt om du ska ha anställda. Skatten (moms) betalar du naturligtvis i Grekland där företaget finns oavsett om företaget är Svenskt. Du momsredovisar kvartalsvis.
Det är och kan vara tufft att komma igång med företaget. Speciellt om du ska arbeta inom områden som kräver licenser eller arbetar med tillverkning.
Juridiskt är det alltid enklare att ha en juridiskt kunnig. Dessa är inte billiga att anlita, å andra sidan slipper du byråkrati. Som hemma i Sverige har du bokföringsskyldighet, detta får du INTE själv göra i Grekland, oavsett bolagsform. Du måste ha en revisor, eller Logistis (λογιστής), som sköter din revision. Samt måste du själv ha en revisor, dvs. två personer till bokföringen. Du kan låta en göra bådas.
Det finns de svenskar här på Kreta som säljer tjänster ”över disk”, dvs. inte betalar skatt och moms i Grekland: FPA (ΦΠΑ). Det är bara icke vinstdrivande organisationer som slipper moms, samt en del andra tjänster, som t ex utbildning.
I 2015 ströks även Guidade turer, Språkkurser (icke grekiska) och Konstrelaterade guidningar, icke relaterade till någon samhällsstruktur (Sjukhus, Universitet mfl.).
Även dessa ska betala moms i Grekland idag. Det kan vara en petitess för dig som kund, men tänk på att den enes bröd är den andres död, och i Grekland försöker man få bukt med sitt underskott på 181 miljarder som varje år försvinner i bla. skattefiffel.
Pengar som ska gå till det allmänna, skolor, sjukhus och pensioner.
En drive som man pratade om senast på kommunrådets sammanträde i höstas, tog man upp möjligheterna till att sänka moms (från 24% till mellan 9%-10%) för utländska företag som etablerar sig i området. Detta för att med företaget strukturera upp andra möjligheter till t ex utveckla anställningsstöd och startbidrag för unga som får anställning i minst 24 månader. Själv har jag varit förslagsbidragande till detta förslaget sedan 2012.

Plats och gott om kompetenta arbetare finns det gott om på denna sidan av Kreta.
Inte alla kan eller vill arbeta med turism eller lantbruk. Det behövs fler företag med inriktning på produktion och speciellt inom industri. Greklands största arbetsgivare (även till lokalyta) är sedan 1870 fortfarande hygientillverkaren Papoutsanis med huvudsäte och tillverkning i Ritsona, Evia. Själv använder jag deras duschtvål, Karavaki (Aegean Breeze) som är en av de mest underbara tvålsorter jag känner till. Rekommenderas verkligen. Vill ni ha en doft som för evigt kommer påminna er om Grekland så..
Nåja, ett tips bara (obetald sådan ska jag tillägga). Så snälla, läser ni på Papoutsanis detta kan ni väl skicka mig nån flaska? Jättesnälla!?
”Skandinavers plånböcker är tjockare än en fyra tums regel"
Hyror & boendekalkyl
- Vart finner man det ”Genuina” boendet? Nja, boendet är ju som man vill betala för, ungefär. Visst finns det stora skillnader i hyra boende och att äga sitt boende. Men, många sommarbostäder är faktiskt sämre i byggkvalitet. Allt för många äger ett fint hus som har noll isolering och där fukten på vintern tränger in som en Te-sil. Att elda i kamin eller öppen spis funkar ju, men då värmen försvinner är den oftast oekonomisk. Ska du sen även betala för ved. Och, har du inte egna olivträd där du eldar med överbliven ved, är du till råttorna kan jag lova.
Hemförsäkring är jättedyrt och kostar skjortan. Bäst är om du tar hemförsäkring hemma då du är här under semestern. Ska du flytta hit permanent blir det genast dyrt. Många är oförsäkrade.
