Uppdaterad: maj 18

-Har vi åkt förbi Point of no return? Ska vår livsresa sluta såhär?

Snart två månader i karantän. Livet känns som en dimma. Man har tappat känslan för allt vad vardag heter. All energi går åt att lösa problem. Att hitta lösningar på saker som borde vara självklara – När ska denna j-la skiten ta slut? Hur mycket ska vi orka?

Då! Plötsligt! - Grekland öppnar. Nu ska vi väl ändå kunna hämta oss? Hitta vägar för att klara oss? Ska detta gå vägen? Har vi tur nu, efter all otur och ska vi få en chans att resa oss upp? Många frågor. Svar har vi slutat vänta på. Vi har slutat tro på vad regeringar säger.

Förhoppningsvis ett avslut på en era – Med nya hopp och förväntningar om en ny.


Vi har inte haft lust att skriva. Eller, vi har skrivit båda två, men inte med motivationen på topp.Vad ska vi skriva om? Tråkigheter, vecka efter vecka? Det får man så mycket av i media idag så vi behöver inte fylla på med mer.

Skrivkrampen har varit som värst dom daga vi inte ens orkat göra annat än att bara sitta och glo. Det blir ju inte mycket bättre av att det har varit strålande sol och badväder samtidigt som det varit karantän. Vi är medvetna om att vår attityd i inläggen blivit lite ”surare” och lite med ”arga” i sin ton kanske. Men vi lovar att det har absolut inget med er att göra. Det är bara situationen som gör att man blir trött, misstänksam och avig. Men så är det för alla.

Vem längtar inte till Kreta - Sitta vid en hamn och äta en underbar meny?

UD, Ambassad och Konsulat – Treenigheten i dagsläget.

I dessa tider är det UD och Nyhetssändningar som går varma här hemma.

Vi följer uppdateringar på diverse hemsidor och slukar all info som resebolag och flygbolag lägger upp. Och inte minst – Vad de två länderna rapporterar i direktsändningar.

Vad vi har lagt märke till nu under pandemi och kriser, är att man inte har full pejl på vad man inom Europa faktiskt delar. Man prata olika, och om olika saker.

Man använder ord som ”Corona” till i princip allt och även lite till. Man bråkar mest om varför vissa har mer än andra. Eller vem som har rätt taktik i sin bekämpning av Covid-19.

Rätt eller fel? Det får tiden utvisa sen.


Just nu handlar det om att få fram tillförlitliga tester som kan användas med snabba resultat.

Idag har intensivsjukvården tester som tar i tre ”kategorier”, och har ett provsvar efter ca två timmar. 100% är testerna inte, men ger en ganska klar indikation vart man står i förloppet, och det är minst lika viktigt. Men, vi behöver få fram ett tillförlitligt test vilket även kan ge svar relativt snabbt. Som kan användas hos distriktsmottagningar runt om. Och på äldreboenden.


Här, i Grekland, väljer man att vara rak mot folket. Man väljer sina ord, för att man vet att man kommer hållas ansvarig för dom ord som väller ut. Så, analyser och analyser, är lösningar för den Grekiska regeringen och riksdagen. Å andra sidan är det en garanti för oss som ska rätta oss efter informationen.

Den grekiska regeringen har varit bra på att ge info.

I början, den första veckan, var det lite si och så, men man raskade upp sig ett par snäpp. Speciellt när dom första fallen rapporterades in. Här på Kreta har vi varit skonade. Och alla är så stolta i byn. Inget är gratis, så det har kostat alla här - gammal som ung, rik som fattig, arbetare som företagare...


Vi vet alla att greker är oerhört sociala. Som folk och nation.

Att vara tillgänglig är viktigt. Och familjen kommer först. Karantänen har varit en mycket stor påfrestning på grekerna. Och speciellt för dom äldre. Man är beroende av sina anhöriga och den näst intill upprepade kontakten varje dag. Så, jag trodde inte att man skulle hålla efter de restriktioner vilka basunerats ut. Men, det har man gjort - Prickfritt och klanderfritt.. nästan.

Här på ön har man sluppit mycket av smittan. Inte minst för att man valt att inte bara isolera sig som människor, utan även hela öar som släckt ner. Allt för att inte släppa igenom något alls. Själv har jag följt sändningarna med kyrkan i Ierapetra, som sänt online hela påsken.

Lilla kyrkan (Kapellet) i Mackan har varit stängt sedan Mars. Många sitter utanför nu och väntar.

Så, hur har det funkat då? Om man nu ska följa den grekiska rekommendationerna men samtidigt försöka sig på att förstå den svenska? För tro mig. Det här med ”-Vi ser att man kanske måste...”.

Eller att ändra beslut nästa dag, för att några timmar senare höra via press och media att man ändrat igen. Visst är det tuffa beslut att ta. Men folk är vuxna nog att själv ta ansvar.

Kanske inte alla. Jag tänker då på dom som trots varningar, åker på skidsemester och umgås på klubbar och event med hundratals personer i trånga lokaler. Det är upplagt för spridningar.

...Och så blev det.Ambassaden har i princip inte gjort ett jota - Alls! Hmmm... Kan det stämma?

Även om vi är med i UD's rekommenderade grupp(er) Och satt upp oss på t ex Svensklistan. Har vi inte hört något från någon av dom under pandemin. De enda som hört av sig är flygbolag och sekreteraren på Kansliet i Heraklion.

Här har man försökt så gott man kan, att förmedla ett flyg via Norge. Eller boka själv med andra flygbolag? Och tro oss! Vi har provat många olika försök.

Så fort man bokat så – Vips! Nästa dag dånar det ner ett meddelande om att även denna resan är inställd. Så har vi haft det i fem (5) fall då vi försökt boka. Via Bryssel, Frankfurt, Oslo och andra, vilka alla säger samma sak som flygbolag ”-Ja, ni får tillbaka era pengar för bokningen. Men det kan ta mellan 1 till 2 månader”. Dom senaste flyg/resebolagen svarar inte ens med en tidslängd, utan bara ”-Det kan dröja, Länge!”.

