• Mia

8 dagar i karantän..

Uppdaterad: mar 31

Hej kära Kreta älskare!

Då har en vecka i isolering gått och vi kan konstatera att här i lilla Mackan har det varit en och annan diskussion om Covid-19 viruset.

Det har varit slut på munskydd sedan första dagarna i karantän, och även om vi fått tag på en laddning med gummihandskar är det mest munskydd som är aktuellt för oss att få tag på.

Det delas ut sura blickar och arga kommentarer till de som är ute och rör på sig utan mask och handskar. Själv har vi sett och hört många kommentarer till de som verkar strunta i smittspridning.

Det har även startats en vandringssägen som lär bestå ett tag innan den kan plockas itu, nämligen att det skulle vara besökare i byn (turister) som kommit hit till byn och rör sig fritt utan att ta hänsyn till rådande ordning. Själv har vi inte sett några nya ansikten när vi väl har varit ute.


Än har ingen hamstrat dasspapper här, och skönt är ju det.

Vissa artiklar har det varit svårt att få tag på, men det verkar ha uppdaterats i hyllorna nu.

Många har oroat sig för att inga vattenleveranser ska ta sig hit. Och många andra oroar sig för att maten ska ta slut i butikerna. Men efter 8 dagar känner vi inte att det är akut än.

Vi pratar med butiksinnehavare, och alla säger samma sak att det kommer när det kommer. Inget att stressa upp sig för. Mest oroliga börjar alla rökare bli. Oro över att cigaretter ska ta slut.

Hamstring verkar inte vara något som folket i byn sysslar vidare aktivt med.

Man handlar som vanligt och verkar mest vara irriterad över att kafenion har stängt.

Men, i sann Cretan spirit, vad göra? Jo, man sätter ut bord och stolar utanför supermarket istället. Även om det är tomt så måste det finnas. Fikakulturen är stenhård och inget j-la virus ska komma här och ändra på det... Skämt åsido.

Dofter från vedeldningen är allt mer påtaglig nu. Man hör motorsågar i ett under dagarna och man staplar inför kalla nätter. Kanske gasleveranser tar slut? Då får man elda i spis.

Ingen pratar om det, men vi tror att många är oroliga även om man inget visar.


Myndigheterna har gått ut med att man kanske ska korta ner karantänen? Vem vet? Man har även meddelat att datumfristen fram till 30 April kan komma flyttas fram till 10 Maj.

Och då främst lätta på utegångsförbudet, sen lätta av ett efter ett och slutligen häva flygrestriktioner. Vi hoppas då Mia måste ta sig hem snart... mycket snart!

Kommer hon inte iväg är det tack och hej..


Generellt har alla i byn tagit åt sig och ser till att vara gemensamt måna om att ta säkerheten på allvar. Dock springer grannen ut och in stup i kvarten, hänger tvätt, plockar in tvätt, tvättar 4-5 tvättar till, häller ut 11 hinkar vatten och moppar.

Springer och handlar 4-5 gånger, istället för att handla allt klart en gång.

Alla i familjen (4 vuxna) springer ut och in, hänger med vänner, kör iväg med kompisar, kacklar i affärer, och verkar mest tro att det är ett skämt! Själv är vi väldigt noggranna med att städa, rengöra, torka av allt och när vi varit ute, se till att ha nytt och göra rent igen..


Sidan om oss har inget ändrats.

Inte en enda sak i säkerhetstänk alls! Moppar inne, slänger ut vattnet 2-3 ggr om dagen utomhus där alla i huset går. Ställer ut tvättställ och blockerar trappor för att solen ligger på där. Ignorerar att se till att ha med sig tillstånd ut. Har sett när dom handlat, går in, hämtar hundar, går ut, in med hundar, ut med vänner, in igen, ut med sopor, in och handlar osv.

Hela dagarna, inte en enda chans att fylla i papper eller skicka sms. -Fubbickar!


Deras värd ringde i Fredags förra veckan och påminde dom om att dom måste vara ute den siste Mars. Men, tro inte att mycket har flyttats ut ur lägenheten, trots att deras nya lägenhet är klar, och dom ska vara ute i morgon (31/3).

Nä. Prio ligger i att gå upp 04.45, öppna upp allt – ytterdörr, alla fönster helt - och dra igång tvättmaskinen, moppa, dra möbler över köksgolven och slamra med disk som ska in i köksskåp klockan 05:00 på morgonen. För att fortsätta utanför strax innan 06:00...

Ska bli skönt och kunna ha öppet när man vaknar, och sätta sig med en kaffe utan att bli nersprungen, nerstänkt eller smittad?