Som praxis är att en trea (tre sovrum) i lägenhet på ca 70-80 kvm utan trädgård eller uteplats ligger på mellan 3 000 – 4 000 SEK i månaden i kallhyra. Lägg till vatten och el. El har vi berättat om i bloggen är otroligt dyr här på Kreta. Och med dyr menar jag SVINDYR! Räkna med ca 1 000 – 2 000 SEK i månaden för en lägenhet som inte håller tätt och är isolerat. Sen så måste du räkna på el när du värmer upp varmvatten, om du inte har en separat solpanel för detta. Dyr erfarenhet & Tips: Kolla elskåpet och ta en bild på alla påslagna reläer när ni flyttar in. Och se till att relä till varmvattenberedaren inte ska vara påslagen under sommaren!
Allra bäst är om du känner någon som äger och hyr ut. Tro nu inte att du kommer spara in tusenlappar på det. Nej då, alla här betalar skatt på ditt boende, så det är små marginaler man har att deala med. Men, med tur och lycka kan du hitta en trea för under 3 000 SEK i månaden i kallhyra. Ska du bo nära strand så kan du lätt räkna in din hyra i övre hyresklasserna. Bäst är om du väljer lite avsides och lite utanför byarna. Helst utanför turistorterna. Här kan du hitta pärlor för under 2 500 SEK i månaden för en trea. Prova bo i en billig lägenhet på orten först i ett år, leta efter det du vill ha under tiden. Och, ställ krav på värdar och ägare direkt! Kanske bo mindre först? Studio?
En lite konstig sak vi märkte under vår tid som fastighetsletare och köpkonsumenter på Kreta, var den udda tanken man verkade ha, om att alla vi skandinaver letar efter små, kompakta boenden som allt ofta skulle visa sig innebära att man tog för givet att vi letar en liten ”Studio apartment”. Eller, så var kontrasten att vi letade huskomplex som skulle få Bill Gates plånbok att rodna. Skandinavers plånböcker är tjockare än en fyra tums regel tror man. Så är inte fallet för oss ska jag tillägga. -We wish!!
”Ungefär som om vi ska förklara ordet ”Lagom”.”

Genuint nog för oss Idag bor vi centralt i byn.
Här bor alla knegare och arbetarklass. Vi trivs som fiskarna i vattnet. Ingen ser sig själv vara bättre än sin granne och alla är mer än klara på vem och vad man är. Här bor även folk från hela Europa och det känns Multikulti, om man nu kan säga så? Vi trivs jättebra här och än har vi bara upplevt det positivt. Man är öppna med varandra. Man hälsar och alla stannar upp och pratar. Visst, alla umgås inte såklart, men ingen är främmande för varandra. Skulle det vara något känner jag mig helt trygg i att man hjälpt oss, så är det här. Ska man integreras i det Grekiska samhället gäller ju såklart språket. Men även hur saker och ting bara är liksom. Visst är det en sak för oss som turistande invandrare att accepteras för vår anknytning till Sverige och turism. Det finns ingen som skulle bete sig annorlunda mot dig i affären eller på tavernan för att du som Svensk nu bor här, inte alls.
Hemma i Göteborg ansågs man vara tappad bakom stallet om man skulle vara lika social på spårvagnen en morgon.
Att inte prata med varandra är som att medvetet undvika andra. Nä,
Det går djupare än så. Mycket djupare. Är det i maten? I Musiken? Eller är det genom att integrera med kretensarna i deras vardag? För visst är det härligt att hälsa på alla och känna sig trygg här, för det gör du. I Makrigialos vet jag att jag kan lita på alla här. Jag pratar om tryggheten i att alltid inkluderas i det som gör Kreta så speciellt. Många av oss glömmer en sak. Alla här är Greker! I sina hjärtan. Men, i själen och i sitt innersta inre - Är man Kretensare!
Vari anammar man Kretas själ?
Man kan knappast bli Kretensare, man föds till Kretensare.