Nästan alla pengar vi äger och har, är nu uppbundna i bokningar som vi inte vet när dessa återbetalas - Så nu har vi inget annat val än att leva på Raskens -diet :)


"En pandemi, liksom? Nu kan det väl ändå inte bli värre?"

Avbokningar, löften och oseriösa besked – Flygbolag i kristid.

Jo, jag nämner det i ovan del och text – Hur flygbolag beter sig.

Somliga bryter medvetet mot lagen.

Man väljer att ge sk. ”Vouchers”, vilka är värdelösa om man inte ska resa detta året, och inte nästa heller. En Voucher täcks inte upp av återbetalningsklausuler då detta är ett val köparen själv valt som alternativ, dvs. - Säljaren har erbjudit er ett alternativ, vilket ni tackat ja till.


Och, något mer att tänka på.

Även om man säger att detta är säkert och lovar guld och gröna skogar. Ska man ha i åtanke att, vid en rekonstruktion, eller konkurs. Är det inga vouchers som gäller.

Många återbetalar inte vouchers vid konkurs. En voucher då är lika mycket värd som en 3 000 kr kupong på ICA efter att denne gått i konkurs.

Ni kan ju pröva ställa er utanför och hävda att ni ska in och hämta varor för 3 000 kronor.

Det är cash och direkt överföring tillbaka på konton och betalkort.

Betalar man med kort är det lättare, och snabbare (?) - Nejdå. Det tar lika lång tid.


Vi har fått tillbaka pengar för en av de resor vi avbokat. Det var Ving som betalade tillbaka. Och det tog ca 1 månad. All heder till Ving, som håller vad man lovat sina kunder. Ett stort plus till er på Ving, och på Ving supporterled.


Mest avskyvärda bolag att ha och göra med (för oss), har varit Lufthansa.

Drygare företag finns inte. Dock har vi haft bra erfarenheter innan med dom. Men det var många år sedan. Deras service nu är ju något att... låt oss säga – Önska!

Trots att jag försökt få svar på om pengarna kommer återbetalas, svarar deras support, vilken svarar med en privat .gmail -adress, att man inte kan lova utbetalningar i tid, men att man kan ge vouchers så länge.

Så fort jag svarat deras support, återkommer man med att man inte kan svara på frågan i mail. Man måste vända sig till deras hemsida och där skicka ett meddelande till deras avdelning för återbetalningar – Då vi gjort detta – hela tre(!) gånger – får vi som svar att man inte kan svara på frågan i … bla bla bla... Så går det runt igen.


Dessutom har man tagit bort den delen på sin hemsida som informerade om återbetalningar på resor vilka blivit inställda pga. Covid-19. Har tagit en skärmdump på det, samt frågat varför detta är borttaget från info -sidan på deras hemsida? Och mycket riktigt. Svaret kom:

"-Tyvärr kan vi inte svara på det i…..” Och så är det igång.

Pajasar! Borde inte få ha hand om försäljningar.


Att leva på knivseggen – Vinna eller försvinna?

Som ni vet, har vi inte lyckats komma iväg till Sverige för att jobba. Och såklart orsakar det både oro och stress. Vi har haft en budget att klara oss på, och med facit i hand – Vem hade kunnat ana en pandemi under Februari skulle slå till nästa månad? Snacka om otur. Och ofta när vi pratar om allt över en fika ute på terrassen, ser vi på varandra, tysta. Och tänker - ”Vad mer kan gå fel?”.

En pandemi, liksom? Nu kan det väl ändå inte bli värre?


Vi har försökt få tiden att gå här hemma. Mycket prat om framtid såklart. Men även om tankar och idéer om framtiden. Om hur vi ska gå vidare nu? Vad kan vi göra för att hämta in?

Tidvis är inte motivationen på topp för att skriva, även om man försöker få ner ett par rader om dagen. Men det blir inte så mycket att skriva om. Mest tråkigheter och tjat om smittan, det får man så mycket redan så det behövs inte med på bloggen heller.


Positivt finns, såklart! Massor! Vi har kämpat innan och det känns som att vi då kämpat mot mycket värre saker än detta. Att vi växt samman … mer?

Att vi inte bara vet utan även känner samma utan att prata om det.

Pengar har vi aldrig haft. Definitivt aldrig i överflöd. Och pengar har vi alltid sett som nödvändigt ont för att nå våra mål. Nu i kristider ser man hur beroende man är av pengar. Inte minst i Sverige.

Såklart även här, men här har vi fått ett otroligt stöd av familjen här! Man är värdefulla för oss.

Utan deras stöd skulle vi haft mycket svårare att klara vardagen. Att hålla näsan över vattenytan går an, Men är nedbrytande i längden. Så, vi är så innerligt och hjärtligt tacksamma över att få ha alla dessa underbara människor i vår vardag. Så, är det sagt. Viktigt!


Tankar i Mackan – Nu kommer turisterna!

Den allmänna sinnesstämningen i byn, är att allt kommer bli bra. -Det blir som det blir.

En konstig närvaro av att turisterna kommer igen - Såklart dom gör! Varför skulle dom inte?

Kreta har ju ingen Covid-19. Inte ett enda..

Förhoppningen om att får ruljans på sin lilla supermarket eller souvenirshop är på topp.

Många väntar på att få sina sändningar med saker att sälja. Det har varit svårt att få sina saker sedan Januari/Februari i år. Speciellt om man importerar från länder utanför EU.

Första rundan på olivlundarna har varit nu i slutet på April. Vända jord och få bort ogräs och annat som drar näring från träden.


Livet på landet...

Dieseln var dyrare i år, så även uteblivna bidrag pga. Pandemin. Och många bönder kunde inte sälja sin skörd heller då affärer inte fick sälja inköpta grödor från dom lokala bönderna.

