top of page
  • Skribentens bildMia

April med en katastrof...

Vi välkomnar april månad med regn och sol om vartannat. Men snart blir det mindre och mindre regndagar. Solen är så varm och skön och gråsparvarna kvittrar för fulla muggar. Jag vaknade sent idag, klockan 11. Och kände lukten av pannkakor. Mm, min älskade Robban står i köket och gör frukost till oss. Kan bara säga gud så gott. Sovit så hårt att det känns som jag varit ute och festat när jag vaknade, haha.

I dag blir det spännande, vi ska möta en person som kanske ska ändra många saker för oss här. Mer om det i nästa inlägg jag skriver.

Sitter på min innergård och dricker mitt morgon kaffe. Här kan jag sitta och filosofera med mitt kaffe innan jag har vaknat till liv. Brukar ta med mig plattan och kolla på morgon TV och höra på nyheterna från Sverige. Här är superskönt och mysigt. Robban har sagt att han ska försöka ha klart här ute till mig med mysig sittplats och lummiga växter. Så det känns som en mysig altan, typ. Skulle vara skönt med en eldstad så man kan elda dom kalla vinterkvällarna här ute. Vi får se, allt kostar så mycket och Robban försöker hitta gammalt och renovera för att få vår egen stil på det. På framsidan har vi ju fått rensat bort avskiljandet mellan oss och grannen. En en meter hög, tunn vägg av bast och rotting som såg förfärligt ut. Nä, vi ska ha sittmöbler där så vi kan sitta och fika tillsammans. Grannarna blev jätteglada när vi frågade om vi kunde ta bort det. Det var deras förra granne som ville ha det pga. Deras hundar. Tramsigt.

Vår granne Maria har sin Tv på hög volym med kretensiska nyheter och hennes hundar Rocco och Ricci skäller då och då när det går någon förbli. Jag hör hur byn är i gång med att fixa ordning inför turismen och dricker mitt kaffe i lugn och ro. Fågelkvitter, mopeder, motorsågen går på fullt ös. Det luktar sommar ute. En annan granne som bor i ett annat hus bredvid oss har en stor bur, ca 6 meter bred och 8 meter lång, med två undulater och två Katarina parakiter. Dom är utomhus hela tiden. Fint byggt med skydd för sol och regn och en massa grönska att gömma sig i. Jätte mysigt. Dom kvittrar på och verkar trivas super bra där. Brukar stanna och prata lite med dom.

Robbans bulle (motorcykel) var mek-sjuk så nu har vi bara lilla Kiwi (min scooter) Det var något som pajade med en vajer som rostat sönder och det var bara mekanikern som hade originaldelen. Så han var tvungen att beställa från Italien. Snart ska vi dra iväg på lite härliga turer igen båda två när Bullen är fixad. Vi försöker samla ihop till en GoPro 7 som vi kan ta med oss på våra utflykter. Så kan vi filma även i vattnet. Robban fiskar nästan varje dag och nu kan jag följa med då jag inte vill köra på alla kringliga vägarna längs bergskanterna. Som ni kanske sett så har vi börjat lägga upp lite filmsnuttar på vår YouTube kanal. Tanken är att vi ska försöka lägga upp filmer varje vecka tillsammans med inlägg i bloggen, så man kan få lite känsla när vi beskriver platser och ting.

Myggorna är här. Ja säger bara myggor är väl det jobbigast av alla insekter? Dom är små osynliga och man vaknar med kliande bett så de är riktigt jobbiga, för både Robban och jag är lite allergiska. Får stora bölder. Så ingen utav oss är några fans. Men så är det ju här i Makrigialos, dom älskar alla oss skandinaver - hahahaha. Så nu vet ni att dom väntar på er för det har ju regnat mycket och med regn kommer det många moskiter här i fuktiga varma Makrigialos. Ta med er tunna byxor att sitta med ute på kvällen, eller en lång klänning som ni kan dra upp benen under. Själv har jag nästan alltid tights på mig på kvällarna. Sen så sover jag i pyjamas med byxor. Inte populärt hos Robban, hahaha.