Givmild, Principfast, Orubbligt lojal sin by, Problem lösare på heltid och inte minst, en oerhört driven far, mor, bror, syster, man och kvinna. Jag skulle vilja påstå att Kretas genuinitet inte ligger i landskap, mat, flora eller geografiskt. Utan det unika med Kreta, som tillika gör det så förbaskat genuint, är Kretensaren själv.
Att använda svårkrängda ord och benämningar som ”Genuin” är ungefär som att använda det enormt komplicerade ordet ”Umami”. För en traditionellt bunden japan är den väldigt komplex. Den beskriver en japan i ett ögonblick som ingen förutom en japan förstår. Ungefär som om vi ska förklara ordet ”Lagom”. Inte samma starka innehåll, men lika svår att tolka och svårt att förklara för en icke svensk.
Boendeform
Visst, vore det så, att vi har ett par miljoner att investera på sikt så är ju ett BnB det som ligger bäst till här nere. Ska man se till affärsmöjligheterna här är det endast sommarbostäder som är aktuellt. Ska man vara hyresvärd på året runt boenden så visst är lagar mycket mildare för dig som värd, men å andra sidan så måste man dras med all problematik det faktiskt innebär med dessa tvära skiften i både klimat och ekonomi på Kreta. Vinter och Banker är Kretas värsta fiende.
Oftast skriver man ett kontrakt på 1-2 år som standard. I alla fall i byarna där värdar har gott om bostäder. I Mackan som värst fanns två lediga lägenheter, Två! Och dessa låg inte centralt. När det handlar om att hyra ”svart”, dvs. hyra ditt boende utan ett kontrakt, är detta helt något du måste ta reda på innan du bestämmer dig. 80% av all betalning på Kreta sker kontant. -Thats it!
Och att betala dina räkningar med autogiro eller överföring kan du nästan utesluta. Butiker tar betalkort, och ofta är man även längre framme på den biten i användning än i Sverige. Här finns tjänster som vi inte har,. Och ska man jämföra kan t ex Swish vara en bild av det. Alla här använder sin mobil till allt. Även betala räkningar med. Allt ifrån småköp till att betala räkningar. Generationen som går till banken och betalar räkningarna blir färre varje år.
Wifi här är sådär, 25Mbit är standard, men du får knappast ut denna hastigheten, vare sig upp eller ner. Räkna på mellan 150-200 SEK i månaden för att haka på kommunens egna wifi. Helt okej om du endast ska använda surfplattan eller mobilen, men ska du arbeta så glöm det! Segare än kola är det stundvis. Och med alla irriterande strömavbrott som kommunen har, kan du räkna med massor av svordomar. Bäst är att ta fast lina in i boendet, men detta kostar. Som där hemma faktiskt. Nu har vi inte provat allt, men har många vänner som har olika alternativ och därav info.
”Även om politiken här i Grekland, och speciellt på Kreta, är extremt påverkad av känslor och personliga emotionella referenser, är den lika genuin som oliverna i lunden.”
Myndigheter i Sverige. ”-Det är bara till att packa och flytta”. Nej, absolut inte! Tro inte att det är lätt att avsluta ditt boende i Sverige innan utflyttning. Det krävs både tålamod och humor för att orka. Det är en process som är inlindad i rädslan att inte få in dina pengar till statskassan. För vår del som sålde sommarhuset slutar det med att beräkna på skatter och alla avgifter, både preliminära, direkta och retroaktiva.
Du måste dessutom bestämma dig för om du ska fortsätta betala mellan 3 000-4 000 SEK till Svenska kyrkan om året (Att tillhöra den grekisk ortodoxa kyrkan här kostar inget. Men å andra sidan lever kyrkan på bidrag och allmosor. Kanske det hamnar i kollekten här istället?). Du måste anmäla din permanenta flytt till försäkringskassan innan du flyttar, OBS! Viktigt. Gör du det efter du flyttat kommer du fortfarande räknas täckas av sjuksystemet, och ska därför även skatta för det. Alla är försäkrade under 90 dagar utomlands, via facket eller via den allmänna sjukförsäkringen i Sverige. Som emigrerad ska du även tillgodoses din inarbetade pension. Och denna hanterar försäkringskassan.