Flertalet bönder fick bränna sina skördar i början av smittans inferno. Och kämpar för att få någon ersättning för den förlusten. Man fruktar ett priskrig där odlaren själv blir förloraren.

En minimigräns för handeln med grönsaker och frukt är under debatt.

Växthusen har inte haft brist på arbetare denna säsongen iallafall. Med 90% av byn utan jobb sedan Mars, är det en självklarhet att man tar det som finns. Konkurrensen är stenhård.

https://radiolasithi.gr/m-kalyvas-anagki-gia-efarmogi-katotatis-timis-kai-dimioyrgia-paratiritirioy-timon-agrotikon-proionton-stin-ierapetra/...och tomt i kassan.

De som väntat på att få börja jobba nu i början av April, men fått stanna hemma. Kommer få lön från staten för att täcka upp. Även de som endast arbetar säsongvis får sina pengar. Ungefär som vår a-kassa. Mellan 800€ och 550€, beroende på arbetstider och område man arbetar inom.

Man har delat upp arbetsgrupper i sektioner där kommunala instanser och industri får först.

Sist lär väl bli bönderna..

Småföretagen får bidrag för uteblivna intäkter och då primärt för att kunna betala hyror.Lån har varit frysta sedan i början av April, men nu börjar bankerna ta betalt igen. Och det är tufft för många branscher som lånat pengar inför denna säsongen. Nu när den uteblir.

I Fredags (15/5) hade man en telekonferens där man bl.a. tog upp Sitia flygplatsen och dess läge för kommande handelsled. Med sträckan Sitia-Pilalimata, som går utanför Makrigialos, vore det en ekonomisk försvarbar delsträcka då man kan koppla samman den lokala handeln med resten av Kreta. Denna går idag primärt mellan Chania-Heraklion, och Rethymno som knutpunkt.

Då bristen på större och modernare hamnar i Lassithi är en del av det som håller tillbaka en snabb återhämtning av områdets handel och export.

https://radiolasithi.gr/aerodromio-siteias-kai-voak-stin-tilediaskepsi-metaxy-toy-yfypoyrgoy-ypodomon-kai-ton-proedron-ton-omospondion-kritis/Media

Jag läser i många grupper på sociala medier och i forum som hanterar Grekland som land och ”sin” turistfavorit. Här kan jag se att många stannar hemma i år, och avbryter sina inplanerade semestrar i Grekland. Ett val som är ytters individuellt och alla måste få ha sina orsaker.

Men, man ska ha i åtanke, att Grekland, och speciellt dom små och mindre öarna, har en tuff framtid framför sig. Jo, naturligtvis - det har även alla i Sverige, Norge. Och alla andra länder som turistar. Men, man även har egna liv och vardagar hemma i sina länder.

Klart och riktigt! Men, åter ett ”Men”.

Glöm inte för guds skull att många av oss som läser på nätet på skandinaviska sidor, och bor i Grekland, även har vänner och infödda som lyssnar. Man hör vad som sker..


Man vill inte tro det, men så är saken. Många av oss som bor här får många frågor om Svenskarna kommer i år? Vad vi tror om saken. Har Sverige Covid-19? Jaså? Oj, men då kanske er regering har sett till att åtgärda det så ni kan ha semester? - Nej! Regeringen vill inte prata om det. Man vill att covid-19 ska självdö ut bland befolkningen..


”-Va? Vadå? Men då kommer tusentals att dö”

”-Ja, så är det. Men det finns en plan och den avviker man inte ifrån. Turismen får bli sen”

”-Men, varför stannar man inte hemma? Som vi har gjort?”

”-Nej, Sveriges regering, och folket, tror inte att vårt sätt är bättre...men, vem vet?”

”-Okej...”


Sen glider man liksom in i en dimma och verkar inte kunna greppa situationen riktigt.

(-Vadå? Skulle inte turister komma hit? Näää....) När man förklarar att majoriteten av alla turister inte kommer i år, stirrar dom på en som om man inte borstat tänderna på 3 veckor. Även byn är delad i sina åsikter, och samma här. Ingen har mer rätt än den andra. Var och en tänker på sitt sätt och för sin fördel. Dom som lever på turister längtar efter turisterna och vill säsongen ska komma igång. Dom som inte jobbar med turism tycker inte turisterna ska komma och ta med sig covid-19. På frågan om dom inhemska turisterna tittar man lite tankfullt, sen viftar man bort det med ett;

-Äsch! Ingen av dom har covid-19...

Och så fortsätter man prata om annat.

Jag tror man inte riktigt vet själv vad man tycker är bäst. Man har alldeles för lite kunskaper om smittan. Alla länder har sin ström av information och inte alla lyssnar... uppmärksamt.Internet Von Helfvete!

Nu har vi väntat på att få indraget telefon och internet sedan Augusti 2019.

Sist på tapeten i Februari, var ju att vi väntade på besked från Vodafone.

Och mycket rätt - Dom kontaktade oss med en länk vi ska uppdatera oss med. Via länken ser man processen av vårt ärende och kan följa förloppet. Så pass, så bra – Om det inte vore för...


Låt mig ge er en kort uppdatering:

När vi såg att vårt ärende stod stilla på ca 30% under förloppet, kontaktade vi leverantörens agentur i grannbyn. Där fick vi beskedet att; ”-Nää, det är ju så att det är något vajsing med telefonkabeln... eller nått”. Mannen på kontoret är lika teknisk som påven är på och gå ner i spagat..

-Nada! Vi kom inte längre.

Vad göra? Åter igen, fastighetsvärden i telefon!

Nåja, man skulle prata med Vodafones representant i grannbyn, så var det med den saken.


Tre veckor går, inget besked – Processen står fortfarande på 30% hos Vodafone – Vad händer!? Vi ringer igen, ca 2 månader har nu gått sedan vi kontaktat agenten i grannbyn sist;


”-Hallå! Vad händer? Det står still. Ge oss info tack!”.

