• Mia

2020 - Nytt år, nya minnen och gamla återblickar.

Uppdaterat: 6 feb. 2020

Dagarna över julen var lugna. Vi gjorde så gott vi kunde, utan möjlighet till TV.

Och inget internet hade vi hemma heller. Sån tur att vi har Netflix där vi hade laddat ner gamla godingar, t ex: Maffiabröder med Robert De Niro och Flykten från Alcatraz med Clintan. Vi har tagit sköna promenader. Ätit gott. Suttit och planerat för året om vad vi ska spara till och köpa till vårt hem - Spännande! Denna vinter är vi ju hemma i vårt hem.


Jag kommer ihåg förra året, då flyttade vi från Ferma till Koutsouras. Det var inte så kul!

Kallt som bara den inomhus, och vi hade vatten i taket som rann längs väggarna.

Svartmögel i sovrummen. Klinkergolv i huset som reste sig. Spruckna fogar.

Och en hyresvärd som var vidrig.

Vi letade boende för fullt och till slut blev det i Koutsouras. Dyrt som poker, men vi hade inget val. Det var ju kallt där också, men det rann inte vatten i taken och golven stannade där de skulle ligga. Skämt åsido.

Vi firade nyår 2018 här i Makrigialos hos Stelios syster, Georgia, och på deras restaurang – Alliotiko. Det var så härligt kul, efter allt strul och bråk var det underbart med all god mat, live musik och dans, toppen. När vi väl flyttade hit till Makrigialos var vi så glada och nöjda. Jag minns min känsla att jag grät av lycka.


Ni som varit här i Mackan och missat Alliotiko kan jag varmt rekommendera deras meny då den är ny för varje dag. Man har sina traditionella rätter som ska vara här, men sen har man olika ”dagens” som man bara hittar om man kommer hit under dagen. Allt tillagas i köket och Stelios har numera börjat jobba med sin syster och det tycker vi är bra, för då är han hemma mycket mer. Sen så är det extra roligt att veta att familjen äntligen får jobba tillsammans som man önskat. Ni hittar Alliotiko's hemsida här, och deras facebook -sida här.

Man uppdaterar sin facebook nästan varje dag. Och speciellt om man har live uppträdanden och klassiska folkkvällar. Här firade vi nyårsafton även i år och kommer förmodligen fortsätta med som vår familjs tradition framöver - Ni får gärna komma ner hit och vara med såklart!Vi tar ofta promenader tillsammans.

Och jag bara njuter med min älskling. Havet ligger bakom vår lägenhet med sin vackra strand helt otroligt fantastiskt. Vi går här, tillsammans. Tar in allt och minns det vi kämpat mot för att nå hit till vår dröm. Om alla tester vi fått genomgå.

2019 har varit ett kämpigt år med massor av saker som inte gått som vi planerat.

Om jobb som försvann, om projekt som får skjutas fram i tiden. Men, vi är vana vid det innan vi flyttade ner hit. Vi ser fortfarande framåt och har massor av saker i siktet under 2020 som får vara lite provisoriskt innan vi vet helt hundra. Mycket av det som inte går i lås, handlar om andras påverkan och inte vår egen, så vi har andra vägar att gå mot våra nya mål.

Skam den som ger sig... Fortsättning följer...


Turisterna avtar, tystnaden smyger sig inpå, men byn lever upp..

Takis Voula rätt över gatan. Kassotakis supermarket. Alliotiko med sin traditionella kretensiska husmanskost på menyn och kolgrill och antichristo varje helg året om. Samt ett par tavernor till i ”centrum”. Makis Grill, den lokala Kafenion och Apoteket. Samt Cava, den underbara grönsaksaffären - Vad mera kan man önska sig? Allt är så nära. Underbart! för det är inte så roligt att gå och handla mycket och bära massor vatten i 40 graders värme om allt ligger långt bort. Fast det är ju klart att Kiwi hjälper till, min fina Scooter. Nu efter allt som hänt vet vi att här ska vi stanna.

Kissemissen som håller mig sällskap på Takis när jag laddar film.
Från Takis håller jag koll på dadlarna som börjar gro på palmen.

Vinter kommer - Då har vi allt inpå.