Se till att anmäla detta innan – Viktigt! Kolla gärna på forum med personer som har pension och bor i Grekland året om för mer info.
Deklaration, Rösta och obligationerna som Svensk Jo, dessa har du kvar. Med rätta. Oavsett om jag flyttar ifrån Sverige slutar jag aldrig älska mitt fosterland. Mina familjeanhöriga bor fortfarande kvar, och det ligger i mitt intresse att landet är bra som när vi lämnade det. En ny generation ska snart vårda landet och vi alla har en uppgift att städa rent innan nästa ska ta över. Så, att rösta och att ta del av den rådande politiska oredan är inget jag tänker välja bort. Även om politiken här i Grekland, och speciellt på Kreta, är extremt påverkad av känslor och personliga emotionella referenser, är den lika genuin som oliverna i lunden. Än, ska jag väl säga, har inte vare sig skatteverket eller annan instans gnällt efter vi flyttat ut. Men det är säkert för att vi noggrant gjort allt efterhand, i rätt takt, på rätt sätt.
Se till att få kopior av ert registerutdrag signerade av polis. Detta är ännu bättre om ni även gör en översättning till Grekiska.
Extra bonus om ni även fått det verifierat av en Notarius Publicus. Med detta har ni noll i väntetid här nere när ni ska utfärda uppehållstillstånd.
Även om ni ska ansöka om förnyat körkort. Själv kommer jag att ansöka om vapenlicens och då är det utmärkt för att även korta ner tiden på utvärderingen.
Att få ett signerat utlåtande från din bank är även detta oerhört positivt. Inte minst när du ska se till att få ett permanent uppehållstillstånd. Med ett bevis om att du är du och att ingen skuld ligger på dig eller familjen är viktigt här. Även att du gör rätt för dig mot din bank är viktigt. Ska du ha tjänster som innebär faktura eller autogiro som icke grek, kan du glömma detta utan att ha en referens från din bank (eller ett fett konto med euro).
Skaffa dig ett AFM -skattenummer i Grekland så fort du kan (Α.Φ.Μ.).
Ett slags momsnummer och skattenummer, som vi har våra personsiffror i Sverige. I Grekland är post och många myndigheter inte de man ser till när det gäller utfärdande dokument. Banken är de som utfärdar mycket, och stadskontoren lokalt. Ska du visa något här är det inte körkort eller pass, har du ett AFM klarar du dig med endast detta. OBS! AFM siffrorna är lika personliga som ditt personnummer, så dela inte detta hur som helst. Till 98% efterfrågas antingen ditt telefonnummer och en kopia på inbetalning via bank, eller ditt AFM -nummer i samband med t ex passet när du ska stå för något som inte kräver direktbetalning (Faktura). Ibland vill man ha allt i original tillsammans med hyreskontrakt. Det är upp till dig om du vill skaffa dig ett grekiskt bankkonto, det finns både för och nackdelar, men se det i längden och vilket som är bäst för dig.
Ska du arbeta måste du ha bankkonto, för lön och för skatt. Det gäller även företag.
Ska du ha utbetald pension ska du dessutom ta hänsyn till en massa lagar och regler innan du ens ansöker om pensionen. Du måste dessutom ha bott i Sverige i minst 6 månader innan du får beviljad (och utbetald) pension. Så det kan bli så att man får åka hem mellan varven innan man ska hämta ut sin pension? Processen med myndigheter i Sverige när det gäller pensionen är olika för alla. Vissa har inget problem, andra kan ha ett rent helvete.
Men värt att notera. Hör gärna av dig till någon som har pension och bor permanent på Kreta innan, då lagar ändras konstant från år till år.
Familj & Vänner.