”-Nja, Jo. Så här är det. Ni kan inte ha internet, -Sorry!”.

”-Va! Vänta nu här. Vad f-n säger du karl? Varför skulle vi inte kunna det?”.

”-För att kablarna i skåpet utanför inte ger signal stark nog.”

”-Okej, vad göra? Kan Vodafone komma hit då?”.

”-Ja. Dom (OTE) kommer om ca 2 veckor. Men det kan ta längre tid, jag vet inte hundra.”

”-Ok, kontakta mig så fort dom kommer...”


Vi visste att under denna karantän kanske det skulle ta hur länge som helst.

Men, hör och häpna!

Mycket rätt - ca 2 veckor senare kom ett besked på Messenger;

”-Vodafone kommer Torsdag, var hemma!”

Så, äntligen skulle vi få internet. Tjoohoo!!! Men, såklart ska Von Helfvete jävlas – Igen!

Torsdagen kom och 09.00 hörde jag någon rota runt i elskåpet utanför.


-Kalimera! Hörde jag.”

Det var installatören från Vodafone. Han jobbade i ca 4-5 timmar med att försöka få det att fungera. Utan resultat. Han sa att OTE (televerket) måste komma hit och kolla, något står inte rätt till här. Han fick ingen signal.

Ok, samma runda igen. Vi kontaktar agenturen i grannbyn igen, förklarar och ber honom kontakta fastighetsvärden. Det lovar han.

Agenten återkommer ca en vecka efter och samtidigt knackar det på dörren – Det är två killar från OTE. Dom drar i elskåp, sliter i kablar och rotar runt med modem som nu kom i veckan. Det lyser i modemet men internet kommer inte igång, kanske det inte är inkopplat från Vodafone? Nåja, dom har gjort vad dom kan.

Resan fortsätter, kontakt med agent..


Vi bestämde en ny tid med samma kille från Vodafone.

Agenten och Vodafone installatören hade pratat med värden också. Nu skulle det väl ändå vara nog? Vi hoppades och var glada. Nu skulle vi snart kunna surfa och se på TV igen?

– Ha! Trodde vi ja.

Installatören kom och han letade runt i samma skåp igen. I alla uttag i lägenheten.

Provade och testade febrilt så han svettades floder. Han fick inte någon signal – Fortfarande!

Han pratade med OTE, som sa att man hade lina i skåpet utanför fastigheten. Så långt är deras ansvar klart enligt dom. Vodafone installatören försökte prata med värden om problemet – Kablarna i väggarna i lägenheten är urgamla och måste bytas ut! -Thats it! Innan dess finns inget att göra helt enkelt.


Så, var står vi nu då? Fortfarande utan internet, med löfte om att värden ska ringa elfirma på fredag (15/5) - veckan efter installatören var här. Och mer vet vi inte, och längre kommer vi inte. Vi håller er uppdaterade.. *** Uppdatering *** Nej, det kom ingen under helgen heller.. -Von i Helvete!


Färsk hemmatillverkad fetaost är aldrig fel.
Lite grekisk WiFi.... någon? :D

I Pannor & Grytor hos Mia & Robbans Place..

Som tur är har vi tillgång till världens bäste grönsaker här i Mackan. Vi har släkt och bekanta med odlingar, så vi är aldrig utan. Ofta får vi nya frukter, bär och grönsaker vi inte normalt köper. Vi får smaka på lika varianter på pajer, grytor och sötsaker när vi är och fikar hos vänner. Nu i kristider har det varit guld värt för oss. Och positivt har ju varit en kost som består mestadels av grönt.

Ockra och Pastitsio..
Färska och nyplockade kronärtskockor... Raki & Pizzatajm!
Xorta, Potatis och Lamm.
Aldrig tomt i grönsaks gömmorna...
Mia's Paprika soppa...
Efter timmars uppkok är det snart dags...
-Mmmmm, Nylagad paprikasoppa & Yoghurt, med stenugnsbakat bröd och xygalo.

En otrolig överraskning – Änglar, finns dom?

När vi handlade en dag hos vår vän sidan om sa vi att vi inte kunnat gå upp till posten eftersom vi inte har en brevlåda. Och karantänen har häcklat oss, utan masker.

Georgia sa att ”-Det är inga problem! Jag fixar!”. Så ringde hon upp till posten och sa att man kunde lämna post till henne, så kan vi gå in och hämta det. Dagen efter hade det kommit ett paket sa Georgia...

Mia fick en kartong på ca 10 kilo och bära hem, plus vatten och inköp! Hemma såg vi att det var från vår älskade vän i Sverige – Zoki. Vi öppnade paketen och herregud! - Pasta, konserver, soppor, godis, tandkräm, tandborstar, chips, kex, choklad, och Kaffe. Superkaffe! Zoki och frugan har eget café och barista känning för kaffe. Det han inte vet om kaffe är inte värt att veta. Ni är änglar! Ni är saknade. En dag hoppas vi åter få ge er tillbaka..

Vad vore världen utan er?

*Tack till Zoran ”Zoki” Stojceski - för att du är den du är.

Aldrig ger upp. DU är sällsynt min vän.. Du och frugan är saknade här hos oss! Vi väntar på er broder!

* Ett tack till Peter Havmark. King e du.

* Och ett specialtack till Stephan ”Professor” Seidl för hjälpen.


Vi lever på hoppet och tror på att det blir bra inom kort. Att vi snart kan få börja jobba igen.

Ha det gott och tack för att ni läser vår Blogg!

Var rädda om er och anhöriga. Och var försiktiga.


Goa, men oroliga hälsningar!

/Robban#Kretabloggen #Enkelbiljettkreta #Kreta2020 #KretaÖppnarSnartUpp


Då har snart fyra veckor i karantän och isolering gått. Och vad är nytt? Vad är gammalt?

