Mat & Gott - I Våra Kastruller och På tallriken

Ingen annanstans njuter vi mest av vårt Kreta än i vårt Kök.

Har fått lite frågor om vi inte kan lägga upp recept på mat vi lagar här hemma?
-Visst kan vi det! Inte för att dom är mer speciella än alla er andras mat, men kör på.

Här delar vi våra egna recept och mat tips, men även era recept ni läsare delat med er.

Robban har myntat sitt egna uttryck om den Grekiska maten:

"Gremami" - En egen unik förlängning på t ex. Umami som den femte grundsmaken.

Vill ni ha era recept här?

Ni kan skicka in era recept till oss på: miaochrobban@gmail.com eller via ett PM på facebook.

 

Robbans Tzatziki:

Detta behöver ni till ca 5-8 personer

(Eller till Robban i 2 dar, som Mia skulle sagt).

  • 1 liter Naturell Yoghurt

  • 2,5 dl Crème Fraiche

  • 1 stor Gurka (eller 1 Stor Zucchini)

  • 2 Vitlökar

  • nypa Örtsalt

  • nypa Svartpeppar

  • nypa Mynta (eller Persilja)

  • Lite ringlad honung

  • Olivolja

  • Oregano*
     

Giv gurkan och salta allt. Låt rinna av i durkslag i kyl.

Blanda Naturell yoghurt och Crème fraiche.

Krossa vitlöken och blanda ner i såsen (PS. Ni kan ha mindre vitlök i om man så önskar).

Häll i kryddorna och örterna och rör om allt. Ställ in i kyl ca 1-2 timme.

 

(efter ca 1 timme)

Ta ut gurkan och krama ur all vätska, och blanda ner i såsen. Ringla i ca 1 msk honung och smaka av med Olivolja och rör om.

Strax innan servering:

Ringla över olivolja och toppa med 2-3 oliver.

*Pudra med lite Oregano (smaksak).

-Kali Orexi!

 

Robban om:

Först ut är min tzatziki som jag lagat på samma sätt i 30 år, minst.

Själv har jag lärt mig den av Giagia, med en hel del ändringar i receptet ska tilläggas.

Man kan variera den som man vill och man kan använda grekisk yoghurt direkt. Själv så tycker att naturell yoghurt get lite extra ”sting” med sin syra. Och konsistensen vill jag kontrollera med Crème fraiche.

Passar bra till grillat kött och går lika bra att ha till smårätter (mezedakia).

/

Robbans Lant-Bolognese på Kalv & Nöt. Och svalkande Ayran:
Detta behöver ni till ca 4 personer.

(Eller till ”Robbans middag + 1 lunchlåda” som Mia skulle sagt).

 

  • Ca 500 gram Kalvkött & Nöt (mix)

  • 2-3 Gula Lökar

  • 2 Vitlöksklyftor

  • En nypa Rosmarin, finhackad

  • Ett fingerrnyp med finmalda Spiskummin (Smaksak)

  • Olivolja (naturligtvis från Kreta)

 

Till såsen:

  • 2 Burkar passerade Plommon tomater

  • 1 msk Finhackad Oregano

  • 2 Lagerblad

  • 1 msk Tomatpuré

  • 1 Tärning köttbuljong

  • En näve Körsbärstomater, i halvor

  • ca 50 gr Riven Parmesan (eller Kefalotyri)

  • ½ Glas Rödvin (Fungerar utan, för alkoholfritt alternativ)

  • 1 Finhackad Chili (Smaksak)

 

Ayran:

  • 5 dl Liter Naturell Yoghurt

  • 5 dl Vatten

  • 2-3 kryddmått Salt

 

Blanda ihop Vatten och Naturell yoghurt och vispa till skum på utan. Vill man ha mer skum kan man byta ut vattnet mot Kolsyrat vatten. Detta skummar drycken mer.
Vill man kan man även ha i lite pressad gurksaft i ayran.