Speciellt nu under vintern då allt som har med turism att göra är stängt. Inte minst ligger övre Analipsi öde och endast Makrigialos med centrum och hamnen lever upp. Ni som varit här och kommer ihåg byn kan jag berätta att efter Villea Village mot Sunwing & Mikri Poli, ligger allt öde. Det är bara Alliotiko och bensinmacken däråt som har öppet nu.

Receptionsbyggnaden är tom och öde och spöklikt tyst..

Gamla tavernan Zorbas och Kostas har stängt sin nya butik för säsongen.

O.B.C. med sina gapande balkonger påminner mer om en bunker än om en underbart vacker Spa Resort.

Välbesökta by-ikonen Obelix står igenbommad och väntar på er igen...

-Hagel, Regn och snacket säger att det blir nog snö i Makrigialos!?”

Det har regnat ganska mycket nu och då blir det rått och kallare ute – Usch!

En morgon hörde jag ett himla liv ute i innergården. -Nej men! är det stora isbitar på golvet? Jodå, stora hagel kom rätt ner från himlen. Stora som en isbit! Sen kom regnet med dunder och brak, blixten och åskan jobbade stenhårt på att skrämma mig, eftersom jag är rädd för blixten men samtidigt är det lite spännande och farligt.

Härom dagen pratade jag och en vän om vädret, då sa hon de säger att snön är på väg hit!? -Va? Nädå! sa jag, -Det tror jag inte på!

Så vi får se om de har rätt att stranden ska ligga i snö. Om det blir det så ska jag och Robban ut och ta massor av bilder det lovar jag.

Jag satt på Takis för några dagar sedan och då var det någon som ropade -Titta! Det snöar! Jag kollade upp från paddan, -Hmmm, var är snön?! Det var ”bara” små små pytte-flingor som knappt syntes. Men dom var där så, jodå, det kom nåt som de kallade för ”snö”.


Robban var uppe i bergsbyn Selakano och hjälpte en vän.

Dom var även och hämtade raki längre upp i bergen och Robban sa att man hade snö. Bergen i närheten var kritvita och klädda i en vit, tjock dimma. Man körde fast och blev jättesena på kvällen.


Nyår 2020 på restaurang med hela den kretensiska familjen.

Som vanligt spritter det i kretensarnas själ att dansa till levande musik.

Raki och vin flödar in på borden. Likaså mat i alla dess smaker på stora silverfat – allt är så gott. Den kretensiska själen ligger som en dimma över oss av glädje, skrattade barn och de äldre dansar också, dom lever in sin själ i sin dans. Det syns på dom att dom älskar detta. Sångerna tar tag i dig så du blir en del av alla i glädjen, ingen sitter stilla alla rör på sig till lirans sång på stolar och på dansgolvet. Alla sjunger med i sångerna och har så roligt och jag försöker förstås att sjunga med i texten.

Grabbarna Grus - Stelios, Stavros och Robban. Ute och tar frisk luft...

Mest livat blir det när man spelar Maleviziotis och Pentozalis, då ska alla upp och dansa med, oavsett hur runda man än är under skorna. Robban var en av dom som även dansade med sina ordentligt runda skor, -Hahaha. Även denna nyår blev lyckad och vi är fortfarande i vårt älskade Makrigialos tillsammans, Robban och jag. Nu får vi se vad 2020 har i planen för oss – Spännande! Tack till Katerina, Stelio och hela släkten för en underbar middag och ett härligt nytt år.Promenad i tomma Makrigialos..

Går på promenader och det blir alltid ner till havet det är där min själ mår som bäst, att se vågorna och känna lukten av friheten.


Det blir mycket matlagning nu. Robban önskar sig rätter vi annars inte har ork till att laga.

Så vi passar på att äta gott nu och ha tid och laga mat tillsammans i köket.

Med go musik och skratt blir det goa rätter på tallrikarna.
Robban älskar Pastitsio och min blev inte så illa bemött :D Hahaha..

Träffade Georgina, min vän från vår affär, och vi pratade lite om allt möjligt.

Helt plötsligt sa hon: -Du ser verkligen ”Svensk” ut. Lite som i serien Vikings. Du har många drag som liknar dom. Jag log. Hon fortsatte med att förklara: -Ditt vita långa hår och din raka näsa, dina djupblå ögon, och ditt ansikte. Kattegatt är ert hav där vikingarna bodde. Här på Kreta älskar dom serien Vikings och alla deras gudar; Oden, Freja med flera.

