top of page

April: Musik, Färsk fisk & Rassel i lådan.

En hel del har hänt den senaste veckan i vår lila bubbla här hemma.

Mia ringer och berättar att hon har fått fast anställning i Sverige(!), vilket totalt räddar vår kommande ekonomi och ger oss det andrum vi behöver och kan se fram emot att ha en skön sommar tillsammans i år – Ska vi äntligen få vår efterlängtade sommar ihop?

Själv har jag inte fått svar än angående säsongsjobb för 2023 och taxametern tickar vidare i lilla Makrigialos och Kalo Nero, som även haft besök i veckan av politiker och musiker varav båda sprider ljus, löften och hopp inför kommande... Häng med!

Min kärlek när hon får dyrka sin sol... nöjd och belåten.

*Rassel, rassel, rassel...

Just idag är det strålande sol och ca 23 grader, och jag bestämmer mig att jag ska köra in till Ierapetra för att handla hem innan veckans slut och påskens klimax då flertalet butiker håller stängt. Först vakna och rensa skallen och låta kaffet smörja systemet. Minns fortfarande att min pappous brukade tala om för mig att;

-Det räcker inte med att stiga upp, man måste vakna också.”

Skrattar alltid så gott när jag själv använt dessa ord till barn och kollegor på skämt.


Låter hundarna springa hela morgonen innan dom får dagens första måltid i sina skålar.

Som vanligt väcker dom mig strax innan 06.30 – som längst, sen är det dags att gå upp.

Tror aldrig jag ställt väckarklocka under höst och vinter för att komma upp på morgonen.

Nåja, dags att bege sig in till Stora stan.


-Meráki” – Att lägga manken, kärlek och själ i något...”

På väg in genom Mackan för att hämta ut pengar känner jag att Ankan drar lite, liksom hugger till mellan växlingarna och jag har tänkt byta kedja ett bra tag nu utan att ta tag i detta. Plötsligt slamrar det till! - *Rassel, rassel, rassel.

-Helsike också! Ska växellådan rasa nu? Tänker jag.

Ankan sakta in och jag känner att kedjan är av och plötsligt sätter sig mellan fälg och ram och jag når ett tvärstopp! Jag kommer inte en centimeter till.

Efter ett samtal kommer Petros med en ny kedja och med verktyg så jag får bytt kedja och vi pratar om att säsongen strax är igång igen när han berättar om sina planer och frågar om våra. Jag berättar om vår lycka då Mia fått fast anställning och min väntan och Petros nickar medföljande under tiden jag berättar.

När vi fått klart allt så frågar jag hur mycket han ska ha?

-Inget!” Svarar han direkt utan att tveka.

Jag envisas med att betala i varje fall för kedjan, men han är bombsäker på att det är okej.

-Du kommer snart och ska ha service och annat, det är okej.” Avslutar han med.

Jag vet att nästa gång det är service kommer han ha glömt detta.

Jag vet att han älskar sitt jobb och älskar att se nöjda kunder.

Samt vet han att vi alla återkommer till han. Detta är den ”Meraki” som stolt präglar landsbygden men även Kreta i helhet och är en del av Kretas genuinitet och ”äkthet”.

Uti vår Hage

Sitter och kollar på nyheter och intar en kopp te med öppen dörr när jag hör Georgia kalla mitt namn. Väl ute ser jag att hon står där med en död kyckling i handen och ser helt förstörd ut.

-Dom tog en av mig, igen!

Hennes ord darrar fram mellan andetagen och jag ser att hennes ögon är fuktiga av tårar.

När hon ser att jag har tid att lyssna, börjar hon babbla om det ena efter det andra och jag försöker förklara att det är många vilda katter i området, och att jag får meddelanden hela nätterna med filmsnuttar av katter som vandrar utanför huset.

Jag talar om att det är lönlöst att försöka hitta fel och försöka hindra vilda djur att göra det som ligger i deras natur. Men jag lovar att försöka hålla hundarna ute längre om kvällarna, i varje fall tills hon stänger in dom innan mörkret faller.