Börja tidigt att prata om att du ska flytta. Både med vänner som med familjen. Även om barnen är stora är inte du som mamma eller pappa mindre viktig. Försök att hålla den kontakt som ni tycker funkar. Antingen funkar det eller inte. Men att vara konsekvent här hjälper. Det är inget lätt och enkelt beslut att flytta ifrån familj och kära. Absolut inte, inte för någon.
Det har varit frågor kring oss och våra barn, och som svar på den frågan har vi valt att ta till samma princip som vi tog innan vi även beslutade att dokumentera vår flytt i en blogg.
Att hålla alla, förutom mig och Mia utanför.
Bloggen handlar om oss två, om vår flytt, om Kreta.
”En flyttlåda på ca 25 kg kostar i runda tal ca 1 000 SEK att skicka till Grekland, lägg till ca 200 SEK om du vill skicka det försäkrat. Så man måste välja med omsorg vad man måste ha med sig.”
Börja sälja av.
Så vad är första steget att ta då innan man kliver på planet? Såklart kan man flytta hela bohag med sig. Jag vill påstå att detta är otroligt dyrt och svårt om man inte har kontakter inom området. När vi letade bland dessa alternativen, hittade vi många oseriösa som endast roffar åt sig. Ungefär som flyttfirmor och deras dåliga rykten. De största som t ex även ombesörjde containers var svindyra. För att flytta ett bihang om en 3-rummare skulle kosta kring allt ifrån 300 000 – 600 000 SEK. Totalt uteslutet. Även att köpa en egen container tittade vi på men insåg att med alla tillstånd, skulle vi få vänta i upp till 6 månader innan vi ens kunde hämta containern, så mycket containers finns det att behandla i hamnarna för tullarna. Både i Sverige och i Grekland. Någon sa även att tidsspannet på 6 månader var optimistiskt då han visste folk som väntat i upp till 2 år på sin container.
Vi valde att sälja av allt hemma i Sverige.
Och det har varit en erfarenhet med många resor, positiva och negativa. Vi har fått träffa på människor av all dess typer ska ni veta. Allt ifrån entusiaster till folk som är avundsjuka och vill sätta käppar i hjulen. Dom finns där också. I början är det svårt att sortera, vilket kan jag undvara och vilket vill jag inte undvara? Vi fick dela upp i olika omgångar där vi helt enkelt pratade om för och nackdelar. Oftast visade det sig solklart när man fick distans. Svårast var att ta med alla minnen. Men, även här går det att få en bra harmoni och lösning. Magasinering hos familjevänner i källare t ex. En flyttlåda på ca 25 kg kostar i runda tal ca 1 000 SEK att skicka till Grekland, lägg till ca 200 SEK om du vill skicka det försäkrat. Så man måste välja med omsorg vad man måste ha med sig.

Ni som läst vår blogg från början vet att vi stått på marknader och sålt av vårt bohag.
Men även olika auktionsfirmor har varit med i processen. Det finns ett par i Göteborg som vi anser gör ett bra jobb att förmedla auktioner på saker. Men långt ifrån alla kan klassas som reko. Här har vi fått se vad den branschen erbjuder, vissa proffsiga andra rena rama hästhandlare. Vi har tips till er som ska göra samma sak vi gärna delar i denna frågan.
Det kan handla om mycket pengar som kunde gått till er reskassa och inte till en bluffmakare. Speciellt vaksamma på alla dessa bolag som värderar och även erbjuder internet auktioner. Av erfarenhet från Göteborgstrakten kan jag gör den bedömningen att ca hälften på marknaden är ren bluff. Varför och hur kan vi gärna ta privat. Jag vill inte utmåla någon specifikt i bloggen. Vart ska man börja? - Jag behöver starta ett startkapital. Tips: Sälj av i omgångar. Lägg alla pengar i din buffert direkt. Helst på banken och inte lättillgängliga. Planera alla inköp veckovis och spara alla kvitton och jämför varje vecka hur mycket du behöver för att hålla samma buffert. Är du ensam så är det oerhört viktigt att följa denna buffert. Ha ett kalkylblad i t ex Office lätt åtkommet på datorn eller plattan så du kan öppna den varje dag. Se även till att använda Googles egna kalender som är utmärkt verktyg att hålla koll på allt i planeringen. Den går att dela mellan varandra, så alla kan lägga till i kalendern. Och...