Efter ett flertal försök och få tag på munskydd utan resultat, har vi nu gett upp hoppet om att få tag på dessa här i området. Vi har vänt oss till vänner i Sverige som hjälper oss.

Nu avvaktar vi och se om dessa kommer ner snart. Man kan tycka vad man vill om användandet av mask, men här i byn är du paria och du inte har detta på dig när du vistas ute. Även om det finns dom som struntar i det. Tanken är att inte smitta någon själv.

Man finkammar alla nyhetskanaler om nyheter angående möjligheter att få hem Mia till Sverige. Och det är akut läge för oss! Pengarna är strax slut och vi lever på det familjen odlar själv. Tomater, paprika, gurka, citron, xorta och annat som vi äter till billigt inhandlad mat.

Den allmänna slappheten och attityden – Sociala Medier...

Som alla andra, följer man ju nyheter och grupper på sociala medier som behandlar Grekland och Kreta som ämne. Även i grupper vilka har Europa i fokus, är det en spänd stämning ibland när de som fortfarande vill åka hit, och de som absolut inte ska åka hit. Anledningarna är olika men primärt är det två läger vilka anser att man inte vill hit och ”riskera och ta med sig smittan ner”. Den andra anser att Grekland behöver turisterna och därför känner att man åker sin bokade resa.

Själv har båda rätt, tycker jag. Men man ska ha i åtanke att Grekland satt in strikta åtgärder redan efter tre dagar sedan första rapporten om smitta. Vilket är det snabbaste i Europa.

Även hanteringen av de åtgärder man satt upp av myndigheterna i Grekland, har gjort att man är i världsledning i jakten på att stoppa smittan. Man sätter hårt mot de som inte lyder.Utanför Mackan, strax innan man kommer ut ur Koutsouras, står man med en poliskontroll och stoppar alla som kommer. Det är endast trafik med dokumenterade anledningar som kommer in och ut ur byarna. Man riskerar €300 för föraren och €150 per passageraren i böter om man sitter mer än två personer i bilen, samt att bilens registreringsplåt monteras av och det ges körförbud på fordonet i 60 dagar fram. Skulle man åka dit under denna tiden konfiskeras bilen och körkort dras in i 90 dagar.


Det finns de som kör(t) omkring med sina arbetare på flak på sina pickups, vilka nu riskerar att förlora sin bil om man har passagerare med sig till odlingen.

En annan bot är på €1500 som tilldelas alla som är på en plats utan arbetsdokumentet i ordning som krävs för att vistas ute, t e x i jobbet.

För yrkestrafik gäller det max två personer i fordonet och med två meter mellan sig, så taxi får ha en passagerare i baksätet. Man drog in det i veckan när det gäller två personer i bilar, och detta gäller endast pickups i yrket. Personbilar får det endast vistas en person i.

Ni kanske har sett dokumentet som ska fyllas i för bruk utanför yrket? Dokumentet som ska fyllas i och medtagas varje gång man är ute. T ex handla eller gå till Apoteket.

Även hundrastning och ge mat till djur ute har en kategori att fylla i. Totalt finns det sex (6) olika alternativ förtryckta på dokumentet man kan fylla i. Att gå till stranden eller valla i bergen är alltså inte ett godtagit alternativ till att befinna sig ute under karantän.


En sak som irriterar mig nu i rådande Covid-19 pandemi. Är alla dom som verkar tro att detta är något kul? Att man kan göra narr av smittan. Att man kan skratta bort den med finurliga videoklipp eller olika memes som skämtar om människors elände.

Man glömmer bort att det finns de som är oroliga och har anhöriga som insjuknat. Kanske är väldigt illa därhän och svävar i direkt livsfara. Men på sociala medier verkar man tro att de som drabbas är ”dom” och berör inte en själv. Man sitter ju trygg i Sverige och där är det minsann lugnt.


Jag trodde att med bortgången av Adam Alsing, skulle man kanske vakna till och se att även de som inte är i 70+ åldern faktiskt kan drabbas, och drabbas. Men icke! Man skämtar friskt om Covid-19 och tror att det är en lek. Men faktum är att polisen sedan ett tag tillbaka, har slutat spela gitarr på gator under karantänen... Det blev genast lite allvarligare än så över en natt.


Att lägga upp selfies och filmsnuttar där man sitter med ett glas vin eller öl i högsta hugg. Och skålar på en uteservering i folksamling, är osmakligt under rådande elände, där folk får stryka på foten trots att man kämpat med att stanna i karantän.


Till dom vill jag bara berätta att när någon i deras närhet, släkt, vän eller nära familjemedlem insjuknat och läggs in, får man inte längre träffas.

Sin kamp mot Covid-19 gör man helt ensam, utan någon nära.

Endast vårdpersonal finns sidan om, som gör allt för att förenkla i kampen, mot virus, mot klockan.

Det kan gå fort.

Måndag blir kanske mamma eller barnen inlagda.

Torsdag eller Fredag kan det vara över - Man har gått bort.

Man dog med endast vårdpersonalen i rummet.

I en fruktansvärd kamp, fruktansvärd ångest - I sin ensamhet.

Inga kramar och inga sista ögonblick tillsammans.

Man får aldrig chans att ta farväl.

Jag önskade man hade detta i sina tankar när man envisas med att sitta på uteserveringen eller kräver socialt umgänge. Själv kanske man inte drabbas. Men man kan bära på smittan som smittar någon i sin närhet.

Kanske på jobbet? På dagiset eller någon familjemedlem?Har vänner som arbetar inom vård och även inom IVA. Där gör man ett fantastiskt arbete och kämpar verkligen med att hjälpa alla. Man gör vad man kan och man går upp i arbetstid, trots redan otroligt kämpiga 15 till 18 -timmars pass. Dessa kommer nu få arbeta längre och hårdare för att andra inte kan respektera distansering. Och själv försöka vara en del av att undvika så att smittan sprids till oskyldiga, som tyvärr dör av sviterna. Snälla tänk er för!