Hon undrar om det är grannens katter som varit i farten, och jag ser i hennes ögon att hon nu vill projicera ilska över katten för sina dödade höns.

-Nja, Mätta katter äter inte på hönsen, klämmer jag fram.

Men det är en mindre tröst, det vet jag. Hönsets huvud är borta och underdelen är uppätet in till inkråmet, så det är nog mer än en katt som varit framme.

Jag lovar försöka så gott jag kan och ser jag katter ska jag skrämma iväg dom men jag förklarar även att jag älskar katter, så något annat kommer inte hända. Hon nickar och önskar en skön kväll samtidigt hon gungar iväg, bärande på sin döda höna.

När jag ser min lilla grå Gandalf försvinna ner längs olivlunden tänker jag på hur tufft det är för dom gamla, när en höna kan vända upp och ner på allt...

Hört på Kaféet:

Då vankades det dagen då min favorit musiker kommer till lilla Koutsouras.

Både jag och Mia älskar Stavroulakis och hans tolkningar med sitt egna och unika sätt att poetisk förmedla traditionella sånger såväl som egna låtar som adresserar sig rätt in i hjärtat.

Mia var inte här och det är nog sällsynt att få han till denna sidan av ön igen den närmaste tiden, så jag är ledsen att Mia inte var här och att hon missade sin Idol.Tennisbana till Koutsouras

Efter att två nya byggen av tennisbanor, varav en i Koutsouras så är det nu klubbat och bestämt. Till projektet har det öronmärkts €170.000 som kommer fördelas inför kommande byggen och restaurationer.


Det kommer vara ordentliga satsningar med banor för tävlingar och större arrangemang.

Tennisbanan i Koutsouras kommer ligga intill fotbollsstadion (sidan om skolan).

När själva bygget kommer inledas är inte klart än i skrivande stund, men vi håller er informerade. Ser fram emot att kunna spela tennis igen.

Och vem vet, kanske någon även tar tag i Padel?

Nyheten hittar ni här.


Agia Fotia öppnar upp.

Efter att ha hållit stängt efter den tragiska olyckan som tog livet av en kvinna från Slovenien och skadade hennes familj, håller man öppet igen under 2023. Detta efter att Ierapetras borgmästare gått i godo för att säkra området som varit känt för att vara utsatt för rasrisk.

Efter vinterns upprensning av stenblock och akuta riskområden anses nu det så pass säkert att man kan öppna och låta områdets små hotell och mindre bed'n breakfast ha öppet.

Dock kommer det krävas fortsatta mätningar och även tester i området vilket kommer tidvis drabba näringslivet. Men säkerheten måste säkras och det är det bästa för Agia Fotia i längden. Nyheten hittar ni här.


Nytt hopp för Fisket i Makry Gialos Borgmästaren höll möte i Mackan med ordförande för yrkesfiskarnas förbund Hr. Haralambos Tzakrakis där man bland annat kom fram till att draggning och återställande av hamnens driftdjup ska göras inom det kommande som en del i projektet Loxos i området.

När detta kommer införlivas är inte bestämt än, men är ett positivt besked för yrkesfiskarna i byn som framöver kan lägga till i hamnen längs kajen och ha sin försäljning av färsk fisk här istället som var brukligt, istället för att köra runt med sina bilar och sälja.


Tillbakablickar i bild:

27 graders värme på Julafton?!...

Själv är det ca 6 år sedan jag sist trampade Svensk mark och kan knappt minnas hur det är att stiga ur planet när dörren öppnas till planet, och känna hettan slå mot ansiktet som en vägg av värme.

Mia beskriver det varje gång hon kommer hem, och jag måste säga att jag avundas henne lite på den biten.

Från den svala atmosfären inne i planet till trappan ner från planet känns som att gå helvetets gatlopp i genom skärselden när 40+ grader örfilar våra bleka hudar – Men vi älskar det! Tro inget annat. Vad vore en semester utan sol, värme och absolut uppladdning av våra kroppars batteri? Det får du - vare sig du vill eller ej när du kommer hit.