...Våga vara realist! Ser du att bufferten spricker, planera om, sätt en ny tid, ett nytt datum. Låt bufferten avgöra, inte vad du känner eller vill. Din buffert ljuger aldrig. Se dig efter olika sätt att dra ner på utgifter. Det är inte dom små inkomsterna som avgör, utan dom stora utgifterna. Visst ska du belöna er/dig i ert sparande. Unna er saker tillsammans. Gå ut och ät, ha era nöjen, bio mm. Låt allt handla om denna otroligt roliga och spännande resa ni ska göra prägla allt ni gör, tillsammans. Se det som att sluta röka eller snusa. Visst kommer ni alltid vara rökare som slutat, hur länge det än är sedan ni slutat. Samma som med er planering. Oavsett hur länge och hur mycket, är ni alltid på väg mot ert mål.
Bra att checka av innan Synen & Optikern Se till att ha gjort nån form av hälsoundersökning innan ni åker. Har ni glasögon? Gå till optikern och gör en undersökning, kostar knappt något. Själv fick jag reda på att jag behövde glasögon framför datorn, så med synundersökningen ingick glas och bågar för min del, så jag fick undersökning och glasögon för strax under 400 SEK. Mia fick två par nya glasögon som även var förberedda med skikt som gör glaset mörkt i solen. Ett par för dator, tv osv. och ett par för vardagsbruk.
Receptet gör att hon kan beställa nya om hon behöver. Dock inte för 400 pix, -Haha.
Tandläkare! Även om det är en usch-upplevelse är det all idé att göra innan.
Mia har haft sin tid i tandläkarstolen under sista åren så hennes tänder mår bra.
Själv var det ca 10 år sedan sist, jag hann inte. Har inte haft hål i tänderna i hela mitt liv så...
Här är inte jättedyrt att gå, men allt kostar om du väl ska göra något, samt t ex bedövningar är otroligt dyrt, du betala för flera personer som ska vara med vid ingreppet och hur många och hur mycket kan variera (Gör upp om pris innan).
Körkort och Pass Förnya era pass och körkort så kort tid innan ni åker som möjligt. Ditt körkort gäller förvisso i Grekland, men när det gått ut måste du förnya det och det kan ta tid.
Själv ska jag ändra till ett Grekiskt, och det kommer ta ca 3 månader innan jag kan fortsätta i hanteringen pga. Strejker och andra saker i kommunen.
Nu ska jag även ändra i behörigheterna, därav all fördröjning. Att byta ut ditt körkort mot ett Grekiskt när ditt kort fortfarande är giltigt är ingen svår process. Problemen är när det gått ut och du ska ha ett nytt. Du kan inte utfärda ett nytt svenskt körkort i Grekland. Inte ens ambassaden kan hjälpa dig då. Det blir till att åka till Sverige och förnya.
Bank, Kreditkort & Räkningar Många banker har som extraval att ha flera kreditkort knutna till samma konton. Och oftast är det inte så dyrt heller. Då vi har olika banker så valde vi att använda våra kort olika. Ett som säkerhet om det skulle vara kris. Det andra utfärdade vi två nya kort på, ett för vardagsbruk och ett för t ex internetköp och om vi tappade det andra. Än har detta funkat för oss. Det behövs ju inte men kan vara bra system.
Det kostar en hel del att ta ut pengar i automater, alla ska ha för valutan, inte minst din egen bank också, så planera dina uttag noga. När det gäller att öppna ett bankkonto på en Grekisk bank, är det aktuellt när och om du börjat arbeta eller ska stå för avtal och teckna nytt abonnemang. Men annars går det att få det att gå ihop. Läs mer om uttagsautomater och avgifter här (Inlägg från 9 december, 2018).