Posten.. Morsans paket som hon skickade i februari har fortfarande inte kommit. Som greker säger ”ziga ziga” - inte stressa. Det kommer väl fram nån gång. Men jag är inte så nöjd med att det tar sån tid att behöva vänta så lång tid, inte min mamma heller. Men nu känner jag alla på postkontoret och det är ju positivt.

Göteborg.. Nu börjar det närma sig min resa till mitt älskade Göteborg med sina spårvagnar och cyklister och pizzabud surrande på gångbanorna, stora motorvägar fulla med bilar. Alla vänner och familjen. Spännande ska det bli. Svenska kaffet puttrande på kannan, Mmm så gött. Snart ska jag passa tider igen och jobba på schema för en kort tid, tur det. Fiskmåsarnas gulliga prickiga ungar ska bli så mysigt att se dom igen. Och min fina cykel, det ska bli mysigt att få cykla igen.


Mys pys i Mackan. Obelix Pizza öppnar idag 5/4 - So Nice! Äntligen öppnar allt sig snart så man har lite att välja på här i Mackan. Så slipper man åka till Ierapetra för att käka på restaurang.

Obelix har absolut bäst pizza i hela Makrigialos. Hemkörning ingår alltid (även till hotell).

Nu öppnar snart även Grillhouse Makis här i Makrigialos, han har supergoda Gyro Pita (och stoooora).Nästa dag 6/4 - Helvetet öppnade sig! Vaknade satte på kaffet och skulle ta en cigg till kaffet på min lilla utegård men hela golvet var fullt med vatten! Precis när jag stängde dörren till innergården knackade grannen på och vi gick ut nyvakna med shorts och T-shirt och vad såg vi gatan utanför var som en flod, vattnet rann snabbt längs med gatan och bilar körde fort och allt vatten forsade in till våra lägenheter. Regnet var som att stå i duschen, skit också det var bara att ta tag i en sopkvast och försöka få vattnet ut på gatan. Lera och vatten från bergen bara forsade ner i lilla Mackan. Räddningstjänsten och polis körde och räddade gamla som inte kunde komma ut från sina hus.

Hörde att det var minst tio personer, och min vän som äger supermarket där jag alltid handlar. Det var hennes farmor och kusiner som hade tagit sig upp på hus taket med hjälp av hennes ena kusin som åkte dit på motorkross. I lera och flod-vatten från bergen. Och bar upp Farmor till taket, annars hade hon inte levt idag, en hjälte. Vi kämpade i 5 timmar med att sopa och skyffla undan vatten. Vattnet och leran var precis utanför vår lägenhet, men vi klarade oss. Grävskopor kom och grävde hål i trottoarer för att vattnet skulle avvika och ut i havet. Alla grönområden låg i vatten. Flera av hotellen har fullt med vatten och lera inne. Detta har inte hänt på 19 år berättade en man i supermarket. (Robban med Bullen på bild i röda rutan).

En fin och en tråkig nyhet i allt..

En liten hund dog i floden som rann ner för gatan, den drunknade. Robban var den sista som såg honom. Han tog en bild för han tyckte synd att han låg och tryckte utanför vårt fönster. Robban skulle ge honom lite mat, men då hade han hunnit ge sig av. Någon timme senare var han borta, för alltid. Livet är orättvist..

Strömmen var så stark och det kom allt möjligt från byarna från bergen, fönster och en massa träd och kvistar plus all lera och jord. Leran var så tjock i vattnet att vi halkade när vi försökte gå. Männen med grävmaskinerna räddade ett flertal hundar från djupa vattenhål med sin grävmaskin. Tror att många djur dog i detta för vi hade också svårt att ta oss fram.

Ett stort tack till alla som kämpade mot regn floden i Makrigialos - Ni ÄR riktiga hjältar! Alltså jag hoppas ni verkligen kan förstå att detta som hände här på Kreta var fruktansvärt, många människor satt på sina tak för det var omöjligt att ta sig från sitt hem. Vattnet forsade ner och några hus förstördes, alla som bor på bottenplan fick vatten in i hus och lägenheter.

Faros Taverna i Makrigialos hamn undvek de värsta vattenmassorna och har återhämtat sig...