Skrattade åt det, men när jag tänker efter så svarar jag alltid när de säger att ”det är kallt nu ute-Inte för en viking från Sverige, svarar jag, och ler tillbaka. Här är ju förvisso inte lika rått och kallt som i Sverige. Vi är vana vid alla slags väderlekar, Så jo - Jag är en viking i själen (lite grann i alla fall). Visst, det är ju ingen här som är lik mig nu, till utseendet och till ”viking” -likheten. Men till sommaren kommer alla vikingar från Skandinavien hit. Och då är jag inte ensam om mitt utseende.


Regnet & Fukten..

Det har regnat mycket i januari. Så uppe i bergens byar har de haft stora problem igen med översvämning och ras. Som tur är, försvann det på väg ner så vi slapp allt det vattnet här.

För det blir stora problem för oss här nere i svackan på Makrigialos kust. När det regnar så mycket kommer ju allt ner från bergen eftersom Kreta nästan bara består av berg.

I veckan fick vi en Soba ( Σόμπα ) som vi eldar med nu när det är för kallt på kvällarna. Runt 13 grader går det ner mot. Och med 100% luftfuktighet och vindar på 45 sekundmeter, blir det lätt kallt i betongväggarna. Skönt att sitta och mysa vid på kvällen med en bra film.

Det låg tjocka mörka moln över bergen som var helt svarta, nästan lite skrämmande. För alla vet vad som kommer - En hel del regn och storm, inte så mysigt i släptåget. Men som tur är kommer soliga dagar i mellan. Nu har vi det skönt för solen är framme och värmer upp oss alla. Och det har varit så ett par dagar nu. Men vi väntar dåligt väder igen med stormar och regn. Man kan se att förra årets översvämning visar sina spår nu i nya stormar och vattenmassor. Hamnens stråk tar enorm stryk med 2-3 meter höga vågor som slår mot pir och gångbanorna. Man har fortfarande inte ordnat längs gångstråket nere vid hamnen. Här har stora sprickor tagit över och nästan fått belysningen att hamna i vattnet. Jag hoppas att man ordnar detta så fort man kan. Här sitter vi ofta och funderar över dagens aktiviteter.Alla hotell ligger helt öde.

De väntar på att fyllas på med glada barn och föräldrar som längtar efter solens strålar och vara lediga från dagarnas stress. Gatorna är helt tomma uppe vid OBC och Vingresor -hotellen.


Mini By Line Kristiansen

Det är några affärer som är öppna, t ex Line's affär med barnkläder – (www.minibyline.com)

Line har även en webbshop som skickar till Norge & Sverige. Robban har hjälpt henne med sin webb butik och den har jättefina och supertrendiga klädmärken. Mest Grekiska.


Obelix pizza, Gabbiano's restaurang och alla de andra är stängda och öde. Så när vi går där känns det så konstigt att vara helt själva utan er alla turister.

Hotellens svarta, nersläckta lobby och dom tysta, nästan spöklika vindsusningarna känns som en skräckfilm, även om det är jättevackert här. Utan alla parasoll, bord, solstolar och människor, ser man hur stort det är. Ni kan läsa om vårt besök på Sunwing under vintersäsongen 2019 när det var stängt, och se lite bilder. Ni hittar det inlägget här.

Line i sin affär med superfina barnkläder för åldrar 0-16 år. Besök hennes webbshop: www.minibyline.com

Hoppas att ni ska fylla Makrigialos med ert skratt och komma hit snart för att njuta.

Njuta av livet i solens paradis och det vackra havet med sina varierande och symboliskt genuina turkos-blå nyanser som vi alla älskar att vakna upp till med utsikt över. Vakna till den söta doften av nygräddat bröd och cederträdens sav som cikadorna fått fram under sina timmar. Skuggorna som sakta försvinner i solens strålar som snabbt kryper sig upp på foten för att värma upp dig. Den salta vindpusten som tränger in mellan gardinerna och gör sig påmind om att det är dags att bada - Havet kallar...


"Kassörskan vinkade ivrigt åt mig "-Kom! Det finns paket!"

Goa sega gubbar & Go Dalmas.. Tro det eller ej! Robban berättade inte att vi väntade ett paket från Sverige. Tro min häpnad när jag slentriant slank in på den lilla posten här i Mackan och blev överraskad. Kassörskan vinkade ivrigt å