25 Mars – Nationaldag i Grekland.

Inget speciellt hände. Borgmästaren beordrade bil att köra fram och tillbaka i byn med högtalare på taket och spelade nationalsång. Ingen parad, inga glada skolbarn i sina fina utstyrslar med flaggor i händer. Inga glada människor ute som pratade veckans politik och åsikter. Tittade på vaktbyte vid den okände soldatens grav framför parlamenet i Aten på TV.

Väldigt få som drog på smilbanden...

Stämningen var inte på topp.


Vodafone – Helvetets egna Postorderföretag?

Väntat på anslutning i över en månad sedan vi sist fick information.

Robban tyckte det tog för lång tid och kontaktar ansvarig i Koutsouras.

För att höra att:

-Nej, det går inte! Dåliga telekablar in till lägenheten.

-Va!? Vad snackar du om? Frågade Robban.

-4 andra lägenheter plus butiken har internet, och ni är leverantör. Sluta tramsa nu.

Men icke! Så var det. Och så är det. Minst 25 dagar till och sen 7 dagar för att se efter om det går. Och OM det går, ytterligare 25 dagar till..

Robban kokade och jag var vansinnig! Otroligt värdelös support och ingen kundkänsla över huvud taget. Inte ett enda uns! Sista kommentaren han lade av måste gå till arkivet:

-Ni kan alltid skriva kontrakt med Cosmote. Dom är snabbare!

.... Idiot!


Nåja, allt är inte mumma i byn. Men vi älskar det här. Virus eller ej!

Vi är oroliga för alla i Sverige. Och för alla här i byn. För oss alla på ön såklart.

Vi oroar oss över att klara oss ifrån sjukdom, smitta och att kunna överleva denna säsongen?

Varje dag är mer stressfylld än förra. Det börjar tära på alla, även om det inte gått mer än knappt en månad sedan Grekland tog krafttag för att komma till bukt med smittan.

I byn är man irriterade över att man inte vet hur det ska gå med denna turistsäsongen.

Om den kommer igång. Regeringen säger att man är väl medveten om situationen och försöker ha igång allt kanske redan i Maj månad. Kanske i Juni? Men för många är det mitt i semester och kanske är det så att många reser annanstans? Det är all risk att det är så?


Oron om sin verksamhet och hur det ska gå, visar sig i allt mer arga inlägg på facebook.

I Sverige ser man mest inlägg på facebook från folk som står mellan två läger.

Ena sidan, som anser att man ska stänga ner - Andra sidan, att man ska fortsätta vara aktsam men inte stänga ner mer. Oavsett vilket så är det viktigt att tänka på de grupper ute i samhället som är i riskgrupper. Äldre människor, människor med låg och nedsatt immunförsvar, cancer patienter på behandling, människor med Chrons och tarm sjukdomar, diabetiker mfl.

Dessa glöms bort och blir en del av statistiken trots att man borde prata mer om dessa grupper och om vad man måste göra för att skydda dessa lite extra.

Här i byn handlar man åt alla sina gamla. Ingen släpper ut sina föräldrar och mor/farföräldrar.

Man är extremt noggranna med att se till att hålla avstånd mellan varandra, och man väntar om någon står i kassan för att inte stå allt för nära.


Kvinnan som fick åka in till sjukhuset, med misstänkt Covid-19 skulle visa sig vara falskt alarm – Som tur är. För henne och byn. Hon har varit sjuk från och till och det är hennes sjukdom som orsakat allt. Så går pratet i byn iallafall.


Idag måste vi kolla om man fått in munskydd på apoteket.

Dessutom vill vi ha dessa när det snart är dags att skrubba väggarna här hemma.

Grannen på andra sidan huset har växthus intill, och har växter in mot husväggen så den är fuktig under en tid. Gör att väggarna som vetter mot hans sida blir missfärgade.


Ser att man fortfarande gör allt man kan för att mata alla djur som är ute.

Gör oss glada att man även kan tänka på dom. Tackar er jättemycket, om ni nu läser i bloggen?

Annars är det som det brukar. Robban tycker han har Corona hela tiden. Men det är hans kassa lungor som inte tål fukt, som spökar för honom. Men man oroar sig ju, såklart.

Saknar att träffa vänner och bekanta. Blir långtråkigt att se och höra det vackra havet utanför och inte kunna bada. Hoppas hinna doppa oss innan det är dags att försöka ta sig till Sverige, men prio ligger på jobbresan.


Vi lever på hoppet och tror på att det blir bra inom kort. Alla har vi en tuff tid framför oss nu. Att besegra detta virus och kunna leva som vanligt. Oavsett var i världen vi bor. Och oavsett rikedom eller färg på vår hud.

Ha det gott och tack för att ni läser vår Blogg!


Kramar, Mia & Robban


#Kretabloggen #Enkelbiljettkreta #Makrigialos #Crete2020 #Kreta2020

0 visningar

Partners / Support

Missa inga inlägg!
Information
Bloggen
Kategorier
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon