top of page

April: Påskfirande i Makrigialos

Uppdaterat: 22 apr.

Då var det dags att rapportera från lilla Makry Gialos och årets Påskafton.

Trots att det är en liten by är det alltid lika förvånande att se hur gator och kyrka fylls med människor. I år var det extra kul då jag träffat vänners familjemedlemmar jag inte sett på många år. Och extra förväntansfullt då jag i år ska få ta emot flamman som rest hela vägen från Aten till lilla kyrkan i byn. Det skulle visa sig svårare än jag trott att få hem den lilla flamman på ljuset.... Häng med!


Påsken kommer med talet 3...

För många är det själva fastandet i 40 dagar som gör påsken.

Själv gör jag fastan men numera håller jag mig till den sista veckan när det kommer till fastan. Som jag skrivit innan är det inte fastans längd som är avgörande, utan att man deltar i fastan. Att man även tar till sig fastans syfte och budskap.

Visst är det goda vegetariska rätter som finns att smaka, eller varför inte låta den hälsosamma kosten få spela fritt några veckor? Hur som haver är det min svaghet som matälskare som gör att jag många gånger brutit fastan, speciellt när man var yngre.

Året börjar med Fredagens nätta sammankomster och inbjudan.

Här blir det även vidareinformation inför Söndagens grillande med familjen, men däremellan kommer Lördagen – Den viktigaste och mest påpassade dagen i Påskens firande.

-Påskens Lördag kallas även för Modekvällen...”

Lördagen visade sig i sin bästa skrud – Sol och skönt väder.

Idag hade jag fullt upp och skulle iväg och ordna med en hel massa saker inför kvällen.

Dessutom måste jag handla hem inför helgens kommande festligheter, så upp på Ankan och in till byn för proviant.

Väl inne i mackan fick det bli en sväng om in till Stavros och bensinstationen för att fylla på tanken. Macken var full med bilar som stod parkerade och stämningen var fylld av skratt och bra stämning.

En del skulle iväg till släktingar uppe i bergen och tankade inför resan dit.

Efter att jag slängt i en €5 i tanken satte jag av in mot byn för att även passa på att kolla så att huset till vänner i Sverige står kvar och inte haft besök, och allt var bra.

Vinkar och ropar till alla man möter och kör förbi under hela turen genom byn.Lördagen kallas även för ”modekvällen” då man ser alla i sina finaste kläder när man vandrar genom byn i ljuståget. Man har sina ljus i händerna och sakta går man igenom en upplyst by som just ikväll ska vara skådeplats till Jesu återuppståndelse och mer därtill.

Ställer Ankan strax innan kyrkans infart till den stora parkeringen och ser hur ungdomarna står intill mig. Får syn på Matheos som har lite pillemarisk blick och jag förstår vart detta kommer bära hän – Fyrverkeri!

Glädjen hos byns ungdomar är att försöka överrösta prästen och få klockorna att spela till ljudet av fyrverkeriernas smattrande och smällande. Allt detta är sedan länge accepterat av samhället, prästen och omgivningen, det har blivit en del av traditionen.


Jag insåg att min plats nere vid kyrkan för att få bättre plats och såklart även komma närmare prästen, skulle bli problem – Ett högljutt problem! Jag stod nu mitt i centrum för judas-bålet och alla raketer landade nån meter sidan om mig. Men, platsen var utmärkt och med en 180 graders vy fick jag med näst intill alla ansikten i byn.

Se videon här på Prästens inledande av Påsken i år.

Här ser ni Judasbål och infernot med Fyrverkerierna.


-Shit! Den släcktes....

Dagen efter ringde Dimi och undrade om jag fått med mig min ”Φως”?(Ljus)

Nja, under gårdagen kunde jag inte ta med den hem då jag tagit Ankan in, men den hamnade i säkert förvar hemma hos Dimis mamma och pappa så jag kunde hämta den sen.

Så in till Makrigialos för att hämta min heliga eld som rest hela vägen från Aten hit till byn.

Den skulle skänka lugn och ro hemma i huset samt skulle jag få rensat ut det som inte hörde hemma i huset dessutom.

Dimi kommer ner med mina ljus samt flamman i ljushållaren inför hemresan på ca 10 minuter.

-Ska jag följa med och hålla ljuset i bilen? Frågar Dimi.

Okej, sagt gjort. Han packar in sig med mitt ljus i handen och ser ut som en förvuxen stalledräng.

Jag skrattar och tänker på komikern Angelo Tsarouchas som sitter i bilen med sitt ljus och blir stoppad av Amerikansk polis i Los Angeles.