top of page
  • Skribentens bildRobban

Örnen Landar, Ingen mer Matfrossa, Makry-Gialos satsar

Uppdaterat: 5 okt. 2022

Då var det så dags för Touchdown – Mia skulle landa på Heraklion!

Kvällen innan hade jag tagit ledigt i fyra dagar fram för att kunna vara med Mia och bara ta det lugnt. Och nu på morgonen var det full kalabalik i Bender! Allt skulle vara perfekt här hemma innan Mia steg in i huset...

The Eagle Has Landed” - Mia landar i Kalo Nero

Trots att det var gott om tid så började jag dagen med att dammsuga och moppa golven.

Naturligtvis inser man inte klockan 06.00 på morgonen att man ska springa ut och in hela förmiddagen. Och man kommer dra in massa grus och jord.

Nåja. Kan meddela att jag fick moppa 3 gånger innan det var dags att hämta Mia.


Hundarna låg i soffan i vardagsrummet och iakttog mig, lite lätt fundersamma.

-Ska han fortsätta sådär hela dagen? Undrade man säkert.

Hundarna har varit ute sedan 06.00 på morgonen ute i trädgården, och jag är fullt upptagen med att sopa, plocka, kapa och rensa på verandan.

Här ska vi två snart spendera våra mysiga kvällar...


När jag väl hade hunnit klart med det mesta var det så dags att fara iväg och hämta Mia.

Ett underbart återseende med många pussar och kramar, men även tårar. Främst för vi varit utan varandra i åtta månader, trots att vi sa -Aldrig mer så länge.

Som förra rundan under Covid: Totalt 11 månader i rad utan varandra.


Hemma var hundarna tossiga och jag trodde att Vilma skulle krypa ur skinnet när hon såg Mia kliva ur bilen. Först tog det någon sekund, men när Mia kallade på henne så började hon gny och åla sig av längtan – Nu var det klart att Mia varit borta.

Mia på veranda i Kretas värme. Under alla år har vi alltid älskat vår veranda, oavsett vart vi har bott. Denna verandan finner ni på Ocean Beach Club och är tagen år 2008.

Inget hade förändrats i hemmet, konstaterar Mia och känner att det är totalt avslappnande och vara hemma igen. Hon längtade till stranden för ett bad. Och genast drog vi iväg för att doppa oss. Det blev ett härligt välkomnande denna dag.

Inte bara var jag nu ledig fyra dagar i rad, utan vädret var helt underbart.

Efter bad och lite mat, var det dags att slappa hela kvällen.

God mat och gött att dricka avslutade.

Nästa dag var det så dags att se över vad Mia ”lämnat”.

Hennes älskade ”kiwi” var kvar. En aning dammig och lerig.

Och efter ca 12 månader under presenning utomhus, vill hon få den upputsad och klar.

Hon har att göra, med andra ord.


Återstående dagar vi var ledig tillsammans var otroligt sköna och avkopplande.

Vi försökte hinna med så mycket vi kan och längtar nu efteråt till jag slutat för säsongen.

Då blir det massor av nya saker på agendan, men även nya spännande saker för bloggen.

Detta återkommer vi med såklart!

Stundande vecka i slutet av September, har Mia åkt på en förkylning och mår inget vidare.

Säkert omställningen som orsakat det? Men hon är på gång igen...


-Lycka är inget man får utan något man väljer...”

Uti Vår Hage.. Inget nytt under solen direkt.

Mia får ta över trädgård och det ska bli intressant att se hur vår flora på verandan reagerar?

Själv är jag en nitisk användare av plock och pill i jord och grenar, Mia lite annat. Vi får se hur denna mixen får blommor och växter att fortsättningsvis visa sig.

Själv tror jag att blommorna kommer må bättre av all uppmärksamhet och av inte bara få den sporadiska kontakten jag tilldelat innan och efter jobbet.


Katter på tomten börjar löpa och en hel del hankatter har därför börja hitta hit. Detta uppskattas inte av våra två hundar. Även om man inte gör något mot katterna, är detta nog för att man vill patrullera dygnet om.

Inte minst ska man varna och skälla femtioelva gånger i minuten då man hör katter utanför.Hört på Kaféet – Festivalstämning i Makry-Gialos

Då var det dag igen efter två års paus – Den 5:e Turistfestivalen i Ierapetra, Lasithi.