Vad det är som lockar oss alla till Kreta, förutom värmen då?

Är det en mystisk oas i vara sinnen?

En sak vi alla kan vara överens om är att visst är det sol, mat och atmosfär som gör det hela, som en ram runt om, liksom. Men vad är kärnan i det som gör att vi lockas år efter år att fortsätta besöka denna avsides klippformation mitt ute i Libyska havet, Europas sista anhalt?

En funderare vi kanske inte ställer oss själva ofta nog?

Liten försmak på ett härligt och hjärtligt inlägg av Mia i inläggsarkivet: ”Får inte ihop detta, en månad kvar till julafton.

Solen skiner och fåglarna kvittrar och jag sitter på trappan med mitt kaffe och njuter med Lucky busande runt mina ben, känns konstig men förbannat underbart!

Det vackra underbara glänsande blå gröna som man bara vill kasta sig i och ta ett dopp.

Kände med handen i havet, det var badvänligt, alltså jättevarmt. Kan ni fatta det? en månad kvar till julafton och det är bad väder. Men är fortfarande förkyld så det går inte, tråkigt.

Vi gick och pratade om allt möjligt så säger Robban plötsligt, -Kolla älskling! -Rosmarin.

Ja titta där var det, örten rosmarin mitt i ingenstans, Coolt. Så nu har vi ett till ställe att plocka örter.

Hem efter en härlig promenad och gjorde middag, underbart. ….”

Ni kan fortsätta läsa hela inlägget här.Ljud i tillvaron den sista tiden:

Michalis Stavroulakis: https://www.youtube.com/watch?v=Q5fgsxWcRl4

Midland: https://www.youtube.com/watch?v=Ocjj2IwbVeY

John Lennon: https://www.youtube.com/watch?v=q90TEF-Ph3g

Avslutningsvis

Vi hoppas ni hänger kvar och fortfarande har ett intresse för att läsa om vår vardag, fylld med alla livets ”ska och måste”. Men även om oss två helt vanliga individer och knegare som har en dröm vi gett oss tusan på. Där vi med transparens väljer att öppet skriva om våra känslor och kärlek för Varandra och Kreta i såväl som uppgångar och motgångar.

Så, tack för att ni är ni, och väljer att stanna kvar.


Καλό Πάσχα σε όλους!

Glad Påsk till er alla!


Kommande Inlägg:

  • ”Uti Vår Hage” fortsätter såklart.

  • ”Hört På Kaféet” fortsätter med sina lokala rapporter och skvaller.

  • ”Tillbakablickar i Bild” fortsätter leta fortsätter i inläggsarkivet.

  • ”På Gång i Mackan” – Uppdatering kring pågående projekt i byn.

  • ”Inför säsong 2023” – Vad har säsongen med sig för oss två?

  • och massor av kul och känslosamma tankar om och med Makrigialos!


Glöm inte och Gilla Enkelbiljett / Kretabloggen´s Facebooksida och prenumerera på vår Youtube kanal! - Ingen registrering krävs! Klicka bara på ”SUBSCRIBE” eller på den lilla klock-ikonen på Youtube, så får ni alla uppdateringar direkt i luren. OBS! Att prenumerera eller läsa bloggen är gratis och kostar absolut ingenting!


Vill ni hellre läsa bloggen när och var ni vill?

Hämta hem vår egna Kretabloggen App i telefonen eller paddan.

Ni hämtar den helt gratis här. Ni kan även hämta hem den via bloggen uppe i menyn under ”Länkar”.


Ha det gott på er!

Och Tack för att väntat på vårt inlägg.

Samt att ni tar er tid och läser vår Blogg!

Var rädda om er och anhöriga. Det finns bara en av dig.

Och var försiktiga - Simma lugnt där ute i livets ocean!

Goa hälsningar! /Robban

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page