Visst är det så att vi ska ha alla dessa kämpar i minnet och försöka komma ihåg deras insatser - med sina egna liv som insats – Glöm inte det! Mest rättvist är att hylla dessa fantastiska människor efter denna pärs har lagt sig så att vi kan andas ut och återhämta oss och samhällena vi lever i.

Och även inför en dag som hyllar dessa unika människor som utan att tänka på sig själv, slänger sig in i situationer många andra vägrar.

Inför en dag i årets kalender, som hyllar all vård, sjukvård och blåljuspersonal t ex ambulanspersonal, polis och brandmän i världen.

Ge dom en höjning på sin lön som gör att vi behåller dessa hjältar vilka arbetar i skymundan.

En annan utsatt grupp är alla som arbetar inom tulltjänsten, som även dom kämpar på och utsätter sig för risker.


Påskens inledning i byn

Fick tag på två munskydd i Torsdags, så nu kunde vi ta oss ut och handla hem.

Efter över en vecka inomhus utan att gå ut, inte ens på uteplatsen. Kändes det underbart att få se solen igen och känna dess varma solstrålar smeka huden. Det var skönt med en tur på hojen också.


Långfredagen firade jag och Mia med att följa nyheterna om Danmark kommer öppna upp i Maj? Kanske, men bara kanske, det finns en öppning för Mia att ta sig till Köpenhamn och vidare till Sverige? Vi hoppas.


Påskafton firar vi ensamma hemma, som många andra, och Mia har börjat förbereda en supergod gryta vi ska njuta av ikväll. Om vädret vill sitter vi ute på vår uteplats och käkar.

Vi kommer se på en bra filmunder kvällen. Och senare sitta ute under nattens intåg för att se hur, och om. Byn låter sig fira något efter kyrkan släcker ner.

Tur är att kyrkan i Ierapetra sänder live varje dag under påsken, annars hade folk gått ur huset av irritation. Inte nog med att man sitter inlåsta. Utan det ”sista” många har, som inger hopp i svåra tider. Är religionen det näst viktigaste här. Själv följer jag sändningarna och har försökt hålla fasta under sista veckan. Det är tufft när man käkar en gång om dagen och måste hålla en kost också under karantän. Svårt att får tag på skaldjur just nu. Men, skam den som överger sig...


"På apoteket tog man 200 SEK för ett enda 1-gångs munskydd..."

Kvinnan som fick åka in till sjukhuset..

Kvinnan i byn med misstänkt Covid-19 skulle visa sig vara falskt alarm – Som tur är.

För henne och byn. Hon har varit sjuk från och till och det är hennes sjukdom som orsakat allt. Så går pratet i byn iallafall. Hon friskförklarades i förra veckan och fick åka hem. Så någon Covid-19 tror jag inte att hon hade drabbats av? Vilket hon själv hävdat. Nu är hon paria i byn och många kommer säkert hålla avstånd ifrån henne. Det blir så i småbyar.

I dags dato har ingen ny insjuknat i Covid-19 på över 14 dagar här på ön. Och regeringen har varit framgångsrik i sina restriktioner. Själv håller vi på karantänen och går endast ut i akuta situationer och då kanske max 100 meter ifrån hemmet och i ca 20 minuter. Mer behöver inte vi ta oss för att klara det viktigaste.


Jakten i Europa efter munskydd

Med många vänner som gärna försöker hjälpa oss har vi lyckats få hitskickat munskydd som kommer i nästa vecka. Man känner sig mer trygg, även om man från olika håll säger att det inte hjälper mot att smittas. Men, vem vill chansa? Hellre mask än utan, känns det som?


På apoteket tog man 200 SEK för ett enda 1-gångs munskydd. Och detta vägrar jag betala.

Stannade hemma i 5 dagar i ren trots och struntade hellre i att gå ut alls. Men nu har vi snart munskydd så vi även kan ge bort till dom som inte har råd.


Jag ber alla att vara varsamma och stanna hemma så mycket ni kan. Gå endast ut om det är absolut nödvändigt. Använd handskar och tvätta er ofta. Använd inte samma kläder hemma ni går ut med.

Välj kassa i affären med minst personer i kö. Och säg till folk om dom kommer för nära. Det är inte dom som avgör rätt avstånd – Det är du!

Gå inte in med skorna ni har ute och ta inte i räcken, handtag eller knappar utan handskarna på. Kan ni så sprita varor ni handlat i affären när ni kommer hem.

Försök använda betalkort med chip så ni slipper slå in kod. Har ni inget kort, så ha pengar i en påse som ni bara tar i med handskarna på...


Nåja, allt är inte mumma i byn. Men vi älskar det här. Virus eller ej!

Trots virus och karantän, känner vi att Mackan levererar trots att man står under stor press.

Vädret är på väg, vattnet ligger där ute så turkost och ljusblått, och bara väntar på att alla bleka kroppar ska ner och svalka sig. Vi lever just nu för att få hem Mia, men även om det känns hopplöst ser vi att solen fortfarande ler mot oss.

Och så länge vi har hälsan och sköter om oss, kommer så även denna pärs att gå över.

Bygget pågår för full under rådande karantän.

Och byggarna kämpar på. Undrar hur det kommer bli för alla som byggt? Lär ju inte gå att använda detta året? Samt, blir det tufft att syna och granska sitt projekt. Från 07:00 på morgonen kör man igång och även om man har fullt upp är det ganska milt. Inte så värst mycket buller än.Positivt för Olivsäsongen framöver..

Ny behandling av Xylella, som drabbat olivodlingarna på Kreta dom senaste 5 åren, varav dom senaste 3 åren i rad har orsakat väldigt stor skada och dåliga skördar.

Nu har Lantbruks Departementet för Forskning & Ekologi (CREA) låtit ta fram ett organiskt preparat som ska få bukt med sjukdomen som drabbar olivträden.