På grund av Corona har man inte kunnat arrangera detta innan, så det var med stor förväntan man nu drog igång årets femte installation.

Genom fyra dagar och via fyra städer, levererade man allt städerna kunde belysa för sin turism. Den 24:e startar man i byn Myrtos ca 16km västerut från Ierapetra, till att den 25:e besöka byn Kavoussi, 20km norrut.


Den 26:e ca 20.00 var det så dags att landa i Makry-Gialos och här fick man delta i byns välkomnande av lokala kommunpolitiker och Ierapetras borgmästare.

Men även chans att träffa aktörer som t ex Ving med Sunwing/O.B.C. Och Sentido Mikri Poli -komplexen representerade, fick folket i byn tillsammans med besökare utifrån, ta del av vad man erbjuder.

Man presenterade även planer i området och kommande event som berör den lokala turismen. Allt avslutades med mat, musik och skådespel med teatergrupper.


Festivalen avslutades i Ierapetra den 27:e.

Ni kan läsa mer om arrangemanget och dagarna här och även här.

Ierapetra förbereder även i skrivande stund kommande Internationella Maritima Organisation's (IMO) firande av Marina Dagen den 29:e September.

Ierapetras borgmästare Hr. Kalantzakis framme vid podiet i hamnen, Makry-Gialos.

Min vän Vaggelis med sina fräscha rätter för Atlantica Mikri Poli i Analipsi, Makry-Gialos.

Även Ving med sitt Ocean Beach Club och Sunwing är här med sina läckerheter.Kontroll på frossandet när du kör?

Greklands direktiv i lagen, närmare bestämt artikel 13 paragraf 40.

Där man klargör att man måste ha två händer på ratt eller styre under färd med fordonet, och endast då man ska ge signal med färdriktningsvisare tillåtas släppa ratt/styre och ha ena handen fritt. Med tanke på att 0,000002% av grekerna använder signal när man svänger, kommer det gälla alla.


  • Det är förbjudet att framföra sitt fordon med t ex mat, kaffe etc. i handen under färd.

  • Begrepp ”fordon” är t ex: cykel, moped, motorcykel och bil samt 3-hjuliga motorfordon.

  • Bötesbelopp hamnar på €100 och ett omedelbart fråntagande av körkort som gäller i 30 dagar för förare av fordon som helt hindras i sin körning (en eller båda händer).

  • Förare som kör med en hand, använder andra till annat, väntar en böteslapp på €80.

Själv är jag väl inte helt oskyldig, vare sig i bilen eller på mc:n. Men jag försöker vänta till jag kommer fram till jobb. Ibland blir det att inta en bit Spanakopita på väg, speciellt när det är tätt mellan leveranser och väntande turister som trånar efter sin frihet i ett fordon...

Å andra sidan lär det bli svårt att få många av grekerna att inta sin frappe sittandes stilla och inte på väg till jobbet. -Time will tell...


Ny satsning på EKO- & Bilologiskt i Makry-Gialos - Regionsmöte

Mötet som hölls tog upp det ca 3 månader gamla (redan klubbade) beslutet om att införa ett nytt vattenreningssystem för Makry-Gialos.


Mötet hölls under ledning av Ierapetras borgmästare Hr. Kalantzakis, och var mellan ansvariga politiker för Makry-Gialos med de leverantörer, speditörer och entreprenörer vilka juridiskt fick genomgång på kommande byggen samt på planlösning i området för den nya centralen. Med på mötet var även representant för Buss- och lokaltrafik i Heraklion/Lasithi – KTEL.

Sittande höger på bild (från vänster) Hr. Manolis Kapetanakis och Hr. Titos Gorgolakis från Makry-Gialos kommun.

Syftet med den nya ekologiska och biologiska centralen för vatten i området, är primärt för att sortera spillvatten och avlopp. Men även att investera i nya och alternativa medel för att bistå området med vatten och vattenrening.

Speciellt förnyelse av brunnar, avlopp och filtrering under regnperiodernas nedfall som kan vara påfrestande på vägar, trafik och säkerhet.

Men även svårt för brand- och räddningstjänst i området.

Bygget startar den 28 September i år och väntas pågå i etapper.