 

Börja med att använda en lite större gryta. Ha i rikligt med olivolja.

Häll ner hackade vitlöken och låt få lite färg. Olivoljan ska få lite av vitlökens olja.

Ha därefter ner hackad gul lök. Blanda ner Rosmarin och Spiskummin, rör om allt.

När löken fått en gyllenbrun färg, blanda ner köttet i grytan och rör om allt noga i ca 3-4 minuter.

När köttet fått lite färg, lägg på locket. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 20 minuter under lock. (Vi behöver all vätska som droppar ner i köttet från grytlocket nämligen..)

 

Blanda ner övriga ingredienser till såsen i grytan (förutom osten). Höj värmen lite.

Låt puttra och rör om under ca 1 timme. Krossa alla plommontomater med träskeden.

Allt ska puttra ihop till en tjock fint glänsande sås.

Rör sen ner den rivna parmesanen och låt koka igen i ca 15 minuter.

 

Koka Pastan enligt anvisningar. Ha rikligt med salt i vattnet!

OBS! Bäst blir det att ha ner pastan i såsen och försiktigt blanda allt. Ger mycket mer smak då pastan suger upp såsen. Men tänk på att värmen i såsen kan ”koka” pastan lite extra och kanske få den att bli överkokt. Koka pastan lite al dente så brukar det vara okej.

 

Till servering:

Servera med skivat lantbröd.

Strö över färskriven Parmesan (eller Kefalotyri).

Iskall Ayran.

Robban om:

Denna Bolognesen (μπολονέζ), är ett recept jag modifierat ett antal gånger. Främst på grund av att kalv är dyrt i Sverige. Men även för att jag inte hade råd som ung helt enkelt.

 

Nu är det ju så att, det inte är en ”äkta” Bologna sås. Såsen har inte lagats av en tant i blommigt förkläde som använder sina egna örter och slaktade kalv. Låt oss kalla det en ”bolognese-aktig” sås då? I Sverige försökte jag alltid använda Grekiskt tillverkade produkter så mycket det gick. Men det går såklart absolut lika bra med alternativen i affärshyllan.

 

Jag har provat receptet med viltkött i, och det funkar. Men det är mindre ”såsigt”. Och sås vill man ha till pastan. Själv tycker jag att pasta ska vara bäraren av såsen, och helst lite al dente också.

Jag använder no.7 på pastan (linguine), även om no.1 (väldigt tunn) är bäst enligt Mia.
Jag tycker att No.7 tar med sig såsen samt att den inte blir ”för mycket”, trots att den är lite tjockare. Prova själv!

Som tillägg har jag en dryck från min barndom som alltid fanns där runt husknutarna.
På gårdarna där jag växte upp, fanns många familjer från Turkiet, Palestina, Libanon och Albanien. Dom använde Ayran till mycket i deras mat och tilltugg.

Själv anser jag ayran vara fräscht och en bra kombo till stark mat. Men även till lite mustigare kötträtter. Ayran är måste till t ex. Spanakopita eller Burek. Men dricks ofta tillsammans med Kokoretsi.

/

Robbans Mixade Böngryta med ”Kretakorv”:
Detta behöver ni till ca 2-4 personer

(Eller till ”Robban och kvällsfilmen” som Mia skulle sagt).

 

  • 4-5 st Rökta Kalvkorvar (Creta Farm/Yfantis)

  • 1 burk Vita Bönor i tomatsås (Kyknos)

  • 1 burk Kidney Bönor i vatten (Kyknos)

  • 1 burk Gigandes - Bondbönor i olja (Palirria/Elomas)

  • 1 burk Passerade Tomater (Greka)

  • 1 stor Röd Spetspaprika

  • 2 Gula lökar

  • 2 Vitlökar

  • 1 tsk Kummin

  • 1 msk mald Söt Paprika

  • Salt & Peppar

  • Lite Färsk basilika

  • Olivolja

  • En klick Grekisk yoghurt

 

Börja med att hacka vitlöken och bryn lätt i olivolja.