Preparatet mot Xylella kan även användas på andra infekterade växter. Och ska släppas någon gång under 2020. Om detta subventioneras ut säger man inte, men förhoppningsvis då turistnäringen på ön är mer än decimerad. Behövs en bra skörd för andra halvan av 2020.


I Krukor & Karotter..

Då grannen flyttat ut den 5:e April, ser man nu myror och små insekter krypa fram och bilda sina små samhällen här och var på tomten. Utan oceaner med vatten flera gånger om dagen, har man hämtat sig och frodas och rör sig fritt utan badringar och armpuffar på. Positivt för tomatplantorna och örterna då dessa nu slipper andra skadedjur.


En skön överraskning i förra veckan när man öppnar ytterdörren och där står fyra proppfulla kassar med grönsaker och frukt från familjen.

Tur man tillhör en familj här som odlar och tar hand om allt.

I svåra tider gäller grytor och åter grytor på menyn hos Casa de Robban.

Med lite kött och mer grönt känns det som ett friskt alternativ till snabbmat som annars hägrar när solen står på och dagarna blir längre. På kvällarna sitter vi ute numera och hämtar luft, så att man klarar nattens kvava luft och fukt.


Alla dessa videor med folk som sjunger och spelar på balkonger världen över är underbart att se och höra. Någonstans måste vi kunna få ha en vardag där vi kommunicerar med varandra utan att stå intill. Dessa sprider glädje och värme i allt elände.


Vi lever på hoppet och tror på att det blir bra inom kort.

Ha det gott och tack för att ni läser vår Blogg! * Ett stort tack till Peter Havmark och Zoki Stojceski för att ni är dom super klippor ni är... * Ett extra Styrke-Pepp! till alla er sjuksyrror och vårdsyrror där ute som kämpar på. * Och alla krögare och småföretagare som har ett helvete där ute - Jag tänker på er.


Goa, men oroliga hälsningar!

/Robban & Mia#Kretabloggen #Enkelbiljettkreta #FuckCovid19 #FuckCorona


Källor:

https://www.oliveoiltimes.com/business/new-treatment-for-xylella-infected-trees-is-working-researchers-say/81017

  • Mia

Uppdaterad: mar 31

Hej kära Kreta älskare!

Då har en vecka i isolering gått och vi kan konstatera att här i lilla Mackan har det varit en och annan diskussion om Covid-19 viruset.

Det har varit slut på munskydd sedan första dagarna i karantän, och även om vi fått tag på en laddning med gummihandskar är det mest munskydd som är aktuellt för oss att få tag på.

Det delas ut sura blickar och arga kommentarer till de som är ute och rör på sig utan mask och handskar. Själv har vi sett och hört många kommentarer till de som verkar strunta i smittspridning.

Det har även startats en vandringssägen som lär bestå ett tag innan den kan plockas itu, nämligen att det skulle vara besökare i byn (turister) som kommit hit till byn och rör sig fritt utan att ta hänsyn till rådande ordning. Själv har vi inte sett några nya ansikten när vi väl har varit ute.


Än har ingen hamstrat dasspapper här, och skönt är ju det.

Vissa artiklar har det varit svårt att få tag på, men det verkar ha uppdaterats i hyllorna nu.

Många har oroat sig för att inga vattenleveranser ska ta sig hit. Och många andra oroar sig för att maten ska ta slut i butikerna. Men efter 8 dagar känner vi inte att det är akut än.

Vi pratar med butiksinnehavare, och alla säger samma sak att det kommer när det kommer. Inget att stressa upp sig för. Mest oroliga börjar alla rökare bli. Oro över att cigaretter ska ta slut.

Hamstring verkar inte vara något som folket i byn sysslar vidare aktivt med.

Man handlar som vanligt och verkar mest vara irriterad över att kafenion har stängt.

Men, i sann Cretan spirit, vad göra? Jo, man sätter ut bord och stolar utanför supermarket istället. Även om det är tomt så måste det finnas. Fikakulturen är stenhård och inget j-la virus ska komma här och ändra på det... Skämt åsido.

Dofter från vedeldningen är allt mer påtaglig nu. Man hör motorsågar i ett under dagarna och man staplar inför kalla nätter. Kanske gasleveranser tar slut? Då får man elda i spis.

Ingen pratar om det, men vi tror att många är oroliga även om man inget visar.


Myndigheterna har gått ut med att man kanske ska korta ner karantänen? Vem vet? Man har även meddelat att datumfristen fram till 30 April kan komma flyttas fram till 10 Maj.

Och då främst lätta på utegångsförbudet, sen lätta av ett efter ett och slutligen häva flygrestriktioner. Vi hoppas då Mia måste ta sig hem snart... mycket snart!

Kommer hon inte iväg är det tack och hej..


Generellt har alla i byn tagit åt sig och ser till att vara gemensamt måna om att ta säkerheten på allvar. Dock springer grannen ut och in stup i kvarten, hänger tvätt, plockar in tvätt, tvättar 4-5 tvättar till, häller ut 11 hinkar vatten och moppar.

Springer och handlar 4-5 gånger, istället för att handla allt klart en gång.

Alla i familjen (4 vuxna) springer ut och in, hänger med vänner, kör iväg med kompisar, kacklar i affärer, och verkar mest tro att det är ett skämt! Själv är vi väldigt noggranna med att städa, rengöra, torka av allt och när vi varit ute, se till att ha nytt och göra rent igen..


Sidan om oss har inget ändrats.

Inte en enda sak i säkerhetstänk alls! Moppar inne, slänger ut vattnet 2-3 ggr om dagen utomhus där alla i huset går. Ställer ut tvättställ och blockerar trappor för att solen ligger på där. Ignorerar att se till att ha med sig tillstånd ut. Har sett när dom handlat, går in, hämtar hundar, går ut, in med hundar, ut med vänner, in igen, ut med sopor, in och handlar osv.