Rekordår för Ierapetra trots känsla av minskad turism

Då har man släppt rapport, eller rättare sagt. Så har ansvarige Hr. Georgos Vardakis som är Chef på Hotellförbundet för Ierapetra och Sydöstra Kreta(Σ.Ξ.Ι.Ν.Κ.)uttalat sig om resultat efter mätningar från 2019 till 2022.

Speciellt har bokningsfrekvenserna på hotell stigit till 80%-85%

Mycket nya arbetstillfällen har skapats. Speciellt då många lämnade sina arbeten 2019 under pågående Coronakris. Nu råder personalbrist hos många hotell i området.

I hans utlåtande beskriver han bland annat att;

"-Trots att 2019-2022 varit på en stigande trend. Är det fortfarande svårt att sia om nästa års turism. Speciellt med tanke på kommande vinter el- och energi kris."

För att slutligen avsluta med att han tror att det kommer vara en svår start på 2023-säsongen, som fortfarande är lika svår som övriga 4 år som har gått.

Själv hoppas jag på att man även 2023 öppnar upp för en tidigare start av säsongen.

Och naturligtvis hoppas jag att vi alla på denna planet slipper fler kriser och eventuella karantäner?

Ni hittar mer information via länk här.

-Chansa och ta risken, eller förlora möjligheten...”

EL-Special

Vi har bestämt oss för att lägga upp själva El-special på hemsidan i en egen flik under ”Nyttig Info”. Mest för att frågorna varit många kring elräkning, priser och leverantörer, men även om info kring vattenräkningen (bevattning specifikt).

Så, vi ber om överseende och välkomnar er snart till en egen sida som belyser detta.

Det finns även mer i planerna.

T ex. en egen del på hemsidan som ligger i startgropen, där vi kommer ta upp t ex Trädgård, Odling och Uteplanering (s.k. Landscaping).

Här kommer finnas utdrag och lagar om t ex; odling, bevattning, grus på väg, uppfarter, staket, mur, garage, CCTV övervakning och annat juridiskt som kan tänkas vara aktuellt för era fastigheter tas upp.

Men även om olika entreprenörer och leverantörer aktuella inom områdena.

Vi kommer använda råd och information från Arkitekt och även från ansvariga organ som hanterar detta. Vi råd sakar i ämnen med Juridiskt ombud för kommunen.

Kommande på hemsidan...

Tillbakablickar i bild – Första vintern..

Något vi propsat på bestämt hos alla som ska bo här under vintern är att se över sitt boende.

Det spelar egentligen ingen roll om man äger eller hyr sitt boende, ska man stanna här över vintern kräver det lite att tänka på och som bör tas på allvar.

Viktigt är att det håller tätt i huset och att befintlig ventilation fungerar ordentligt.

Inte allt sällan så känner man till Kretas härliga subtropiska somrar med svala vindar och varma soldagar. Men vintrarna är skoningslösa och väldigt fuktiga ska meddelas.

Många fastigheter har tyvärr alldeles för dålig ventilation samt isolering.

Vilket orsakar drag och fukt. Och även i vissa fall Svartmögel.

Visst kan man elda ut fukten, men med en luftfuktighet mellan 85-95% är det svårt att med värme få ut fukten. Visst går det t ex med kamin och alternativa värmekällor.

Men dessa kan inte påverka fukten utifrån.

Den tar sig in via ofta dåligt tätade fönster, dörrar, tak och golv.

I en hel del fall även via väggar utan fuktspärr.


I flerbostadshus kan svartmögel uppstå i badrum, kök och på uteplatser.

Bra ställen att vara uppmärksam på är under köksbänk, i tak och längs kakellister i dusch/badkar.

Svartmögel är luftburen, så ofta kan man se sporerna samlas i hörnen uppe i taket.

Har ni mögel, eller även svartmögel? Kontakta värd eller ansvarig för underhåll på fastighet.


Tänka på! -Även möbler blir drabbade av svartmögel.

Så har ni fått in det är det med stor sannolikhet att detta även satt sig i era möbler.

Populärt är även att ha plantor och växter precis intill husväggen.

Mycket vackert såklart, och ett känt inslag i Kretas vardag som alltid lockar till vackra bilder.

Men direkt förödande för husfasader och är en direkt fukt-fälla -Undvik!