Skiva korvarna i ca halvcentimeter tjocka skivor och lägg ner i grytan med vitlökarna.

Hacka spetspaprika, lök och lite basilika och lägg ner i grytan.

Bryn med korv och vitlöken.

Sänk värmen när löken svettats klart och paprikan är mjuk.

Löken ska nästan vara genomskinlig.

Ner med all krydda. Rör om allt.

 

Vänd därefter ner Vita bönorna i grytan med sin sås.

Skölj Kidneybönorna från all ”såpa”.

Det ska inte vara färgat vatten när ni sköljer ur dom, då är dessa redo för att läggas ner i grytan. Är det lite torrt i grytan kan ni hälla på ett halvt glas vatten.

Häll ner Passerade tomaterna i grytan. Rör om.

OBS! Sänk värmen. Ska sjuda på svag värme med lock på.

(efter ca 30 minuter)

Häll i Gigandes med all olja.

Rör ner i grytan försiktigt! Bönorna får inte gå sönder.

 

Till servering:

Servera med skivat lantbröd.

Toppa tallriken med en riklig klick kall Yoghurt (eller Smetana).

Robban om:

Denna grytan gör sig såklart bäst med förvällda bönor som fått ligga över natten med byte av vatten osv.

Nu är det inte alltid man orkar eller kan stå med detta ett dygn innan. Så jag anser att det är okej att ”fuska”. Men, man fuskar endast med bra kvalitet.

Jag har även lagt till tillverkaren inom (parantes) ifall ni kan få tag på dessa i affärshyllorna där hemma? Vill man inte använda korv, kan man med fördel t ex ha i ”köttbullar” av zucchini (Kolokithokeftedes).

 

Lat som man är, har jag även haft i korv som smakar som falukorv... inte poppis.

/

Mia's ”Robbans Favorit”:
Detta behöver ni till ca 4 personer.

(Eller till ”Robbans film” som Mia skulle sagt).
 

  • Ca 500 gram Nötfärs

  • 5 Skorpor

  • 1 Gul lök (Rödlök om den inte är för stark)

  • 1-2 Vitlöksklyftor (mängd efter smak)

  • 1 ½ dl Mjölk

  • En nypa Persilja, finhackad (mängd efter smak)

  • Oregano

  • Svartpeppar (Nymalen)

  • Salt*

  • 1 Matsked Strösocker

  • Lite smulad Fetaost (*skippa saltet då)

  • Olivolja (naturligtvis från Kreta).
     

Blanda Skorpor med Mjölk.

Krossa Vitlöken och lägg i smeten.

Ha ner Sockret och Persiljan.

Smula ner Fetaosten (Använd inte salt om du har feta).

Rör om och låt smeten stå i kylen i ca 30 minuter.

 

Blanda ihop Blandfärs med skorpsmeten.

Krydda med Salt, Kummin och Svartpeppar. Och ha i små bitar av Löken.

Gör små biffar, krydda med Oregano.

Stek tills dom får en fin färg i stekpannan.

 

Till servering:

-Servera med grekiskt lantbröd.

-Smakar underbart i Wraps, t ex Tortillas.

-Ett glas välkyld Marouvas alt. Porter.

Robban om:

Mia's egenhändigt designade Bifteki.

Efter Robbans favorit ingredienser. Och lyckat blev det!

När Mia frågar vad jag är sugen på för middag, speciellt till helgen. Blir det ”Robbans Favvis”. Detta är Bifteki med oreganowraps.

Till detta har vi tzatziki, feta egen chili och grönsaker.

Bäst tycker jag att det smakar med kalvfärs till Mia's Bifteki.

Mia är inte glad i kött som ni vet, så det blir nästan alltid jag själv som får avgöra köttet i Favvisen.

/