För vår del är det aktuellt med ett konto i en Grekisk bank där vi kommer föra över en fast summa som ska räcka enligt en kalkyl. Detta för att få en låg växlingskurs och samt för att vi måste kunna använda automaterna med ett grekiskt bankkort utan att växla varje gång. De absolut få räkningar vi har fått ta med oss funkar med autogiro. Skönt att slippa oro sig för att räkningar och överföringar ska ske i god tid.
Internet, Mobil & Abonnemang hemma Nu är inte bloggen beroende av någon operatör eller sponsras, men när vi skulle ta med våra mobilnummer kände vi att om vi verkligen måste köpa nya kontantkort eller teckna nya abonnemang när vi kom ner till Grekland. Vi kontaktade Tele2, som vi redan var kunder hos då en av oss hade ett abonnemang hos dom, och den andra ett kontantkort på Tre. Tele2 fixade det så att vi kunde föra över våra nummer till dom, samt få samma nummer under samma konto. Dessutom har vi fri sms och kan ringa fritt till samma operatör från Grekland för 398 SEK i månaden i fast pris. Helt okej, även om det säkert finns andra lösningar där ute, så är det all cred till Tele2 som fixade allt till oss. Och än har vi haft super telefoni med super surf vi använder när det ligger nere här. Smsar dygnet om till Sverige, pratar med folk hemma i timmar, allt utan att det kostar oss två mer än 398 spänn i månaden.
Digital brevlåda Skaffa om ni inte redan har en! Så slipper ni missa allt från myndigheter när ni bor i Grekland. Jättebra, deklaration och röstning sker superenkelt samt kan ni alltid passa på att ta andra ärenden här ni annars skulle fått ta via ambassaden kanske? Så länge ni få ett ärendenummer kan ni alltid sköta allt från e-posten sen. Tro däremot inte att det kommer gå fort i hanteringen. Internet har vi fått låna och väntar på att få dragit in telefon och adsl hos oss snart. Det finns säkert massor av lösningar och andra sätt runt om på Kreta, men i byn här finns det inte mycket annat att välja på för vår del. Cosmote (kabel) finns som alternativ, men kostar också.
”Det genuina Grekland, Version 2,0, hittar man bara på folklig nivå, hos folket, med folket.”
Myndigheter i Grekland.
Som jag nämnt ovan måste ni se till att ha så mycket ni kan klart innan ni väl stiger av planet. Grekland är inget U-land där allt är korrupt. Allt här funkar som hemma i Sverige, man har samma syn på det allmänna såväl som folkliga. Så, vänd er till Grekiska myndigheter och våga ta plats. Ingen här ogillar dig för att du är här. Man vill dock gärna se att du respekterar de lagar och processer som gäller här. Och för oss har det varit helt klart från början, då tar man saker som de är också, som ordspråket här säger - Σιγά Σιγά! Lungt och sansat. Man stressar inte.
Polis, skatteverk och allmänna instanser här har varit underbara för vår del. Vi har inte uppfattat ett enda negativt alls under vår vistelse. Jag måste säga, att Grekland varit mer än väl mottagande för oss. Vi har inte en enda gång känt oss ovälkomna eller känt oss negativt behandlade. Personal som har en dålig dag finns det gott om över hela världen. Och av alla människor vi mött har ett fåtal, knappt nämnbart, varit tråkiga. Dock inte dömande eller negativa till oss.
Grekland förtjänar all respekt tillbaka från oss, och den ger vi mer än gärna. Landet har skänkt oss en möjlighet att förverkliga vår dröm utan att för en enda sekund bemöta oss negativt eller dömande. Grekland, och speciellt Kreta, har inte för en endaste sekund krävt något av oss. Man kan, om man vill, men har valt att välkomna oss utan krav. Inte för att vi har mycket, men förhoppningsvis för att man kan se vår kärlek till Grekland och hela Nationen. Den kan ingen sätta ett pris på. När det gäller den väl utnötta nischen om ”Genuint”, kan jag intyga, med allt jag har, äger och kan att: - Greklands absolut Genuinaste Genuint, ligger i hela nationens Folk. Det genuina Grekland, Version 2,0, hittar man bara på folklig nivå, hos folket, med folket. Detta totalt öppna folk. Öppna nation som ser att bollen ligger hos dig... spela den rätt och schysst.