Trots att vi kontinuerligt skrubbat med vinäger, såpa, klorin och andra huskurer, kom svartmöglet tillbaka.

Så, till vår första vinter här.

Nu visste vi redan hur vintern är och kan vara, men vi visste inte att just denna vintern skulle bli tusen gånger blötare och kallare än åren innan. Så, det var bara till att packa upp vinterkläderna vi hade med oss från Sverige.

Svartmögel stod som spön i backen i varje hörn, i varje rum.

Fukten spred sig ner i väggar då man inte fuktspärrat vare sig väggar eller tak, vilket fick kakelgolv att bågna och smälla(?). Ni läser rätt – Smälla!

-Pang! sa det en kväll och det skulle visa sig att golvet i ena sovrummet nu stod upp som en båge och även lyfte gästsängen härinne. En vecka senare hände samma sak i ett annat sovrum.

Situationen var ohållbar, och akut!

Som kallast inomhus hade vi 13 grader och hur vi än eldade på med värmen fick vi aldrig det varmare än 15 grader. När vi så småningom insåg att det var dags att röra på oss, skulle vi även få stöta på den osynliga moralen som kan visa sig hos oseriösa människor.

Nu finns dessa människor överallt, och är inte unika för Kreta, inte alls.

Men vi insåg snart att vi kan bara lita på oss själva och fick lära oss vad, när och hur som gäller fortsättningsvis. Och så blev det.

Skämtar med Mia i allt elände - Presenterar Mia's nya El-moppe ! Inte populärt, hahahah...

Denna tid var enormt stressande och orsakade många bittra fighter mellan oss och värdar.

Det gav oss mer blodad tand om att detta absolut var rätt för oss, och värt att kämpa för.

Vare sig jag eller Mia ger oss lätt, samt att motstånd triggar oss bara mer till att övervinna.

Trots ett rent helsike, mötte vi många vänner och goda människor här och då.

Människor vi än idag har kontakt med och träffar då och då.

Man stöttade oss, stod på vår sida och visade sig hjälpa oss när vi stod som mest ensamma.

Detta är vi oerhört tacksamma för idag och älskar varenda en av dessa människor.


En gemenskap och gemensamhet vi skulle möta igen efter något år.

Om detta i nästa Tillbakablickar i Bild i mitt nästa inlägg.

Men nu ser jag fram emot Mia's första inlägg efter hemkomsten...


Ljud i tillvaron den sista tiden:

Imany: https://www.youtube.com/watch?v=b1_B-IKEufg

Michalis Stavroulakis: https://www.youtube.com/watch?v=Rd8ESVLoTf

N. Christoulakis & S. Papadakis: https://www.youtube.com/watch?v=Ig9_zhC3yoA

Giannis Kalatzis: https://www.youtube.com/watch?v=FH8iRU7PCws

Gamma Skies: https://www.youtube.com/watch?v=wm57TKWakSsKommande Inlägg:

  • ”Hört På Kaféet” fortsätter rapportera.

  • Tillbakablickar i Bild – April med en Katastrof!

  • Lite uppdateringar från ”Mackan”.

  • Uti Vår Hage & Uti Naturens Hagar.

  • Tillbakablickar – Vi tittar tillbaka på resans små ljusglimtar … och massor av mer kul, trevligt och helt Underbara Makrigialos & Lasithi!


Glöm inte och Gilla Enkelbiljett / Kretabloggen´s Facebooksida och prenumerera på vår Youtube kanal! - Ingen registrering krävs!

Klicka bara på ”SUBSCRIBE” eller på den lilla klock-ikonen på Youtube, så får ni alla uppdateringar direkt i luren. OBS! Att prenumerera eller läsa bloggen är gratis och kostar absolut ingenting!

Vill ni hellre läsa bloggen när och var ni vill? Hämta hem vår egna Kretabloggen App i telefonen eller läsplattan. Ni hämtar den helt gratis här: http://wix.to/gsBqDIs?ref=cl Ni kan även hämta hem den i er telefon via bloggen uppe i menyn under ”Länkar”.

Ha det gott på er!

Och Tack för att väntat på vårt inlägg.

Samt att ni tar er tid och läser vår Blogg!

Var rädda om er och anhöriga. Det finns bara en av dig.

Och var försiktiga - Simma lugnt där ute i livets ocean!

Goa hälsningar! /Robban


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page