Hela dagarna, inte en enda chans att fylla i papper eller skicka sms. -Fubbickar!


Deras värd ringde i Fredags förra veckan och påminde dom om att dom måste vara ute den siste Mars. Men, tro inte att mycket har flyttats ut ur lägenheten, trots att deras nya lägenhet är klar, och dom ska vara ute i morgon (31/3).

Nä. Prio ligger i att gå upp 04.45, öppna upp allt – ytterdörr, alla fönster helt - och dra igång tvättmaskinen, moppa, dra möbler över köksgolven och slamra med disk som ska in i köksskåp klockan 05:00 på morgonen. För att fortsätta utanför strax innan 06:00...

Ska bli skönt och kunna ha öppet när man vaknar, och sätta sig med en kaffe utan att bli nersprungen, nerstänkt eller smittad?


25 Mars – Nationaldag i Grekland.

Inget speciellt hände. Borgmästaren beordrade bil att köra fram och tillbaka i byn med högtalare på taket och spelade nationalsång. Ingen parad, inga glada skolbarn i sina fina utstyrslar med flaggor i händer. Inga glada människor ute som pratade veckans politik och åsikter. Tittade på vaktbyte vid den okände soldatens grav framför parlamenet i Aten på TV.

Väldigt få som drog på smilbanden...

Stämningen var inte på topp.


Vodafone – Helvetets egna Postorderföretag?

Väntat på anslutning i över en månad sedan vi sist fick information.

Robban tyckte det tog för lång tid och kontaktar ansvarig i Koutsouras.

För att höra att:

-Nej, det går inte! Dåliga telekablar in till lägenheten.

-Va!? Vad snackar du om? Frågade Robban.

-4 andra lägenheter plus butiken har internet, och ni är leverantör. Sluta tramsa nu.

Men icke! Så var det. Och så är det. Minst 25 dagar till och sen 7 dagar för att se efter om det går. Och OM det går, ytterligare 25 dagar till..

Robban kokade och jag var vansinnig! Otroligt värdelös support och ingen kundkänsla över huvud taget. Inte ett enda uns! Sista kommentaren han lade av måste gå till arkivet:

-Ni kan alltid skriva kontrakt med Cosmote. Dom är snabbare!

.... Idiot!


Nåja, allt är inte mumma i byn. Men vi älskar det här. Virus eller ej!

Vi är oroliga för alla i Sverige. Och för alla här i byn. För oss alla på ön såklart.

Vi oroar oss över att klara oss ifrån sjukdom, smitta och att kunna överleva denna säsongen?

Varje dag är mer stressfylld än förra. Det börjar tära på alla, även om det inte gått mer än knappt en månad sedan Grekland tog krafttag för att komma till bukt med smittan.

I byn är man irriterade över att man inte vet hur det ska gå med denna turistsäsongen.

Om den kommer igång. Regeringen säger att man är väl medveten om situationen och försöker ha igång allt kanske redan i Maj månad. Kanske i Juni? Men för många är det mitt i semester och kanske är det så att många reser annanstans? Det är all risk att det är så?


Oron om sin verksamhet och hur det ska gå, visar sig i allt mer arga inlägg på facebook.

I Sverige ser man mest inlägg på facebook från folk som står mellan två läger.

Ena sidan, som anser att man ska stänga ner - Andra sidan, att man ska fortsätta vara aktsam men inte stänga ner mer. Oavsett vilket så är det viktigt att tänka på de grupper ute i samhället som är i riskgrupper. Äldre människor, människor med låg och nedsatt immunförsvar, cancer patienter på behandling, människor med Chrons och tarm sjukdomar, diabetiker mfl.

Dessa glöms bort och blir en del av statistiken trots att man borde prata mer om dessa grupper och om vad man måste göra för att skydda dessa lite extra.

Här i byn handlar man åt alla sina gamla. Ingen släpper ut sina föräldrar och mor/farföräldrar.

Man är extremt noggranna med att se till att hålla avstånd mellan varandra, och man väntar om någon står i kassan för att inte stå allt för nära.


Kvinnan som fick åka in till sjukhuset, med misstänkt Covid-19 skulle visa sig vara falskt alarm – Som tur är. För henne och byn. Hon har varit sjuk från och till och det är hennes sjukdom som orsakat allt. Så går pratet i byn iallafall.


Idag måste vi kolla om man fått in munskydd på apoteket.

Dessutom vill vi ha dessa när det snart är dags att skrubba väggarna här hemma.

Grannen på andra sidan huset har växthus intill, och har växter in mot husväggen så den är fuktig under en tid. Gör att väggarna som vetter mot hans sida blir missfärgade.


Ser att man fortfarande gör allt man kan för att mata alla djur som är ute.

Gör oss glada att man även kan tänka på dom. Tackar er jättemycket, om ni nu läser i bloggen?

Annars är det som det brukar. Robban tycker han har Corona hela tiden. Men det är hans kassa lungor som inte tål fukt, som spökar för honom. Men man oroar sig ju, såklart.

Saknar att träffa vänner och bekanta. Blir långtråkigt att se och höra det vackra havet utanför och inte kunna bada. Hoppas hinna doppa oss innan det är dags att försöka ta sig till Sverige, men prio ligger på jobbresan.


Vi lever på hoppet och tror på att det blir bra inom kort. Alla har vi en tuff tid framför oss nu. Att besegra detta virus och kunna leva som vanligt. Oavsett var i världen vi bor. Och oavsett rikedom eller färg på vår hud.

Ha det gott och tack för att ni läser vår Blogg!


Kramar, Mia & Robban


#Kretabloggen #Enkelbiljettkreta #Makrigialos #Crete2020 #Kreta2020

Partners / Support

Information
Bloggen
Tjänster & Service
Missa inga inlägg!
enkelbiljettkreta.swish.small.png
  • White Facebook Icon