Ett land där du, individen, med ditt ord och din åsikt. Alltid har rätt att bli lyssnad på.
Avslutningsvis Tacksamheten att varje dag få leva på denna underbara, himmelska plats. Där, cikadornas sång bjuder upp till dans. En dans som speglas i den sakta nerstigande solnedgången som färgar himlen i majestätiska nyanser och färgspel. För att senare, gå ner och svalka dig i detta fantastiska turkosblå vatten. som i en färgexplosion, släcker man solen i horisonten. Att, kunna njuta av detta otroliga landskap, där vägarna smyger sig längs med klipporna som vaxkanten på en himmelsk ost. Och där marmoreringen i berggrunden återkallar till en tid då förhistoriska event var i sitt skede, Då inser man att Kreta inte bara är en ö, utan en egen värld.
Att flytta hit har för oss varit en ständig process som ändras lite allt eftersom.
Det är positivt tycker jag. Visst är man som Svensk van vid av att alltid ha info direkt och att alltid veta innan. Så är det inte här. Och en del av vardagen handlar om att leva i nuet och att prioritera,
-Är det viktigt? Hur viktigt? -Kan det bero för idag? Om ja, njut då. -Om nej, kan du påverka? Om nej, njut då.
The genuine Greek way...
- Σιγά Σιγά!
Kommande på agendan: I September/Oktober ska vi vara med när vår grannes son prästvigs.
Väldigt högtidligt och enormt aktningsfullt att få vara med på.
Ikväll Långfredag (26/4) ska vi se alla blivande präster gå genom byn, iklädda sina framtida ortodoxa enhetliga dräkt som ska bäras med stolthet och ära. Grannens son ska gå med och är så stolt kan ni tro. Hans föräldrar är stoltast. Jag och Mia är stolta över att känna denna underbara kille som är så enormt ödmjuk och genomsnäll. Prästerskapet är hans kall och kommer göra alla i hans väg gott.
** EDIT** Det var väldigt vackert, som alltid, och han gick först och bar ljus.
Film finns nu uppe på vår Youtube kanal.
Som ”medborgare” i Papagiannades ska jag försöka ta mig upp till kyrkan och tända ljus. Byn är väldigt viktig för mig och Mia, inte bara för att byn, liten som den är, gett oss så mycket. Utan för att vi har våra första minnen från firanden av alla högtider här. Papagiannades har verkligen visat oss innebörden av vad en sammanhållen by Är och bör vara. Surströmmingspremiär (& Kräftskiva).
Våra ont anande bekanta kommer få sig ett psykbryt när det är dags att äta lite "traditional" Swedish Fish i Augusti... Att få hit den har visat sig vara lite tuffare. Mer om det i senare inlägg.
Sist, men inte minst..
Tack för att ni läser vår blogg och vill ni ställa nån fråga jag inte tar upp här, eller har frågor kring det jag tagit upp här, kan ni alltid skicka oss ett mail eller PM så svarar vi er. Behöver ni hjälp och komma i kontakt med någon instans här på Kreta hjälper vi er såklart.
Nu är det dags för mig att snart avsluta min fastetid. Och ser fram emot att äta regelbundet igen. Även om jag fortsättningsvis vesper-fastar två dagar i veckan, för hälsans skull. Snart blir det ägg-knäckare tävling med familjen. Mer om ortodoxa påsken i ett annat inlägg.
Önskar er alla en underbar Påsk - Καλό Πάσχα!
Tack /Robban
#enkelbiljettkreta #makrigialos #mycretanlove #umamicrete #love4greece #greekeaster